acasa Investigaţii/Justiţie Media Politic Uncategorized

EXCLUSIV. LUPTA ANTICORUPŢIE DIN ROMÂNIA, ŢINTA UNUI CONTRACT DE CONSULTANŢĂ STRATEGICĂ COMANDAT DE CEA CEA MAI PUTERNICĂ ŞI INFLUENTĂ MAŞINĂRIE DE “PSY OPS” ŞI DATE DIN LUME

17 iulie 2017
  • Contractul vizează, printre altele, “eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România” şi “menţinerea şi fortificarea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL ( Strategic Communication Laboratories )”

Pe 27 Martie 2017, la Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia pentru Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare FARAForeign Agents Registration Act, a fost declarat contractul (foto stânga) dintre compania SCL Social ( Strategic Communication Laboratories) din Londra, parte a SCL Group, lider mondial în comunicaţiile bazate pe date, cercetare comportamentală, comunicare strategică ce foloseşte tehnici de „psy ops„/operaţiuni psihologice, implicată în Brexit şi alegerea lui Donald Trump la Casa Albă şi firma Andreae & Associates, o altă  puternică companie de consultanţă din Washington DC care se ocupă de relaţii strategice, bussines de intelligence şi consiliere în managementul riscurilor politice iar contractul vizează lupta anticorupţie din România.

Documentul depus la Departamentul de Justiţie al SUA arată că SCL Social din Londra (foto stânga), firma de cercetare şi documentare axată pe alegeri şi campanii, parte a SCL Group, a angajat pe 17 Martie 2017 firma Andreae & Associates din Washington DC ca să furnizeze “relaţii guvernamentale, consiliere pe comunicare şi servicii de afaceri publice pentru SCL Social referitoare la eforturile lor pe zona anticorupţie din România”. “Activităţile pot include comunicări cu membrii Congresului SUA şi stafful acestora şi/sau membri ai puterii Executive privind eforturile anticorupţie din România, precum şi potenţiale întâlniri ale SCL Social. Activităţile pot include comunicări cu reprezentanţii diferitelor organizaţii media şi/sau alte persoane sau organizaţii în numele SCL Social”, se arată în contract.

Înţelegerea în privinţa serviciilor de consultanţă pe care Andreae & Associates din Washington DC trebuie să le presteze către SCL Social din Londra este detaliată tot în contractul (foto dreapta) depus la Departamentul de Justiţie al SUA. Astfel, Andreae & Associates din Washington DC trebuie să furnizeze către SCL Social din Londra următoarele: “consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere, educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România, furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România, indentificarea şi organizarea angajamentelor de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în România, menţinerea şi fortificarea/întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social, lucrul în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a eforturilor anticorupţie din România

Contractul a fost încheiat şi semnat pe 17 Martie 2017 între  SCL Social şi Andreae & Associates pe o perioadă de o lună şi potrivit Departamentului de Justiţie al SUA este încă activ (foto jos), putând fi prelungit după acordul scris al părţilor. În schimbul serviciilor funizate, SCL Social din Londra a plătit către Andreae & Associates din Washington DC suma de 60.000 de dolari (foto stânga), în două părţi egale, la începutul şi sfârşitul contractului. Cheltuielile de afaceri care depăşesc 250 USD trebuie să primească aprobarea anterioară a clientului SCL Social, se arată în contractul depus la DOJ.

Documentul depus la Departamentul de Justiţie al SUA mai stipulează existenţa şi a unui acord de confidenţialitate, semnat încă din 9 Martie 2017, înainte de încheierea propriu zisă a contractului, între Andreae & Associates şi firma sa mamă, Global Strategy Limited. “În cazul în care Andreae & Associates foloseşte un subcontractant sau un consultant pentru îndeplinirea oricăror servicii în temeiul prezentei înţelegeri, contractantul /Andreae&Associates va solicita unui astfel de subcontractant sau consultant să execute un angajament de confidenţialitate şi nedivulgare în aceleaşi condiţii”, se arată în contract.

Înţelegerea dintre Andreae&Associates şi SCL Social a fost semnată pe 17 Martie 2017, în olograf de către Julian Wheatland, preşedintele SCL Group în numele “Group COO” şi Charles Andreae, preşedintele Andreae&Associates (foto dreapta), iar potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, locaţia agentului străin pentru care Andreae&Asscociates a trebuit să declare acest contract în baza legii FARA este România.

Societatea şi agentul străin care au comandat contractul referitor la lupta anticorupţie din România şi care a trebuit declarat la DOJ de către Andreae&Asscociates este SCL Social. SCL Social este o firmă încorporată pe 19 Februarie 2013, în Londra, şi condusă de Alexander James Ashburner Nix, fiind parte componentă a SCL Group.

Britanicul Alexandru Nix, directorul companiei, este una dintre figurile centrale ale SCL Group, deţinând funcţii de conducere şi acţiuni alături de mama şi sora sa la SCL Group şi conducând SCL Sovereign LTD, SCL Digital LTD, subsidiara din SUA, SCL USA INC, aflată la aceeaşi adresă Bannon Strategic Advisors, Brietbart, Glittering Steel şi Feemark Advisors. De asemenea, Alexander Nix este şi directorul SCL Commercial LTD, SCL Elections, SCL Cambridge Analytica UK LTD. De mai bine de 14 ani, Nix este director în SCL Group LTD şi de aproape 5 ani este CEO al Cambridge Analytica LLC. Semnatarul contractului (document integral mai jos) în numele grupului referitor la lupta anticorupţie din România este însă britanicul Julian Wheatland, preşedinte al SCL Group şi executiv al SCL USA Inc.


