acasa Investigaţii/Justiţie Media
EXCLUSIV.“Reţeaua” AMICOM, faza pe regate sponsorizate din banii prietenilor personali şi colegilor din KGB ai preşedintelui rus, Vladimir Putin. SRI nu confirmă, nu infirmă, dar lasă de înţeles că “omul AMICOM” de la firma de PR, lobby şi consultanţă strategică apropiată de “guy owned by Gazprom” şi magnatul Gabriel Comănescu este ofiţer SRI
Ofiţerul SRI, Andreea Gheorghiţescu, în prezent, angajat la Biroul de Presă al SRI, şi fost Senior Account Manager şi “contact de presă” al AMICOM Consulting & Strategy până în 2015, s-a ocupat din partea companiei de PR, lobby şi consultanţă strategică, apropiată de “guy owned by Gazprom” şi magnatul Gabriel Comănescu, în 2014 de promovarea Regatei Mării Negre, arată datele publice. Andreea Gheorghiţescu apare astfel cu un anunţ postat pe 12 Februarie 2014 (foto), în numele firmei AMICOM, la evenimentul “SCF Black Sea Tall Ship Regatta 2014”, eveniment prezentat pe siteul tallshipsconstanta.ro. Datele publice indică şi organizatorii regatei din 2014: Navigator Yacht Club, Academia Navală Mircea cel Bătrân, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi Primăria Muncipiului Constanţa dar şi Sail Training Internaţional.
-
2014. Sponsori oficiali ai Regatei: 4 giganţi ai statului rus, printre care Transneft, compania condusă de prietenul şi fostul coleg din KGB al preşedintelui rus, Vladimir Putin
Aceleaşi date publice arată cine au fost în 2014 sponsorii Regatei Mării Negre. Navigator Yacht Club, unul dintre organizatorii Regatei, îl are ca preşedinte pe magnatul Gabriel Comănescu iar în Mai 2014, în calitate de partener al aceluiaşi eveniment, Hotelul Vega deţinut tot de magnatul Comănescu a sponsorizat SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014.
Mai mult, sponsori (foto) pentru Regata din Marea Negră în 2014 au fost STI, Sovcomflot, cea mai mare companie de shipping din Federaţia Rusă, Sochi Marine Club, compania de yachting din Moscova, Transneft, gigantul statului rus, transportator de ţiţei, cea mai mare companie cu acest specific din lume, deţinută 100% de stat şi condusă de fostul coleg din KGB al preşedintelui rus Vladimir Putin, oligarhul preşedinte Nikolay Petrovich Tokarev .
În 2014, sponsor oficial al SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 a fost şi Vedomosti, cotidianul financiar rusesc publicat în Moscova, deţinut de Demyan Kudryavtsev, fost director al holdingului rusesc Kommersant şi UTH Russia.
-
2014. Actualul ofiţer SRI şi AMICOM se ocupau de promovarea Regatei Mării Negre, sponsorizată de magnaţii ruşi
Tot în Februarie 2014, potrivit datelor publice prezente chiar şi pe reţelele de socializare, nu numai Andreea Gheorghiţescu de la AMICOM se ocupa (foto) cu promovarea evenimentului SCF Black Sea Tall Ship Regatta 2014, ci şi întreaga firmă AMICOM Consulting & Strategy, apropiată încă de atunci de magnatul GSP, Gabriel Comănescu, dar şi de Iulian Iancu, “the guy owned by Gazprom”, potrivit cablogramelor Wikileaks.
În 24-27 Mai 2014, în competiţia SCF Black Sea Tall Ships Regatta s-au înscris 13 nave (4 au fost din Rusia), printre care cel mai mare velier din lume- Sedov, rusesc, dar şi Bricul Mircea care împlinea 75 de ani şi velierul Adornate, ce aparţine magnatului Gabriel Comănescu. Preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, a decorat echipajul navei şcoală Mircea cu ordinul Virtutea Marină, în grad de mare ofiţer, şi a şi deschis evenimentul SCF Black Sea Tall Ships Regatta.
“Această Regată a avut trei patroni: preşedintele Bulgariei, pe zona apelor bulgare, preşedintele Putin, pe zona apelor Federaţiei Ruse şi preşedintele României, pe zona apelor româneşti”, a declarat pe 24 Mai 2014, la Constanţa, Traian Băsescu.
-
2014. Siteul de promovare a Regatei, pe serverul, emailul şi asociaţia magnatului Gabriel Comănescu
Informaţiile publice oferite de RoTLD.ro, autoritatea naţională ce gestionează domeniile de internet româneşti ce aparţine de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică, indică faptul că încă din Iunie 2013, siteul de promovare a Regatei Mării Negre, tallshipsconstanta.ro, promovat la rândul său de Andreea Gheorghiţescu în calitate de “contact de presă” şi senior account manager al AMICOM, se află chiar pe serverul gsp-grup.com, aparţine Navigator Yacht Club, unde preşedinte este magnatul Gabriel Comănescu, iar adresa de email a siteului este it@gspoffshore.ro, compania fanion a magnatului, Grup Servicii Petroliere Offshore (foto).
-
2016. Regata Marilor Veliere, pe mailul şi televiziunea magnatului Gabriel Comănescu
Şi în 2016, indică aceleaşi date publice, când Regata Marilor Veliere a avut loc în portul Constanţa în perioada 8-11 Septembrie, tot AMICOM Consulting & Strategy, unde activat Andreea Gheorghiţescu, în prezent ofiţer SRI, a fost partener de eveniment, iar siteul de promovare regatamarilorveliere.ro, potrivit RoTLD, înregistrat în Iulie 2016, este deţinut de Dobrogea Media SRL, societate ce aparţine magnatului Comănescu, iar adresa de mail este tot a it@gspoffshore.ro, compania fanion a magnatului Gabriel Comănescu, Grup Servicii Petroliere Offshore (foto).
Dobrogea Media SRL este în fapt, potrivit datelor financiare, fosta SC Realitatea Media TV Constanţa SRL, înfiinţată în 2011, cu fondator şi asociat cu 5% Mihai Craiu şi Media Consulta Internaţional SRL cu 95%. Ulterior, SC Realitatea Media TV Constanţa SRL şi-a schimbat denumirea în SC Media Consulta Regie SRL iar pe 5 Octombrie 2015 a devenit Societatea Dobrogea Media SRL.
Din Octombrie 2015, Societatea Dobrogea Media SRL a fost preluată de SC Atelier Media SRL, iar SC Atelier Media SRL a preluat acţiunile SC Media Consulta Regie SRL. Din 15 Aprilie 2010, magnatul Gabriel Comănescu, în nume personal, a preluat 94% din acţiunile societăţii SC Atelier Media SRL, care are ca principală activitate producţia cinematografică, video şi de programe de televiziune.
În prezent, SC Atelier Media SRL este deţinută de magnatul Valentin Gabriel Comănescu cu 94%, de Cătălin Alexandru Matei cu 2%, de Cezar Alin Vintilă cu 2%, de Lucian Pascu cu 2%, administrator al firmei fiind Claudia Camelia Ţivichi din Constanţa. Domeniul de activitate principal al societăţii este producţia cinematografică, video şi de programe de televiziune. În 2015, potrivit indicatorilor financiari, SC Atelier Media SRL, firma care deţine Dobrogea Media SRL, fosta Realitatea Media TV Constanţa, a avut o cifră netă de afaceri de 279.586 euro, 16 salariaţi şi o pierdere netă de aproape 25.000 de euro.
În prezent, Dobrogea Media SRL, societate cu răspundere limitată, este deţinută integral (100%) de SC Altelier Media SRL, îl are ca administrator pe Cezar Alin Vintilă, şi are activitate principală difuzarea programelor de televiziune.
Atelier Media, firma de producţie cinematografică, video şi programe tv, deţinută de magnatul Gabriel Comănescu, a participat la începutul anului 2013 şi la filmările producţiei CNN, „The Gateway- Black Sea hub looks ahead”, realizată de Becky Anderson/CNN cu preşedintele de atunci, Traian Băsescu, dar şi la alte transmisii Realitatea TV de la malul mării (foto) şi nu numai.
-
2016. Regata Marilor Veliere de la Marea Neagră, a magnatului Comănescu, parteneră cu 8 giganţi ai statului rus, prieteni cu Vladimir Putin
În 2016, Regata Marilor Veliere s-a desfăşurat în Portul Constanţa în perioada 8-11 Septembrie şi a avut aceiaşi organizatori ca şi în 2014: Navigator Yacht Club, asociaţia patronată de magnatul Gabriel Comănescu, Academia Navală Mircea cel Bătrân, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Primăria Muncipiului Constanţa care apare şi ca finanţator, dar şi Sail Training Internaţional. În plus, potrivit datelor publice organizator al Regatei a fost şi Liga Navală Română.
Paterneri ai Regatei Marilor Veliere, în perioada 8-11 Septembrie 2016, au fost:
- Transneft, gigantul statului rus, transportator de ţiţei, cea mai mare companie cu acest specific din lume, deţinută 100% de stat şi condusă de fostul coleg din KGB al preşedintelui rus Vladimir Putin, oligarhul preşedinte Nikolay Petrovich Tokarev (foto)
- Sovcomflot, cea mai mare companie de shipping din Federaţia Rusă
- Sochi Marine Club, o companie de yachting din Moscova
- Rosmorport, întreprinderea de stat a Federaţiei Ruse, din subordinea Ministerului Transporturilor rus, care se ocupă cu îmbunătăţirea sistemului administraţiei publice în domeniul managementului commercial şi de specialitate în porturile maritime, codusă de Andrey Vladimirovich Tarasenko
- Ingo Group, compania de asigurări rusă, organizatoare a jocurilor olimpice şi paralimpice din 2011, 2012, 2013 şi 2014 din Rusia, condusă ca CEO de Mikhail Volkov.
- Tass, ce mai mare agenţie de presă din Rusia, deţinută de guvernul rus şi condusă din 2012 de Sergey Vladimirovich Mikhailov, fost membru în Consiliul de Administraţie al Joint Stock Company Russian Railways, fondator al Asociaţiei Relaţii Publice din Rusia, absolvent al Institutului de Relaţii Internaţionale de la Moscova, sub auspiciile Ministerului de Externe rus, divizia Relaţii Publice.
- PortNews, agenţia de analiză şi informaţie rusească, specializată în informaţii maritime şi de transport, condusă de rusoaica Elena Snitko.
- Russian Geographical Society, un puternic ONG rus care promovează programe de explorare georgrafică şi programe de cercetare inclusiv în oceanografie şi etnografie, în care preşedintele rus, Vladimir Putin, încă din Noiembrie 2009 este chiar Chairman of the Board.
Paterneri principali ai Regatei Marilor Veliere, în perioada 8-11 Septembrie 2016, au fost: Ciuc, Pepsi, Audi, Volkswagen, Marina Yachting, lanţul italian adus în România, în sistem de franciză de către Gina Comănescu, soţia magnatului Gabriel Comănescu, societatea Darius Motors SRL, deţinută de grupul Rădăcini, al cărui proprietar este milionarul iranianul Ali Madadi, şi Hotelul Vega din Mamaia, deţinut de familia magnatului Comănescu.
Alţi parteneri ai Regatei Marilor Veliere, în perioada 8-11 Septembrie 2016, au fost:
- Grup Servicii Petroliere Logistics, deţinută de magnatul Gabriel Comănescu
- Sea Protect Group SRL, firma de pază deţinută de magnatul Gabriel Comănescu
- Organizaţia Patronală “Operatorul Portuar” Constanţa, al cărei vicepreşedinte este magnatul Gabriel Comănescu, dar şi Laurenţiu Mironescu. Membru al organizaţiei este Grup Servicii Petroliere, compania lui Gabriel Comănescu
- AMICOM Consulting&Strategy, societatea cu răspundere limitată deţinută de familia Mihai şi Iulia Radu cu 60%, de Cristina Rogobete, soţia managerului public affairs sector, Cristian Chivu, cu 40%, de la Fundaţia Gândul Aprins, apropiată, firmă de publicitate, PR, lobby şi consultanţă, apropiată de Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, la care a lucrat ofiţerul Andreea Gheorghiţescu/ Biroul de Presă al SRI, societate care este de asemenea în relaţii apropiate cu Iulian Iancu, “the guy owned by Gazprom”, şi de magnatul Gabriel Comănescu
- Kamikaze, săptămânal editat de SC Logo77 Logic SRL, firmă controlată în prezent de 16 persoane, majoritatea jurnalişti, printre care şi Alexandru Căutiş, prieten al lui Ovidiu Marincea, participant alături de alţi membri AMICOM şi de Iulian Iancu, “the guy owned by Gazprom” pe 23 Aprilie 2015 şi 20 Aprilie 2016, la lansările Fundaţiei Gândul Aprins, fundaţie condusă de Cristian Chivu de la AMICOM Consulting& Strategy. Indicatorii financiari declaraţi arată că SC Logo77 Logic SRL a avut în 2015 o cifră de afaceri netă de 52.638 euro, un profit de 5073 euro şi 1 salariat. În 2014, Alexandru Căutiş a scris 17 relatări sub titlul “Jurnal de bord de pe Bricul Mircea”, prima (foto) dintre relatări fiind promovată pe reţelele de socializare chiar de către AMICOM Consulting& Strategy.
- Realitatea TV– post controlat de consultantul Cozmin Guşă şi afaceristul condamnat Maricel Păcuraru, staţie la care Ovidiu Marincea a lucrat şi a fost director executiv până la angajarea lui la SRI ca şi consilier al directorului SRI, şef al Biroului de Presă, purtător de cuvânt al SRI/ căpitan SRI. De asemenea, Alexandru Căutiş are apariţii pe acest post.
