Media

Reacția de o mie de cuvinte

2 mai 2011


După aceste fotografii realizate de celebrul Pete Souza și, evident, date publicității de Casa Albă, pe CNN se întâmplă cam așa ceva:

Pe 12 aprilie anul trecut, Wolf Blitzer a realizat un duplex exclusiv cu premierul Pakistanului, Yusaf Raza Gillani. Dialogul clar și dinamic de atunci e acum… colosal:

BLITZER: You have no idea. But you know for sure he’s definitely not in Pakistan?

GILLANI: Certainly he is not in Pakistan. And even I don’t know where he is.

BLITZER: How do you know for sure he’s not in Pakistan?

GILLANI: Because our military actions are very successful. And we have a very successful operation in Malakand and Swat, and now in South Waziristan and elsewhere. If there would have been any chance, he would have been arrested or maybe – I even don’t know whether he is alive or not.

BLITZER: You think he might be dead?

GILLANI: I don’t know.
So now, we can safely report with uncertainty that not only do we not know where the guy is, we for sure don’t know for sure if he’s alive.

Back to you in the studio, Mitch.”

Acum, același Wolf Blitzer stă față-n față cu ambasadorul Pakistanului în US și discută despre ce știa și ce nu știa Pakistanul. Finaul emisiunii „The situation room” e de predat la școală, atât e de memorabil.
„Dacă e într-adevăr cum spuneți dumneavostră, haideți să vedem ceva”. Cadrul se strânge ușooor și urmăresc amândoi duplexul, un jurnalistic glonț de argint.
După două minute, timp în care ambasadorul devine și mai întunecat decât este în realitate, Blitzer se uită fix în ochii lui și îi spune, pe un ton calm, ferm dar revoltător în același timp, doar atât: „Era la două ore de mers cu mașina de Islamabad, domnule ambasador”. Pauză…Liniștea, lipsa de reacție aproape că ar putea crăpa ecranul.
Replica lui Blitzer a fost atât de puternică în contextul difuzării duplexului, încât ai fi crezut că ambasadorul va face infarct sau va fugi cu tot cu scaun din studio. Omul gângurește ceva dar totul e evident și, mai ales, totul i se citește pe față. O reacție care, evident, face mai mult decât o sută de dezbateri.

În acest timp, burtieră stă scris: „Casa Albă: ajutorul dat de Pakistan lui bin Laden este „de neconceput”.”

Emisiunea se termină. Corespondentul CNN la Casa Albă spune, după alte două minute, că Osama era în acea locație de cel puțin trei ani.

Premierul Gillani este încă în funcție, ca și președintele Zardari.
Iar Blitzer este un excepțional jurnalist. Tehnica interviurilor pe care le realizează ar trebui predată în facultățile de jurnalism.

ARTICOLE SIMILARE
4 Comentarii
 1. Răspunde

  Bob

  3 mai 2011 06:34:15

  Sarut mana, Sorina !!! Incerc sa fac un comentariu care sa acopere ambele postari ! Blitzer slujeste cetateanul de pe ecranul CNN de 20 de ani. Corect ! Acum vine intrebarea . CNN e mare fiindca il are pe Blitzer de 20 de ani, sau el este celebru fiindca sta pe sticla americana de 2 decenii ??? Cu alte cuvinte, postul il ridica pe reporter sau acesta din urma face cunoscuta statia tv ? Nu vorbim aici neaparat de CNN si de Blitzer. La fel cum nu vorbim nici despre posturile romanesti. Parerea mea ca simplu telespectator este ca jurnalismul pur-sange, meseria in adevaratul sens al cuvantului se face oriunde ai fi. Daca ai sansa ca si postul sa te ajute – in sensul vizibilitatii evident – atunci reteta e de succes. Succes pe care ti-l doresc si eu din toata inima si sunt convins ca iti vei face meseria la fel ca oriunde.

 2. Răspunde

  Adinel

  3 mai 2011 06:34:39

  Sorina, pe dosarul ce il tine Hillary scrie NOFORN — Distribution to non-US citizens is prohibited, regardless of their clearance or access permissions.
  🙂

 3. Răspunde

  Dream Catcher

  3 mai 2011 12:47:04

  Sorina, eu cred in vrajitoare dar nu cred in coincidente.
  Cauza si efect.
  Actiune si reactiune.

  De ce tocmai acum ? Asta e intrebarea mea. Ma refer la stirea mortii lui, nu la faptul ca a fost ucis. Asta nu stim …

  Gaddafi urla cu ceva timp in urma ca Bin Laden a capul rautatilor in tara lui…mai sa fie !

  http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12570279

  In urma cu cateva zile, Gaddafi le cere aliatilor sa se aseze la masa negocierilor, daca vor petrolul din tara lui.

  Dupa cateva zile, cateva persoane din familia lui sunt ucise.

  Dupa inca vreo 2 zile, stirea cu Bin Laden ucis. Bine ca nu s-a sinucis …

  Ce crezi ca urmeaza ?

  PS.
  Ai vazut filmul "Wag the dog" ? Este EPIC !

 4. Răspunde

  Darael

  5 mai 2011 10:29:06

  Ah, Sorina Sorina, cat de usor poti fi manipulata.

  Interesant este ca odata manipulata tu esti la randul tau, fara sa iti dai (macar) seama, vector de manipulare.

  Oricum nu conteaza.
  Noi sa fim sanatosi.

LASĂ UN COMENTARIU