SCL Group, adică Strategic Communication Laboratories, este o companie privată britanică de cercetare comportamentală şi de comunicare strategică, înfiinţată în Londra în 1993. Prezentată ca “o agenţie globală de gestionare a alegerilor”, implicată în Brexit şi alegerea lui Donald Trump, SCL Group şi-a dobândit succesul dar şi recunoaşterea publică în special prin intermediul societăţii afiliate din SUA, Cambridge Analytica. Grupul de consultanţă, puternic şi extrem de influent la nivel global, efectuează exploatări de date şi analiză de date iar comunicările sunt direcţionate în mod specific către grupuri de public ţintă pentru a modifica comportamentul în conformitate cu obiectivele clientului. (dublu click)

După succese comerciale, SCL s-a extins şi în zona militară, de intelligence şi politică, a devenit cunoscută pentru presupuse implicări în campanii de dezinformare militară pe care compania le neagă iar potrivit SCL, firma a participat în peste 25 de campanii politice şi electorale din 1994. Implicarea SCL a fost folosită de militari şi politicieni ca să studieze şi manipuleze opinia publică în ceea ce priveşte voinţa politică.

Foloseşte ceea ce se numeşte “psy ops”, operaţiuni psihologice, ca să ofere o perspectivă asupra gândirii publicului ţintă. (dublu click) SCL susţine că a reuşit să ajute la lovituri de stat şi tot potrivit siteului său, a influenţat alegerile din Italia, Letonia, Ucraina, Albania, România, Elveţia, Africa de Sud, Nigeria, Kenya, Mauritius, India, Indonezia, Thailanda, Taiwan, Columbia, Pakistan, Antigua, Trinidad Tabago, fiind implicată şi în alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii.

SCL Group şi-a format în timp un grup de societăţi subsidiare, numite Cambridge Analytica, pentru a se implica în procesul electoral din SUA, unde a intrat pe piaţă în 2012. A fost implicată în 44 de alegeri pentru Congres, Senat iar în 2015 societatea s-a implicat în alegerile primare prezidenţiale, de partea Partidului Republican, în primul rând, acordând sprijinul său lui Ted Cruz pentru ca apoi să se redirecţioneze către Donald Trump. Cambridge Analytica este finanţată puternic de miliardarul Robert Mercer, unul din principalii suporteri ai lui Cruz şi Donald Trump.

  • Şeful biroului SCL Group de la Bucureşti, omul de afaceri Petre Imre

SCL Group şi-a deschis în timp 17 birouri în toată lumea, inclusiv în România/Bucureşti, iar şeful SCL România este omul de afaceri Peter Imre  (foto dreapta). Pe siteul companiei, Imre susţine că are experienţă de peste 20 de ani în consultanţă politică şi şi-a petrecut peste un deceniu făcând lobby pentru industria de tutun şi food în Bruxelles şi Washington DC. (dublu click)

De asemenea, declară că are experiză în comunicare, marketing, construcţie de imagine, management al crizelor şi consultanţă politică. Omul de afaceri, Petre Ludovic Imre deţine din 2005 societatea Compania de Soluţii Impala SRL, iar prezent are 50% din capitalul societăţii. Printre clienţii firmei de consultanţă IMPALA sunt Uber, PMI, KMG International.

Indicatorii declaraţi la ministerul de Finanţe arată că în 2016, Compania de Soluţii Impala SRL, companie cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, a avut o cifră de afaceri netă de 317.773 euro, un profit net declarat de 205.441 euro şi zero angajaţi.

Petre Imre activat de-a lungul timpului la Philip Morris şi în multe societăţi ale grupului media Adevărul deţinut de Dinu Patriciu. A fost în timp asociat fondator în SC My Coffee Distribution Line SRL, membru în CA al SC Adevărul Holding SRL, al SC Adevărul Digital Media SRL, al SC Satiricon SRL, în SC Adevărul Distribuţie SRL, în SC Foto Adevărul SRL, în SC Editura Historia SRL, SC Garamond Tipografie SRL, în SC Adevărul SA, în SC Standard Press Distribution SRL, în SC Mediatim SRL, în West Tipo International SA, în Tipomedia Prod SRL, administrator în SC Radio City FM Bucureşti SRL, în East Europe Media Distribution SRL alături de East Europe Media NV Olanda reprezentată legal de Dan Costache Patriciu şi mandatată de Petre Imre, în SC Media Promovalores SRL ca administrator, în SC Adevărul Shop ca administrator,  în SC Adevărul Multimedia SRL ca administrator, în SC Cărţile Adevărul ca administrator şi în SC News&More SRL tot ca administrator. Peter Imre este ginerele lui Teodor Meleşcanu, fost director al SIE în perioada 2012-2014, fost şi actual ministru al Afacerilor Externe, fost administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

Contactat, omul de afaceri Petre Imre, şef al SCL România, susţine că nu are „nicio treabă” cu contractul încheiat pe România între SCL Social, parte a SCL Group, şi Andreae & Associates pe tema luptei anticorupţie din România: „Nu am nicio treabă, dar absolut nicio treabă (…) Eu am treabă cu ce se întâmplă în România. (…) Da, am auzit de contractul acela. (…) În general, toate contractele sunt semnate de el (n.m. Julian Wheatland, şeful SCL Group).”

  • Cum a început totul: fondatorul SCL, specializat în influenţarea comportamentului uman. De la arome, la vânzarea de politicieni, campanii şi contracte militare

Nigel Oakes (foto stânga), celebrul PR fixer britanic şi consultant politic, este fondatorul SCL. După ce a studiat psihologia, a fost producător la Monte Carlo TV iar după ce a stat 2 ani la compania Saatchi&Saatchi, în 1990 a pus bazele Institutului de Dinamici Comportamentele, mai întâi la universitate, apoi ca entitate separată- centru de excelenţă şi studiere a comportamentului pentru comunicarea strategică. În 1992, a înfiinţat o firmă Marketing Aromatics, specializată în influenţarea comportamentului consumatorului prin folosirea de arome. “Mirosurile pot influenţa atitudinile şi, prin urmare, şi comportamentul”, spunea Oakes la lansare. Însă spre sfârşitul anilor ’90, Oakes a devenit interesat în ceva mai mult decât să vândă produse: a început să vândă politicieni. Aşa a fondat SCL-Laboratoarele de Comunicare Strategică la Londra şi a câştigat în 1999 un contract ca să crească reputaţia preşedintelui Indoneziei de atunci.

A plecat la Jakarta şi a pus la punct un centru de operaţiuni SCL, descris de The Guardian, în asemănare, cu centrele de operaţiuni din filmele cu James Bond. Centrul a fost expus şi la showul anual de Apărare şi Securitate Intenaţional, în încercarea de a câştiga contracte militare. Şi a câştigat. SCL a obţinut contracte guvernamentale cu Ministerul de Externe britanic ca să ajute la combaterea violentei propagande jihadiste din Pakistan. Pe măsură ce încheia mai multe contracte, SCL atrăgea lângă ea investitori puternici şi fonduri de investiţii. A câştigat apoi contracte cu Pentagonul ca să efectueze sondaje în Iran şi Pakistan şi un alt contract de 750.000 de dolari ca să ajute statele NATO să contracareze propaganda rusă din Europa de Est. “Operaţiunile psihologice erau o mare afacere şi oamenii pur şi simplu aruncau cu bani”, spune pentru The Guardian, o persoană familiarizată cu compania. (dublu click)

În acelaşi timp ce uimea zona militară, SCL îşi folosea abilităţile să ajute în câştigarea alegerilor. Câţiva politicieni din Caraibe au plătit foarte bine pentru serviciile SCL iar reputaţia lor a înflorit. Aşa s-a născut o altă companie, Cambridge Analytica, care a căutat să folosească date/informaţii în catalogarea psihologică şi democrafică a oamenilor- clasificându-i în diferite tipuri de personalităţi- astfel încât să-i conecteze în moduri care îi determină la diferite acţiuni.

Cambridge Analytica a intrat pe teritoriul american iar în 2014, potrivit datelor fiscale din SUA, a obţinut mai mult de 1 milion de dolari de la America Inc. iar misiunea era de “educare a americanilor despre valorile tradiţionale”. Preşedintele America Inc. este L Brent Bozell III, un simpatizant Tea Party. Robert Mercer, miliardarul american, un mare suporter al lui Donald Trump şi apropiat de Bozel dar şi Nigel Farage, fostul lider al Ukip au fost atât de impresionaţi de Cambridge Analytica, încât Mercer a devenit şi acţionar majoritar. Nigel John Oakes este în prezent acţionar al SCL Group, chief executive şi director în SCL Group, şi director şi acţionar al SCL Behavioural LTD, Iota Global LTD şi Behavioural Dynamics Holdings LTD.

  • The Guardian: “Aceasta este: PSY OPS. De fapt, închiriezi MI6”

Presa bricanică şi americană au alocat în ultimul an spaţii largi în descrierea activităţilor SCL Group şi Cambridge Analytica, în toată lumea şi preponderent în UK şi SUA. The Guardian expune în detaliu în Mai 2017 “o operaţiune obscură la nivel mondial ce implică o vastă cantitate de informaţie, miliardari prieteni cu Trump şi forţe disparate ale campaniei LeaveEU”, despre care susţine că au influenţat rezultatele referendumului britanic. (dublu click)

Cotidianul citează o declaraţie avertisment a directorului MI6, Alex Younger, făcută în Decembrie 2016: “Conectivitatea care este inima globalizării poate fi exploatată de către statele lumii cu intenţii ostile pentru a le promova interesele. (…) Riscurile care sunt în joc sunt profunde şi reprezintă o ameninţare fundamentală pentru suveranitatea noastră”.

În redarea operaţiunilor companiei mamă din UK, SCL şi, companiilor subsidiare din SUA, Cambridge Analytica, The Guardian prezintă mărturii ale unor foşti angajaţi din aceste companii : “La începuturi eram doar o firmă pentru război psihologic. Total. Asta este. Psy ops. Operaţiuni psihologice – aceleaşi metode folosite de militari pentru a efectua o schimbare de sentiment în masă. Este ceea ce se înţelege prin “câştigarea inimilor şi minţilor”. Noi o facem doar pentru a câştiga alegerile în general în ţări în curs de dezvoltare care nu au multe reguli”. “De ce ar vrea cineva să interacţioneze cu o firmă care se ocupă cu războiul psihologic?”, întreabă reporterul The Guardian pe fostul angajat al Cambridge Analytica. “Se uită la mine ca şi cum aş fi nebun”, îşi mărturiseşte  reporterul trăirile vorbind despre interlocutorul său. Iar fostul salariat la Cambridge Analytica, îi răspunde:. “Era ca şi cum lucrezi pentru MI6. Numai că tu de fapt închiriezi MI6. (…) Este very english totul. (…) Zbori prin toată lumea, lucrezi cu preşedintele Kenyei şi Ghanei sau oricine. Nu este ca şi campaniile electorale din Vest. Trebuie să faci tot felul de lucruri nebuneşti”.

Şi Independent Australia urmăreşte subiectul operaţiunilor SCL Group şi Cambridge Analytica, şi prezintă publicului definiţia PSY OPS care este folosită în Armata SUA (dublu click):

Operațiunile psihologice sunt acele operaţiuni planificate pentru a se transmite informații selectate și indicatori pentru segmente de public străine cu scopul de a le influența emoțiile, motivele, raționamentul obiectiv, și în cele din urmă comportamentul guvernelor străine, organizații, persoane sau grupuri.

  • Washington Post: “Ei exploatează dependența noastră de mediile sociale”.”E vorba de despre ce cereale mâncați la micul dejun și ce maşină conduceți”. E “soft power”, tehnici care se pot derula în secret

“Emma Briant, care a scris despre activitatea SCL în cartea sa „Propaganda și combaterea a terorismului: Strategii pentru schimbarea globală” din 2015, a spus că abordarea poate fi utilizată pentru a manipula publicul, care în mare parte nu știe cât de multă informație personală este disponibilă. “Ei folosesc metodologii similare celor utilizate de agențiile de informații cu date disponibile în mod deschis pentru a-și crea un avantaj comercial pentru ei înșiși„, a declarat Briant, profesor de jurnalism la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie. „Ei exploatează dependența noastră de mediile sociale„. (…) „Nu sunt date medicale sau date despre sănătate sau date financiare”, a spus Alexander Nix despre datele din S.U.A. pe care Cambridge le colectează. „Este vorba despre ce cereale mâncați la micul dejun și ce maşină conduceți„. SCL, care spune că a lucrat în 100 de țări, oferă clienților militari tehnici de „soft power„. Într-un articol din 2015 pentru o publicație NATO, Steve Tatham, un expert britanic în domeniul military psyops, care conduce afacerile de apărare ale SCL în afara Statelor Unite, a explicat că unul dintre avantajele utilizării tehnicilor companiei este acela că „se poate face în secret„, notează Washington Post. (dublu click)

  • Cum funcţionează: „Facebook şi Google sunt în centrul schimbărilor tectonice globale pe care le vedem în prezent. Facebook a fost sursa cunoștințelor psihologice care au permis Cambridge Analytica să vizeze persoane fizice şi a fost şi mecanismul care le-a permis să fie livrate pe scară largă”. “Cine deține aceste date deține viitorul”

The Guardian dar şi alte publicaţii, ca Washington Post, descriu în ample materiale strategiile folosite dar şi implicaţiile. În spatele Cambridge Analytica, companiile subsidiare de pe teritoriul SUA, stă puternicul miliardar american Robert Mercer, susţin jurnaliştii, care vorbesc şi de implicaţia unui alt miliardar, geniu al IT: Peter Thiel, cel care deţine Palantir, un alt vocal susţinător al lui Trump din Silicon Valley: “Palantir este declanşatorul. Firma are contracte cu GCHQ/ cel mai important serviciu de intelligence al UK şi NSA. Este deţinută de Peter Thiel, miliardarul co-fondator al PayPal şi principal investitor al Facebook, care a devenit primul suporter vocal al lui Trump în Silicon Valley. (…) Un detaliu ciudat. Pentru că merge în inima poveştii Cambridge Analytica şi este una dintre cele mai tulburătoare ale vremurilor noastre. Ceea ce este clar este că puterea şi dominaţia Silicon Valley- Google şi Facebook şi o mică echipă- sunt în centrul schimbărilor tectonice globale pe care le vedem în prezent. (…) Cambridge Analytica dezvăluie inclusiv elefantul din cameră. Marea Britanie îşi legă viitorul de o Americă remodelată într-un mod radical şi alarmant de Trump”. (dublu click)

“Există trei componente ale acestei povestiri. Cum sunt puse bazele unui stat autoritar de supraveghere în SUA. Modul în care democrația britanică a fost subjugată printr-un plan de coordonare subtil și cuprinzător de coordonare, permis de un miliardar american. Și cum suntem în mijlocul unei exploatări masive pentru putere de către miliardari prin intermediul datelor noastre. Datele care sunt culese, recoltate și stocate în tăcere. Cine deține aceste date deține viitorul”, susţine The Guardian.

“Jonathan Albright, profesor de comunicare la Universitatea Elon din Carolina de Nord, este prima persoană care a descoperit un întreg ecosystem de ştiri şi informaţii în algoritmul Google şi l-a prezentat Cambridge Analytica. El a numit compania un punct central în “maşina de propagandă”. SCL / Cambridge Analytica nu a fost o pornire creată de câțiva tipi cu MacBook. Este efectiv parte a instituției britanice de apărare. Și acum, este parte şi a industriei americane de apărare. Un fost comandant al centrului de operațiuni al Corpului Maritim al SUA, Chris Naler, s-a alăturat recent echipei Iota Global, partener al grupului SCL”.

Aceasta nu este doar o poveste despre psihologia socială și analiza datelor. Trebuie înțeleasă în termenii unui contractor militar care folosește strategii militare pe o populație civilă. Paul și David, alţi doi foşti angajaţi ai Cambridge Analytica, lucrau în firmă atunci când s-a introdus recoltarea de date în masă în tehnicile de luptă psihologică. „Aceasta a adus psihologia, propaganda și tehnologia împreună în acest nou mod puternic,” spune David. Și Facebook a făcut totul posibil. De la Facebook Cambridge Analytica a obținut vastul set de date în primul rând. Anterior, psihologii de la Universitatea Cambridge au recoltat date de pe Facebook (în mod legal) în scopuri de cercetare și au publicat lucrări de pionierat peer-review despre determinarea trăsăturilor de personalitate, partizanare politică, sexualitate și multe altele. Și SCL / Cambridge Analytica a contractat un om de știință la universitate, dr. Aleksandr Kogan să recolteze noi date Facebook. Şi a facut acest lucru ca să plătească oameni să faca un test de personalitate care să permită nu numai recoltarea propriilor profiluri Facebook, ci si a prietenilor lor – un proces permis de reţeaua socială. Facebook a fost sursa cunoștințelor psihologice care au permis Cambridge Analytica să vizeze persoane fizice. De asemenea, a fost mecanismul care le-a permis să fie livrate pe scară largă.

Compania (perfect legal) a cumpărat seturi de date pentru consumatori – despre tot: de la abonamentele la reviste la călătoriile aeriene – și, în mod unic, le-a atașat cu datele psihologice la fișierele electorale. Apoi au potrivit toate aceste informații cu adreselor oamenilor, numerelor lor de telefon și, adesea, adreselor lor de e-mail. „Scopul este de a capta fiecare aspect al fiecărui mediu de informare al alegătorilor„, a spus David. „Și datele despre personalitate au permis Cambridge Analytica să realizeze mesaje individuale„. Găsirea alegătorilor „convingători” este esențială pentru orice campanie și reprezintă o comoară. Cambridge Analytica poate să vizeze persoanele cu un nivel ridicat de neuroticism, de exemplu, cu imagini ale imigranților „înfundând” țara. Cheia constă în găsirea de declanșatori emoționali pentru fiecare alegător individual”, se notează într-un material al The Guardian, cotidianul britanic aflându-se în litigiu cu SCL.

  • Alexander Nix, SCL Group/ Chief Executive Officer(CEO) Cambridge Analytica: “Mult mai importante sunt datele psihologice”. Puterea uriaşă a big data şi psychographics

Alexander Nix, SCL Group/Chief Executive Officer(CEO) Cambridge Analytica  (foto jos) vorbind în 2016 despre campania electorală la preşedinţie a lui Ted Cruz, republican (dublu click):

“Vă vorbesc astăzi despre puterea big data şi psychographics în procesul electoral (…). Campania lui Cruz a îmbrăţişat trei tehnologii, trei metodologii. Prima a fost ştiinţa comportamentului.(…) Este o chestiune complexă. Majoritatea companiilor de comunicare de astăzi încă îşi impart audienţa prin date demografice şi geografice. Dar dacă vă gândiţi un pic, aceasta este o idee extrem de ridicolă. Ideea că toate femeile ar trebui să primească acelaşi mesaj din cauza genului pe care îl au sau toţi afro-americanii din cauza rasei sau oamenii bătrâni, oamenii bogaţi sau tinerii primesc acelaşi mesaj din cauza demografiei nu are niciun sens. În mod clar, datele demografice şi geografice şi economice vor influenţa viziunea despre lume a oemnilor dar în mod egal importante şi, foarte probabil, mult mai importante, sunt datele psihologice. Aceasta înseamnă înţelegerea personalităţilor pentru că personalitatea conduce comportamentul. Şi comportamentul, bineînţeles, influenţează modul în care votezi. Deci cum este posibil? La Cambridge, am dezvoltat un instrument pentru a demonstra trăsăturile care formează personalitatea. Este un experiment psihologic numit modelul Ocean. Are cinci factori de personalitate care defines diferitele pesonalităţi prin date demografice şi toate metodele de observaţie. Ocean fiind un acronim pentru deschidere (n..engleză). Cât de deschis eşti la experienţe noi. Conştiinciozitate– dacă perferi ordinea şi ai obiceiuri şi planuri în viaţă. Extrovertire– cât de sociabil eşti. Agreabilitate– dacă pui nevoile altor oameni, ale societăţii, ale comunităţii, înaintea nevoilor tale. Şi în final Neurocitism/nervozitate– o măsură care arată cât intenţionezi să te îngrijorezi. Avem sute şi sute de mii de americani la care am efectuat sondaje şi am putut forma un model care arată personalitatea fiecărui cetăţean american adult din SUA. (…) A doua metodologie o reprezintă datele analitice. Comunicarea în mod fundamental se schimbă. (…) Astăzi nu mai avem nevoie să ghicim ce soluţii creative pot sau nu funcţiona într-o reclamă, putem folosi mii de date individuale ale oamenilor pentru a ţinti audienţa şi a înţelege exact care mesaj merge la fiecare audienţă înainte ca procesul cretor să înceapă. Aşadar, ce înseamnă big data? Este de fapt agregatorul acestor foarte multe date individuale pe care poţi pune mâna care sintetizează şi dă interiorul audienţei pe care o ţinteşti. Include factori demografici şi geografici– vârstă, sex, etnie, religie etc. Include factori psychographicsde atitudine, obiceiuri de consum şi lifestyle. Ce maşină conduci, ce produse cumperi de la magazin, ce reviste citeşti, în ce cluburi eşti înscris, la ce biserică te duci. Şi bineînţeles, personalitatea. Sau datele de comportament. Adică modul cum vezi lumea. Ce te mână cu adevărat? (…) Deţinem aproape 4-5000 de date despre fiecare adult din SUA. Şi a treia metodologie- tehnologia Adressable Ad. Aceasta este abilitatea de a lua toate informaţiile din offline, să le potrivim şi să ducă la comunicare. (…) Publicitatea clasică/blanket, ideea că toţi oamenii în masă primesc acelaşi mail direct, acelaşi spot publicitar tv, acelaşi advertorial digital, este moartă. Copiii mei nu vor înţelege niciodată conceptul de publicitate în masă. Astăzi, publicitatea devine ţintită în mod predominant. Este individualizată pentru fiecare persoană din această cameră. Aşadar, nu veţi mai primi advertoriale despre produse şi servicii care nu vă interesează, ci mai degrabă veţi primi despre produse şi servicii pe care le-aţi căutat, dar şi despre teme care vă interesează cel mai mult şi care reflectă modul cum vedeţi dvs. societatea. Am potrivit datele offline la cookies ca să aducem în prim plan publicitatea digitală, inclusiv în social media. Putem folosi aceste date să dăm mailuri personale. O soţie din aceeaşi familie poate primi un anumit mail, soţul un alt mail, posibil chiar pe aceeaşi temă, dar cu mesaje diferite. (…) Putem chiar selecta programe de la televizor pe care le urmăreşti şi care au cea mai mare densitate de audienţă cu cea pe care o căutăm. (…)”.  “Colectăm peste 5000 de puncte de date de la peste 220 de milioane de americani şi folosim mai ult de 100 de variabile de date ca să ţintim audienţa, să o modelăm şi să preconizăm comportamentul oamenilor”, declară acelaşi Alexander Nix, unul dintre capii companiei, pentru The Guardian.

  • Celebrul general Michael Flynn, consilier al SCL Group. Strategul principal al lui Donald Trump, Steve Bannon, vicepreşedinte în boardul Cambridge Analytica, subsidiara SCL Group

Cotidianele britanice arată că Steve Bannon (foto stânga), strategul şef al lui Donald Trump de la Casa Albă, fost executiv al Brietbart News şi şeful de campanie al lui Donald Trump au stat în boardul companiei Cambridge Analytica, subsidiara SCL Group, iar campania lui Trump a plătit aproape 5 milioane de lire sterline companiei Cambridge Analytica, ca să ajute să ţintească electoratul nehotărât, fluctuant în anumite state. Asta în timp ce jurnaliştii americani susţin că Steve Bannon, strategul şef al lui Trump este factorul cheie al împingerii companiei pe piaţa politică din SUA în 2014. “În afară de Antarctica, ne interesează orice continent”, susţine unul dintre şefii Cambridge Analytica pentru Washington Post. (dublu click)

Efortul SCL este condus de fostul consilier pe securitate națională Michael Flynn, care a fost consilier al companiei”, notează Washington Post la începutul acestui an. Generalul de informaţii Michael Flynn (foto dreapta jos) este fostul Director al Agenţiei de Intelligence al Apărării SUA, consilier pe securitate naţională al lui Donald Trump şi sfătuitor în campanie, concediat de preşedinte după suspiciuni nenumărate în legătură cu relaţiile cu Rusia, aflat sub investigaţia FBI. Presa americană a dezvăluit relaţiile şi discuţiile lui Flynn cu ambasadorul rus Serghei Kislyak, în legătură ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei, plăţi cu ocazia aniversării Russia Today, moment în care a ţinut un discurs şi a stat cu Vladimir Putin la masă, dar şi alte plăţi primite de la statul turc, interzise foştilor militari de la un guvern străin fără acordul SUA.

  • Contracte cu GCHQ, NSA, NATO, Pentagon, SNL, Departamentul de Stat SUA. „SCL Group vânează în SUA contracte cu agenţiile de informaţii americane care ar putea fi conduse de agenda politică a lui Donald Trump”

“În Statele Unite, eforturile companiei de a câștiga noi contracte guvernamentale sunt conduse de Josh Weerasinghe, fost vicepreședinte al dezvoltării pieței globale la gigantul de apărare BAE Systems, care anterior a lucrat cu Flynn la biroul directorului Agenţiei de Intelligence al Apărării SUA. Flynn a servit drept consilier al SCL pentru eforturile sale de a-și extinde activitatea de contractare”, scrie tot Washington Post.

“Acum, cu Donald Trump în funcţie, compania mamă britanică, SCL Group, îşi intensifică eforturile de a urmări nişte contracte care ar putea fi conduse de agenda politică a noului preşedinte. Compania SCL Group a angajat un staff suplimentar care lucrează dintr-un nou birou chair lângă Casa Albă. În ultimele săptămâni, oficialii agenţiilor de informaţii şi securitate naţionale au descoperit că tehnologia ar putea fi utilizată să descurajeze terorismul, ca să consolideze capacităţile militare şi să evalueze atitudinile faţă de imigranţi. SCL Group are legături cu oamenii din cercul apropiat al lui Trump, inclusiv cu strategul Casei Albe, Stephen K. Bannnon, care până de curând a fost membru în Consiliul de Administraţie al Cambridge Analytica. În plus, unul dintre principalii finanțatori din Cambridge este magnatul fondului de hedging Robert L. Mercer, a cărui fiică Rebekah este unul dintre cei mai influenți donatori de pe orbita lui Trump, potrivit oamenilor care cunosc investiția companiei Mercer”, scrie Washington Post. “În materialele obținute de The Washington Post, compania sugerează că ar putea ajuta Pentagonul și alte agenții guvernamentale cu programe de „contra radicalizare„. La Departamentul de Stat, SCL oferă să evalueze impactul campaniilor de propagandă străină, în timp ce compania declară că ar putea oferi agențiilor de informații predicții și informații despre amenințările emergente, printre alte servicii.

Oficialii guvernamentali familiarizați cu compania au declarat că SCL tocmai a finalizat un contract de 500.000 de dolari cu Departamentul de Stat în lucrările înainte de alegeri și că directorii săi s-au întâlnit recent cu oficialii din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă”, notează jurnaliştii. SCL Group are contract şi cu Alianţa Nord Atlantică/NATO. În 2007, Guvernul canadian de exemplu contracta SCL Ltd şi compania parteneră IOTA Global ca să livreze pentru Centrul de Execelenţă al NATO pentru Comunicare Strategică cursuri intensive de analiză a publicului ţintă ultilizând metodologia TAA (Target Audience Analyisis) a Institutului de Dinamici Comportamentale. Cursurile s-au desfăşurat inclusiv în Republica Moldova, la Chişinău, şi au participat la ele în total 20 de studenţi din 11 naţiuni NATO.

„Am colaborat cu agenţii guvernamentale, organizaţii pilitice şi grupuri de advocacy din toată lumea iar metodologia noastră a fost aprobată de Departamentul de Stat al Statelor Unite, Sandia National Laboratories şi NATO”, se arată pe pagina oficială a SCL Group. „Laboratoarele Naţionale Sandia”/SNL reprezintă unul dintre cele trei laboratoare de cercetare şi dezvoltare ale Administraţiei Naţionale de Securitate Nucleară. SNL fost până de curând parte a grupului Lockheed Martin iar acum se află în administrarea gigantului american de tehnologie, business guvernamental şi aerospaţial, Honeywell International Inc.

  • Implicaţi în Brexit prin susţinerea campaniei LeaveEU a lui Nigel Farage şi în alegerea lui Donald Trump la Casa Albă

Miliardarul american Robert Mercer (foto stânga), cel mai mare donator al lui Donald Trump în campanie, apropiat de strategul Steve Bannon, donator către Brietbart News, care deţine şi 90% din Cambridge Analytica, restul de 10% fiind deţinut de firma mama britanică, SCL, este chiar cel care l-a introdus pe Nigel Farage în Cambridge Analytica, potrivit directorului de comunicare al LeaveEU. Adică în campania Brexit promovată de Farage, susţine The Guardian. “Am ajutat la supraîncărcarea campaniei LeaveEU în social media asigurându-ne că mesajele ajung la alegătorii care trebuie din online”, declara acelaşi Alexander Nix. “Cambridge Analytica foloseşte date şi maşini de învăţare ca să targheteze publicul şi să identifice personalităţile şi atributele”, declară pentru The Guardian, Frederike Kaltheuner de la International Privacy, organizaţia care promovează campanii împotriva supravegherii intruzive. “Încercăm să utilizăm mai bine ştiinţele comportamentale pentru a ne face munca mai eficientă”, declară un purtător de cuvânt al Cambridge Analytica. Cotidianele britanice şi americane arată pe larg faptul că miliardarul Mercer, prin mai multe firme, a fost implicat puternic în campania Brexit, LeaveEU, condusă de fostul lider Ukip.

“În campania electorală prezidenţială de anul trecut, stafful de campanie al preşedintelui Donald Trump a plătut milioane de dolari firmei de date ştiinţifice, Cambridge Analytica, care şi-a folosit abilitatea de a ţinti alegătorii prin psychological profiling, scrie în Februarie 2017 şi Washington Post. Vizate au fost victoriile din Michigan, Wisconsin și Pennsylvania susţine cotidianul.“Am devenit o companie de date întunecată, distopică şi i-am dat lumea lui Trump”, spune un fost angajat al Cambridge Analytica pentru Washington Post. (dublu click)

  • Revista Time: Cambridge Analytica/ subisidara SCL şi Breitbart News, vizate de investigaţiile Congresului SUA şi FBI pentru legături cu Rusia

Pe 18 Mai 2017, revista Time a publicat un material numit “Inside Russia’s Social Media War on America”, în care susţine că investigaţiile declanşate în Congresul SUA nu analizează doar rolul Rusiei în alegeri, ci şi dacă Moscova l-a ajutat pe Donald Trump în campanie, iar vizate ar fi şi două organizaţii legate de Trump: “Cambridge Analytica/ subisidara SCL, o companie de analiză de date angajată în campanie, deţinută partial de Robert Mercer, şi Breitbart News, siteul de dreapta care a fost condus de consilierul de vârf al lui Trump, Steven Bannon”. Jurnaliştii susţin că “anchetatorii Congresului se uită la legăturile dintre companiile respective şi personalităţile de dreapta promovate în online, din Europa de Est, despre care SUA consideră că sunt fronturi ruse”. “Mercer, Bannon, Brietbart News şi Casa Albă nu au răspuns anchetei Congresului. Un purtător de cuvânt al Cambridge Analytica afirmă că societatea nu are legături cu Rusia sau cu persoane care acţionează ca fronturi pentru Moscova şi nu cunoaşte probele”, scrie Time. (dublu click)

Pe 9 Mai 2017, şi casa de avocatură americană McCallion&Associates anunţa pe surse, pe blogul ei că investigaţia FBI ar putea viza şi Cambridge Analytica, SCL. (dublu click)

  • Preşedintele Andreae & Associates, compania de consultanţă din SUA angajată de SCL Social pe tema luptei anticorupţie din România, susţine că a mai lucrat în România cu partide politice şi a fost în Comisia de Supraveghere a Informaţiilor din Senatul SUA

Firma contractată de SCL Social pe teritoriul SUA pe tema luptei anticorupţie din România este Andreae & Associates, o altă  puternică companie de consultanţă din Washington DC care se ocupă de relaţii strategice, bussines de intelligence şi consiliere în managementul riscurilor politice. Fondată în 1991, firma îl are ca preşedinte şi fondator pe Charles N. Andreae III (foto dreapta), care susţine că a lucrat 13 ani în Congresul SUA, dintre care 4 ani în Comisia de Supraveghere a Informaţiilor din Senatul SUA şi alţi 5 ani a fost şef de cabinet al senatorului SUA, Richard Lugar. Firma lui Charles Andreae susţine că a colaborat atât cu republicanii cât şi cu democraţii şi apoi a ajutat la formarea/antrenarea partidelor politice: 2 ani în Bulgaria, 2 ani în România şi 2 ani în Africa de Sud, Charles N. Andreae III, ca preşedinte al Andreae & Associates este şi cel care semnează contractul cu SCL Social referitor la lupta anticorupţie din România. Charles N. Andreae III este şi directorul executiv al Bell Pottinger, asistând Departamentul Apărării într-un program clasificat în Orientul Mijlociu. (dublu click)

Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, firma de consultanţă americană Andreae & Associates a mai fost angajată în 2016 de către Ocean Advisory and Consulting WLL,  o societate de investiţii bancare din Doha/Qatar, ca să ofere servicii de consultanţă în zona investiţiilor, relaţiilor bilaterale economice şi politice şi activităţi de relaţii guvernamentale, pe un onorariu de 50.000 de dolari pe lună.

  • Dezvăluirea contractelor, obligatorie pe teritoriul SUA şi supravegheată de Divizia de Securitate Naţională a SUA

Declararea contractelor către Departamentul de Justiţie al SUA este consecinţa directă a Legii privind Înregistrarea Agenţilor Străini/ FARA/ Foreign Agents Registration Act din 1938, furnizarea unor asemenea informaţii opiniei publice şi autorităţilor având caracter obligatoriu. Toate documentele sunt transmise automat şi secretarilor de stat ai SUA, procurorului general al SUA şi departamentelor şi agenţiilor Congresului american, fiind prezentate în Congresul SUA inclusiv rapoarte bianuale pe această temă.

Legea privind înregistrarea agenţilor străini/ FARA are ca obiect dezvăluirea publică de către persoane care activează ca agenţi de influenţă străini – în zone politice sau în capacităţi cvasipolitice a relaţiilor cu agentul străin, activităţile, încasările şi plăţile în sprijinul tuturor acestor activităţi. Dezvăluirea informaţiilor necesare, arată Departamentul de Justiţie al SUA, facilitează o evaluare făcută de Guvernul american şi de către poporul ameircan a situaţiilor şi activităţilor acestor persoane, având în vedere statutul lor de agenţi străini. În cadrul Diviziei de Sercuritate Naţională a SUA există o Secţiune de Contraspionaj ce deţine Unitatea de Înregistrare FARA, unica responsabilă în administrarea şi punerea în aplicare a legii FARA pe teritoriul SUA.

ARTICOLE SIMILARE
12 Comentarii
  1. Răspunde

    Delia Gaciu

    17 iulie 2017 16:22:09

    Foarte bun articolul.Felicitari.
    Interesant de stiut:Cine i-a angajat pe Andreae & Associates ?Adica ce face firma de consultanta cu ceea ce-i livreaza SCL?

  2. Răspunde

    Petrescu Cezar

    17 iulie 2017 20:53:08

    Problemele au scăpat de sub jurisdictia guvernelor unor țări (iclusiv România) Ele sunt consiliate la nivel mondial in interesul multimiliardarilor lumii. Ai noștri încă mai fură in speranța că dacă se află mai există sansa de a nu fi condamnat dacă nu încurcă lucrurile si pot sa se bucure de fructul pacatos el si intreaga familie. Proștii sunt de umplutură, de scos in față și manipulați! Acesta este viitorul planetar! Noi, restul care mai gândim și intelegem, nici nu mai contăm!

  3. Răspunde

    Threyc

    10 august 2017 09:12:20

    Bravo, Sorina ! Asta este JURNALISM ADEVARAT ! Adevarata INFORMATIE care trebuie sa ajunga la noi ! Ai castigat un prieten , in mine !

LASĂ UN COMENTARIU