Politic

Pariul pentru România

31 iulie 2012

Sunt convinsă că nimeni, niciun om politic nu și-ar fi dorit o “victorie” ca asta. Să ai 7,4 milioane de oameni, de sentimente, de gânduri, de suflete împotrivă nu e ușor. E dureros și poate că e destul de nedrept. Dar aici s-a ajuns.

În fapt, cred că după momentul de duminică nimeni nu poate vorbi despre o victorie, ci mai degrabă despre o lecție usturătoare, dureroasă. Putem vorbi despre o înfrângere strategică catastrofală pentru USL dar fiecare tabără își poate trage la rându-i niște învățăminte dure, amare. Cine nu înțelege, e pierdut. Pășește pe alt pământ.

Prăpastia, falia creată în societate e cel mai grav și periculos lucru ce se putea întâmpla. Cauzele sunt diverse, s-au sedimentat în ultimii 22 de ani și au generat, în timp, două Românii paralele, o societate profund polarizată și radicalizată. Bătrâni care se înjură în parcuri, oameni care se ceartă pe stradă, pe ulițe, la cozi, în magazin, pe rețelele de socializare, la serviciu. Două Românii care se strâng de gât, se scuipă și se înjură continuu. În plus, vreo alte 8 milioane dezamagite de tot. Ignorarea lor poate sădi calea naționalismului, extremismului. Totul arată ca o gaură neagră. Nimeni nu știe ce va ieși, ce va exploda,  la un moment dat din ea. 


Își dorește, își asumă cineva riscul ăsta? Nu cred. Pentru asta, toți politicienii conștienți trebuie să facă ciocu’ mai mic! Să lase armele mai jos…

Însă, cu multă abilitate și grijă, știu că președintele Băsescu poate să unească aceste Românii, se poate conecta la ele. Poate construi o punte. Poate înțelege gânduri, sentimente, dezamăgiri, greșeli, revolte mai mult sau mai puțin justificate. Trebuie doar sinceritate, adevăr și conciliere numai și numai vizavi de popor. E ca un jurământ de credință pe care trebuie să și-l facă. Este pariul vieții lui. Adevărata misiune imposibilă și cea infinit mai grea.

Trebuie doar să nu uite nicio clipă că, așa cum a sensibilizat o întreagă Republică Moldovă, cum a dobândit respectul cancelariilor occidentale, cum a provocat reacții geo- strategice,  trebuie să unească și niște suflete și minți pe care le va conduce până la final. Iar poporul, cu bunele, cu necazurile și cu sclipirile lui, pentru asta, sunt convinsă că îi va fi, la un moment dat, recunoscător. Binele, sub toate formele lui, dacă este arătat, explicat și demonstrat este întotdeauna, la nivel general, apreciat în conștiința socială a unui stat.

În fapt, Președintele Băsescu trebuie să stea numai acolo unde a fost mult timp. Deasupra clasei politice, deasupra demagogiei, deasupra mișeilor. E suficient de puternic să înțeleagă și să facă asta. A mai făcut-o. Trebuie doar să aibă mereu și mereu, în fiecare secundă, gândul la poporul lui, la patria lui și la aceste Românii dezbinate, ucise psihic, nervos de politicieni.

Pe de altă parte, omul politic Traian Băsescu trebuie să redevină maestrul loviturilor din offside abil gândite, trebuie să evite gafele de comunicare,  trebuie să aibă mare grijă la personajele percepute negativ care s-au suprapus imaginii sale,  trebuie să definească o relație instituțională cu PDL și trebuie să impulsioneze reconstrucția dreaptei în România. Știu, chiar are multe de făcut.

Președintele trebuie să fie mediatorul tuturor categoriilor sociale. Trebuie să fie motorul primenirii clasei politice. Trebuie, ca și până acum, să impulsioneze reformele. Trebuie să schimbe Constituția. Trebuie să pună în aplicare referendumul din 2009. Trebuie să fie în continuare garantul funcționării democratice a instituțiilor, a Justiției. Trebuie să protejeze statul pe care-l conduce de orice fel de influențe. La acest capitol, doar trebuie să-și urmeze drumul început. Pot să jur că aici nu va ceda în niciun chip, de aici nu se va abate. Pentru că n-ar fi el.

Acum, omul politic Traian Băsescu este suficient de puternic și experimentat în opt ani de mandat să știe că până la final de 2014 cel puțin va trebui să joace numai pentru România reconcilierii, numai pentru România generațiilor viitoare. O misiune aproape istorică dar, pentru el, deloc imposibil de atins. 

În 12 ani, după șase lupte câștigate prin KO, cred că Președintele Băsescu a intrat deja în a 7-a. Va fi crâncen, cumplit dar trebuie s-o facă. Știu că tot ceea ce nu-l doboară, îl întărește fantastic. Până acum nu l-a doborât nimic. Ca atare, pariul uriaș pentru întreaga Românie unită poate fi câștigat numai și numai de el. 



ARTICOLE SIMILARE
7 Comentarii
  1. Răspunde

    Anonim

    31 iulie 2012 17:01:00

    ponta ii scrise lu baroso ca referendumul e pierdut si bas el acotroceni. http://www.mediafax.ro/politic/victor-ponta-ii-scrie-lui-barroso-guvernul-va-respecta-decizia-curtii-constitutionale-privind-referendumul-9913351

  2. Răspunde

    citite.com

    31 iulie 2012 17:05:28

    Dupa mine Basescu nu are cum sa uneasca romanii sau macar sa mai repare prea mult din falia creata deja. Sa nu uitam ca e si el politician, evident asociat cu una din parti. Mult prea multe urechi sint de mult surde la orice spune Basescu, indiferent daca e bine sau rau. Multi raspund doar la firele trase politic, de la primar pina la lider de campanie la nivel national sau lider de partid.
    Dupa parerea mea cine va vrea sa oblojeasca din rani nu o poate face decit cu acordul sefilor ceilalte parti, cu sefii de partide. De acolo vine decizia de atac sau pe loc repaos, alea sint vocile ascultate, nicidecum a presedintelui. Daca de la partide va veni ordinul "sa fie liniste" va fi liniste, altfel niciodata. Din pacate.

  3. Răspunde

    Numaratoarea Perpendiculara

    31 iulie 2012 17:34:15

    Romanii… fac…dreg…sunt asa…ba asa…ba invers…si au…ba n-au…

    De ce unii vor sa generalizeze mereu? Romanii sunt o suma de oameni, cineva zicea ca nu am ajuns la nivel de societate inchegata. Probabil ca avea dreptate.

    Dar intorcandu-ne la liderii politici, eu (vezi ca nu vorbesc in numele poporului) pot spune ca au devenit din ce in ce mai miopi, daca nu cumva se apropie de stadiul de cartite. Ei au un al 70-lea simt care le spune cum sa nu dispara maine si sa-si continue cariera lor de doi bani, pentru a acumula multi bani. Despre chestii precum viziune, unire, binele public, samd. vorbesc doar pentru ca e parte a retoricii invatate in 22 de ani de cand aceiasi oameni si rudele lor apropiate sunt la putere.

    Atunci, despre ce renastere, reunire sau alte fineturi de genul acesta vorbim?
    Chiar si amaratii de politicieni trebuie sa lupte pentru pielea lor astfel ca nu le pasa cat negru sub unghie de ceilalti romani, ceea ce, paradoal, ii califica foarte bine ca sa fie exponentii acestora.

    "Din aceasta dilema nu puteti iesi. Am zis!" (Maestrul Caragiale, desi nu cred ca e cineva pe-aici care sa nu stie).

  4. Răspunde

    mihai roman

    31 iulie 2012 17:49:37

    Sunt uluit cum dupa o revolutie regizata si controlata de rusi(cu Iliescu si Patriciu, Voiculescu pionii principali), cum dupa declaratiile de la Radio Moscova, dupa zambetul lui Ponta alaturi de Medvedev … cum dupa toate acestea mai puteti vorbi despre USL sau Basescu ca cei care trebuie sa ia niste decizii ?! Lupta sa dat, si va continua a fi data, deasupra noastra … intre NATO/UE si Moscova. Romanii ? Ca si-n ultimele doua sute de ani, nu au fost decat actori. Unii buni, altii mizerabili. Vom trai si vom vedea. Atentie la Siria si mai ales la alegerile de la Casa Alba din noiembrie. Venirea republicanilor la putere vor schimba lucrurile dramatic. Daca tot Obama ramane.. lucrurile se vor schimba, dar dureros de incet !

  5. Răspunde

    claudia

    1 august 2012 10:13:22

    In fapt ne-am intors in anii 90. Imi amintesc cum Iliescu cerea populatiei, la referendumul pentru aprobarea Constitutiei Iorgovan, sa-i izoleze pe cei care nu se vor prezenta la referendum. Aveam 19 ani pe atunci, iar bunul meu simt imi dicta sa votez DA pentru Constitutie. Ai mei, l-au luat in serios pe acest gropar al Romaiei (Iliescu) si nu au vorbit cu mine aproape o luna.
    Cam asta se intampla si acum, dupa 22 de ani… filonul iliescian aducand tara cu 22 de ani in urma.

  6. Răspunde

    Anonim

    1 august 2012 15:35:20

    Sorina, de ce nu te mai vedem la RTV de la 19.00?

  7. Răspunde

    Anonim

    1 august 2012 23:15:55

    Legimitatea Presedintelui este sustinuta de cei 53% care au BOICOTAT! Adevarul curnt este ca la demiterea presedintelui au votat doar 37% , restul au fost fraude-jaf la drumul mare! Oameni scosi cu forta la vot, amenintati in diverse moduri de primari PSD-isti, de directori la serviciul fiecaruia, santaj, oferte pana si la stranduri – intrare gratuita cu conditia sa voteze. La mare a fost pornografie pe fata cu drogatul si dezaxatul Mazare, ducand la vot aproape cu forta pe analfabetele alea…Ca sa vedeti cine a votat pt demiterea d-lui Presedinte: ****, proxeneti, drogati, inculti, neinformati, santajabili, oameni mici si lipsiti de scrupule…astfel de simpatizanti au cei de la USL!
    Asa se pune problema in mod corect, de la 37% pana la 46 % au fost FRAUDE. Nici parlamentarii nu sunt trimisi acasa cand nu mai au voturile pe care le-au avut cand au intrat in Parlament!!! Ei ce legimitate au cu cateva sute de mii de voturi pe care le-au obtinut ca deputati si senatori?!

LASĂ UN COMENTARIU