- Dobrogea TV, televiziune locală deţinută de magnatul Gabriel Comănescu
- Constanţa100%, un portal de ştiri din Constanţa.
- Kooperativa 2.0, o agenţie social media specializată în acţiuni/ campanii ce privesc şi implică bloggeri, ai cărei managing partner sunt Cristian China Birta şi Vlad Dulea
- Iridex Group Import Export SRL, firma de construcţii civile, industriale şi servicii de salubritate, deţinută de Corneliu Pascu, Cristian Pascu, Florin Pascu, Doina Croitoru şi Valentin Feodorov, Corneliu Pascu fiind fost senator al PC, cu o avere estimată în 2010 la 35 milioane de euro. Firma fraţilor Pascu a câştigat de-a lungul timpului multe contracte de salubritate cu statul.
- Coremar, societatea de remorcaj maritim şi internaţional, condusă de fostul deputat PDL, arestat pentru fapte de corupţie, Laurenţiu Mironescu, dar şi de Iancu Stravrositu, soţul fostei deputate PDL, Maria Stavrositu, Iancu Cuşu, fratele Mariei Stavrositu şi alţi trei membri.
- Black Waters SRL, societate deţinută de George Sburlan, arestat şi trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, în Iunie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în cazul jafului de 100.000 de euro din Năvodari.
- Maritimo Shopping Center, un brand al companiei comerciale de real estate austriece, Immofinantz, condusă de CEO, Oliver Schumy
- Alexandrion Group România, unul dintre cei mai importanţi producători de băuturi alcoolice din România, grup deţinut de omul de afaceri sirian Nawaf Salameh
- Autoritatea Navală Română, din subordinea Ministerului Transporturilor, condusă de Răzvan Gabriel Trandafir
- Idu Shipping&Services SRL, deţinută de milionarul constănţean Corneliu Idu
- Verasig Broker Asigurare, companie de brokeri de asigurări corporate din Constanţa, deţinută de Octavian Gabriel Nicolae
- Forţele Navale Române, conduse de Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mârşu
- Black Sea Pilots, companie de pilotaj, controlată de omul de afaceri constănţean, Gabriel Ciocan
- Canal Sea Services, societate aflată în insolvenţă şi condusă până în 2015 de Ionel Miron
- European Maritime Pilot’s Association, un ONG belgian ce reuneşte piloţi din UE, condus de căpitanul norgevian Stein Inge Dahn
- Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare Constanţa, condusă de Mircea Burlacu
- Consal Trade Constanţa, o firmă de construcţii al cărei administrator este Constantin Chicheanu, un controversat om de afaceri
- Saiko Media & Signs SRL, o societate cu acitivăţi de publicitate deţinută de Oana Dionisie şi Alunelu Iliescu.
- Seaview Advertising, companie de publicitate outdoor din Constanţa, condusă de directorul general Ionuţ Barbu
- InkTouchAdvertising, o agenţie de publicitate specializată în grafică, producţie, steaguri/ pavilioane navale, steguleţe, fanioane, personalizare textile, gravură mecanică şi laser, înfiinţată pe societatea Ink Touch Pro SRL-D din Constanţa, administrate de Violeta Evelina Banu, firmă înregistrată în 2015 care are ca activitate principal finisarea materialelor textile
-
Răspuns oficial: SRI nu confirmă, nu infirmă, dar lasă de înţeles că Andreea Gheorghiţescu/ fostă AMICOM este ofiţer SRI, cadru militar SRI
Un răspuns oficial al Serviciului Român de Informaţii, transmis pe 24 Noiembrie 2016, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi în baza Constituţiei României, arată că, în privinţa numitei Andreea Gheorghiţescu, persoană ce activează în cadrul Biroului de Presă/ Relaţii cu Presa al SRI, “SRI nu confirmă şi nu infirmă faptul că anumite persoane sunt sau nu cadre ale Serviciului, cu excepţia conducerii SRI şi a cadrelor cu funcţie de reprezentare ale căror identitate este publică pe siteurile instituţiei ( www.sri.ro, www.animv.ro)”.
Aceasta este replica SRI la întrebarea transmisă în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public dacă Andreea Gheorghiţescu, persoană ce activează în cadrul Biroului de Presă/ Relaţii cu Presa al SRI, este încadrată în rândul cadrelor militare în activitate ale SRI sau în rândul salariaţilor civili din cadrul SRI.
Mai mult, solicitat în baza aceleiaşi legi 544/2001, în cazul Andreea Gheorghiţescu, să precizeze data exactă când a fost făcută încadrarea sa în SRI, funcţia exactă pe care o deţine în prezent în cadrul SRI, atribuţiile exacte pe care le are în cadrul SRI şi gradul deţinut, în cazul în care Andreea Gheorghiţescu este încadrată cadru militar în activitate al SRI, în baza legii 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi Legii 80 din 11 Iulie 1995, privind statutul cadrelor militare, răspunsul oficial al SRI a fost următorul:
“Vă informăm că toate cadrele militare ale SRI beneficiază de toate drepturile şi obligaţiile prevăzute pentru militarii armatei române de reglementările legale, statutele şi regulamentele militare”.
Andreea Gheorghiţescu, fost senior account manager al firmei de PR, consultanţă strategică şi lobby, SC AMICOM Consulting & Strategy, firmă apropiată de magnatul Gabriel Comănescu şi Iulian Iancu, “the guy owned by Gazprom”, şi fost “contact de presă” al AMICOM, amică a consilierului directorului SRI, căpitan Ovidiu Marincea, a fost angajată la Biroul de Presă al SRI pentru a lua legătura cu ziariştii şi încadrată drept cadru militar în activitate al SRI, în anul 2015, după ce Ovidiu Marincea a devenit şi el cadru militar în activitate al SRI- căpitan, şef al Biroului de Presă al SRI, purtător de cuvânt al SRI şi consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig.
Ca ofiţer SRI, încadrat la Biroul de Presă al SRI, Andreea Ghoeghiţescu trebuie să respecte prevederile HG 585/2002 privind elementele de incompatibilitate pentru accesul la informaţii secrete, Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, regulamentele militare, statutele şi reglementările legale, dar şi legea 80 din 11 Iulie 1995 privind statutul cadrelor militare. Legea 80 din 11 Iulie 1995 privind statutul cadrelor militare, articolul 9, îi dă dreptul cadrului militar al SRI Andreea Gheorghiţescu la “soldă lunară, compusă din solda de grad, solda de funcţie, gradaţii şi indemnizaţii, precum şi la prime, premii, sporuri şi alte drepturi băneşti, ale căror cuantumuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, echipament, hrană, asistenţă medicală, medicamente, locuinţă de serviciu, concedii gratuite şi scutiri medicale plătite, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, reduceri sau scutiri de impozit pe venit sau ale cuantumului chiriei, ajutoare şi alte drepturi, potrivit reglementărilor în vigoare, documente de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihnă sau în cazul mutării dintr-o garnizoană în alta, potrivit reglementărilor în vigoare, suportarea de către MApN a sumelor necesare pentru asigurarea asistenţei juridice a cadrelor militare pentru fapte săvârşite de către acestea în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale”. Celelalte prevederi legale dau dreptul unui cadru militar al SRI la alte privilegii dar şi obligaţii legale ce trebuie respectate.
Biroul de Presă al SRI, unde a fost încadrată ofiţer SRI, Andreea Gheorghiţescu, fost “contact de presă” şi fost senior account manager al firmei de PR, consultanţă strategică şi lobby, SC AMICOM Consulting & Strategy, apropiată de magnatul Gabriel Comănescu şi Iulian Iancu, “the guy owned by Gazprom”, şi al cărui şef este căpitanul SRI, Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, se află în subordinea Consiliului Director al SRI şi al Biroului Executiv al Consiliului Director al SRI, şi este “interfaţa SRI cu reprezentanţii presei şi publicul larg”.
Andreea Gheorghiţescu este al treilea ofiţer SRI care are legătură cu AMICOM Consulting & Strategy, firma de lobby, PR şi consultanţă strategică apropiată de magnatul Gabriel Comănescu şi Iulian Iancu, “the guy owned by Gazprom”, AMICOM fiind chiar firma asociată cu mâna dreaptă a magnatului Gabriel Comănescu, Petre Radu Petrescu, în societatea Digitix Media, Digitix având acelaşi sediu social şi aceeaşi adresă de email cu firma lui Ovidiu Marincea, căpitan SRI şi consilier al directorului SRI, Just News Media SRL. Mai mult, la evenimentele publice/ şezătorile spirituale ale Fundaţiei Gândul Aprins, controlată de AMICOM şi apropiată de “guy owned by Gazprom”, pe lângă căpitanul SRI, Ovidiu Marincea şi Iulian Iancu, a participat şi adjunctul directorului SRI, colonelul Cristian Bizadea, pe atunci şef de cabinet al directorului SRI şi fost şef al Contraspionajului SRI.