Media

Vedetoii vs. o alta generatie

10 iunie 2007

Astazi, la Realitatea TV. O dezbatere interesanta despre presa, legile nescrise si lacunele ei in societatea romaneasca. De o parte vedetoii, de cealalta parte ziaristii. De o parte, Cornel Nistorescu si Robert Turcescu..si alti cativa si, de cealalta parte, ziaristi precum Cristi Sutu sau Dan Tapalaga. Si pe Oana Dobre as baga-o in aceasta categorie, cu toate ca era moderator al emisiunii. O dezbatere care mi-a aratat, inca o data, ca suntem departe, chiar foarte departe de ceea ce pretindem ca suntem.

Ma uitam si ascultam ingrozita si nervoasa deopotriva, cum unii vedetoi si mari facatori de presa inceacau sa-si ascunda trecutul. Cum isi ingroapau muntele de rahat in nisipul tacerii. Cum Nistorescu avea tupeul sa evite subiectul contractelor de publicitate care, in mare parte a guvernarii Adrian Nastase, ii dictau politica editoriala. Cum pur si simplu nu dorea sa vorbeasca despre intelegerile cu Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, spunandu-i lui Cristi Sutu : „Sa nu vorbim de asta..S-a intamplat acum 3 ani”. Cum marea vedeta a talk-showlui romanesc, Robert Turcescu era vizibil deranjat de intrebarile Oanei Dobre, care-i punea pe masa, adevarul gol-golut…Cum vedetoiul ii lua apararea lui Nistorescu pe motiv ca „l-a invatat multe” si , culmea, mai tinea si pledoarii pentru jurnalismul universitar, el- vedetoi care nu venea la cursurile de jurnalism pe care ar fi trebuit sa le predea la facultate…

Cum se inchide gura fara nicio jena unor ziaristi, unei alte generatii de ziaristi, cu aceeasi replica de trista amintire: ” Tu sa taci.. Ca eu te-am angajat”. Cum cei de teapa lui Nistorescu- si sunt multi- se plang ca noua generatie are prea multa personalitate. E atat de grav ca noua generatie, pe care ei nu o accepta, refuza jocurile, intelegerile din culise, trocurile, contractele de publicitate in varful pixului, pupincurismul, capul plecat si nu este insetata de avere? E atat de grav? Eu cred ca e un semn de normalitate. O normalitate pe care ei pur si simplu o refuza.

Cred ca aceasta este marea diferenta dintre noi si ei. Si parca e ca-n proverbul vechi, putin parafrazat. Cand unii nu vor sa moara, parca nu te lasa sa traiesti si sa vorbesti…Problema lor e una singura: ca gandesti…

Si intrebarea mea e aceeasi: E atat de grav domnilor?
ARTICOLE SIMILARE
4 Comentarii
 1. Răspunde

  Mihai T.

  10 iunie 2007 22:34:41

  Buna dimineata,

  Dar despre tine ce putem spune? Ca esti un ~vedetoi~ voiculescian… Nu? Il prefer si il voi prefera pe Robert Turcescu, de 1000 de ori mai mult decat ~vedetoii~ de la Antena 3 si 1, pe ~vedetoii~ invatati sa pupe picioarele inaltimii sale, Voiculescu, înainte stătătorul, Antenelor mioritice… Unde este verticalitatea oamenilor acestora??

  Mersi

  P.S. Totusi pe tine inca nu te cred un vedetoi voiculescian…

  Succese nemarginite

 2. Răspunde

  Comisia ALFA

  10 iunie 2007 23:25:01

  Politica romaneasca e un hibrid, presa si actori politici. Acest lichen(te las pe tine sa stabilesti cine e „ciuperca” si cine e „mucegaiul”) se hraneste din resemnare si ipocrizie.

  Domnul Turcescu e un exemplu bun de autosuficienta. In fond, toate bilele sunt la el!

  Succes la Palat!

 3. Răspunde

  cristian china birta

  11 iunie 2007 10:50:15

  vezi sorina ce greu e si la voi in presa cu lupta dintre dinozauri si cei tineri si curati?
  pe undeva asa e si in politica
  of course cu nuantarile de rigoare
  trendul in ambele cazuri este oricum pentru cei tineri
  dar rezistenta dinozaurilor e in ambele cazuri foarte puternica

 4. Răspunde

  ziarist

  11 iunie 2007 11:33:45

  @mihai t. multumesc pentru post scriptum..
  @comisia alfa. sunt de acord cu tine. dar nu-mi spui cine esti?
  @ cristian. asa este..dinozaurii sunt puternici. cred ca o sa ies eu la pensie si de ei tot nu scapam…

LASĂ UN COMENTARIU