acasa Investigaţii/Justiţie Media Politic Uncategorized

EXCLUSIV. Inculpaţii grei ai României şi-au plătit lobby de 3,1 milioane de dolari în Congresul SUA

23 august 2017

Datele oficiale ale Congresului Statelor Unite ale Americii arată că, în ultimii ani, nu mai puţin de companii/instituţii şi persoane din România sau cu afaceri puternice în România au angajat pe teritoriul SUA importante companii de lobby, de avocatură sau comunicare pentru a-şi face imagine şi a-şi promova/susţine interesele punctuale în Camera Reprezentanţilor, Senatul SUA şi alte structuri ale administraţiei americane iar pentru toate acestea au plătit cel puţin 3,130 milioane de dolari (echivalentul a 2,66 milioane de euro). Dintre acestea se distinge compania Gabriel Resources LTD, controlată de miliardarul israelian Benyamin/Beny Steinmetz care a plătit în Congresul SUA activităţi de lobby de 1,8 milioane dolari pentru promovarea intereselor miniere în România. În plus, societatea de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a plătit până acum 370.000 de dolari pentru activităţi de lobby referitoare la „supremaţia legii” în Congresul SUA, Rompetrol800.000 de dolari, Grampet SA/Gruia Stoica- 30.000 de dolari şi Dan Adamescu, prezentat în Congresul SUA ca “prizonier/deţinut politic în România”, a plătit 130.000 de dolari. O parte dintre aceştia şi-au plătit lobby în Congresul SUA înainte de a fi investigaţi de autorităţile judiciare din România (Gabriel Resources LTD/Beny Steinmetz, Grampet SA/Gruia Stoica) însă alţii şi-au comandat activităţile de lobby în Congres după ce autorităţile judiciare din România au declanşat investigaţii penale (Ţucă Zbârcea& Asociaţii/avocat partener Robert Roşu, Rompetrol/ Dinu Patriciu, Dan Adamescu).

 

În acelaşi timp, firma contractată de SCL Social (România) ca să ducă la îndeplinire contractul ce a luat ca ţintă lupta anticorupţie din România- Andreae & Associates a avut până acum câştiguri declarate din lobby în Congresul SUA de 1,25 milioane dolari, iar lobbyistul care a semnat contractul pe România, Charles N. Andreae III, preşedinte al firmei, a înregistrat de-a lungul timpului încasări din lobby de 1,55 milioane dolari. Charles N. Andreae III a făcut în perioada 2014-2016 lobby în Congres pentru unul dintre cei mai importanţi comercianţi de tutun din lume, în timp ce preşedintele SCL România, Petre Imre, a susţinut şi el oficial că un deceniu a făcut lobby pentru industria tutunului în Washington DC.

 

Rapoartele Congresului SUA arată că şi firma de data mining şi “psy ops” din Londra ce a perfectat contractul pe anticorupţia din România- Strategic Communication Laboratories– şi-a mai făcut lobby în Congresul american, lucrând însă în trecut pe teritoriul SUA cu o altă firmă de consultanţă ce avea clienţi inclusiv contractori militari privaţi britanici.

 • Beny Steinmetz, lobby plătit de 1,8 milioane de dolari pentru a-şi promova interesele în România

Gabriel Resources LTD/ Beny Steinmetz (foto stânga). În perioada 25 Aprilie 2007- 20 Octombrie 2014, compania canadiană cu sediul la Londra, Gabriel Resources LTD, a angajat două companii de lobby şi avocatură- Dutko Worldwide LLC şi Covington & Burling LLP– pentru “promovarea intereselor miniere ale lui Gabriel Resources în România”, “dezvoltarea unei mine de aur în România” şi “minerit” în condiţiile în care “Gabriel Resources LTD deţine 80,69% din Roşia Montană Gold Corporation, care dezvoltă o mină de aur în România”, arată datele.

Astfel, Gabriel Resources LTD şi-a făcut lobby în Congresul SUA, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul Comerţului şi Departamentul de Interne ale SUA folosind lobbyişti ce deţinuseră în trecut funcţii în administraţiile americane.

Dutko Worldwide LLC, prima firmă de lobby angajată de Gabriel Resources, este una americană, ce a avut clienţi importanţi de-a lungul timpului ca AT&T, Time Warner, Microsoft iar a doua- Covington & Burling LLP- este o firmă internaţională de avocatură americană, ce a reprezentat clienţi la fel de importanţi: Apple, Bank of America, Kodak, Eli Lilly, General Electric, Giorgio Armani, IBM, Harley Davidson, Microsoft, Morgan Stanley, National Basketball Association, Procter & Gamble, Verizon.

29 de rapoarte de lobby (foto alăturate) depuse în Congresul american şi consultate arată că în perioada 25 Aprilie 2007- 20 Octombrie 2014, Gabriel Resources LTD a făcut plăţi celor două firme pentru “promovarea intereselor miniere în România” ce au variat pe trimestru între 10.000 de dolari şi 260.000 de dolari SUA (document mai jos). Astfel, totalul plăţilor făcute de Gabriel Resources LTD pentru lobby în Congresul SUA este de 1,8 milioane de dolari, arată datele oficiale.Gabriel Resources LTD îi are acţionari pe BSG Capital Markets PCC LTD cu 16%, Electrum Strategic Holdings cu 16%, Newmont Mining Corp cu 13% şi The Baupost Group LLC cu 14%, restul acţiunilor fiind trazacţionate pe bursă. Compania este controlată de miliardarul isreaelian Beny Steinmetz (Beny Steinmetz Group), cu o avere estimată în 2014, la 3,5 miliarde dolari, în prezent arestat la domiciliu a doua oară de către autorităţile israeliene. Benyamin Steinmetz a fost trimis în judecată de DNA pe 18 mai 2016, pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi complicitate la spălare de bani, în formă continuată, în dosarul “Ferma Regală Băneasa”. (dublu click trimitere în judecată)

 • Ţuca Zbârcea & Asociaţii plăteşte lobby de 370.000 de dolari în Congresul SUA pentru „probleme de rule of law”

 • Avocatul partener al firmei de avocatură este trimis în judecată de DNA în acelaşi dosar cu Beny Steinmetz. Firma, apărător al Gabriel Resources împotriva României

Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Societatea de avocatură cu sediul central în România, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a angajat pe 17 Februarie 2016 o altă imporantă casă de avocatură americană, Baker& Hostetler LLP, ca să facă lobby în Congresul american în “probleme umanitare şi de supremaţie a legii care afectează entităţile juridice în favoarea intereselor de afaceri ale SUA” , arată documentele depuse şi consultate ale Congresului american (document mai sus). Datele arată că Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi-a făcut lobby pe aceste probleme în Congresul SUA şi Departamentul de Stat al SUA, ultimul raport depus datând din 10 Iulie 2017.

Baker& Hostetler LLP, firma de avocatură americană care face lobby în Congresul SUA pentru firma de avocatură românească, a folosit şi ea lobbyişti ce au deţinut funcţii în administraţia SUA, şi a fost angajată în 2014 de republicani într-un proces împotriva fostului preşedinte al SUA, democratul Barack Obama.

Baker& Hostetler LLP este o firmă de avocatură de top din Ohio, cu clienţi importanţi de-a lungul timpului: ABC, Bayer, Colgate Palmolive Co, ExxonMobil, Ford, Hyatt, IBM, Key Corp, KLM, Microsoft Corp, Sprint Nextel, Verizon.

7 de rapoarte de lobby depuse în Congresul american şi consultate arată că în perioada 17 Februarie 2016- 10 Iulie 2017, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a făcut plăţi firmei de avocatură pentru  “probleme umanitare şi de supremaţie a legii care afectează entităţile juridice în favoarea intereselor de afaceri ale SUA” ce au variat pe trimestru între 30.000 de dolari şi 110.000 de dolari SUA, pe 2017 plăţile ajungând deja la suma de 80.000 de dolari. Astfel, totalul plăţilor făcute din 17 Februarie 2016 şi până în prezent de Ţuca Zbârcea & Asociaţii pentru lobby în Congresul SUA este de 370.000 de dolari SUA, arată datele oficiale (foto mai sus).

 Activităţile de lobby plătite în Congresul SUA de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii au început la două luni după ce pe 10 Decembrie 2015, DNA l-a reţinut pe avocatul partner al firmei, Robert Mihăiţă Roşu, în dosarul “Firma Regală Băneasa”, în care erau cercetate mai multe persoane, printre care şi miliardarul israelian Beny Steinmetz. DNA l-a acuzat pe Robert Mihăiţă Roşu, avocat partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu şi l-a trimis în judecată pentru aceleaşi fapte pe 18 Mai 2016. (dublu click trimitere în judecată)

UPDATE. Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii este, alături de o altă casă de avocatură puternică din Washington DC (White & Case LLP), reprezentantul/apărătorul legal al Gabriel Resources (Jersey) şi Gabriel Resources LDT (Canada), controlate de miliardarul Beny Steinmetz, în procesul de 4,4 miliarde dolari intentat statului român la Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială pentru blocarea proiectului Roşia Montană. ( dublu click proces ICSID)

 • Dan Adamescu şi-a plătit lobby în Congresul SUA de 130.000 de dolari ca prizonier politic din România” 

Dan Adamescu. Omul de afaceri român, Dan Adamescu, a angajat, ca cetăţean privat, pe 18 August 2014, firma americană de comunicare de criză, PR şi media relations, MSLGroup Americas Inc/Qorvis MSL Group ca să-şi facă lobby în Congresul SUA pentru “creşterea gradului de conştientizare a situaţiei lui Dan Adamescu, deţinut politic în România”. În toate cele 7 rapoarte de lobby depuse în Congresul SUA, firma de comunicare l-a prezentat pe omul de afaceri Dan Adamescu astfel: “Dan Adamescu, identificat în forma LD-1, este prizonier/ deţinut politic în România” şi toate rapoartele de lobby au vizat “creşterea gradului de conştientizare a situaţiei lui Dan Adamescu, deţinut politic în România”. (document mai sus)

Qorvis Communications, devenită Qorvis/MSL Group, este un grup de comunicare cu sediul în Washington DC care a lucrat de-a lungul timpului pentru oameni de afaceri egipteni, pentru Camera de Comerţ Americano- Palestiniană, pentru Arabia Saudită, Cipru, Regatul Bahrain, Sri Lanka, Fiji, Guineea Ecuatorială şi Yemen. Qorvis este de altfel grupul de comunicare angajat de entitatea statală Arabia Saudită, pe 14,7 milioane de dolari ca să-i îmbunătăţească imaginea după atentatele din 11 Septembrie 2001.

Activităţile de lobby întreprinse de Qorvis pentru “prizonierul politic” Dan Adamescu au fost desfăşurate numai în Congresul SUA şi s-au încheiat după un an şi jumătate, respectiv pe 31 Decembrie 2015, potrivit documentelor depuse în Congres. În toată această perioadă, potrivit datelor, Dan Adamescu a făcut o singură plată către firma de comunicare americană care i-a desfăşurat activităţile de lobby, pe 20 Octombrie 2014, de 130.000 de dolari americani. (foto stânga sus)

Activităţile de lobby plătite de omul de afaceri Dan Adamescu au urmat după ce în mai şi iunie 2014, DNA mai întâi l-a pus sub urmărire penală, l-a reţinut pe Adamescu şi apoi l-a trimis în judecată, fiind ulterior condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. (dublu click trimitere în judecată). În decembrie 2016, Dan Adamescu alături de alţii a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar de corupţie. Omul de afaceri a decedat la începutul anului 2017, într-o clinică privată din Bucureşti, în timp ce îşi ispăşea detenţia.

 • Dinu Patriciu, lobby de 800.000 de dolari după reţinere

Rompetrol/ Dinu Patriciu. Grupul petrolier Rompetrol a angajat pe 13 Iunie 2005, de la Bucureşti, firma de lobby BGR Government Affairs pentru a desfăşura activităţi de lobby legate de companie, “politica SUA privind investiţiile străine”, în Congresul SUA, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul Trezoreriei SUA, US Trade Representative şi Consiliul de Securitate Naţională al SUA. Ulterior, pe 29 August 2007, grupul Rompetrol a mai angajat o firmă de consultanţă – Williams Mullen Strategies din Washington DC- pentru a-i face lobby în interiorul administraţiei americane şi în Congres pe probleme de legislaţie, imagine a companiei, relaţii guvernamentale şi consiliere strategică, toate activităţile de lobby ale Grupului Rompetrol finalizându-se pe 1 Decembrie 2008.

Williams Mullen Strategies este o firmă americană de avocatură specializată şi în consultanţă pentru clienţi interni şi internaţionali în vederea “poziţionărilor strategice pe fudamente globale”, potrivit documentelor.

Datele Congresului SUA arată că în perioada 13 Iunie 2005-1 Decembrie 2008, Grupul Rompetrol a plătit pentru activităţi de lobby sume trimestriale cuprinse între 20.000 de dolari SUA şi 160.000 de dolari. În total, în aceeaşi perioadă, Grupul Rompetrol a plătit celor două firme pentru lobby suma de 800.000 de dolari SUA, arată datele oficiale. (foto dreapta mai sus)

Activităţile de lobby comandate în Congresul SUA de către Grupul Rompetrol, deţinut la acea vreme de omul de afaceri Dinu Patriciu au fost declanşate în Iunie 2005 după ce, pe 27 Mai 2005, procurorii DIICOT l-au reţinut pe omul de afaceri în dosarul Rompetrol. Omul de afaceri a decedat pe 19 August 2014 la Londra, astfel că în octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a constatat încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.

În momentul reţinerii lui Dinu Patriciu de către procurori, în Mai 2005, ambasada SUA la Bucureşti a emis un comunicat în care a apreciat că “ancheta în cazul Petromisia durează de o perioadă de timp considerabilă şi dacă se va dovedi a fi altceva decât o anchetă legitimă, aceasta ar avea un efect dăunător asupra climatului de afaceri din România”. “Ca întotdeauna, Ambasada SUA şi Guvernul SUA cred cu tărie în transparenţa procesului judiciar şi cerem Guvernului să fie deschis şi obiectiv”, se arăta în comunicatul ambasadei.

Ulterior, după demararea activităţilor de lobby în Congresul SUA, la o lună şi un an, pe 26 Iulie 2006, camera inferioară a Congresului SUA, Camera Reprezentanţilor, a adoptat o rezoluţie în Comisia de Afaceri Externe în care acuza lipsa de progrese a sistemului judiciar românesc pe chestiuni legate de domnia legii, inclusiv reforma judiciară şi cazuri pe rol, “precum  acţiunea statului român împotriva Grupului Rompetrol, ceea ce subliniază lipsa unui sistem judiciar cu adevărat independent, profesionist şi apolitic” se arăta în rezoluţie.

 • Gruia Stoica, lobby de 30.000 de dolari pe aceeaşi firmă pentru care a fost condamnat

Grampet SA/Gruia Stoica. Grupul de firme cu activităţi în sectorul feroviar, Grampet SA, ce-l are ca acţionar pe omul de afaceri Gruia Stoica, şi-a făcut lobby în Congresul SUA, angajând de la Bucureşti, pe 1 Ianuarie 2005, aceeaşi firmă de consultanţă ca şi Rompetrol – Williams Mullen Strategies din Washington DC.

Astfel, Grampet SA şi-a făcut lobby în Congresul SUA în zona transporturilor, comerţului, agriculturii, finanţelor, modernizării şi extinderii NATO, schimburilor comerciale guvernamentale până pe 14 Februarie 2008, toate cele 7 rapoarte de lobby arătând că în perioada 1 Ianuarie 2005- 14 Februarie 2008, Grampet SA a făcut o singură plată, pe 1 August 2007, către Williams Mullen Strategies pentru activităţile de lobby desfăşurate- respectiv de 30.000 de dolari SUA, arată datele. (document mai jos)


La semnarea contractului de lobby în Congresul SUA pentru Grampet SA, societatea era deţiută majoritar, ca şi acum, de omul de afaceri Gruia Stoica care era şi director general şi administrator unic al companiei. Mai mult, Grampet SA făcea parte/ era acţionar majoritar al Grupului Feroviar Român şi a GFR Trans Expedition Feroviar SRL. În Ianuarie 2014, procurorii DNA au început urmărirea penală şi l-au reţinut pe omul de afaceri Gruia Stoica, tot ca preşedinte al Grampet Group, din care făcea parte şi SC Grup Feroviar Român SA, pentru ca în februarie 2014 să-l trimită în judecată pentru cumpărare de influenţă (dublu click trimiterea în judecată). În Februarie 2016, Gruia Stoica a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

De-a lungul timpului, în Congresul SUA, au mai desfăşurat activităţi de lobby firme angajate de Camera de Comerţ a României, (2005-2007, 20.000 de dolari, pentru promovarea comerţului şi industriei româneşti acasă şi peste hotare), de R.F. Global Capital LLC, firmă gloablă de consultanţă în afaceri (2009-2010, 90.000 dolari, pentru relaţiile de afaceri şi comerciale în SUA şi România), de Casa Supremă SRL, firmă imobiliară, (2011-2012, 10.000 de dolari, pentru promovarea democraţiei şi libertăţii în Siria) şi în memoria artistului Teo Peter, pentru soluţionarea cererilor de despăgubire sub US Foreign Claims Act, activitate de lobby desfăşurată de Arent Fox LLP fără nicio plată.


 • Firma angajată să ia ca ţintă lupta anticorupţie din România, lobby de 1,250 de milioane de dolari în Congresul şi administraţia SUA pentru firme puternice de armament, petrol, energie, asigurări, pharma, consultanţă şi tutun, inclusiv londoneze

 • Petre Imre, preşedinte SCL România, fost Director Corporate Affairs al Philip Morris România, susţine că şi-a petrecut “un deceniu făcând lobby pentru industria tutunului în Washington DC”

Andreae&Associates, firma de lobby, consultanţă, relaţii strategice, business de intelligence şi de consiliere în managementul riscurilor politice din Washington DC, contractată de SCL Social (România) ca să ducă la îndeplinire contractul ce a luat ca ţintă lupta anticorupţie din România, a avut în ultimii 13 ani, 78 rapoarte de lobby declarate oficial şi public în Congresul american, în valoare totală de 1,250 de milioane de dolari.

Lobbyistul principal al Andreae& Associates, cel care a semnat şi contractual pe România, a fost chiar Charles N. Andreae III (foto stânga), preşedintele companiei, cu activitate de lobby în Congresul SUA încă din 2002. Pe numele său, Charles N. Andreae III are înregistrate de-a lungul timpului 91 de rapoarte de lobby, în valoare totală de 1,550 de milioane de dolari.

Astfel, în 2002, una dintre primele activităţi de lobby pe care le-a desfăşurat în Congresul SUA Charles N. Andreae a fost în domeniul relaţiilor internaţionale guvernamentale în numele TransCanada Pipelines LTD, o companie canadiană care se ocupă cu infrastructura energetică în America de Nord.

Din 2003 până în 2016, datele publice şi oficiale ale instituţiilor americane arată că  Andreae&Associates a efectuat activităţi declarate de lobby prin Charles N. Andreae III, preşedintele companiei, printre altele, în numele următoarelor companii/clienţi:

 • United Defense LP, companie de armament americană ce a fuzionat cu BAE Systems– lobby pentru vânzarea materiale în domeniul Apărării/ echipamente de artilerie cu autopropulsie- Paladin M109A6 Howitzer către Taiwan.
 • Shell Oil Co, filiala din SUA a Royal Duch Shelllobby pentru susţinerea investiţiilor Shell în Bazinul Caspic şi Orientul Mijlociu, în numele clienţilor Royal Dutch Petroleum, din Olanda şi Shell Transport din Marea Britanie.
 • RWE North America Corp, companie de energie şi petrol din Washington/SUA, lobby în legătură cu sancţiunile asupra Libiei, în numele clientului RWE AG din Germania, compania mamă de utilităţi şi electricitate.
 • International Program Group, companie americană care asigură administrarea cererilor de despăgubire pentru Lloyd’s of London, una dintre cele mai mari companii de asigurări şi reasigurări din lume- lobby pentru susţinerea cu succes a eforturilor de a executa activităţile de reconstrucţie a Iraqului, lobby făcut în Congres, Departamentul Apărării din SUA şi în Consiliul de Securitate Naţională al SUA.
 • Abbas Fawaz din Beirut/Liban, lobby pentru industria lemnului şi în sprijinirea eforturilor clientului de a-şi contesta statutul la OFAC. Oficiul pentru Controlul Activelor Externe este unitatea Departamentului de Trezorerie a SUA care administrează şi aplică sancţiuni economice şi comerciale bazate pe obiectivele politicii externe şi naţionale ale SUA împotriva statelor şi regimurilor străine vizate, teroriştilor, traficanţilor internaţionali de narcotice, celor implicaţi în proliferarea armelor de distrugere în masă şi alte ameninţări la adresa securităţii naţionale, politicii externe şi economiei SUA. Lobby în Senat şi la Departamentul Trezoreriei al SUA.
 • BP America Inc. – filiala din SUA a multinaţionalei londoneze de petrol şi gaz, British Petroleum. Lobby pentru protecţia infrastructurilor critice, în numele unui client străin, în Congres, Consiliul de Securitate Naţională, Departamentul de Comerţ şi Homeland Security.
 • Fanalca SA– companie americană ce furnizează piese pentru principalii constructori de autovehicule. Lobby în Congres, Departamentul Apărării, Transporturilor şi Consiliul de Securitate Naţională al SUA, în numele unui client străin, pentru construcţia unui sistem în Baghdad/Irak şi în alte părţi ale lumii.
 • Eli Lilly & Company– companie americană, una dintre cele mai mari companii de pharma la nivel mondial, lobby pentru fabricarea şi distribuţia de produse farmaceutice.
 • DP World FZE– companie din Emiratele Arabe Unite/Dubai care gestionează şi operează porturile maritime şi aeroporturile şi închiriază echipamente portuare. Lobby pentru legislaţie şi reglementări referitoare la achiziţionarea de către P&O Stream Navigation Company a activelor din America de Nord prin Port, Customs&Free Zone Corporation din Dubai. Client străin, lobby la Departamentul Trezoreriei şi de Stat.
 • KPMG Advisory (China) Limited– companie din Beijing de servicii de consultanţă în zona financiară şi de investiţii. Lobby pentru consultanţă în afaceri pe zona economică.
 • Bell Pottinger sans Frontieresfirmă londoneză de consultanţă şi relaţii publice, al cărui director executiv este chiar Charles N. Andreae III, asistând Departamentul Apărării al SUA într-un program clasificat în Orientul Mijlociu. Lobby pentru susţinerea execuţiilor şi proiectelor de reconstrucţiilor ale Iraqului, în Congres, Departamentul Apărării, de Stat şi NSA- Agenţia Naţională de Securitate a SUA.
 • Universal Corporation– companie americană, unul dintre cei mai importanţi comercianţi de tutun din lume. Din 2014 şi până în 2016, firma de consultanţă a lui Charles N. Andreae III, Andreae&Associates, a acordat servicii de lobby în Congres pentru Universal Corporation, pe tema TTIP/ Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, AGOA şi reglementările legislative pe industria tutunului, lobbyistul principal fiind Charles N. Andreae III. Din activităţile de lobby pentru comerciantul de tutun Universal Corporation, Charles N. Andreae şi firma sa, Andreae& Associates au câştigat 250. 000 de dolari.

În acelaşi timp, Petre Imre, preşedintele SCL România, susţine chiar pe siteul de prezentare a paginii SCL România, că “şi-a petrecut un deceniu făcând lobby pentru industria tutunului” în Washington DC, la nivel naţional şi în Bruxelles. “A petrecut peste 20 de ani cu Philip Morris International în diferite capacităţi şi diviziuni”, se mai arată pe siteul SCL România (foto dreapta sus), Petre Imre fiind chiar director corporate Affairs al Philip Morris România şi Bulgaria.

În prezent, Charles N. Andreae III, preşedintele Andreae&Associates, cel care a semnat contractul pe România, are înregistrată în 2017 activitate de lobby în Congresul SUA.


 • SCL, firma de data mining şi “psy ops” ce a perfectat contractul pe lupta anticorupţie din România, a mai lucrat în trecut, în Congresul SUA, cu o altă firmă de lobby din Washington DC, Global Policy Partners LLC, căreia i-a plătit 20.000 de dolari

 • Alţi clienţi ai firmei de lobby: contractori militari privaţi britanici

SCL Group, firma de comunicaţii de date, cercetare comportamentală, comunicare strategică ce foloseşte tehnici de psy ops/operaţiuni psihologice, ce a contractat, potrivit Diviziei de Securitate Naţională a SUA, prin SCL Social (România), firma de lobby, consultanţă, relaţii strategice, business de intelligence şi de consiliere în managementul riscurilor politice din Washington DC, Andreae&Associates, condusă de Charles N. Andreae III, a avut în trecut, potrivit datelor oficiale ale administraţiei americane, un alt contractant pe teritoriul SUA cu care lucra.

Este vorba de firma americană de lobby Global Policy Group LLC, devenită Global Policy Partners LLC, ce furnizează servicii de consultanţă şi management, fondată în 1995 şi condusă în prezent de Douglas J. Bergner, ca preşedinte, şi Ian C. Graig ca executiv. Douglas J. Bergner este co- fondator al companiei alături de Graig şi s-a ocupat în trecut de administrarea schimburilor politice şi activităţilor de cercetare finanţate de Departamentul de Stat la Consiliul Atlantic al SUA.

În 2007 şi 2008, Global Policy Group LLC/ Global Policy Partners LLC a avut 4 rapoarte de lobby declarate oficial şi public în Congresul american în care arată că a făcut lobby pentru Strategic Communication Laboratories din Londra/ SCL Group, în valoare totală de 20.000 de dolari, potrivit datelor oficiale. (foto dreapta jos)

 • În primul raport întregistrat în Congresul SUA pe 27 Februarie 2007, Global Policy Group LLC se angajează să furnizeze servicii de comunicare şi cercetare în numele SCL şi să “furnizeze strategii de comunicare USG (Guvernului Statelor Unite) şi operaţiuni de informare în zonele de conflict”. În raportul depus pe 27 Februarie 2007, Global Policy Group LLC anunţă că pentru contract a folosit trei lobbyişti: George Furman Barnes, Katherine Friess, Jonathan Ross Harrington.
 • În al doilea raport înregistrat în Congresul SUA pe 2 Octombrie 2007, Global Policy Partners LLC se angajează să furnizeze în numele SCL în Congres, activităţi de lobby legate de Apărare, operaţiuni străine, credite la Departamentul Justiţiei, finanţări publice în zona diplomaţiei. Lobbyul făcut de Global Policy Partners LLC în numele SCL s-a desfăşurat şi în Departamentul Apărării şi Muncii iar pentru asta a folosit trei lobbyişti: Katherine Friess, Jonathan Ross Harrington şi Denis Kedzior.
 • Al treilea şi al patrulea raport înregistrat în Congresul SUA pe 14 Februarie şi 21 Aprilie 2008, în care Global Policy Partners LLC se angajează să furnizeze în numele SCL activităţi de lobby în Congres nu mai precizează serviciile furnizate.

În aceeaşi perioadă, Global Policy Partners LLC, firma contractată de SCL Group Londra pe teritoriu american, a fost angajată şi de alte companii londoneze. Este vorba de Aegis Defence Services LTD, contractor privat militar britanic, parte a concernului britanic Aegis, potrivit unui raport declarat pe 30 Septembrie 2007, şi de Becatech Limited, companie londoneză de detectivi, pază şi maşini blindate, pentru care a furnizat lobby pentru cumpărarea de tehnologii ascunse, potrivit altui raport din 2 Octombrie 2007.

De-a lungul timpului, Global Policy Partners LLC a avut mai mulţi clienţi, printre care şi Ratko Knezevic, oficial muntenegrean pe zona de comerţ, cu cetăţenie britanică şi croată, pentru care a oferit lobby în Congresul SUA în numele “guvernului din Muntenegru, pe probleme de corupţie, legături cu crima organizată, ameninţări la libertatea presei, abuzuri pe drepturile omului şi investigaţii internaţionale cu privire la aceste aspecte”. Fostul oficial muntenegrean, în prezent în managementul conglomeratului Nigerian al energiei Aiteo Group, se afla în conflict pe teritoriul UK cu un alt distributor sârb de tutun.

 • În SUA, activităţile de lobby sunt legale dar controversate

Activităţile de lobby sunt legale pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, dreptul de a face lobby este considerat a fi protejat chiar de Constituţie dar fenomenul în creştere este în continuare controversat şi văzut de public dar şi de presă ca o formă legală de mită dar şi de influenţare a politicii statului american. The Lobbying Discolsure Act of 1995, ultima oară amendată chiar pe 31 Ianuarie 2017, prevede înregistrarea obligatorie şi dezvăluirea prin rapoarte periodice a activităţilor de lobby, verificarea acestora, şi penalităţi civile de 200.000 de dolari în cazul nedepunerii, depunerii cu întârziere mai mare de 60 de zile sau întocmirilor defectuoase a rapoartelor de lobby în Congresul SUA. Deşi i-au fost aplicate legal şi succesiv de-a lungul anilor reguli complexe, inclusiv în Congres, activităţile de lobby au fost în expansiune în SUA în ultimii ani, analiştii estimând, la nivelul anului 2014, că pe teritoriul SUA activează atât subteran cât şi la vedere un număr de aproape 100.000 de lobbyişti iar industria lobbyului atinge cifra de 9 miliarde de dolari pe an.

 

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU