acasa Investigaţii/Justiţie Media Politic Uncategorized

EXCLUSIV. Lupta anticorupţie din România, adusă în atenţia Procurorului General al SUA, Jeff Sessions, şi Departamentului de Stat SUA, în cadrul contractului de consultanţă strategică comandat de firma de date şi “psy ops” cu client din România

18 septembrie 2017

Date oficiale suplimentare ce au fost oferite publicităţii în urmă cu câteva zile, în baza legii, de către Divizia de Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA arată că tema luptei anticorupţie din România a fost discutată la nivel înalt în Washington DC în cadrul a cinci întâlniri purtate la biroul senatorial al actualului Procuror General al SUA, Jeff Sessions, şef al Departamentului de Justiţie şi membru al Cabinetului, şi cu un executiv din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Discuţiile purtate pe tema luptei anticorupţie din România au făcut parte din contractul de consultanţă strategică comandat de firma de data mining, cercetare comportamentală ce foloseşte tehnici de “psy ops/operaţiuni psihologice” cu client din România- SCL Social (România)– parte a SCL Group, şi firma de lobby şi strategie, Andreae&Associates, condusă de Charles Andreae.

 

Datele oficiale menţionează că discuţiile despre lupta anticorupţie din România au început să fie purtate pe 20 Martie 2017, la doar trei zile după semnarea contractului şi înainte de declararea acestuia legală la Divizia de Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA. Deşi a fost încheiat pe o perioadă de o lună, cu posibilitate de a fi prelungit doar cu acordul scris al părţilor, contractul a durat aproape trei luni şi a fost oprit pe 1 Iunie 2017

 

Pentru discuţiile purtate pe tema luptei anticorupţie din România cu oficialii americani de la biroul senatorial al actualului Procuror General al SUA, Jeff Sessions şi cu executivul Departamentului de Stat al SUA, firma de lobby Andreae & Associates a primit de la SCL Social (România) suma de 59.960 dolari (50.226 euro) ce a fost plătită în două tranşe. Prima tranşă de 29.980 dolari (25.113 euro) a fost virată de SCL Social (România) chiar în ziua semnării contractului iar a doua, de aceeaşi valoare, a fost plătită după discuţiile cu oficialii americani pe tema luptei anticorupţie din România, arată datele suplimentare publice ale contractului oferite publicităţii în Septembrie 2017 de către Departamentul de Justiţie al SUA.

Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA a dat publicităţii în urmă cu câteva zile declaraţia suplimentară a contractului (document mai jos) încheiat pe 17 Martie 2017 între SCL Social (Strategic Communication Laboratories), parte a SCL Group, lider mondial în comunicaţiile bazate pe date, cercetare comportamentală, comunicare strategică şi tehnici de “psy ops/ operaţiuni psihologice” şi firma de consultanţă şi lobby din Washington DC, Andreae & Associates, ce vizează lupta anticorupţie din România.

Declaraţia suplimentară a contractului între SCL Social (România) şi Andreae &Associates a fost depusă potrivit legii FARA la Departamentul de Justiţie/ Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini pe 22 August 2017 de către firma de consultanţă şi lobby Andreae & Associates, condusă de Charles Andreae şi contractată de SCL Social (România) ca să ducă la îndeplinire contractul ce vizează lupta anticorupţie şi prezintă detaliile contractului încheiat pe 17 Martie 2017.

Astfel, firma de consultanţă şi lobby Andreae & Associates declară că în primele 6 luni ale anului 2017 a avut doi clienţi principali străini- Ocean Advisory/Qatar şi SCL Social- iar în privinţa SCL Social aceasta “a fost sfătuită în legătură cu politica externă a SUA”.


  • Cinci discuţii pe tema luptei anticorupţie din România la biroul senatorial al actualului Procuror General al SUA, Jeff Sessions, şi la Departamentul de Stat, imediat după semnarea contractului şi înainte de declararea lui legală

Andreae & Associates, condusă de lobbyistul Charles Andreae, arată în acelaşi document (document mai sus) că nu s-a angajat în activităţi politice pentru clientul Ocean Advisory/Qatar dar s-a implicat în acest tip de activităţi politice pentru SCL Social, potrivit contractului. Aşa se face că Andreae & Associates menţionează că a avut cinci întâlniri/discuţii pe tema luptei anticorupţie din România, trei dintre acestea cu Departamentul de Stat al SUA şi două la biroul senatorial al actualului Procuror General al SUA, Jeff Sessions (foto). Datele suplimentare arată că la doar trei zile după semnarea contractului cu SCL Social (România) şi cu o săptămână înainte de a fi declarat la FARA, Andreae & Associates a contactat pe 20 Martie 2017, într-o primă discuţie, Departamentul de Stat al SUA ca să discute despre lupta anticorupţie din România. Persoana contactată prin email de către Andreae& Associates a fost Harry Kamian, secretar adjunct executiv la Oficiul Executiv al Departamentului de Stat al SUA.

În aceeaşi zi, tot pe 20 Martie 2017, Andreae & Associates a contactat şi biroul senatorial al actualului Procuror General al SUA, prin Sandra Luff, ca să discute acelaşi subiect: lupta anticorupţie de la Bucureşti.

A doua zi, pe 21 Martie 2017, arată declaraţia suplimentară depusă, a avut loc o altă discuţie pe aceeaşi temă la biroul senatorial al actualului Procuror General al SUA, Jeff Sessions, tot prin contactarea Sandrei Luff. Iar în următoarele două zile, pe 22 şi 23 Martie 2017, Andreae & Associates a discutat tot despre lupta anticorupţie din România de două ori, la Departamentul de Stat al SUA, prin Harry Kamian, secretar adjunct executiv la Oficiul Executiv al Departamentului de Stat.

Toate cele cinci întâlniri/ discuţii au avut loc, potrivit documentului, în perioada 20-23 Martie 2017, după semnarea contractului din 17 Martie 2017, dar înainte de declararea şi depunerea acestuia la FARA ce a avut loc pe 27 Martie 2017.

  • Contract de 59.960 dolari (50.226 euro), plătit în două tranşe. Prima tranşă, la semnare, a doua, după discuţiile cu oficialii americani

Declaraţia suplimentară depusă la Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA arată şi ce sume a primit firma de consultanţă şi lobby din Washington DC, Andreae & Associates de la SCL Social în schimbul realizării contractului şi discuţiilor de la Departamentul de Stat şi biroul senatorial al Procurolui General al SUA, Jeff Sessions despre lupta anticorupţie din România.

Datele arată că încă din ziua semnării contractului între SCL Social (Romania), parte a SCL Group (foto), şi Andreae&Associates, pe 17 Martie 2017, şi cu trei zile înainte de discuţiile cu oficialii americani, Andreae&Associates a primit de la SCL Social, într-o primă tranşă, suma de 29.980 dolari (25.113 euro). A doua tranşă, tot de 29.980 dolari (25.113 euro) a primit-o Andreae&Associates de la SCL Social pe 25 Aprilie 2017, după finalizarea discuţiilor cu oficialii americani despre lupta anticorupţie de la Bucureşti.

Astfel, declaraţia suplimentară arată că în total, pentru serviciile prestate, Andreae&Associates a primit de la SCL Social suma de 59.960 dolari (50.226 euro), încadrându-se în suma de 60.000 de dolari declarată iniţial în contract, ce trebuia plătită în două părţi egale, la începutul şi sfârşitul contractului încheiat şi declarat pe 27 Martie 2017 la FARA.

Contractul încheiat între SCL Social şi Andreae&Associates prevedea că acesta se desfăşoară pe o perioadă de o lună şi putea fi prelungit după acordul scris al părţilor. Declaraţia suplimentară depusă la FARA arată însă că acest contract a fost oprit şi s-a încheiat abia pe 1 Iunie 2017, la două luni şi jumătate după semnarea şi declararea publică a acestuia.

Tot în declaraţia suplimentară înregistrată la FARA, Andreae&Associates menţionează că a făcut pe 10 Iulie 2017 şi o contribuţie de 100 de dolari pentru Scalise Leadership Fund a congresmanului republican Steve Scalise.

  • Cine a fost contactat: Sandra (Sandy) Luff, locotenent colonel al Armatei SUA, mâna dreaptă şi director legislativ al lui Jeff Sessions, specialist în apărare şi securitate naţională în Comitetul prezidenţial de tranziţie al lui Donald Trump, ajuns director executiv Facebook

Sandra Luff (foto dreapta), contactată pe 20 şi 21 Aprilie 2017 la biroul senatorial al procurorului general Jeff Sessions de către Andreae&Associates în numele SCL Social ca să discute despre lupta anticorupţie din România, este locotenent colonel al Armatei americane, aflată în 2003, în Batalionul american de recrutare a Armatei, şi o apropiată a senatorului american de Alabama, Jeff Sessions. Senatorul Jeff Sessions (71 de ani), politician republican, jurist şi avocat, în prezent al 84-lea Procuror General al SUA, a fost numit în funcţie în Februarie 2017 de către preşedintele Donald Trump, şi este totodată şi şeful Departamentului de Justiţie al SUA, membru al Cabinetului şi al 7-lea în linia de succesiune prezidenţială. Jeff Sessions a fost din 1997 şi până în 2017 senator republican de Alabama şi a fost considerat unul dintre cei mai conservatori membri ai Congresului SUA. Până în 1997, Jeff Sessions a ocupat poziţiile de procuror general al statului Alabama şi procuror general pentru Districtul de Sud Alabama.

În perioada de un deceniu cât a fost doar senator de Alabama, Jeff Sessions a avut-o ca director legislativ la cabinetul său senatorial pe Sandra Luff (foto stânga). Din 8 Noiembrie 2016 şi până pe 20 Ianuarie 2017, după inaugurarea oficială a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, Sandra Luff, consilier al lui Jeff Sessions, ca şi Jeff Sessions au făcut  parte din Comitetul prezidenţial de tranziţie al lui Donald Trump, ca şi alţi doi consilieri ai lui Sessions. În Comitetul prezidenţial de tranziţie, Sandra Luff se ocupa de probleme ce ţin de apărare şi securitate naţională, Jeff Sessions era vicepreşedinte, iar şeful de cabinet al lui Session, Rick Dearborn era chiar director executiv al Comitetului.

Pe 11 Mai 2017, presa americană a anunţat că Sandra (Sandy) Luff, fost consilier al procurorului general Jeff Sessions, a fost angajată de gigantul Facebook în poziţia de director executiv pe zona de politici publice şi administrative şi, cu această ocazie, a speculat o apropiere pe care giganţii din Silicon Valley şi-o doresc faţă de administraţia Donald Trump. (dublu click)

  • Cine a fost contactat: Harry Kamian, secretarul executiv adjunct al Secretariatului Executiv al Departamentului de Stat al SUA, fost director al Centrului pentru Operaţii, un veteran al US Foreign Service

Harry Kamian, contactat pe 20, 22 şi 23 Aprilie 2017 la Secretariatul Executiv al Departamentului de Stat al SUA de către Andreae&Associates în numele SCL Social ca să discute despre lupta anticorupţie din România, este potrivit prezentării Departamentului de Stat (foto dreapta), chiar secretar executiv adjunct al structurii din Noiembrie 2015. “Harry Kamian lucrează cu stafful Secretariatului Executiv al Departamentului de Stat, conducerea Biroului şi şefii de misiune pentru formarea şi executarea vizitelor peste hotare ale Secretarului de Stat al SUA în vederea promovării obiectivelor politice ale SUA. Înainte de a se alătura Secretariatului Executiv, Harry Kamian a fost şi director şi director adjunct al Centrului pentru Operaţiuni, centrul de criză al Departamentului. Harry Kamian este “career member of the Senior Foreign Service”, alăturându-se Departamentului de Stat în 1993. “A lucrat în Vietnam, Chile, Turcia, Cuba, El Salvador iar în Washington misiunile lui includ directorul adjunct pentru Diplomaţie cvadrienală şi dezvoltare, precum şi poziţiile din Biroul pentru Afaceri în Orientul Apropiat şi ale staffului Secretarului de Stat în Centrul de Operaţii”, se arată pe siteul Departamentului de Stat (dublu click).

  • Andreae & Associates face o contribuţie pentru Scalise Leadership Fund a congresmanului republican Steve Scalise după ce acesta a fost împuşcat

Contribuţia de 100 de dolari pentru Scalise Leadership Fund a congresmanului republican Steve Scalise (foto centru), se arată în declaraţia suplimentară înregistrată la FARA, că a fost făcută de către Andreae&Associates pe 10 Iulie 2017. Congresmanul republican Steve Scalise este membru al Camerei Reprezentanţilor din 2008 iar din 2014 este US House of Representatives Majority Whip, făcând parte de-a lungul timpului din mai multe subcomitete- de Comunicaţii şi Tehnologie, de Energie şi de Supraveghere a Activităţii Serviciilor de Informaţii. Pe 14 Iunie 2017, congresmanul Steve Scalise a fost împuşcat la un antrenament al echipei de baseball a Congresului din Virginia şi a fost transportat la spital în stare critică. După aproape o lună de la incident, potrivit datelor, are loc şi contribuţia Andreae & Associates pentru Scalise Leadership Fund, fundaţie deţinută de congresmanul republican Steve Scalise.

  • Contractul a prevăzut “furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România” şi “întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social”

Divizia de Securitate Naţională a Statelor Unite ale Americii/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA a susţinut într-un răspuns oferit în premieră pe 10 August 2017 şi în baza legii că firma de consultanţă angajată în Martie 2017 pe teritoriul SUA ca să ducă la îndeplinire contractul ce ţinteşte lupta anticorupţie din România are înregistrat şi declarat, în cadrul Unităţii FARA, clientul principal din România: SCL Social (România).

Preşedinte al SCL România este din 2015 omul de afaceri Petre Imre, fost Director Corporate Affairs al Philip Morris România, ginere al ministrului de Externe şi fost director al SIE, Teodor Meleşcanu. Peter Imre susţine că şi-a petrecut “un deceniu făcând lobby pentru industria tutunului în Washington DC”. În acelaşi timp şi Andreae& Associates, condusă de Charles Andreae, angajată de SCL Social să ducă la îndeplinire contractul pe tema luptei anticorupţie, face de trei ani lobby în Congresul SUA pentru unul dintre cei mai mari comercianţi de tutun din lume, Universal Corporation, până acum câştigând din aceste contracte 250.000 de dolari.Contractul (document mai sus) între SCL Social (România) şi Andreae &Associates, condusă de Charles Andreae (foto stânga), a fost semnat pe 17 Martie 2017 şi declarat la FARA pe 27 Martie 2017, şi prevede “furnizarea de relaţii guvernamentale, consiliere pe comunicare şi servicii de afaceri pentru SCL Social referitoare la eforturile lor pe zona anticorupţie din România. Activităţile pot include comunicări cu membrii Congresului SUA şi stafful acestora şi/sau membri ai puterii Executive privind eforturile anticorupţie din România, precum şi potenţiale întâlniri ale SCL Social. Activităţile pot include comunicări cu reprezentanţii diferitelor organizaţii media şi/sau alte persoane sau organizaţii în numele SCL Social”.

Contractul de 60.000 de dolari a vizat şi “consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere, educarea membrilor Congresului SUA şi a membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România, furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România, identificarea şi organizarea angajamentelor de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în România, menţinerea şi fortificarea/ întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social, lucrul în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a efoturilor anticorupţie din România”.

  • Un nou contract declarat de lobbyistul Charles Andreae/ Andreae & Associates cu actualul vicepreşedinte al Iraqului, Osama Abdul Aziz al NujaifiPe 12 Septembrie 2017, la Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini FARA firma de consultanţă şi lobby Andreae & Associates, condusă de Charles Andreae (foto sus) a declarat un al treilea contract pe anul 2017 cu partidul “For Iraq United” din Ebril/Iraq, anunţat public pe 12 Mai 2017 (document mai sus). În cadrul contractului, semnat pe 21 August 2017, cu Andreae & Associates şi Robert Kelley, partidul “For Iraq United” este reprezentat ca şi pe scena politică iraqiană de către Osama al Nujaifi (foto dreapta), unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai Iraqului şi unul dintre cei mai înalţi oficiali sunniţi din Iraq. În cadrul contractului este menţionat că partidul “For Iraq United” reprezintă interesele sunniţilor în administraţie şi guvern iar Andreae & Associates “va furniza servicii de relaţii guvernamentale, consultanţă strategică şi servicii de publicitate în numele clientului străin din SUA ca să educe publicul american cu privire la scopurile partidului politic (…) Activităţile pot include comunicarea cu mass media, membri ai Congresului, staff al Congresului, oficiali din cadrul Executivului precum şi think tank-uri sau cadre universitare”. Contractul mai prevede consultanţă strategică pentru o lună, începând cu 21 August 2017 şi organizarea şi coordonarea unei vizite în Washington DC de o săptămână, în Septembrie 2017, dar înainte de 25 Septembrie 2017, în schimbul unei singure plăţi de 50.000 de dolari, la începutul contractului.

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU