acasa Investigaţii/Justiţie Uncategorized

EXCLUSIV. „BĂIEŢII DEŞTEPŢI” AI SERVICIILOR SE LUPTĂ SĂ OBŢINĂ CONTRACTUL DE 25,5 MILIOANE DE EURO CA SĂ DEZVOLTE PROGRAMUL SRI DE ANALIZĂ A BAZELOR DE DATE DESPRE TOŢI ROMÂNII. LICITAŢIA, ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE.

4 septembrie 2016

PROGRAMUL DE “41 DE MILIOANE DE EURO +. Programul SII, adică Sistemul Informatic Integrat, a luat naştere în 2003, la propunerea fostului director al SRI, Radu Timofte. SII funcţionează în baza unei decizii CSAT şi are în vedere interoperabilitatea între bazele de date ale principalelor instituţii ale statului. Este vorba despre bazele de date ce-i vizează pe toţi românii şi care aparţineau doar Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului de Justiţie- Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerului Dezvoltării- APIA, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Băncii Naţională a României, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi care, în baza schimbului de date între instituţiile din Sistemul Naţional de Apărare, se află acum la dispoziţia Serviciului Român de Informaţii, MAI, Ministerului Public, Ministerului de Finanţe Publice şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

SII ANALIYTICS POZA 1Pentru că SRI susţine că este autoritate coordonatoare a acestei structuri IT&C, încă de anul trecut a început să dezvolte Sistemul Informatic Integrat, program deja operaţional din 2006. Astfel, în 2015, SRI, prin Unitatea Militară 0929 Bucureşti, parte componentă a structurii Financiar- Logistice a SRI, a urcat pe sistemul de licitaţii publice, încă din 30 Ianuarie 2015, o primă licitaţie pentru implementarea programului Sistemului Informatic Integrat/ SII Infrastructură. Contractul de finanţare a fost datat abia în Februarie 2015 (nr. 1964/322/13.02.2015) iar banii au venit din fonduri europene, din Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”. Licitaţia de 15,5 milioane de euro a fost atribuită pe 8 Iulie 2015.

sri 4În 2016, tot prin UM 0929 Bucureşti, SRI a demarat pe 17 Iulie 2016 şi a doua licitaţie deschisă pentru dezvoltarea aceluiaşi program. Este vorba despre pilonul Sistemului Informatic Integrat partea de analiză, formare personal, integrare şi valorificare operaţionalăSII Analytics, al cărui contract de finanţare tot din fonduri europene – Programul Operaţional Competitivitate – a fost datat 28 Iulie 2016. În acest caz, valoarea contractului este mult mai mare decât în 2015 – 25,5 milioane de euro–  licitaţia este în plină desfăşurare (foto document sus), ofertele vor fi deschise peste 2 săptămâni, pe 16 Septembrie 2016, ora 18.00, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Până acum, dezvoltarea de către SRI a Sistemului Informatic Integrat- Infrastructură şi Analiză a costat cel puţin 41,06 milioane de euro.

8 ASOCIERI ÎNTRE 18 FIRME PENTRU 25,5 MILIOANE DE EURO

De cum SRI, prin UM 0929 Bucureşti a ridicat pe SEAP licitaţia deschisă de 25,5 milioane de euro pentru al doilea pilon al programului Sistemul Informatic Inregrat au început să curgă şi anunţurile de participare la licitaţie. O primă listă a firmelor doritoare să câştige licitaţia SRI a apărut pe 28 August şi a doua în urmă cu 3 zile, pe 1 Septembrie 2016. Până acum, la licitaţia de 25,5 milioane de euro a SRI s-au înscris 8 asocieri între 18 firme participante, majoritatea ce desfăşoară activităţi în domeniul tehnologiei informaţiilor. Potrivit datelor publice şi oficiale, acestea sunt următoarele:

  • Asocierea 1: O firmă a unui arestat cu două offshoreuri în Cipru, alta a asociatului fostului şef al Direcţiei Generale de Analiză a SRI, una înfiinţată după Revoluţie şi alta low profile dar abonată la contracte cu statul

Lider: SC Logic Computer SRL, Asociaţi: SC Revitalco Management Consulting SRL, SC Amerilex SRL, Subcontractant: SC Cloud Research Studio SRL.

SC Logic Computer SRL îi are ca asociaţi pe Gheorghe Nica 5,77%, Dumitrache Laurenţiu 47,12 % şi Constantin Nica 47,12% şi este reprezentată de omul de afaceri Constantin Nica. Firma are contracte cu statul.

Profit net în creştere în ultimii ani şi de aproape 400.000 de euro în 2015. Salariaţi în 2015: 19.

SC Revitalco Management Consulting SRL s-a numit până pe 27 Septembrie 2014, E Factor Solutions SRL şi era parte a DRM Digital Resources Management SRL Braşov şi a Elevate Office Group SRL. Firma era deţinută iniţial de omul de afaceri Radu Abagiu- 45% care avea şi calitatea de administrator, de Gheorghe Alexandru- 50% şi de Dochiţa Abagiu cu doar 5%. Ulterior schimbării denumirii în SC Revitalco Management Consulting SRL, şi după ce Radu Abagiu îşi cedează în acest an partile sociale, firma ajunge să fie deţinută de Revitalco Global Services LTD Cipru cu 69,94% şi Ambrarco Consulting LTD, din Cipru cu 30.06%, offshoreuri reprezentate până atunci de Radu Abagiu. Administrator al firmei este Gheorghe Alexandru din Constanţa care a fost acţionar şi în Business Improvement Company SRL. La propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Radu Abagiu a fost arestat pe 22 Aprilie 2015 de Curtea de Apel pentru 30 de zile pentru operaţiuni fictive, complicitate la evaziune fiscală, speţă cu un prejudiciu de 9 milioane de lei adus bugetului de stat.

Profit net în creştere şi pe 2015 de 429 mii de euro. Salariaţi 2015: 10 angajaţi.

SC Amerilex SRL este înfiinţată în 1991, a fost implicată în afaceri IT imediat după Revoluţie şi îl are ca asociat unic pe Alexandru Sergiu Steriu din Ploieşti, domiciliat în Bucureşti. Firma a fost invocată în privatizarea fostei fabrici de calculatoare ICE Felix, România fiind în anii 1980 al doilea mare producător de calculatoare, memorii şi componente din blocul comunist.

Profit net în creştere în ultimii ani, pe 2015 de 419 mii de euro. Salariaţi în 2015: 32.

CAIET NITUSC Cloud Research Studio SRL este specializată în activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei şi este deţinută în prezent de Ştefan Dan Ciobanu – 45%, de cetăţeanul turc Mehmet Nazid Edin- 45% şi de către alţi doi cetăţeni turci-Ogrendil Utku şi Mehmet Nazif Edin care au fiecare câte 5%. Dan Ciobanu este şi administrator al firmei SC Cloud Research Studio SRL şi este implicat alături de cetăţeni români şi străini şi în alte firme specializate în tehnologia informaţiei. Dan Ciobanu este partener în firma Societatea Centrul de Analiză a Informaţiilor şi Evaluare a Tendinţelor – CAIET- SRL (foto), cu Ionel Niţu, fost ofiţer SRI, fost şef al Direcţiei Generale de Analiză a SRI, actualul preşedinte al New Strategy Center. New Strategy Center este un ONG partener cu Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice, controlată de fostul director adjunct condamnat definitiv al SRI, generalul cu patru stele, Dumitru Zamfir.

Profit net în 2015 de 4000 de euro, în scădere faţă de 2014 când a avut 6411 euro şi 10 angajaţi. Salariaţi 2015:14.

  • Asocierea 2: Firma de soft cu profit exploziv a interpusului lui Sebastian Ghiţă şi operatorul Telekom cu acţionariat statul român şi un offshore cipriot

Lider: SC Telekom România Communication SA, Asociat: Ymens Teamnet SRL.

Telekom._Experiente_impreuna_2SC Telekom România Communication SA este deţinută, pe structura acţionariatului de operaţiuni mobile- Telekom Mobile- de Cosmote Mobile Telecommunications SA, cu sediul în Grecia care are aproape 70% şi Telekom România Communications SA cu 30%. Structura acţionariatului Telekom România Communication SA pe operaţiuni fixe este 45,99% –  Ministerul pentru Societatea Informaţională şi 54,0103% – offshoreul OTE International Investment’s Limited din Cipru, societatea fiind pe locul 12 din primele 50 de firme din România cu acţionar/ asociat din Cipru, după valoarea investiţiei cipriote. SC Telekom România Communication SA desfăşoară activităţi de telecomunicaţii prin reţele de cablu.

Firma este pe pierdere netă în 2015 cu 27 milioane de euro. Salariaţi 2015: 5291.

PADIU DRONEYmens Teamnet SRL a fost înfiinţată pe 4 Mai 2012, sub denumirea SC More Teamnet SRL şi a fost deţinută iniţial de SC Teamnet Internaţional SA cu 99% şi Mihai Cătălin Butunoi  cu 1%, care era şi administrator al firmei. După ce pe 21 Martie 2013 îşi schimbă denumirea în Ymens Teamnet SRL şi rămâne cu acelaşi acţionariat, la mijlocul lui 2014, în firma Ymens Teamnet SRL, principalii acţionari ajung să fie reprezentaţi de Bogdan Padiu (foto), mâna dreaptă a lui Sebastian Ghiţă. Astfel, SC Teamnet Internaţional SA cu 50% este reprezentată legal prin Bogdan Padiu, ca şi SC TNI Stock Invest SRL care deţine 24,25%, SC Invest Guidance SRL cu 24,75% iar Mihai Călin Butunoi rămâne cu 1% din firmă, dar este schimbat din funcţia de administrator. Pe 23 Septembrie 2014, SC Ymens Teamnet SRL şi SC Teamnet International SA se asociază în SC Teamnet IT Operations SRL, iar firmele Teamnet IT Operations SRL şi Ymens Gcloud SRL se mută în chiar sediul SC Ymens Teamnet SRL. Alături de Teamnet Dedalus, Teamnet Engireering şi Teamnet, Ymens Teamnet SRL face parte din structura Teamnet Group.

Pe 16 Septembrie 2015, firma Ymens Teamnet SRL îşi extinde obiectul de activitate de realizare de soft la comandă cu activităţi de servicii privind sistemele de securizare şi activităţi de învăţământ secundar, tehnic sau profesional.

Bogdan Padiu este colegul de liceu al lui Sebastian Ghiţă, deputat cercetat în patru dosare de corupţie şi membru al comisiei parlamentare de control asupra SRI, şi se regăsea anul trecut între cele 24 de persoane fizice despre care procurorii susţin că sunt controlate de deputat. Padiu este acţionar cu 12,67% la Teamnet Internaţional SA şi împuternicit al Fintech Investment LTD la Teamnet Internaţional SA, prin cumpărarea de acţiuni de la offshoreul cipriot Minasee Holdings LTD, societate pe care o controlează prin Keitha Internaţional Inc din Belize.

Profit net în 2015: 1,18 milioane de euro, de 139 de ori mai mare decât în 2014. Cifră de afaceri 2015: 14,7 milioane euro. Salariaţi 2015: 55.

  • Asocierea 3: O firmă din care a făcut parte şeful Omnilogic, Gabriel Marin, invocat de presă în speţa Microsoft şi “Israel Spy Company”

Lider: SC Frontal Communication, Asociat: Verint Systems Limited Israel.

GABRIEL MARIN OMNILOGICSC Frontal Communication SRL. Pe 17 Octombrie 2002, numele firmei SC Frontal Communication SRL era Omnilogic Communications SRL şi avea ca asociaţi firma General Communications Gmbh din Austria cu 90%, prin împuternicitul Constantin Mihăilă şi pe Gabriel Marin (foto), fondatorul şi Chief Executive Officer al firmei Omnilogic, cu 10%. Abia după 6 ani, pe 2 Aprilie 2008, SC Omnilogic Commnunications SRL îşi schimbă numele în SC Frontal Communication SRL dar rămâne cu acelaşi acţionariat: General Communications Gmbh din Austria, reprezentată prin Constantin Mihăilă are 90% şi Gabriel Marin – 10% şi îl numeşte administrator pe Ion Ivaşcu. Pe 25 Noiembrie 2008, Gabriel Marin îşi cesionează toate acţiunile deţinute la SC Frontal Communication SRL lui Elisabeth Mayer, cetăţean austriac, astfel că firma ajunge să fie deţinută în prezent de General Communications Gmbh Austria cu 90% şi cetăţeanul austriac Elisabeth Mayer cu 10%.

În timp, societatea îşi completează constant domeniile de activitate iar administrator devine Sebastian Bănică din Ploieşti. Potrivit presei centrale, Omnilogic, firma condusă de Gabriel Marin ca director general, este o abonată la contractele cu statul, având de-a lungul timpului contracte cu STS, cu SRI, cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu Ministerul de Finanţe, cu ministerul Comunicaţiilor condus de Gabriel Sandu- în proiectul eRomânia, cu Compania Naţională “Imprimeria Naţională” SA şi cu ministerul Educaţiei, condus de Remus Pricopie.

Numele lui Gabriel Marin, şeful Omnilogic, a fost evocat de presă şi în scandalul Microsoft, ca denunţător, însă oficial şeful Omnilogic a negat informaţia, susţinând că este doar o coincidenţă de nume faptul că unul din denunţătorii din dosarul Microsoft a primit de la procurori pseudonimul “Marin Gabi”.

Profit net în 2015: 163.932 euro, triplu faţă de 2014. Salariaţi 2015: 15.

MEIR SPERLING VERINTVerint Systems Limited este o firmă globală tehnologie a informaţiei cu sediu central în SUA, New York, cu birouri în Israel, Herzlyia, Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Pacific, condusă din 1994 de Dan Bodner, cetăţean israelian, fost ofiţer în forţele armate israeliene. Firma Verint Systems Limited este de altfel şi asociată cu Technion Israel Institute of Technology iar jumătate din angajaţii Verint sunt israelieni. Până pe 15 Septembrie 2015, fost preşedinte al Verint Communications Intelligence and Cyber Investigative Solutions şi Chief Strategy Officer a fost Meir Sperling (foto), cel care a deţinut poziţii importante în două companii de telecomunicaţii israeliene, Tadiran şi ECI, amândouă având legături strânse cu ministere de Interne şi servicii militare din întreaga lume, inclusiv cu forţele armate israeliene. Carmel Vernia, un alt fost top executive pe Operaţiuni Speciale al Verint până în 1999, a fost numit apoi şeful cercetătorilor în ministerul Industriei şi Comerţului israelian. Presa internaţională prezintă firma Verint Systems ca fiind “Israel Spy Company”. Din managementul executiv al companiei mai fac parte persoane ce au legături dar şi contracte cu structuri de securitate din toată lumea: SUA, UK, Israel. Verint Systems Limited se ocupă de proiectele Big Data pentru structuri atât guvernamentale cât şi comerciale din multe state.

  • Asocierea 4: Dragoş Stan de la Net Consulting, prietenul denunţătorului Microsoft, Claudiu Florică, retras din firmă acum 3 luni.

Lider: SC Asseco See SRL.

DRAGOS STAN NET CONSULTINGFirma SC Asseco See SRL se numea în Iunie 2003 SC Net Consulting SRL şi era deţinută de cetăţeanul austriac Josef Graf care avea 70% şi era reprezentat de Şerban Dragoş Stan (foto), de Ion Coltan cu 15% dar şi de Şerban Dragoş Stan tot cu 15%, care era administrator al societăţii. Cei trei mai deţineau şi firma Scop Computers SRL – cu care SRI/ UM 0929 a avut contracte, Biochim Medical SRL, Electronet SRL . În Iulie 2004, în urma unor cesionări de acţiuni, din cei care deţin societatea rămân doar Ion Coltan cu 50% şi Dragoş Şerban Stan cu 50%.

Firma începe să aibă profituri mari, contracte cu autorităţi de stat iar în Decembrie 2006, în firmă intră şi Alexandru Vişan, astfel că societatea ajunge să fie deţinută de Şerban Dragoş Stan care are 60%, Ion Coltan- 20% şi Alexandru Vişan- 20%.

Pe 9 Iulie 2009, SC Net Consulting SRL este preluată de societatea Asseco din Polonia, astfel că din ea fac parte Asseco South East Europe Spolka Akcyjna din Polonia şi Asseco Poland SA tot din Polonia, dar are o conducere executivă formată tot Stan Şerban Dragoş şi de alţi 5 administratori. Pe 18 Mai 2016, Stan Şerban Dragoş dispare din firmă şi îşi face cu vechii acţionari alte firme: Toomuch FresHair SRL, MB Trading Quality SRL.

Dragoş Stan este menţionat în dosarul Microsoft ca prieten al denunţătorului Claudiu Florică, al lui Thomas Heintchel prin care ar fi înfiinţat societatea Technet Austria, şi ca administrator al firmelor Scop Computers SA, Net Consulting SRL, al offshoreului Zonko Overseas LTD, dar şi ca intermediar în firma Profinet. Procurorii susţin că în speţa Microsoft, lui Dragoş Stan “îi revenea rolul de a asigura un circuit al sumelor de bani care să permită plata unor comisioane către persoanele decidente prin înfiinţarea unor societăţi anonime”.

Profit net în 2015: 679.969 euro, aproape la jumătatea celui din 2014. Salariaţi 2015: 145.