acasa Investigaţii/Justiţie Media Uncategorized

EXCLUSIV. CONTROVERSATELE ALEGERI ALE CONDUCERII SRI PE 25,2 MILIOANE DE EURO BANI PUBLICI. CINE SUNT “BĂIEŢII DEŞTEPŢI” ALEŞI SĂ DEZVOLTE, INSTRUIASCĂ ŞI SĂ ASIGURE MANAGEMENTUL PROGRAMULUI SRI DE ANALIZĂ A URIAŞELOR BAZE DE DATE CARE ÎI VIZEAZĂ PE TOŢI ROMÂNII

4 iunie 2017

SII, PROGRAMUL DE 40,7 MILIOANE DE EURO+

Serviciul Român de Informaţii a desemnat zilele trecute câştigătorii licitaţiei SII Analytics (Sistemul Informatic de Integrare şi Valorificare Operaţională şi Analitică a Volumelor Mari de Date şi Formare Personal şi Inteconectare Reţele LAN şi SAN), controversatul program prin care doreşte să interoperabilizeze bazele de date ale principalelor instituţii ale statului şi să analizeze datele şi informaţiile care îi vizează pe toţi românii. Este vorba despre bazele de date regăsite până acum doar la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe, ANAF, Direcţia Generale a Vămilor, Ministerul de Justiţie- Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Dezvoltării- APIA, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Banca Naţională a României, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi care, în baza schimbului de date între instituţiile din Sistemul Naţional de Apărare şi SII Infrastructură, se află acum replicate şi la dispoziţia Serviciului Român de Informaţii, MAI, Ministerului Public, Ministerului de Finanţe Publice şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

SII Analytics creează “poduri între insule” şi ne ajută să analizăm o cantitate uriaşă de date, analiză care nu poate fi făcută de un utilizator uman într-un timp rezonabil din punct de vedere operativ (…) Proiectul are drept scop modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală”, susţine chiar SRI în prezentarea programului SII Analytics. Deşi încă din August 2016 SRI estima în mod oficial că valoarea proiectului SII Analytics va costa 31,5 milioane de euro, licitaţia pentru programul SII Analytics a fost atribuită de SRI la valoarea totală de 25.222.181 euro, inclusiv TVA.

SII ANALYTICS. CE FACE SRI PRIN PROGRAMUL “NEED TO KNOW, NEED TO SHARE

SII Analytics reprezintă etapa a doua a implementării proiectului SII (Sistemul Informatic Integrat), născut în 2003, la propunerea fostului director al SRI, Radu Timofte în baza unei decizii CSAT. Pentru că SRI susţine că este autoritate coordonatoare pentru această platformă specializată IT&C, cu rol de portal, destinat principalelor instituţii ale statului, în 2015, a demarat şi finalizat licitaţia pentru implementarea primei părţi a programului SII, numit SII Infrastructură. Licitaţia de 15,5 milioane de euro din bani publici (fonduri europene), pentru furnizare centru de date şi pentru furnizare de echipamente de conectare la reţele de comunicaţii de bandă largă, a fost atribuită de SRI pe 8 Iulie 2015.

SII Analytics, susţine chiar SRI în caietul de sarcini, are ca scop “implementarea unui sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date sub forma unui ansamblu de echipamente hardware şi instrumente software, în vederea transformării datelor din bazele de date consolidate urmare a implementării proiectului SII Infrastructură, dar fără a se limita la acestea, în informaţii şi în cunoştinţe prin mecanisme avansate de prelucare a datelor”.

SII Analytics cuprinde:

  • pe Lotul 1– partea de subsistem- componenta de acces securizat în condiţii de mobilitate/inclusiv prin aplicaţie pe smarhphone şi tabletă, în baza autorizării “need to know”, platforma BIG DATA ce va fi folosită, în mod concurent, de cel puţin 500 de ultilizatori şi va acoperi, de exemplu, prin licenţe Face Recognition, regăsiri a cel puţin 3.000.000 de subiecţi unici, securizarea sistemului, servicii de instruire prin cursuri specializate, servicii de instalare echipamente în centrul de date, managementul sistemului, protocoale de acceptanţă între câştigători/ furnizori şi SRI, drepturi de proprietate intelectuală, garanţii şi suport tehnic şi service.

Platforma BIG DATA va cuprinde la rândul ei un subsistem de management al datelor şi un altul de management al informaţiilor, bazate pe nivel servicii şi nivel client, prin diverse funcţionalităţi pentru instituţiile beneficiare. Astfel, BIG DATA va oferi:

  • enterprise search (full text search/asemenea motoarelor de căutare, query builder/căutare avansată prin definire grafică, spatial search/căutare avansată prin instrumente geometrice, face recognition/ recunoaşetere a persoanei dintr-o imagine digitală)
  • vizualizare şi rafinare de rezultat/guided navigation, detail view
  • analiză avansată a datelor (link analysis, spatial analysis, semantic analysis, behavioral analysis)
  • early warning/watchlist
  • enrichment/ corelarea seturilor de date individuale
  • spaţiu privat şi colaborare/gruparea analizei în investigaţii

Serviciile de instruire a personalului care asigură mentenanţa şi utilizează produsele software sunt realizate de către furnizor/firmele câştigătoare iar managementul proiectului va fi de asemenea asigurat tot de către firme.

  • pe Lotul 2 interconectare reţele LAN existent şi SAN, protocoale de acceptanţă între câştigători/ furnizori şi SRI, inclusiv cu garanţii şi suport tehnic.

BĂTĂLIA DE 8 LUNI A “BĂIEŢILOR DEŞTEPŢI” PENTRU 25,2 MILIOANE EURO. CONTROVERSATA LICITAŢIE ŞI CÂŞTIGĂTORII

Ridicată de către Unitatea Militară 0929 Bucureşti, parte componentă a structurii Financiar Logistice a SRI în SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice) încă din 17 Iulie 2016, licitaţia pentru programul SII Analytics a parcurs mai multe etape.

După publicarea anunţului de participare al licitaţiei în SEAP, la 9 zile, pe 28 Iulie 2016, SRI a semnat contractul de finanţare pentru SII Analytics în cadrul Programului Operaţional Competitivitate. Apoi, pe 23 August 2016, la sediul UM 0929, în prezenţa comisiei de evaluare şi observatorilor ANAP, a avut loc şedinţa de vizualizare a ofertelor depuse. Asta deşi, putând fi vizualizată în SEAP, prima listă a operatorilor economici ofertanţi este întocmită, chiar de SRI, de către înlocuitorul directorului de proiect al SII Analytics din UM 0929 Bucureşti, a doua zi, respectiv pe 24 August 2016, cu numărul de înregistrare 1218784. Pe 1 Septembrie 2016 (foto mai jos), directorul de proiect SII Analytics de această data, tot de la UM 0929 Bucureşti, mai întocmeşte o listă a ofertanţilor. Cea actualizată, finală. Diferenţa dintre prima listă şi cea de-a doua listă o făcea intrarea în licitaţie a BAE Systems, ca subcontractant în cadrul asocierii numărul 6, cea care avea să fie şi câştigătoarea licitaţiei. Lista a doua, cea finală, este urcată de directorul de proiect SII Analytics de la UM 0929 Bucureşti în SEAP a doua zi, pe 2 Septembrie 2016, la ora 12.16.

În licitaţie se înscriseseră 8 asocieri de 18 firme iar ofertele licitaţiei deschise online cu etapă finală licitaţie electronică, potrivit SEAP, urmau să fie deschise pe 16 Septembrie 2016, la ora 18.00. Însă după controversele apărute pe mai multe planuri în privinţa atât a proiectului cât şi a licitaţiei, inclusiv prin sesizări ale societăţii civile la OLAF, desemnarea câştigătorilor licitaţiei s-a amânat aproape 8 luni.

După mai multe verificări dispuse, şi calificarea iniţială a unui competitor – SC ASSECO SEE SRL, dar care a picat la varianta demo, comisia de evaluare, inclusiv cu observatori ANAP, a desemnat câştigătorii licitaţiei SII Analytics ai SRI/Unităţii Militare 0929 Bucureşti, parte componentă a structurii Financiar Logistice a SRI, care sunt Asocierea nr. 6:

  • pentru LOTUL nr. 1Platforma BIG DATA, oferta declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică este cea depusă de ofertantul Asocierea S.C. SIVECO ROMÂNIA S.A.S.C. NOVA TECH INTEGRATED SOLUTIONS S.R.L.  (subcontractant S.C. ROMSOFT INTERNAȚIONAL RSFI S.R.L.; BAE SYSTEMS APPLIED INTELLIGENCE A/S ) cu o propunere financiară, fără T.V.A., de 94.700.000,00 lei/lot. Adică 25.042.888 euro cu TVA.
  • pentru LOTUL nr. 2Interconectare rețele LAN și SAN, oferta declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică este cea depusă de ofertantul S.C. NOVA TECH INTEGRATED SOLUTIONS S.R.L. (fără subcontractanţi) cu o propunere financiară, fără T.V.A., de 678.000,00 lei/lot. Adică 179.293 euro cu TVA.

SII ANALYTICS25.222.181 euro cu TVA

“După transmiterea comunicărilor termenul de aşteptare până la semnarea contractului este de 11 zile începand cu data de marţi. În acestă perioadă ofertanţii au posibilitatea de depune notificări prealabile şi după caz contestaţii”.

CINE SUNT “BĂIEŢII DEŞTEPŢI” ALEŞI DE SRI SĂ DEZVOLTE, INSTRUIASCĂ ŞI SĂ ASIGURE MANAGEMENTUL SII ANALYTICS, ANALIZA BAZELOR DE DATE CARE ÎI VIZEAZĂ PE TOŢI ROMÂNII

  • Lotul nr.1, Platforma BIG DATA, Lider de asociere: Siveco România SA

Irina Socol, condamnată definitiv şi încarcerată pentru evaziune fiscală, iese din SIVECO ROMÂNIA SA, după eliberarea condiţionată din Penitenciarul de Femei Târgşor, la începutul desfăşurării licitaţiei. Firma, cu contracte de 96 milioane de euro contracte publice, îşi creşte profitul în 2016 şi este deţinută majoritar de un fost bancher elveţian

SC Siveco România SA. Fondată acum 25 de ani, în 1992, firma de realizare a softurilor la comandă, Siveco România SA, îi avea acum 13 ani ca acţionari pe Siveco Netherlands BV din Olanda, Irina Socol, Mihai Alexandru Rădăşanu, Gabriel Florian Ilia, Daniela Bichir şi Ecaterina Aurora Crusti.

Înainte de desfăşurarea licitaţiei, pe 21 Martie 2016, Siveco era deţinută de: Siveco Netherlands cu 63,7%, Irina Socol cu 2,5%, Alexandru Mihai Rădăşanu, Florian Gabriel Ilia şi Daniela Bichir.

După publicarea anunţului de participare a licitaţiei în SEAP pe 17 Iulie 2016, după publicarea comunicatului SRI pe 8 August 2016 privind SII Analytics, după comunicarea primei liste de ofertanţi la licitaţie pe 24 August 2016, exact în aceeaşi zi de 24 August 2016 are loc o adunare generală extraordinară a acţionarilor SIVECO România SA a cărei hotărâre intră în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial din 21 Septembrie 2016, prin care Irina Socol este deja retrasă din firmă. Astfel, noul acţionariat al SC Siveco România SA ajunge să aibă brusc nu mai puţin de 40 de persoane fizice şi juridice dintre care 38 de angajaţi din top şi middle management: Siveco Netherlands BVcu 63,7%, reprezentată de elveţianul Rene K.Ruepp, Siveco România SA legal reprezentată de Florian Gabriel Ilia, ca Preşedinte CA şi Director General, deţinând 3,74%, Alexandru Mihail Rădăşanu cu 24,53%, Florian Gabriel Ilia cu 5,21%, Daniela Bichir cu 0,20%, Doina Mihaela Binig cu 0,48%, Florin Anton cu 0,1%, Lăcrămioara Pamela Barseti cu 0,06%, Dan Belceanu cu 0,02%, Florian Ionel Ciolacu cu 0,06%, Răzvan Nicolae Codreanu cu 0,02%, Alexandru Mateiaş Coşbuc Ionescu cu 0,06%, Bogdan Cătălin Crăciun cu 0,06%, Anca Crahmaliuc cu 0,02%, Florian Crihan cu 0,05%, Dragoş Dobran cu 0,13%, Alexandru Dan Donciulescu cu 0,02%, Emil Dragomirescu cu 0,02%, Cătălin Bogdan Dumitrache cu 0,06%, Monica Florea cu 0,02%, Ştefăniţă Ghiţă cu 0,02%, Cristina Itcus cu 0,05%, Radu Jugureanu cu 0,1%, Radu Sorin Lazăr cu 0,02%, Viorel Gabriel Loşpa cu 0,13%, Veronica Mariana Luchian cu 0,06&, Viorica Manea cu 0,1%, Alexandru Ştefan Mihail cu 0,05%, Mădălin Ionel Moise cu 0,06%, Ştefănuţ Morcov cu 0,06%, Florina Negură cu 0,02%, Horaţiu Gabriel Nistor cu 0,05%, Irina Piti cu 0,04%, Mihail Cristinel Potlog cu 0,05%, Cristian Priceputu cu 0,05%, Marius Salomeia cu 0,05%, Bogdan Marius Savu cu 0,1%, Monica Secară cu 0,05%, Lavinia Cristina Şerban cu 0,06&, Gina Mirela Tacu cu 0,02%.

Irina Socol (60 de ani), fost director general şi acţionar Siveco România SA, a fost arestată în Septembrie 2014 de judecători pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, alături de fosta sa parteneră din firmă Aurora Ecaterina Crusti, într-un dosar al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. În Mai 2016, Irina Socol, preşedintele Siveco România a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi făcut tranzacţii fictive în 4 ani de 10 milioane de euro. Din cercetări a reieşit că în contabilitatea Siveco ar fi fost întregistrate achiziţii fictive de servicii prin crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate iar administratorii firmelor erau cetăţeni de etnie romă din Sinteşti. Ilfov, care se ocupau de colectarea de fier vechi, bugetul find prejudiciar cu peste 3 milioane de euro. În Iulie 2016, judecătorii Tribunalului Prahova au dispus eliberarea condiţionată a Irinei Socol de Penitenciarul de Femei Târgşor.

În prezent, după atribuirea licitaţiei privind SII Analytics, şi reduceri de capital, Siveco România SA este deţinută de Siveco Netherlands BV reprezentată de elveţianul Rene K. Ruepp cu 63,7%, de către Mihail Alexandru Rădăşanu cu 28,2%, de către Gabriel Florian Ilia cu 5,21% şi de către alţi 36 de acţionari cu participaţii de sub 1%, Irina Socol în continuare nemaifiind acţionar în firmă.

Rene Kurt Ruepp (68 de ani), reprezentantul legal al Siveco Netherlands BV, care deţine 63,7% din Siveco România, este un fost bancher elveţian. Rene Kurt Ruepp este din 5 August 2011 şi singurul acţionar al Siveco Netherlands BV, înregistrată în Amsterdam, aşa cum arată datele Registrului Comerţului din Olanda (document mai jos) . Holdingul fnanciar Siveco Netherlands BV are, în prezent, potrivit datelor, 0 angajaţi şi înainte de a deveni Siveco Netherlands BV a purtat alte denumiri şi a avut alţi acţionari, fiind înregistrat în Olanda în 1981. În prezent, Siveco Netherlands BV are active financiare de 2,6 milioane de euro şi working capital de 481.994 euro. Ultimul raport financiar al Siveco Netherlands BV, depus chiar în Ianuarie 2017, (document mai jos) arată că la final de 2015, Siveco Netherlands BV investise în filialele sale 1,7 milioane de euro şi împrumutase companiile grupului cu 805.700 euro.

Datele din Olanda arată că bancherul elveţian Rene Kurt Ruepp este şi director în Siveco România şi Siveco Internaţional, ce au fuzionat între timp, iar numele său apare în alte 7 companii din Olanda, majoritatea dizolvate şi în Marea Britanie. Una din companiile active din Olanda în care apare Rene Kurt Ruepp este Agri Products International NV care are filiale în Bulgaria. Siveco România, cu acţionar majoritar Rene Kurt Ruepp deţine 48% şi din Union Oil Software SRL, o altă companie de consultanţă şi furnizare de softuri şi programe informatice fondată de Irina Socol şi Petromservice în 2005. În Union Oil Software SRL, în 2005 şi ulterior, SC Petromservice SA era majoritară cu 50,8%, iar administratori iniţiali erau Irina Socol, Ioan Ciucă şi directorul general al Petromservice condamnat în 2015 la 6 ani de închisoare în dosarul Petromservice, Gheorghe Şupeală. Casa de avocatură mandatată a firmei era SCA “Mircea Andrei şi Asociaţii” a fostului senator PDL, Mircea Andrei. Tot în firma de soft Union Oil Software SRL apare ca director olandezul Haary Peter Felix von Aesch (73 de ani), partener al elveţianului în alte companii olandeze. Rene Kurt Ruepp a deţinut poziţii importante în CBG Compagnie Bancaire Geneve şi CBG Investment Advisors Limited.

 

Irina Socol: “Da, este adevărat, nu mai sunt acţionar SIVECO. SIVECO Netherlands BV este deţinută de oameni onorabili. Rene Kurt Ruepp este un domn respectabil

Profit net 2015 SIVECO ROMÂNIA SA: 2,3 milioane de euro, după anul 2014 încheiat cu o pierdere netă de 6,2 milioane de euro. Cifră de afaceri netă 2015: 49,4 milioane de euro. Salariaţi 2015: 543.

Profit net 2016 SIVECO ROMÂNIA SA: 7,3 milioane de euro, în creştere cu 5 milioane de euro faţă de 2015. Cifră de afaceri netă 2016: 33,3 milioane de euro. Salariaţi 2016: 403, cu 140 mai puţini decât 2015. Veniturile totale ale companiei, care dezvoltă proiecte internaţionale în 27 de ţări, au fost în 2016 de 46,8 milioane de euro.

Contracte din bani publici SIVECO ROMÂNIA SA: În perioada 1 Ianuarie 2011- 31 Iulie 2016, Siveco România SA a obţinut numai la nivelul ministerelor contracte din bani publici în valoare de 83,9 milioane de euro. Cele 90 de contracte în valoare totală de aproape 84 milioane de euro au fost încheiate cu 22 de autorităţi publice şi au reprezentat procentul cel mai mare de contracte acordate unei singure firme în acea perioadă- 12%. Astfel, Siveco România SA a încasat sume importante de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a obţinut 28% din contractele de la MAE, cu autorităţile aflate în subordine şi coordonare, 10% singură, 50% în asociere cu Teamnet International şi 9% în asociere cu Bion Advanced Support Team SRL din contractele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, 9% din contractele cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi 14% din contractele cu Ministerul Justiţiei.Contractele Siveco SA România au fost câştigate de-a lungul timpului şi cu numeroase alte autorităţi publice şi cu serviciile speciale. O situaţie publicată de Agenda Digitală a României care prezintă situaţia achiziţiilor publice în sectorul IT&C arată că, în perioada 2011-2015, Siveco România SA a avut atribuiri şi cumpărări directe din bani publici publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de 95.910.155 euro.

  • Lotul nr.1, Platforma BIG DATA, Asociat: SC Nova Tech Integrated Solutions SRL şi Lotul nr.2 Interconectare reţele LAN şi SAN: SC Nova Tech Integrated Solutions SRL

Nova Tech Integrated Solutions, firma din Hotel Marriott a proxyurilor lui Sebastian Ghiţă din “Grupul ASESOFT”, îşi creşte de peste 5 ori cifra de afaceri în 2016 şi câştigă contracte din bani publici de la STS şi Parchetul General. Nova Tech Integrated Solutions participă singură la licitaţia Parchetului şi reuşeşte să furnizeze procurorilor calculatoare şi echipamente până în Crăciunul 2016

SC Nova Tech Integrated Solutions SRL. Înfiinţată pe 7 Iulie 2015, după apariţia anchetelor penale ale lui Sebastian Ghiţă, firma Nova Tech Integrated Solutions, cu activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi softuri la comandă, a fost deţinută, încă de la creare de către Liviu Mircea Uruc (foto stânga) cu 95% şi de către Iulian Răzvan Băicoianu cu 5%, administrator fiind Iulian Răzvan Băicoianu. Încă de la înfiinţare, cei doi au stabilit ca sediul societăţii Nova Tech Integrated Solutions SRL să fie pe strada Biharia nr.67-77, corp G, camera 13, etaj 1, în sector 1, Bucureşti, unde îşi au sediul alte nouă dintre firmele deţinute de Liviu Uruc (foto dreapta). Mai mult, o altă firmă în care este administrator Iulian Răzvan Băicoianu, ACCES RB All Solutions SRL, tot în Prahova, îşi are sediul social chiar în Ariceştii Rahtivani nr. 104 din satul cu acelaşi nume, chiar lângă domiciliul lui Liviu Uruc.

Liviu Mircea Uruc (35 de ani) este bunul prieten al lui Alexandru Iacobescu (foto stânga jos), mâna dreaptă a lui Sebastian Ghiţă, şi a lui Alexandru Ghiţă, fratele lui Sebastian Ghiţă, acţionând de-a lungul timpului ca un locotenent/aghiotant al acestora, fiind prezent în toate cluburile celebre alături de aceştia, dar şi în călătorii exotice sau sportive peste hotare, fără a avea activitate reală de om de afaceri, deşi controla/ controlează alte 13 societăţi comericale (SC Efect Media SRL, Affichage România SRL, Topmedia Grup SRL, Outdoor Media SRL, Multireclama SRL, Take Media SRL, Real Media Vision SRL, Romanian Billboard Network SRL, Churchill Media SRL, Image Factory Media SRL, Esrom Advertising SRL, SC Biroul de Tranzacţii şi Comerţ BTC SRL, SC Ars Industrial SRL) ca proxy al lui Sebastian Ghiţă şi grupării acestuia.

Liviu Mircea Uruc şi prietenul său Iulian Răzvan Băicoianu îşi fac firma Nova Tech Integrated Solutions prin depunerea a 200 de lei ca şi capital social privat autohton, integral vărsat, pe 25 Iunie 2015. Numai că la aproape 2 luni după înfiinţarea firmei, pe 28 August 2015, Liviu Mircea Uruc iese din Nova Tech Integrated Solutions cedându-şi acţiunile prietenului său Iulian Răzvan Băicoianu, astfel că societatea ajunge să fie deţinută de partenerul său, Iulian Băicoianu cu 45% dar şi de alte trei persoane. Andrei Cruceru cu 25%, Giorgia Borduşanu- 20% şi Costel Iustinian Timofte- 10%. Numai că Andrei Cruceru, proaspătul acţionar al Nova Tech Integrated Solutions, este chiar fostul Public Sector Sales Manager al firmei lui Sebastian Ghiţă, Asesoft International, mutat în noua societate proxy, iar Giorgia Borduşanu, noul acţionar Nova Tech Integrated Solution, la fel. Este venită şi ea în Nova Tech Integrated Solutions din poziţia de Marketing&Communication Director şi Internal Communication Manager al firmei lui Sebastian Ghiţă, Asesoft International.

În plus, avocatul împuternicit al firmei este iniţial chiar avocatul personal al lui Sebastian Ghiţă, Andrei Nicolescu (foto stânga), telefonul de contact cu care s-a înregistrat societatea fiind chiar telefonul de contact al firmei de avocatură a avocatului lui Sebastian Ghiţă, Andrei Nicolescu.

Pe 14 Aprilie 2016, şi Costel Iustinian Timofte iese din firmă, îşi înfiinţează altă firmă Smart Business IT Consulting SRL tot de servicii şi consultanţă în tehnologia informaţiei, iar în prezent societatea este deţinută de către Iulian Răzvan Băicoianu, prietenul lui Liviu Uruc, de Andrei Cruceru, Giorgia Borduşanu/ambii veniţi de pe poziţii de conducere din Asesoft Internaţional şi de Ionuţ Marius Marinescu.

Pe 20 Ianuarie 2016, societarea îşi desfiinţează punctul de lucru situat în sectorul 5, Calea 13 Septembrie, nr. 90, Complexul Multifuncţional Grand etaj 8, camera 803, şi îşi mută sediul social tot acolo. Adică pe Calea 13 Septembrie, nr. 90, Complexul Multifuncţional Grand etaj 8, care este sediul JW Marriott Bucharest Grand Bucureşti . Sediul firmei este în camera 803 a Hotelului Marriott, zona The Grand Offices, aşa cum susţine firma, însă în realitate este la etajul 6 al aceluiaşi Hotel Marriott (foto jos). Iulian Răzvan Băicoianu mai este asociat dar şi administrator şi la Acces RB All Solutions SRL, şi a fost asociat şi la Switch Netlan Comunication SRL iar Andrei Cruceru este asociat şi la Technohub SRL. Cererea de înregistrare a mărcii firmei Nova Tech Integrated Solutions s-a făcut la OSIM a fost făcută abia pe 13 Aprilie 2016, cu trei luni înainte să intre în licitaţie. Cu o vechime de mai puţin de 2 ani, firma şi-a depus de curând bilanţul şi indicatorii financiari la Ministerul de Finanţe.

Iulian Răzvan Băicoianu: “De unde aveţi numărul meu de telefon? Nu vreau să vorbesc la telefon, nu vreau să dau declaraţii

Profit net 2015 NOVA TECH INTEGRATED SOLUTIONS: 50.800 de euro. Cifră de afaceri netă 2015: 1,16 milioane de euro. Salariaţi 2015: 5.

Profit net 2016 2015 NOVA TECH INTEGRATED SOLUTIONS:199.709 euro. Cifră de afaceri netă 2016: 6,1 milioane de euro. Salariaţi 2016: 21.

Contracte din bani publici NOVA TECH INTEGRATED SOLUTIONS: SC Nova Tech Integrated Solutions SRL a obţinut în perioada 20 Octombrie 2016- 2 Martie 2017 un număr de 7 contracte, prin cumpărare directă cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale– UM 0572 Bucureşti şi UM 0328 Bucureşti în valoare totală de 13.522 de euro.

Pe 29 Noiembrie 2016, SC Nova Tech Integrated Solutions SRL obţine un alt contract din bani publici/fonduri bugetare în valoare de 74.815 euro (cu TVA) de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. SC Nova Tech Integrated Solutions SRL furnizează Parchetului General echipamente, calculatoare şi accesorii pentru calculatoare, staţii de lucru configurate cu sisteme de operare, inclusiv licenţe Microsoft. Contractul a fost atribuit SC Nova Tech Integrated Solutions SRL de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma unei singure oferte primite- din partea Nova Tech Integrated Solutions, în baza unei singure invitaţii de participare, la preţul cel mai scăzut iar echipamentele furnizate au fost livrate până pe 23 Decembrie 2016, cu două zile înainte de Crăciun.

  • Lotul nr.1, Platforma BIG DATA, Subcontractant: SC Romsoft International SRL

Romsoft International, firma vâlcenilor cu contracte cu SRI, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, STS, DGIPI

Romsoft International SRL. Firma Romsoft International SRL care oferă servicii şi consultanţă în tehnologia informaţiei a fost fondată pe 5 Aprilie 2013 de către Mihaela Ursăţeanu (foto stânga) care avea 99% din societate şi care era şi administrator şi de către Ion Ursăţeanu cu 1%. Pe 1 Iunie 2016, printr-o majorare de capital, acţionariatul firmei se inversează, astfel că Ion Ursăţeanu ajunge să deţină 94,9% din societate iar Mihaela Ursăţeanu 5,1%. Pe 9 Iunie 2016, firma îşi schimbă denumirea în Creative Unisoft Business SRL iar după doar 14 zile, societatea revină la denumirea iniţială, Romsoft International adăugând doar particula “RSFI”. Astfel, firma se numeşte Romsoft International RSFI SRL. Pe 1 Februarie 2017, Claudia Ursăţeanu este revocată din funcţia de administrator, este numit Ion Ursăţeanu. Presa de specialitate o indică pe Mihaela Claudia Ursăţeanu, femeie de afaceri din Râmnicu Vâlcea, una dintre cele 100 cele mai puternice femei de afaceri din România, cu multe contracte de la stat, având afaceri ca furnizor de software şi soluţii integrate IT în multe domenii de activiate: producţie, energie, servicii, distribuţie, instituţii publice.

Profit net 2015 ROMSOFT INTERNATIONAL: 19.107 euro, de 5 ori mai mare decât în 2014. Cifră de afaceri netă 2015: 1,4 milioane de euro. Salariaţi 2015: 31.

Indicatorii financiari pe anul 2016 pentru această firmă nu sunt încă publicaţi.

Contracte din bani publici ROMSOFT INTERNATIONAL: Din 2013 şi până în prezent, Romsoft International SRL a obţinut multe contracte din bani publici cu următoarele instituţii: Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, MApN- UM 02415, Institutul pentru Tehnologii Avansate/SRI, SRI Financiar Logistic- UM 0929, Academia Naţională de Informaţii/ SRI- UM 0418, STS-UM 0319, Ministerul Administraţiei şi Internelor/ Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Administraţia Prezidenţială, Curtea Constituţională, Banca Naţională a României, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Râmnicu Vâlcea, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, Metrorex SA, Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, Administraţia Naţională Apele Române, RAAPPS, Universitatea din Bucureşti, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca.

  • Lotul nr.1, Platforma BIG DATA, Subcontractant: BAE Systems Applied Intelligence A/S

BAE Systems, gigantul militar al statului britanic, specializat în apărare şi securitate

BAE Systems Applied Intelligence Danemarca este o filială a BAE Systems Applied Intelligence, fosta Detica, divizia globală de consultanţă în tehnologie şi afaceri, specializată pe hardware şi software, deţinută de BAE Systems. Compania cu cartierul general în UK are birouri în 19 state din Europa, America de Nord, Australia, Asia şi Africa de Sud. Expertiza BAE Systems Applied Intelligence este pe cyber security, prevenţia infracţiunilor financiare, comunicaţii şi transformare digitală şi activează în domenii ce vizează securitatea naţională, instituţii financiare- bănci şi asigurări, telecomunicaţii, sănătate, transport, energie şi utilităţi. Listată pe bursa de la Londra încă din 2002, BAE Systems Applied Intelligence este un partener pe probleme de apărare al Guvernului Marii Britanii, fiind una dintre cele mai mari companii de apărare din lume. BAE Systems, firma mamă, a fost criticată de-a lungul anilor, în presa internaţională că desfăşoară activităţi de spionaj, a fost la rândul ei ţinta autorităţilor din China pe activităţi de cyber spionaj şi a fost acuzată în Norvegia că produce sau dezvoltă componente ale armelor nucleare. În 2009, o anchetă a justiţiei britanice şi americane a fost suspendată în privinţa BAE Systems, pe motiv că “poate dăuna securităţii naţionale a statului britanic”, după ce compania a fost acuzată de plăţi ilegale pentru obţinerea unor contracte de tehnică militară guvernamentale în special în Arabia Saudită. Presa britanică a speculat că ancheta în priviţa BAE Systems a fost oprită la intervenţia fostului premier Tony Blair iar Camera Lorzilor decis că oprirea anchetei în privinţa BAE Systems a fost legală. În 2016, presa internaţională a acuzat chiar BAE Systems Applied Intelligence Danemarca că a vândut Emiratelor Arabe Unite, stat cunoscut pentru activităţi de spionaj, chiar un parchet de “internet surveillance”. Implicată în cele mai mari proiecte de apărare în multe state, BAE Systems este deţinută de puternice fonduri de investiţii din Marea Britanie şi SUA cu activităţi globale iar pieţele pe care le controlează sunt Australia, India, Arabia Saudită, UK şi SUA. “Şeful BAE pare că are sigur cheia grădinii din Downing Street 10”, a declarat fostul secretar de stat britanic, Robin Cook.

Profitul operaţional al gigantului de apărare BAE Systems a crescut în 2015 de la 1,3 la 1,5 miliarde de lire sterline, în timp ce vânzările au crescut şi ele de la 1,3 miliarde de lire sterline la 17,9 miliarde de lire sterline.

Profitul operaţional al BAE Systems a crescut şi în 2016 şi a ajuns la 1,74 miliarde de lire sterline, vânzârile şi în 2016 au crescut şu 1,1 miliarde lire sterile şu au ajuns la 19 miliarde de lire sterline iar numărul de angajaţi ai gigantului apărării a ajus şa 82.500 în 2017.

  • Ministerul Public, beneficiar al SII Infrastructură. Firmele apropiate fostului director condamnat al SRI, generalul locotenent de informaţii, Dumitru Zamfir şi cea a Irinei Socol au “înlocuit şi reconfirgurat echipamentele procurorilor” prin care accesează SII

Un proiect depus la CSM (foto dreapta) la finalul anului 2016 arată că Serviciul de Tehnologie a Informaţiei din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a derulat mai multe activităţi de natură IT, prin desfăşurarea mai multor proiecte în această zonă. În raport se menţionează inclusiv că “Ministerul Public este beneficiarul proiectului SII Infrastructură – Sistem informatic integrat de interoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituţii ale statului ”- cod SMIS 56954. “Acesta a fost derulat de către SRI, Ministerul Public având calitatea de beneficiar şi a vizat înlocuirea şi reconfigurarea echipamentelor prin care procurorii din Ministerul Public accesează Sistemul Informatic Integrat”, se menţionează în document.

SII Infrastructură este prima etapă a programului SII ( Sistemul Informatic Integrat) ce a luat naştere în 2003. Pe 8 Iulie 2015, SRI, prin UM 0929- parte componentă a structurii Financiar Logistice a SRI a atribuit licitaţia pentru implementarea SII Infrastructură.

Licitaţia de 15,5 milioane de euro pentru SII Infrastructură viza “furnizare şi instalare de echipamente şi sisteme informatice aferente Centrului de Date şi acces la infrastructura de mare capacitate broadband pentru implementarea Sistemului Informatic Integrat/ SII de inteoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituţii ale statului”.

La licitaţie au participat, în 2015, 3 asocieri făcute între 10 firme, iar câştigătorii au fost următorii:

  • Pentru furnizare şi instalare de echipamente şi sisteme informatice aferente Centrului de Date- Asocierea 1- SC Logika IT Solutions, SC Datanet Systems SRL, SC Siveco România SA, subcontractant SC Logic Computer SRL. Valoarea contractului: 12,533 milioane de euro.

Logika IT Solutions, liderul asocierii câştigătoare este firma abonată la contracte din bani publici în care acţionar este Maria Iuliana Zamfir, fiica directorului condamnat al SRI, generalul de informaţii cu trei stele Dumitru Zamfir (foto sus), Dragoş Băsmăluţă, Ilie Stelian şi Ion Margaritescu. Dumitru Zamfir a fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiţă.

  • Pentru furnizare de echipamente de conectare la reţele de comunicaţii de bandă largă- Asocierea 2- SC Datanet Systems SRL, SC Mira Telecom SA. Valoarea contractului: 3,026 milioane de euro.

Mira Telecom, parte a celei de-a doua asocieri câştigătoare, este firma abonată la contracte din bani publici şi deţinută de Dragoş Băsmăluţă şi Ilie Stelian apropiaţii fostului director condamnat al SRI, generalul de informaţii cu trei stele, Dumitru Zamfir.

UM 0929 Bucureşti a SRI este parte integrantă a Direcţiei ce se ocupă de Zona Financiar Logistică a SRI, pilonul administrativ al Serviciului Român de Informaţii. Potrivit organigramei publice a SRI, pilonul administrative cu toate componentele ce ţin atât de Zona Financiar Logistică cât şi de Managementul Resurselor Umane sau Structuri de Învăţământ se află în subordinea direct a actualului director adjunct al SRI, generalul locotenent de informaţii, Viorel Voinescu (foto stânga). George Viorel Voinescu este din Iulie 2005 urmaşul lui Gioni Popescu pe funcţia de director adjunct al SRI, a lucrat în Brigada Antiteroristă şi Direcţia Financiară a SRI şi este doctor. În economie şi afaceri internaţionale. 

CLICK PRIMA PARTE. EXCLUSIV. “BĂIEŢII DEŞTEPŢI” AI SERVICIILOR SE LUPTĂ SĂ OBŢINĂ CONTRACTUL DE 25,5 MILIOANE DE EURO CA SĂ DEZVOLTE PROGRAMUL SRI DE ANALIZĂ A BAZELOR DE DATE DESPRE TOŢI ROMÂNII. LICITAŢIA, ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU