acasa Investigaţii/Justiţie Media Uncategorized
EXCLUSIV. Căpitan SRI, Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI: 9 luni afacerist la SRI. Conexiunile secrete şi periculoase cu reţeaua magnatului Gabriel Comănescu
Un răspuns oficial al Serviciului Român de Informaţii, în baza legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public arată că Ovidiu Marincea, şef al Biroului de Presă al SRI, purtător de cuvânt şi consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig, este “cadru militar în activitate al SRI, făcând parte din corpul ofiţerilor, calitate în care ocupă o funcţie militară”. Potrivit unor surse din anturajul de presă al purtătorului de cuvânt al SRI, încă din August 2015 Ovidiu Marincea nu a fost încadrat în rândul salariaţilor civili ai SRI ci a fost încadrat direct în rândul cadrelor militare ca ofiţer SRI cu grad inferior, respectiv cu gradul de căpitan SRI. Ca atare, potrivit legii 80 privind statutul cadrelor militare, căpitanul SRI, Ovidiu Marincea beneficiază de dreptul la soldă de grad, soldă de funcţie şi alte avantaje, printre care şi reduceri sau scutiri de impozit pe venit.
Deşi solicitat în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, SRI nu a dorit să precizeze oficial gradul şi data la care a fost făcută încadrarea militară a lui Ovidiu Marincea în SRI, rezumându-se să spună că “accesul la profesie, precum şi evoluţia pe treptele ierarhiei militare a avut/ au la bază principiile şi normele cuprinse în prevederile legale consacrate de Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare şi Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI”.
Ce spun legile şi regulamentele militare: Nu afaceri
Un document oficial şi public al SRI, numit “Broşura de Cariere în SRI”, postat chiar pe siteul instituţiei, arată că printre reperele deontologice pe care SRI susţine că personalul Serviciului trebuie să le respecte se regăseşte şi “respectarea legilor ţării”. În capitolul 2 al documentului, SRI susţine că printre condiţiile generale de încadrare în SRI, candidaţii trebuie să “nu fie asociaţi unici şi să nu participe direct la administrarea ori conducerea unor societăţi comerciale sau să declare, sub semnătură că, odată cu încadrarea, vor renunţa la aceste calităţi şi/sau preocupări”.
Potrivit documentului SRI, “în conformitate cu prevederile Legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, personalul acestuia se compune din cadre militare şi salariaţi civili, care îndeplinesc atribuţii operative, tehnice şi administrative, precum şi din soldaţi şi gradaţi voluntari”. Cadrele militare din SRI, susţine chiar SRI, au toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de reglementările legale, statutul şi regulamentele militare.
În acelaşi document public şi oficial, SRI susţine că “încadrarea directă a unor specialişti în domenii de interes pentru activitatea instituţiei se realizează în funcţie de nevoile fiecărei unităţi, cu respectarea condiţiilor prevăzute în Legea privind statutul cadrelor militare şi a celor generale de încadrare”.
Legea 80 privind statutul cadrelor militare spune în articolul 30, alineatul b, că “ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate au obligaţia de a nu efectua activităţi care contravin demnităţii, prestigiului şi normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare. Cadrelor militare în activitate le este interzis: să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii ori societăţi comerciale cu excepţia celor numite de consiliile de administraţie ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, din cadrul industriei de apărare sau în legătură cu aceasta”.
Potrivit legii 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, articolul 27, “cadrele militare permanente ale SRI au toate drepturile şi obligaţiile prevăzute, pentru militarii armatei române, de reglementările legale, statutele şi regulamentele militare”. Articolul 29 al aceleiaşi legi de funcţionare a SRI spune că “personalul militar se constituie din absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt din sistemul propriu, cadre militare selecţionate şi transferate de la Ministerul Apărării Naţionale sau de la Ministerul de Interne, în baza cererilor nominale ale directorului, cu acordul miniştrilor respectivi, precum şi din specialişti chemaţi în cadrele active. Personalul militar transferat de la Ministerul Apărării Naţionale, de la Ministerul de Interne sau din alte sectoare de activitate intră în subordinea exclusivă a conducerii Serviciului Român de Informaţii”. Articolul 30 al legii 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI susţine că “selecţionarea, încadrarea, acordarea gradelor şi înaintarea în grad şi în funcţii, transferarea, trecerea în rezervă, încetarea sau desfacerea contractului de muncă se fac potrivit legii, Regulamentului de funcţionare a Serviciului Român de Informaţii, statutelor corpurilor ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor şi altor dispoziţii legale”.
De asemenea, chiar şi pe siteul SRI, la secţiunea “profilul angajatului” se menţionează următoarele: “cadrelor militare în activitate le este interzis să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii ori societăţi comerciale”.
Regulamentele interne în majoritatea serviciilor speciale din România prevăd că atât salariaţii civili cât şi cadrele militare permanente să nu poată desfăşura activităţi comerciale, nici în calitate de asociaţi majoritari sau minoritari în societăţi comericale sau de persoane fizice autorizate mai ales dacă firmele au acelaşi obiect de activitate sau activitate conexă cu cea pe care o desfăşoară în cadrul structurii de informaţii sau serviciului special respectiv, susţin surse judiciare.
17 August 2015, SRI/E. Hellvig: “Îi urez bun venit domnului Marincea, mă bucur că ni s-a alăturat. Prezenţa sa, un avantaj în transparentizarea şi profesionalizarea SRI”
Un comunicat oficial al SRI (foto) arăta că începând cu data de 17 August 2015, Ovidiu Marincea a fost numit consilier al Directorului SRI şi coordonează comunicarea publică a SRI: “Cu această ocazie, directorul SRI, Eduard Hellvig a transmis un mesaj de întâmpinare: Îi urez bun venit domnului Marincea şi consider că prezenţa lui în cadrul SRI va constitui un avantaj în procesul de transparentizare şi de deschidere a instituţiei către cetăţeni. Este necesar ca SRI să se consolideze şi în ceea ce priveşte procesul de comunicare, de aceea mă bucur că ni s-a alăturat şi sunt convins că împreună vom face paşi importanţi în direcţia profesionalizării comunicării publice a Serviciului”.
Potrivit contului său Linkedin (foto dreapta), Ovidiu Marincea susţine că a lucrat la ziarul Adevărul ( Octombrie 2003- Ianuarie 2013), timp în care a mai lucrat şi la Forbes (Decembrie 2008- Noiembrie 2010), apoi a fost proprietar al firmei “Maristo Smart Strategy” (Ianuarie 2013-Ianuarie 2015)- deşi firma sa se numeşte SC Maristo Smart SRL- în timp ce lucra şi la Realitatea TV (Iunie 2013- Ianuarie 2015) şi o bună parte şi la www.jurnaliştii.ro ( Mai 2013-Iulie 2015) ca redactor şef. Apoi susţine că a lucrat din nou la Realitatea TV ca realizator (Ianuarie 2015-August 2015) şi director executiv (Mai 2015- August 2015), din August 2015 şi până în prezent fiind consilier al directorului SRI.
Alte referinţe de presă îl prezintă pe Ovidiu Marincea şi ca angajat/colaborator al siteului Calea Europeană, efectuând interviuri pentru acest site, dar şi ca persoană “care a încercat să dezvolte proiectul unui site generalist de ştiri, www.just-news.ro” (click) . Mai mult, potrivit chiar siteului jurnaliştii/jurst-news.ro, Ovidiu Marincea, după ce a fost numit căpitan SRI, a participat ca “trainer pe piaţa media şi în sfera comunicării”, la Şcoala Superioară de Comunicare şi Televiziune. Calitatea de proprietar şi al societăţii SC Just News Media SRL nu a apărut în prezentările, CV-urile publice ale lui Ovidiu Marincea.
Prima firmă a lui Ovidiu Marincea: SC Maristo Smart SRL= Mari(ncea)+Sto(ican) Smart
Specializaţi în restaurante, Marincea şi Stoican, au cerut 10.000 de euro pe două luni, în 2014, de la un candidat la Preşedinţie
Datele publice şi istoricul firmei arată că pe 18 Februarie 2013, Ovidiu Marincea era asociat în firma SC Maristo Smart SRL cu Florin Stoican (foto stânga), societatea avea sediul social în oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, exact la o stradă lângă domiciliul lui Florin Stoican iar domeniul principal de activitate îl reprezentau restaurantele. Printre activităţile secundare erau şi “activităţile de consultanţă în domeniile relaţiilor publice şi al comunicării”, dar şi “producţia cinematografică, video şi de programe de televiziune”. La înfiinţare, capitalul social al firmei a fost de 200 de lei iar Ovidiu Marincea era acţionar cu 50% şi administrator al SC MariSto Smart SRL, la fel ca şi Florin Stoican, durata de funcţionare fiind nelimitată. În 2013, firma şi-a închis punctele de lucru din Bucureşti, sector 6, şi a deschis un punct de lucru în Drumul Taberei, tot sector 6, dar pe un teren situat în parcarea de la Piaţa Drumul Taberei.
Pe 29 August 2014, potrivit documentului scos la iveală de Cătălin Tolontan (click), firma lui Ovidiu Marincea şi a lui Florin Stoican, specializată pe activitatea restaurantelor, se oferă să-i presteze servicii prin contract candidatului la preşedinţie al PMP, Elena Udrea. “Prestarea de servicii de producţie, editare de ştiri şi clipuri video, conţinut media pentru beneficiar. (…) Preţul prestaţiei pe perioada contractului este de 10.000 de euro, plus costuri de deplasare. Costurile de deplasare sunt de 560 de euro la care se adaugă editarea conţinutului în valoare de 200 de euro/clip video”, se arată în documentul postat pe tolo.ro în care se precizează că respectivul contract urma să dureze doar 2 luni, din 30 August 2014 până în Octombrie 2014. Tot pentru tolo.ro, E.Udrea a confirmat negocierile cu Ovidiu Marincea “una pentru consiliere şi a doua pentru filmări”.
După 3 zile în SRI: Intră în firmă soţia, căpitanul SRI Ovidiu Marincea devine acţionar majoritar
Pe 20 August 2015, la 3 zile după ce SRI a anunţat oficial că Ovidiu Marincea a fost numit consilier al directorul SRI, Eduard Hellvig, SC Maristo Smart SRL ţine o adunare generală a acţionarilor iar în firma în care acţionar era Ovidiu Marincea, SC Maristo Smart SRL, intră şi Marilena Gabriela Marincea, soţia lui Ovidiu Marincea, originară din Constanţa. Societatea îşi măreşte capitalul social, iar acţionariatul SC Maristo Smart SRL ajunge să fie următorul: Ovidiu Marincea 33,34%, Marilena Gabriela Marincea- 33,33% şi Florin Stoican 33,33%, Ovidiu Marincea devenind majoritar. În aceeaşi zi, Ovidiu Marincea rămâne aşadar acţionar majoritar al firmei dar se retrage totuşi din funcţia de administrator al firmei ca şi Florin Stoican, administrator al SC Maristo Smart SRL fiind numită soţia sa, Marilena Gabriela Marincea.
După 10 zile în SRI: soţia lui Marincea preia cu totul firma, iar târziu renunţă la restaurante şi preferă “consultanţa în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării”
La 10 zile după numirea sa oficială ca şi consilier de comunicare al directorului SRI, Eduard Hellvig, Ovidiu Marincea mai face un pas. Îşi cesionează toate acţiunile pe care le avea la SC Maristo Smart SRL, soţiei sale, Marilena Gabriela Marincea iar acelaşi lucru îl face şi partenerul său, Florin Stoican, astfel că din 27 August 2015, soţia lui Marincea, Marilena Gabriela Marincea devine unicul asociat, proprietar şi administrator al SC Maristo Smart SRL, preluând astfel în integralitate firma care se ocupa cu activitarea restaurantelor.
La începutul lunii februarie 2016, soţia lui Marincea, deja proprietară a SC Maristo Smart SRL, mută sediul social al firmei în oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov dar societatea îşi schimbă şi obiectul principal de activitate. Restaurantele devin obiectul de activitate secundar, iar activitatea principală a firmei o reprezintă din 8 Februarie 2016 “activităţile de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării”.
Cu restaurantele şi consultanţa, din 2013 şi până în 2015, Marincea a urcat profitul de la 8437 de euro la 24.442 de euro
În 2013, când SC Maristo Smart SRL, când Ovidiu Marincea şi Florin Stoican se ocupau în principal de restaurante, firma a avut o cifră de afaceri netă de 12.832 euro, un profit net de 8473 euro şi un singur salariat.
În 2014, când SC Maristo Smart SRL, când Ovidiu Marincea şi Florin Stoican se ocupau în principal tot de restaurante, cifra de afaceri netă a societăţii a urcat la 21.996 euro, profitul net a crescut la 15.864 euro, iar numărul de salariaţi nu a mai fost declarat în indicatorii financiari de la Ministerul de Finanţe, arată datele publice.
În 2015, potrivit aceloraşi date, SC Maristo Smart SRL, cu Ovidiu Marincea acţionar şi ulterior cu proprietar şi administrator soţia sa ( pentru că Ovidiu Marincea fusese numit la SRI), tot de restaurante s-a ocupat. Cifra de afaceri netă a firmei a crescut la 36.487 euro, profitul net a crescut şi el cu aproape 10.000 de euro, ajungând la 24.442 euro iar numărul de salariaţi în continuare nu au fost declarat în indicatorii financiari arătaţi de Ministerul de Finanţe.
“Ovidiu Marincea/ căpitan SRI: Pe barosăneală, Florin Stoican: Aferent- corespunzător”. Şi…Digitix Media
Florin Stoican este prietenul şi asociatul în SC Maristo Smart SRL al lui Ovidiu Marincea. Ca şi Marincea, Stoican a lucrat la Adevărul iar apoi a fost senior editor la portalul Româniamama.ro. Până în iunie 2015, potrivit propriei prezentări de pe reţelele de socializare, Florin Stoican a lucrat la Digitix Media, iar cu o lună înainte ca Ovidiu Marincea să fie numit şef al Biroului de Presă al SRI, purtător de cuvânt şi consilier al directorului SRI, Florin Stoican, partenerul lui Marincea, “şi-a început serviciul la Realitatea.Net”, ca redactor-editor. Şi în prezent însă, pe reţelele de socializare, Florin Stoican se prezintă ca lucrând totuşi la Digitix Media. De asemenea, după plecarea lui Ovidiu Marincea la SRI, Florin Stoican a fost de mai multe ori prezent în emisiunea “Oameni şi fapte” de la Realitatea TV, în care invitat permanent până atunci era chiar asociatul său din firma SC Maristo Smart SRL şi prietenul său, Ovidiu Marincea. Prietenia dintre Ovidiu Marincea şi asociatul său din firma Maristo Smart, Florin Stoican, a continuat şi după ce Marincea a devenit şef al Biroului de Presă al SRI, purtător de cuvânt şi consilier al directorului SRI, astfel că pe reţelele de socializare cei doi comunică destul de des, analizând inclusiv sticlele de şampanie de la Arruba Beach Bar: “Ovidiu Marincea/ SRI: Pe barosăneală, Florin Stoican: Aferent- corespunzător.” (foto sus)
Stoican din Mari(ncea)Sto(ican), la SC Digitix Media SRL, “agenţie de consultanţă” apropiată de magnatul Gabriel Comănescu
Înfiinţată în 16 Aprilie 2014, SC Digitix Media SRL, la care susţine că a lucrat/ lucrează asociatul lui Marincea, Florian Stoican, are ca domeniu principal de activitate publicitatea şi, potrivit datelor publice, se prezintă ca “agenţie de consultanţă”, o companie axată pe dezvoltarea şi implementarea de strategii de construire, îmbunătăţire, promovare şi întreţinere a “reputaţiei online a clienţilor”, de “construire pentru clienţi de notorietate, putere şi influenţă în mediul online, rezolvă crize de imagine sau, pur şi simplu, administrează conturile de pe reţelele sociale şi promovează numele brandului în mediul virtual”. Contactele SC Digitix Media SRL sunt, potrivit paginii de pe reţelele de socializare: contact@digitix.ro şi www.digitix.ro.
Digitix Media SRL= Mâna dreaptă a magnatului Gabriel Comănescu + SC AMICOM Consulting&Strategy SRL, firma de lobby apropiată de Comănescu
Cu un capital social privat autohton de 1000 de ron integral vărsat pe 15 Aprilie 2014, firma SC Digitix Media SRL îi are ca asociaţi fondatori pe SC AMICOM Consulting&Strategy SRL cu 50% şi Petre Radu Petrescu (foto dreapta) cu 50%. Administrator al SC Digitix Media SRL este până în 6 Mai 2018 Iulia Radu, soţia şefului AMICOM, Florin Mihai Radu.
Datele fiscale publicate de ministerul de Finanţe arată că în anul 2014, SC Digitix Media SRL a avut doar 2 salariaţi, cifră de afaceri netă de 58.864 euro şi pierderi de 1421 de euro. În 2015, aceiaşi indicatori financiari arată că firma a avut 6 salariaţi, o cifră de afaceri netă de 135.117 euro şi pierderi de 15.674 euro.
Petre Radu Petrescu este, potrivit siteului de prezentare al companiei Grup Servicii Petroliere Offshore, din 2005, chiar ofiţerul de presă responsabil cu strategiile de comunicare ale grupului GSP la nivel mondial : “Supraveghează comunicările interne şi externe ale companiei, inclusiv comunicarea corporatistă, de marketing şi relaţiile cu mass-media. Serveşte ca purtător de cuvânt al companiei GSP. A fost consultant politic în cadrul Centrului pentru Studii Politice şi Analiză Comparativă”. Cunoscut ca mâna dreaptă a magnatului GSP, Gabriel Comănescu, Radu Petrescu nu deţine doar 50% din SC Digitix Media SRL, firma la care a lucrat asociatul şi prietenul căpitanului SRI, Ovidiu Marincea, dar este/a fost asociat şi în firmele Media Kompass SRL, Bullet Media Publishing House SRL, societăţile având ca obiect de activitate editarea de reviste, periodice, studii de piaţă şi de sondaj sau consultanţă.
SC AMICOM Consulting&Strategy SRL, cealaltă jumătate a Digitix Media SRL, unde a lucrat partenerul lui Ovidiu Marincea, Florin Stoican, este în fapt, potrivit propriei prezentări, o agenţie de PR şi consultanţă strategică “pentru cazuri de comunicare de criză, relaţii publice, public affairs, jurnalism, marketing, organizare de evenimente şi branding”, activând şi ca o agenţie de lobby.
AMICOM Consulting&Strategy SRL este o societate cu răspundere limitată înfiinţată în 2005 şi îl are ca administrator pe Radu Mihai Florin, soţul administratorului Digitix Media, Iulia Radu. AMICOM are ca domeniu de activitate publicitatea şi, potrivit indicatorilor financiari, a avut în 2015 doar 9 angajaţi în 2015, în timp ce pe siteul de prezentare, compania susţine că are mai mult de 15 consultanţi şi 25 de colaboratori în ţară.
În februarie 2013, din firma AMICOM Consulting&Strategy SRL, alături de ACRO Communications Consulting SRL care deţinea 50%, mai făceau parte Radu Mihai Florin care avea 20%, Cristina Costena Robobete care avea tot 20%, Dan Alexandru Matei ce deţinea 2,5%, şi Iulia Radu, administratorul SC Digitix Media SRL care deţinea 2,5%. Apoi, ACRO Communications Consulting SRL şi-a cesionat acţiunile pe care le deţinea în AMICOM, astfel că administratorul Digitix Media SRL, Iulia Radu a ajuns să deţină în final 20% din societate.
Ca atare, în prezent, AMICOM Consulting&Strategy SRL este deţinută de Radu Mihai Florin (foto dreapta) cu 40% care este şi administrator şi managing director al firmei, de soţia sa Iulia Radu cu 20%, administrator şi al firmei mari- SC Digitix Media, şi Cristina Costena Rogobete cu 40% .
Datele ministerului de Finanţe arată că societatea AMICOM Consulting&Strategy SRL avea în 2014 doar 6 salariaţi, o cifră de afaceri netă de 1,3 milioane de euro şi un profit net pe acelaşi an de 373.155 euro. În 2015, cifra de afaceri netă a AMICOM a fost de 1,36 milioane de euro iar profitul net cu 9 salariaţi a fost de 209.615 euro.
Potrivit presei constănţene (click), AMICOM Consulting& Strategy s-a ocupat în 2016 de campania lui Vergil Chiţac, candidat PNL la Primăria Constanţei, contraamiral de flotilă şi fost rector al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”. Chiţac este fostul profesor al studentului Gabriel Comănescu şi este în prezent candidat pe locul 1 la Senat, în Constanţa (foto jos), pentru alegerile parlamentare din 2016, tot din partea PNL, între Vergil Chiţac şi Gabriel Comănescu fiind o prietenie strânsă şi o susţinere reciprocă de mult timp. De asemenea, Vergil Chiţac a fost destul de des prezent în studiourile Realitatea TV (foto jos).
Un al indiciu al colaborării dintre societatea AMICOM Consulting&Strategy şi reţeaua de influenţă a magnatului Gabriel Comănescu îl reprezintă directorul de operaţiuni al AMICOM, Lucian Cumpătă, care susţine pe siteul companiei că s-a implicat în proiecte pentru “clienţi importanţi din energie şi industrie”. Pe 26 Aprilie 2016, Lucian Cumpătă, directorul de operaţiuni al firmei de PR şi lobby AMICOM Consulting&Strategy îşi depune declaraţie publică de avere ( link declaraţie de avere consilier parlamentar), devenind şi consilier parlamentar la comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, condusă de liderul PSD, Iulian Iancu.
Iulian Iancu este un alt prieten al lui Gabriel Comănescu şi este menţionat încă din Decembrie 2008 în cablogramele Wikileaks ca “the guy owned by Gazprom”, Gabriel Comănescu prin Grup Servicii Petroliere având de-a lungul timpului mai multe contracte cu compania de stat rusă, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume şi a doua producătoare de petrol, Gazprom, pentru foraj şi extracţie de petrol şi zăcăminte. Iulian Iancu candidează pentru alegerile parlamentare din 2016 şi deschide din partea PSD lista tot din Constanţa pentru Camera Deputaţilor.
A doua firmă a lui Ovidiu Marincea: SC Just News Media SRL=just-news.ro=jurnaliştii.ro
Cu aproape o lună şi jumătate înainte de numirea în SRI, pe 2 Iulie 2015, Ovidiu Marincea a depus actele pentru înregistrarea oficială a unei alte firme: Just News Media SRL cu domeniu principal de activitate: portalurile web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe dar şi activităţi ale portalurilor web. Fondatorii şi acţionarii firmei au fost: Ovidiu Marincea cu 40%, Violeta Codrescu 30%, Vlad Vrublevschi 30%. Administrator al firmei a fost numit pe următorii 4 ani Violeta Codrescu.
După 7 luni în SRI, soţii Marincea devin majoritari în SC Just News Media SRL
Ulterior, pe 10 Martie 2016, SC Just News Media SRL, din care făcea parte Ovidiu Marincea, deja de 7 luni consilier de imagine al directorului SRI, Eduard Hellvig şi purtător de cuvânt al SRI, Vlad Vrublevschi şi Violeta Codrescu, toţi în calitate de asociaţi şi acţionari, îşi majorează capitalul social şi cooptează în firmă un alt asociat. Astfel că, din Martie 2016, în SC Just News Media SRL, Ovidiu Marincea deţine 20%, Violeta Codrescu 30%, Vlad Vrublevschi 30% şi soţia lui Marincea 20%. Ca atare, în firma SC Just News Media SRL, soţii Marincea devin majoritari cu 40% din acţiuni, sediul social al firmei fiind în Bucureşti, tot pe strada Vitioara, nr.38A-40, camera 2, sector 3, potrivit unui contract de comodat care expiră pe 23 Iunie 2017.
După 9 luni în SRI şi acţionar majoritar în SC Just News Media SRL, Ovidiu Marincea pasează acţiunile soţiei care devine minoritar
Pe 30 Mai 2016 (foto stânga), Ovidiu Marincea, de mai bine de 9 luni consilier de imagine al directorului SRI, Eduard Hellvig şi purtător de cuvânt al SRI, îşi cesionează cele 20% din acţiunile din SC Just News Media SRL către ceilalţi acţionari- soţia sa primeşte 10%, Violeta Codrescu 5% iar Vlad Vrublevschi 5%, astfel că firma ajunge să fie deţinută de Marilena Gabriela Marincea cu 30% şi ceilalţi doi acţionari- Violeta Codrescu şi Vlad Vrublevschi, fiecare cu câte 35%. În prezent, administrator al firmei este Violeta Codrescu.
Înfiinţată la mijlocul lui 2015, firma nu şi-a declarat indicatorii economici şi financiari la Ministerul de Finanţe.
Aşadar, din 17 August 2015 de când a fost numit şi anunţat oficial consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig şi până pe 30 Mai 2016, când prin Hotărârea nr.2 a adunării generale a asociaţiilor societăţii cu răspundere limitată SC Just News Media SRL Ovidiu Marincea şi-a cesionat acţiunile deţinute, adică aproape 9 luni şi jumătate, Ovidiu Marincea a avut mai multe calităţi. Şi consilier de imagine al directorului SRI, şi purtător de cuvânt al SRI şi şef al Biroului de Presă al SRI (fiind „interfaţa SRI cu presa şi publicul larg, asigurând fluxul de informaţii publice”), dar şi acţionar al SC Just News Media SRL care se ocupa de activităţile portalurilor web, prelucrare de date, administrarea paginilor web dar şi activităţi conexe.
Ce l-a dat de gol pe căpitanul SRI, Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI:
-
siteul în proprietatea firmei sale cu adresa de email pe firma apropiaţior magnatului Gabriel Comănescu
Pe 25 Martie 2015, adică cu mai bine de trei luni înainte să depună actele pentru a-şi înregistra oficial firma SC Just News Media SRL, potrivit RoTLD.ro, care este autoritatea naţională ce gestionează domeniile de internet româneşti şi care ţine de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică, Ovidiu Marincea îşi înregistrează domeniul jurnaliştii.ro, acelaşi site de ştiri sub două adrese: www.just-news.ro şi www.jurnaliştii.ro.
La acest site, Ovidiu Marincea susţine pe contul său de Linkedin că a fost redactor şef, publicând din Iunie 2013 şi până în Iulie 2015 numai comentarii despre Victor Ponta.
Datele deţinătorului siteului sunt potrivit RoTLD.ro (foto), SC Just News Media SRL, cu adresa Vitioara, 38A-40, camera 3, Bucureşti, Sector 3, iar numărul de contact este chiar numărul de telefon al lui Ovidiu Marincea. Numai că, tot potrivit RoTLD.ro, asociată cu domeniul jurnaliştii.ro, este următoarea adresă de email: webmaster@digitix.ro. Adică exact adresa de email a Digitix Media SRL, deţinută de Petre Radu Petrescu de la Grup Servicii Petroliere, mâna dreaptă a magnatului Gabriel Comănescu şi SC AMICOM Consulting&Strategy SRL, firma de lobby apropiată de Comănescu. Tot la Digitix Media a lucrat/ lucrează şi celălalt partener al lui Ovidiu Marincea din SC Martisto Smart SRL, Florin Stoican.
-
firma lui Marincea are acelaşi sediu social cu firma apropiaţilor lui Gabriel Comănescu. Plus partenerii de afaceri
În plus, potrivit datelor publice, SC Just News Media SRL are adresa sediului social în strada Vitioara, 38A-40, camera 3, Bucureşti, Sector 3 iar SC Digitix Media SRL are sediul social pe strada Vitioara, 38A-40, Camera 2, Bucureşti, Sector 3. Adică în aceeaşi clădire, într-o cameră îşi are sediul social firma în care Ovidiu Marincea a activat 9 luni, timp în care deţinea şi la SRI funcţia de purtător de cuvânt, şef al Biroului de Presă şi consilier al directorului SRI, firmă pe care de asemenea funcţionează şi siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro. Iar în camera 3 a aceleiaşi clădiri îşi are sediul firma pe care siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro îşi are adresa de email, site la care Ovidiu Marincea a fost redactor şef şi care este exact firma deţinută de Petre Radu Petrescu, mâna dreaptă a magnatului Gabriel Comănescu în Grup Servicii Petroliere Offshore şi SC AMICOM Consulting& Strategy SRL, firma de lobby şi consultanţă apropiată de Gabriel Comănescu, Digitix Media SRL fiind şi societatea la care a lucrat prietenul şi partenerul tot al lui Ovidiu Marincea din Maristo Smart SRL. Datele publice arată că Digitix Media SRL are sediul social în acelaşi loc- strada Vitioara, 38A-40, Bucureşti, Sector 3- printr-un contract de comodat care expiră pe 9 Aprilie 2018. Iar la aceeaşi adresă mai activează o singură firmă: Hermes Visual Consulting SRL, tot a Iuliei Radu, soţia lui Florin Radu şeful şi proprietar alături de soţia sa a SC Amicom Consulting& Strategy SRL, Iulia Radu fiind în acelaşi timp şi administrator al Digitix Media SRL.
-
articole favorabile despre afacerile lui Gabriel Comănescu şi despre SRI
Pe siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro, au apărut patru articole favorabile magnatului Grup Servicii Petroliere şi magnatului Gabriel Comănescu, unul dintre cele chiar citându-l pe Radu Petrescu, mâna dreaptă a lui Gabriel Comănescu din Grup Servicii Petroliere sau chiar pe magnatul Comănescu. Titlurile articolelor sunt: “Grup Servicii Petroliere acuză ANAF de abuzuri: instituţiile statului funcţionează la ordinul unor băieţi deştepţi”, “Bâlbâiala dintre ANAF şi Finanţe aruncă în aer o piaţă de miliarde de dolari”, “Apelul disperat al oamenilor de afaceri către ministrul Economiei, Mihai Tudose”, “Unde se duce după petrol cel mai mare petrolist român”. Toate articolele sunt semnate generic jurnaliştii.ro, nefiind atribuite cu nume şi prenume.
În acelaşi timp, pe siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro sunt peste 70 de articole despre Serviciul Român de Informaţii, multe dintre ele de asemenea semnate generic jurnaliştii.ro, nefiind atribuite, şi cu titluri favorabile de genul: “SRI se lasă pe mâna tinerilor”.
Ovidiu Marincea, până să plece la SRI, a semnat 9 articole pe siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro, majoritatea despre Victor Ponta, ultimele având titlurile:”Nu mai pot să tac, Victore, are şi nesimţirea bunul ei simţ!” şi “Manipularea prin viol!”. De asemenea, unul din articolele semnate de Ovidiu Marincea se referă şi la situaţia portului Constanţa şi are titlul:”Ponta din Pont: cum se pregăteşte Guvernul să se spele pe mâini de Portul Constanţa, cadoul clanului Mazăre”.
După ce a plecat la SRI şi a devenit căpitan, cadru militar în activitate al SRI, Ovidiu Marincea, ca şef al Biroului de Presă al SRI, purtător de cuvânt şi consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig, a continuat să promoveze public (foto) pe reţelele de socializare siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro, deţinut de soţia sa şi cu sediul social dar şi adresa de email pe firma apropiaţilor magnatului Gabriel Comănescu. Acelaşi lucru l-au făcut pe reţelele de socializare inclusiv rudele lui Ovidiu Marincea din Vaslui.
Mai mult, şi prietenul şi partenerul său din firma de restraurante şi anjagat la firma apropiaţilor lui Gabriel Comănescu s-a apucat să scrie tot pe siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro. Despre Victor Ponta şi Liviu Dragnea.
Tot pe siteul jurnaliştii.ro/just-news.ro publică analize şi Hari Bucur Marcu, colonel în retragere al Armatei române, fost coordonator al Centrului de Studii NATO la Bucureşti.
Şi asociata şi administratorul lui Marincea în SC Just News Media SRL, partener cu afaceriştii turci care deţineau exchange-uri în mallurile din Bucureşti şi partener în firmă cu…AMICOM Consulting & Strategy SRL, apropiată de magnatul Gabriel Comănescu
Cealaltă asociată a lui Ovidiu Marincea şi ulterior a soţiei lui Marincea în SC Just News Media SRL, Violeta Codrescu, a fost în 2005 şi 2012 administrator al SC New Exchange SRL, societatea având punct de lucru în Complex Plazza România. O perioadă de timp, administrator al SC New Exchange SRL a fost Ulukus Eyyup Fevzi, cetăţean turc iar patron a fost un alt cetăţean turc, Ozturkmen Gursel (foto dreapta), dezvoltator imobiliar şi cel dcare deţine alături de Halit Ozturmen compania Construct Aprodex. Halit Ozturmen a fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România. Gursel Ozturkmen, cetăţean turc şi român, face parte şi din firma SC Aprodex SA, alături de Halit Ozturkmen, Fatma Ozturkmen, Dilek Ozturkmen, Aytekin Zabiullah, societate care s-a constituit în garant ipotecar în garantarea creditelor în sumă totală de 2.380.000 de euro, contractate de societatea Sunfields Nords SRL de la Garanti Bank, Agenţia Nerva Traian.
SC New Exchange SRL a avut puncte de lucru în complexul Plazza România, Centrul Comercial Liberty Center, Centrul Comercial City Parc Mall Constanţa, Complexul Bucureşti Mall.
În 2008, Violeta Codrescu, alături de Constantin Mihai Codrescu deţineau firma SC Odontis Professional SRL, iar în 2009 Violeta Codrescu făcea parte din altă firmă la care era asociat unic şi administrator: Violet ANKH SRL care se ocupa cu activitaţi de import export privind comerţul produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului.
Pe 6 Martie 2015, asociata familiei Marincea, Violeta Codrescu, apare în registrele publice ca făcând parte şi din firma Grădina lui Papacioc SRL alături de SC Amicom Consulting & Strategy SRL, reprezentată chiar de Florin Mihai Radu, care avea 50%, Cristian Ionuţ Petrache cu 10%, Caliopie Papacioc cu 10%. Asociata familiei Marincea deţinea 30%. Pe 19 Martie 2015, aceeaşi firmă SC Grădina lui Papacioc SRL şi-a schimbat din nou acţionariatul, astfel că SC Amicom Consulting&Strategy SRL ajungă să deţină 60%, Caliopie Papacioc 20% iar Violeta Codrescu 20%.
Secretele filierei azere de putere, afaceri şi influenţă. Şi AMICOM-Comănescu.
-
Procurorul general pivot, duşman al lui Aliyev, 12 ani fixerul afacerilor azere în România
La sfârşitul anilor ’90, începutul anului 2000, o răfuială între centrele de putere din Azerbaidjan îl determină pe preşedintele azer Ilham Aliyev să-l trimită la pensie pe cel care fusese procuror general al Republicii Azerbaidjan mai bine de 5 ani. Eldar Hasanov (61 de ani) (foto stânga), un personaj şcolit în Academia Militară rusă, dar şi în Institutul de Tehnologie azer, fost şef al biroului Interpol din Azerbaidjan, adjunct de ministru de Interne, devenit procuror general şi personaj cheie la vârful puterii azere, este bănuit că alături de generalul Namig Abbasov, pe atunci şef al Securităţii Naţionale în Guvernul de la Baku, complotează împotriva preşedintelui azer, Ilham Aliyev. În presa din Baku, oamenii preşedintelui scurg informaţii despre procurorul general, Eldar Hasanov, care-i trimisese o scrisoare lui Aliyev şi la care preşedintele nu a vrut să răspundă. Hasanov este acuzat că “vrea să apuce Puterea”, ba chiar apar informaţii că ar avea strânse legături cu organizaţia teroristă PKK şi astfel PKK s-ar fi conectat în guvernul azer.
Eldar Hasanov este demis şi trimis de preşedintele Aliyev la pensie, aşa cum s-a întâmplat ulterior şi cu şeful Securităţii Naţionale, Namig Abbasov, iar după ceva timp cei doi sunt trimişi tot de Aliyev departe de Baku. Abbasov ajunge ambasador extraordinar al Azerbaidjanului în Uzbekistan iar Eldar Hasanov aterizează în Martie 2001 la Bucureşti, ca ambasador al Republicii Azerbaidjan în România, demnitate pe care a servit-o 12 ani.
Odată ajuns la Bucureşti, Eldar Hasanov, om cheie în cercurile influente de putere din Baku, încearcă să-şi demonstreze din nou loialitatea faţă de preşedintele Aliyev. Hasanov este numit succesiv ambasador al Azerbaidjanului în Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, devenind un adevărat pilon cheie al intereselor preşedintelui Aliyev în zonă, biroul lui Hasanov rămânând la Bucureşti până în Aprilie 2013.
Unul dintre marii jucători mondiali pe piaţa energetică în ceea ce priveşte producţia de hidrocarburi (petrol şi gaze naturale) dar şi exportator important pentru Turcia, Rusia, Georgia şi Iran, prin Eldar Hasanov, republica Azerbaidjan şi regimul Aliyev îşi dezvoltă serios interesele în România. În 2011, compania de stat azeră, Socar Petroleum îşi face birou la Bucureşti, peste 99% din importurile României din Azerbaidjan fiind reprezentate de petrol. Tot atunci, Socar Petroleum preia firma românească de distrubuţie a carburanţilor Romtranspetrol.
-
Pe piaţa azeră, intră miliardarul Tiberiu Urdăreanu. Shahin Nabiyev, ofiţer de informaţii al armatei azere devine şeful UTI Group Azerbaidjan
2011 este şi anul în care o parte dintre companiile româneşti ajung să intre pe importanta piaţă azeră deschizătoare de drumuri pentru zona regiunii Mării Caspice şi Asia Centrală. Printre “privilegiaţi” se numără compania de softuri Siveco a Irinei Socol dar mai ales compania fanion a miliardarului Tiberiu Urdăreanu, UTI. UTI Group Azerbaidjan, companie specializată în tehnologia informaţiei şi sisteme de securitate, intră pe piaţa azeră în Noiembrie 2011, presa din Baku spunând că fixerul a fost chiar Eldar Hasanov, pivotul intereselor lui Aliyev şi ambasadorul azer de la Bucureşti. Aşa, UTI Group Azerbaidjan câştigă prima licitaţie pe un proiect de securitate cibernetică, firma lui Urdăreanu invitată fiind în demers chiar de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiilor Înalte din Baku. Preşedinte al biroului regional UTI Group Azerbaidjan este numit Shahin Nabiyev.
Shahin Nabiyev (41 de ani), şeful biroului regional UTI Group Azerbaidjan este nimeni altul decât un ofiţer de informaţii în armata azeră, fost comandant de pluton, fost adjunct al Adunării Naţionale a Azerbaidjanului, transformat în anteprenor în industria software azeră. Astfel că ofiţerul Shahin Nabiyev conduce operaţiile UTI în Azerbaidjan din Februarie 2012 şi până în Martie 2013 (foto dreapta) .
-
Pe piaţa azeră, intră puternic magnatul Gabriel Comănescu: “Am găsit una din marile minuni ale lumii”
În aceeaşi perioadă, un alt mare investitor român doreşte să intre mai puternic pe piaţa azeră deschizătoare de drumuri către Caspică şi Asia: Gabriel Comănescu. “Eu vin la Baku odată la două luni. Urmărim câteva proiecte foarte mari în Azerbaidjan şi Turkmenistan. Kazahstanul nu mai reprezintă un interes pentru noi, ci doar Baku şi Asgabat. Totul se schimbă peste noapte aici şi consider că Azerbaidjan este una dintre marile minuni ale lumii. Este o piaţă enormă. A stăpâni piaţa azeră este mult spus într-o ţară în care nicio investiţie străină nu poate fi începută fără acrodul guvernanţilor apropiaţi preşedintelui Ilham Aliyev”, declara magnatul Gabriel Comănescu ulterior, în Martie 2013.
Aşa se face că în 2012, Gabriel Comănescu caută o oportunitate să se întâlnească direct cu preşedintele azer, Ilham Aliyev. În perioada 28 Iunie-1 Iulie 2012, se desfăşura chiar la Baku cea de-a 23-a Sesiune Anuală a Forumului Crans Montana. Potrivit unor surse, magnatul Gabriel Comănescu ar fi apelat cu insistenţă la o personalitate din România, inclusiv prin punerea la dispoziţie a aeronavei sale private, ca să reuşească să aibă o întâlnire cu Aliyev la Baku. Comănescu ar fi fost refuzat, însă prin relaţia apropiată dintre Ilham Aliyev şi preşedintele fondator al Crans Montana, Jean Paul Carteron, ar fi ajuns la Baku, la forumul Crans Montana organizat sub patronajul lui Aliyev, pentru întâlnirea mult dorită pe care ar fi avut-o până la urmă cu şeful statului azer.
-
Decret semnat de preşedintele Aliyev: magnatul Gabriel Comănescu, consul onorific al Republicii Azerbaidjan la Constanţa
Pe 25 Septembrie 2012, prin ordin semnat de către preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, Gabriel Valentin Comănescu, este numit de către şeful statului azer, prin decret oficial, consul onorific al Republicii Azerbaidjan la Constanţa iar ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaijan este desemnat de preşedintele Aliyev să rezolve toate problemele care ţin de punerea în aplicare a ordinului.
-
13 Martie 2013, vizita la Baku: Zgonea, Şova, Hrebenciuc, Vlasov, Comănescu, Socol, Diaconu, AMICOM Consulting&Strategy
Pe 13 Martie 2013, o delegaţie oficială românească condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pleacă la Baku. Din delegaţie fac parte: Gabriel Comănescu, preşedinte GSP/ subcontractant Gazprom Neft, deja cu activităţi în Azerbaidjan, şi consul onorific al Azerbaidjanului la Constanţa, interesat de proiectul AGRI, Radu Petrescu, mâna dreaptă a lui Comănescu în GSP şi ulterior coproprietar al SC Digitix Media SRL, Radu Mihai Florin, coproprietar şi administrator al AMICOM Consulting& Strategy, ambasadorul Eldar Hasanov, pionul lui Aliyev în România, Iulian Iancu, preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Azerbaijan, prieten al lui Gabriel Comănescu, actual candidat PSD de Constanţa, Cristian Rizea şi Florin Iordache, ambii deputaţi în acelaşi grup de prietenie/ primul, prieten al lui Gabriel Comănescu, Shahin Nabiyev, ofiţerul de informaţii din armata azeră, care conducea biroul regional UTI Group Azerbaijan, Dan Şova, ministru delegat la vreemea aceea pentru proiecte de infrastructură de interes national şi investiţii străine, Viorel Hrebenciuc, Mihail Vlasov, pe atunci preşedinte al Camerei de Comerţ a României, Irina Socol– preşedinte Siveco, Florea Diaconu, preşedinte Delta ACM 93, şi şefi din companiile UTI, Electromagnetica, Romgaz, Transgaz, Armax Gaz, AEM Timişoara, Ardem Invest, dar şi vicepreşedintele Eximbank, Paul Ichim. Întâlnirile au fost cu companiile Socar Petroleum, Altes Qrup, Gilan Holding, Azpetrol, cu preşedintele Ilham Aliyev, cu premierul azer, cu preşedintele parlamentului azer şi ministrul Economiei şi Dezvoltării din Baku.
“Ce putem învăţa noi de la Azerbaidjan? Să ne protejăm companiile româneşti, capitalul autohton şi să fim eficienţi. În Azerbaidjan legislaţia este perfectă pentru orice fel de investiţii”, declara magnatul GSP, Gabriel Comănescu, potrivit portalului Calea Europeană, care a transmis printr-o corespondenţe speciale vizita. În acea perioadă, Gabriel Comănescu era deja prezent de mai mulţi ani pe piaţa azeră, axându-se doar pe proiectele de construcţii maritime pe zona de offshore.
-
Camera de Comerţ Azerbaidjan – România, condusă de Shahin Nabiyev, ofiţerul de informaţii al armatei azere, fost şef UTI Group Azerbaidjan
“Camera Bilaterală de Comerţ Azerbaijan – România va fi un alt vehicul de promovare a relaţiilor economice dintre cele două ţări. Politicienii au nevoie de oameni de afaceri puternici iar oamenii de afaceri au nevoie de politicieni puternici”, susţinea Valeriu Zgonea, tot potrivit portalului Calea Europeană. Vizita a durat până pe 16 Martie 2013, ulterior Valeriu Zgonea mai făcând o vizită oficială în Azerbaidjan în perioada 28 Iulie-2 Iulie 2014.
Însă pe 15 Martie 2013, în timpul vizitei, Shahin Nabiyev, ofiţerul de informaţii din armata azeră, care era şeful biroului regional UTI Group Azerbaidjan este numit preşedinte al Camerei Bilaterale de Comerţ Azerbaidjan România şi, în prezenţa ambelor delegaţii română şi azeră, chiar are loc şi ceremonia de deschidere a Camerei de Comerţ Azerbaidjan România.
-
AMICOM Consulting & Strategy: Am organizat vizita delegaţiei oficiale şi de afaceri la Baku
Detalii despre vizita importantă din 13-16 Martie 2013 din Azerbaidjan oferă oficial chiar siteul SC AMICOM Consulting & Strategy SRL, apropiată de magnatul Gabriel Comănescu: “AMICOM a organizat vizita delegaţiei oficiale şi de afaceri la Baku, prezentările, informaţiile despre Baku şi oportunităţile de afaceri”.
În plus, AMICOM Consulting & Strategy susţine că în acea vizită a devenit membru al Camerei de Comerţ Azerbaidjan – România, şi are o ofertă de comunicare full service în Azerbaidjan.
“AMICOM este în măsură să furnizeze servicii companiişor româneşti şi străine interesată de această piaţă: profilul companiilor pentru oportunităţi de afaceri în Azerbaidjan, suport de PR pentru firmele care intră pe piaţa azeră, acţiuni de PR întreprinse de AMICOM pentru noile companii care intră în Azerbaidjan, impelementarea unui pod virtual între cele două naţiuni pentru apropiere politică şi de afaceri” şi, de asemenea, “sprijin diplomatic şi politic pentru noile afaceri dezvoltate în Azerbaidjan”, Gabriel Comănescu fiind la acea vreme, de o jumătate de an, Consulul onorific al Republicii Azerbaidjan la Constanţa.
-
AMICOM Consulting & Strategy, unic birou internaţional la Baku, condus de Shahin Nabiyev, ofiţerul de informaţii din armata azeră, fost şeful biroului regional UTI Group Azerbaidjan, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Azerbaidjan
Mai mult, tot cu ocazia acelei vizite, SC AMICOM Consulting & Strategy SRL, firma apropiată de Comănescu, îşi deschide şi singurul birou internaţional pe care-l are: AMICOM Azerbaidjan la Baku. Biroul AMICOM Azerbaidjan din Baku este condus ulterior chiar de către Shahin Nabiyev, ofiţerul de informaţii din armata azeră, fost şeful biroului regional UTI Group Azerbaidjan şi fost preşedinte al Camerei Bilaterale de Comerţ Azerbaidjan România.
Deşi cu maximum 9 salariaţi declaraţi de-a lungul timpului declaraţi în indicatorii financiari oficiali, dar pe siteul oficial al firmei cu 15 consultanţi şi 25 de colaboratori în ţară, SC AMICOM Consulting & Strategy SRL susţine că activează în domeniul energiei şi resurselor minerale, turismului, imobiliare, ong-educaţie, it&c, auto, industrie, sănătate, apărare, FMCG şi financiar, şi a avut clienţi importanţi ca Chevron, BAE Systems, Motorola, HP, AAA Auto, THR, Skoda Transportation, Astellas Pharma, SoftMedica, NovoNordisk, dezvoltatori imobiliari din New York, DELC, Booz Allen Hamilton, Cinzano, Bunge, Kraft Foods, SICPA.
Cu puternicele companii Chevron şi Exxon Mobil, “două din cele şapte mari” la nivel mondial, a negociat şi magnatul Gabriel Comănescu pentru un contract pentru foraj de mare adâncime în Africa de Vest. SC AMICOM Consulting & Strategy SRL, firmă de PR, consultanţă şi lobby este şi membru colectiv cotizant al secretariatului executiv al Comitetului naţional român al World Energy Council, alături de Grup Servicii Petroliere. Preşedintele Consiliului Director al Comitetului naţional român al World Energy Council este Iulian Iancu iar vicepreşedinte este chiar magnatul Gabriel Comănescu.
-
Gabriel Comănescu, miliardarul pe pierdere, în război cu ANAF- Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili
Gabriel Comănescu (49 de ani), cu o avere estimată acum câţiva ani la jumătate de miliard de euro, în mod direct, controlează/şi sau/ a controlat, a făcut/ face parte din SC Grup Servicii Petroliere SA, SC Clubul Casa cu Lei SRL Constanţa, Pride Events SRL, Upetrom Management SRL, Delta Asisugări SA alături de condamnatul Sorin Roşca Stănescu, apropiatul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Sorin Freciu şi Gheorghe Şupeală- condamnat şi el definitive de judecătorii Curţii de Apel la şase ani de închisoare cu executare în dosarul devalizării Petromservice, SC Petromservice SA, SC Grup Petrol Marin SA, Algoritm Consult SRL, Upetrom 1 Mai S.A., SC Vega Turism SA, SC Upetrom Group Management SRL, SC Upetrom Trading & Engireering SRL, SC Neodent 2004 SRL, SC Petromar Resources SA, Global Operation SRL, SC Atelier Media SRL, SC Grup Servicii Petroliere Shipyard SRL Constanţa, SC Sea Protect Group SRL, SC Green County SRL, SC Upetrom Engireeing SRL, SC Euroned Engireering SRL, Societatea Grup Servicii Petroliere Logistic SRL, Societatea Grup Servicii Petroliere Catering SRL, Societatea Grup Servicii Petroliere Training SRL, SC Upetrom Group Management SRL, Societatea SPG Medical Emergencies SRL, Societatea UGM Energy Trading SRL, Societatea Vega Offshore SRL, Societatea Grup Servicii Petroliere Engireering, Societatea Upetrom 1 Mai Trading SA, a desfăşurat activităţi în Kazahstan, Turcia, Mexic, Azerbaidjan şi deţine o multitudine de societăţi anonime înregistrate în paradisuri fiscale.
În 2014, Gabriel Comănescu, preşedinte şi CEO Grup Servicii Petroliere SA, deţinea pentru activăţi de foraj şi extracţie de gaze naturale şi petrol o flotă de 8 platforme de foraj în operare (în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Arctică, în Golful Mexic), o flotă proprie de 20 nave suport, de operare/nave tehnice şi de construcţii, un şantier de fabricaţii şi construcţii, un centru de training şi o bază de logistică la Midia, centre de operare internaţionale în Mexic, Olanda, Rusia, Nordul Rusiei, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite/ Abu Dhabi, Mediterană, Singapore, Tunis, Valetta, Limassol, Milano şi intenţiona să deschidă un centru şi în Africa de Vest. GSP Holding a lui Gabriel Comănescu are sediul la Luxemburg şi deţine 10% din aria petroliferă concesionată până acum în Marea Neagră.
Pe anul fiscal 2015, datele de la Ministerul de Finanţe arată că Grup Servicii Petroliere SA a avut 325 de salariaţi, o cifră de afaceri netă de 207,5 milioane de euro şi o pierdere netă de 41,2 milioane de euro.
În 2016, două investigaţii Rise Project (click 1, click 2) au arătat că la momentul achiziţionării fostelor platforme Petrom de foraj marin, datele de la Mossack Fonseca arătau că magnatul Gabriel Comănescu ar fi avut de partea sa un om cheie în managementul OMV Petrom. De asemenea, rădăcinile averii magnatului ar fi în strânsă legătură cu sindincalistul Liviu Luca, condamnat definitiv şi irevocabil de judecătorii Curţii de Apel la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul devalizării Petromservice. În ceea ce priveşte cumpărarea platformelor Petrom, Gabriel Comănescu a respins acuzaţiile.
În Octombrie 2013, Gabriel Comănescu a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom, dar ulterior a fost scos de sub urmărire penală. La fel s-a întâmplat şi în Decembrie 2014, când Comănescu a fost din nou anchetat de procurori pentru o evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de dolari. La începutul lui 2015, Gabriel Comănescu a primit soluţia de neîncepere a urmăririi penale. În prezent, SC Grup Servicii Petroliere SA a lui Gabriel Comănescu este în proces la Curtea Supremă de Justiţie/ Secţia de contencios administrativ şi fiscal cu ANAF- Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi cu Ministerul de Finanţe pentru suspendarea unei executări silite, însă magnatul Gabriel Comănescu nu este anchetat în niciun dosar penal.
Gabriel
Daca SRI-ul mai angajeaza vro 4-5 ca Marincea o pot pune de mamaliga cum spun romanii. La SRI nici controlul intern nu se prea vede functionand. De aceea se impune un control riguros al serviciilor de catre Parlament, dar format din persoane serioase nu muhaele care se fac de rasul lumii cu aberatiile care le spun la televizoar. Unii din membrii acelor comisii sunt adevarate monumente de prostie (vezi dl Calimente) sau au facut pe prostii si au rama asa. Multi dintre membri nu au facut armata si altii au devenit cercetati penal pentru fapte de coruptie.
valentina
eu nu stiu si nu inteleg cine a aprobat o asemenea lege, probabil d-nul Basescu sa se puna bine cu structturile, este inadmisibil si cred ca in alte tari nu exista asa ceva, sa poti face afaceri si in acelasi timp sa fii angajat S. R.I, SI MAI AVEM PRETENTIE SA CREDEM IN INSTITUTIILE STATULUI.