Media

Linșajul, noua specie jurnalistică folosită ca mijloc de șantaj

31 ianuarie 2013

Mă apucasem să scriu într-o seară despre linșaj ca despre o nouă specie jurnalistică în România ultimilor ani. În contextul raportului CE, m-am gândit să termin totuși ceea ce aveam de scris.
Linșajul, în termenii uzuali, înseamnă uciderea fără judecată a cuiva de către o mulțime atâțată. Când el devine gen jurnalistic, așa cum se întâmplă de câțiva ani în România, cred că devine teribil de periculos pentru sănătatea unei bresle și echilibrul unor valori democratice.

Spun de la bun început: ce s-a întâmplat în ultimul timp la Antena 3 pe mine nu m-a surprins.Deloc.Totul a fost progresiv.

Mai întâi a fost linșat un om– un șef de stat pe care patronul, tot politician influent, îl urăște de moarte, îl obsedează. Doar l-a și suspendat din funcție de două ori din interese politice și financiare. Un președinte care, în opt ani, printre altele, a fost acuzat chiar și de implicare în traficul de armament cu teroriștii. A fost răul suprem, acuzat de absolut orice.

Apoi a fost tocată o guvernare. Riguros. Aici, gafele guvernării erau vizibile iar criticile presei au fost și întemeiate. E dreptul oricărui jurnalist să sancționeze Puterea. Presa este câinele de pază al democrației. Însă acesta este singurul ei rol.

De aici, totul a derapat. Și a fost vizibil pentru toată lumea.

Judecători ai Curții Constituționale au fost puși la stâlpul infamiei, procurori, judecători, membri ai CSM. CSM-ul blocat. Toți șefii de instituții- cheie, fundamentale ale statului au fost prezentați ca inamicii publici numărul unu ai poporului supărat de multe, supărat și din cauza nivelului de trai. Oamenii au fost jigniți, înjurați de-a dreptul, au prezentate voit informații false, spuse neadevăruri, intoxicată cu bună știință opinia publică, fără a se acorda niciun drept la replică. Nimeni n-a reacționat. CNA, controlat politic, a fost mort.

După linșajul persoanelor fizice cu funcții, s-a trecut la linșajul și atâțarea categoriilor profesionale între ele. Judecătorii care-i urăsc pe procurori și invers. Cu concursul și participarea, e adevărat, a ministrului Justiției, fapt incalificabil- în opinia mea.

După incitarea categoriilor profesionale, a urmat linșajul instituțiilor, a sistemelor în ansamblu. Inducerea ideii că tot ceea ce face Justiția în România reprezintă o mare și profundă nedreptate. S-au prezentat în avalanșă cazuri în care era descompusă o singură idee- nedreptul sistem judiciar, ucigaș de destine tinere, în vârstă, sărace, fără apărare- asta trebuia să înțeleagă poporul telespectator, în transa care rula la infinit pe televizor.

Mai grav este că, în toată această campanie de linșaj mediatic, au început să fie distruse și idei, valori.

Occidentalismul, europenismul, americanii trebuie să dispară. Nu ne fac bine. Țin cu Băsescu, deci sunt toți sunt răi. L-au ținut la Putere, deci nu ne trebuie. Vor să ne fure resursele. Noi nu ne vindem țara! S-au făcut emisiuni despre fracturarea hidraulică și s-au organizat proteste împotriva exploatării gazelor de șist! Înțelegea cineva ceva? Evident că nu. Poporul suveran trebuia să-și ia destinul în mână, să se revolte. O singură idee trebuia înțeleasă: că asta e rău, rău, rău. Nu numai instituțiile trebuie demolate, politicienii de prima rang și șefii de instituții șantajați prin linșaj, trebuie să fim conducători absoluți ai acestui stat. Punct.
Așa se naște naționalismul. Atâțat, incitat, stimulat metodic și programatic. Iar asta este cel mai periculos lucru ce s-a întâmplat.

Bineînțeles, totul s-a făcut cu participarea politicienilor. Cu un USL disperat să vină la putere, călărind, stimulând și validând până la paroxism derapajele postului.
S-a făcut și din interesul și obsesiile patronului. Un om care are mari probleme cu legea, care fuge de Justiție- tocmai de aceea o vrea și slăbită, un personaj care, în spatele discursului demagogic și populist, are un unic obiectiv: acapararea „prin oameni controlabili numai de el” a primei funcții în stat. Atât. Asta-i este dorința de peste 20 de ani. De aici și linșajul- șantajul. Cine nu se supune, e distrus.

De ce Comisia Europeană n-a făcut nominalizări? Cine are sinceritatea să recunoască, observă că actuala Comisie n-a făcut nicio nominalizare, pe nicio speță. Nici în privința parlamentarilor sau a miniștrilor. Comisia doar a spus că România „mai are multe de făcut în privința respectării statului de drept„, că „independența Justiției și instabilitatea instituțiilor rămân o mare sursă de îngrijorare” și, în premieră, vorbește despre hărțuire. Hărțuirea unor oficiali- cheie, judecători și nu numai de către mass- media. „Trebuie revizuite regulile existente pentru a asigura protecția instituțiilor și a persoanelor„.
Ce înseamnă revizuire a regulilor existente? Sancțiuni crâncene pentru asemenea derapaje și, în primul rând, un CNA funcțional și apolitic.

Își dorește vreun politician de prim rang ca un post de televiziune să-i dicteze în permanență ce trebuie să facă, ce decizii să ia?
Își dorește vreun om politic român să fie permanent șantajat cu linșajul mediatic de către un patron cu obsesii și certat cu Justiția?
Își dorește blocarea instituțiilor statului, incitarea categoriilor profesionale?
Își dorește cineva să ieșim din UE, NATO sau să fie alergat cu pietre ambasadorul american? E suficient cred că l-am văzut prezentat pe Jose Manuel Durao Barroso, de același trust, ca un tânăr comunist, maoist, marxist-leninist, în conexiuni cu activități teroriste!
Sau vrea cineva să se pună în capul unei mișcări naționaliste de proporții? Sincer, nu cred. Dacă vrea cineva asta, e pur și simplu iresponsabil și nu se gândește deloc la acest stat.

E profund nedrept să spui că toată presa românească a făcut așa ceva. Nu, este derapajul unei singure instituții media. Comisia Europeană doar a tras un puternic semnal de alarmă în privința problemei. Cine a greșit să plătească. Și cine va face asta de acum înainte, să sufere cu vârf și îndesat. Poate să existe presă partizană, poate să existe presă tabloidă, pot să existe poziții și atitudini politice asumate, dar nu poți pune în pericol instituții ale statului de drept, nu le poți bloca, nu poți dărâma prin decredibilizare voită puteri ale statului definite prin Constituție. Nu poți la nesfârșit incita la tulburări sociale, la linșaj public și nu poți infecta cu bună știință valori și idealuri. Asta înseamnă să atentezi, cu bună știință, la siguranța națională a unui stat.

Să taie-n carne vie, să lase politicul deoparte și să aplice legea. Mai spun odată: asta trebuie să facă CNA. De câte ori putea până acum să ridice licența Antenei 3? De nenumărate ori. De ce n-a făcut-o? Dacă vor fi cu adevărat sinceri, vă vor răspunde ei. Și vor face, cu adevărat, ceva…

ARTICOLE SIMILARE
20 Comentarii
  1. Răspunde

    Anonim

    1 februarie 2013 01:15:02

    Textul e un pic subiectiv.In rest bine scris. M-a prins si l-am citit in integralitate.

  2. Răspunde

    gabriel

    1 februarie 2013 08:29:20

    Felicitari din nou Sorina! Nu e putin sa poti da astfel de informatii, banuite de multi, dar nespuse de nimeni din interior.
    Se va schimba ceva cand vor fi mai multi curajosi ca tine si vor putea spune mizeriile pe care le vad, iar unii care chiar le fac.
    Tine-o tot asa!
    (nu ma uit la emisiunile tale de RTV, pentru ca nu ma mai uit deloc la posturile "de stiri" si in general la stiri, le citesc, dar inteleg nevoia de a lucra acolo).
    Gabriel

  3. Răspunde

    laurentiucat

    1 februarie 2013 08:30:19

    uiti ca totul seputea rezolva printr-o demisie de onoare a celui din cauza caruia s-au facut toate astea. mai ales, in contextul a votului majoritar impotriva al populatiei. sau ne facem ca uitam cel mai important lucru, ce vrea poporul? faptul ca usl a profitat de acest lucru ca sa ajunga la putere, nu scuza pe cel care a supus romania la tot acest circ.
    daca e sa ne tot comparam cu occidentul, acolo, a doua zi omu isi lua jucariile si pleca. la ce grad de frustrare a fost in tara in perioada aia sa zicem merci ca n-a iesit vreo revolta de strada. si nu vorbesc de ce a fost in iarna, ci de ceva de proportii. mai uiti sa spui ca tot ce a acaparat basescu prin fortarea institutiilor statului si a democratiei timp de 8 ani, cei de la usl au vrut sa faca in cateva zile. dar intre actiunile lui basescu si cea a usl e doar diferenta de rapiditate, atat.

  4. Răspunde

    Morris

    1 februarie 2013 11:00:40

    @laurentiucat
    cum sa-si dea demisia Basescu?
    era cea mai proasta decizie din istoria moderna a Romaniei pentru ca nu ii mai deranja nimeni, aveau totul pe tava, toate institutiile, se desfasurau in voie. Eu consider ca Basescu nu scadea sub 30 % in sondaje daca nu exista linsajul mediatic al Antenei 3. Serviciile ar fi trebuit sa prevada ca Antena 3 devine o forta si trebuiau luate masuri de acum 3-4 ani sau reorganizarea unui CNA puternic, apolitic sa ii sanctioneze drastic pina ramaneau fara licenta!

  5. Răspunde

    Anonim

    1 februarie 2013 11:01:12

    Mai uiti larentiucat, faptul ca cei care au vrut cu orice pret sa puna mana pe "asa-zisa putere acaparata de presedintele in functie Basescu" nu reprezinta decat "oligarhia incompetentilor puscariabili". Si mai uiti un singur lucru: in Romania actuala nu exista decat un singur om politic real: Traian Basescu. Restul e apa de ploaie. La fel precum "poporul" indobitocit si adus la extreme prin manipulari grosolane gen "latrinele" unui anumit grup asa-zis de "presa". Precum "presa", asa si "popo(R)ul" … Apropos: care ar fi acel "popor" care "vrea ceva"? Nu de alta, dar m-apuca o greata cumplita cand ajung la procente … Si inca un apropos: de cat timp urla presa adevarata despre faptul ca "mai-marii" ajunsi in fotolii ministeriale sunt total incomapitibili (termenul e mult prea suav) si cum incearca sa fenteze justitia? In rest, plagiatori, evazinosti fiscali, turnatori la securitatea lui ceausescu, hoti, condamnati deja penal etc. Toate bune si la locul lor.

  6. Răspunde

    Anonim

    1 februarie 2013 11:01:31

    Felicitari pentru articol! Bine structurat, bine "articulat".

  7. Răspunde

    Anonim

    1 februarie 2013 11:01:50

    O analiza lucida si la obiect. Cu siguranta este fff periculos modul in care Varanul isi dirijeaza oastea rasplatita gras cu bani si vile. Nu este de acceptat lipsa de reactie a CNA, calarita si ea de tentaculele caracatitei voiculesciene.Eu sper, si din ce am citit si pe site-uri europene zilele astea, ca CE va da o directiva europeana ce va reglementa activitatea CNA-urilor din toate tarile europene. Singura speranta de reintoarcere la normalitate se agata tot de "impunerea" din afara a respctarii rgulilor democratice!

  8. Răspunde

    Anonim

    1 februarie 2013 11:02:27

    Felicitari dna SORINA,obiectiva ca de obicei,intr-o buna zi aceste lucruri se intorc.Atunci vom vedea reactia celor care trebuiau sa-si dea demisia din cauza plagiatului si dosarelor penale .

  9. Răspunde

    mirela

    1 februarie 2013 13:13:33

    Ca si telespectator, am schimbat postul atunci cand am vazut ca la A3 se exagereaza, atunci cand, in loc sa se critice activitatea unor demnitari, s-a adus in discutie viata privata a acestora. Tot ca si telespectator, am schimbat postul atunci cand l-am vazut pe Becali invitat in emisiunea dvs si nu numai, atunci cand Dan Diaconescu a fost invitat la RTV si a debitat tot felul de ineptii. CNA nu ar trebui sa inchida posturi tv. Nu putem porni de la premiza ca telespectatorii sunt cretini si trebuie sa vina cineva sa le decida posturile tv la care sa se uite. Eu am trait acea perioada in care tot ce aparea la tv era…bine verificat inainte. Nu mai vreau. Cu siguranta, breasla jurnalistilor, atat de scindata si plina de ura, ar trebui sa isi faca propriul cod deontologic. Pe care sa il respecte. In afara de Digi tv, celelalte posturi tv sunt evident partinitoare. Vi se pare cumva ca B1TV ar fi echidistant??? Eu am vazut multe derapaje acolo. La A3 sunt mai vizibile datorita (din cauza) audientei.

  10. Răspunde

    vasile

    1 februarie 2013 13:13:56

    tara moare sub greutatea prezentului. criza, impozite, saracie,boala,lipsa perspectivei. vocea poporului a fost amutita. sindicate inexistente, media orientata pe emisiuni cu teme de mahala, atat politice cat si luate din cotidianul politic al intereselor meschine de grup. singurul loc unde se mai misca ceva este capitala. un loc de munca este platit dublu ca oriunde in alta parte. bucuresteanul mai "urla" in strada doar daca este platit de un colorat politic care sa-l asmuta impotriva adversarului sau. si-l comemoram de acum ca a implinit un an de cand a luat-o pe cocoasa de la jandarmi. si atat! e o liniste care ma sperie. e o supunere iobaga vecina cu indobitocirea. nu mai exista nicio reactie la toate hotiile care au loc fara perdea si fara nerusinare. tara moare incet dar sigur. si cand se va intampla asta, tu, bucuresteanule, ferit de necazurile provinciale, cat vei mai rezista? bucuria zilei de astazi pe care o incerci vazand ca alergatura cotidiana ti-a adus ceva "golomoti" in buzunare, nu va fi eterna. deschide ochii si priveste orizontul tau marginit de betoanele cenusii si priveste dincolo del si de ele. pentru ca dincolo de ele, o tara moare incet dar sigur. si nimic nu va mai fi ca ieri.

  11. Răspunde

    Unknown

    1 februarie 2013 23:59:09

    Sorina doar atat pot sa-ti spun : am mare incredre in tine si cand nu sunt de acord,sau ma indoiesc de unele afirmatii pe care le faci.Am mare incredere in tine. Ai tot respectul meu. Si bonus : esti singura care ma poate determina sa ma indoiesc de propriile mele convingeri ( total nemateriale ).

  12. Răspunde

    Anonim

    2 februarie 2013 12:41:55

    linsajul asta mediatic e vechi,fiecare il descoperim cand suntem mai interesati de asta.si presa pdl linsa si cea a lui nastase inainte.nu i ceva nou sa ne miram ca si cum acum am descoperit roata.doar daca nu e vreun interes sa descoperim ceva" nou" din nou.

  13. Răspunde

    Caruntu Dumitru

    2 februarie 2013 13:56:09

    Interesant material. Felicitari!

  14. Răspunde

    Dan Badea

    3 februarie 2013 11:04:57

    excelenta radiografie, excelenta sinteza! regret ca n-am scris-o eu si de aceea imi permit sa te intreb cat pot prelua din acest text pe blogul meu (badeadan.blogspot.com), cu mentionarea sursei si linkul aferent.
    Felicitari!!!

  15. Răspunde

    gmt

    3 februarie 2013 18:06:50

    Salve,
    1. Linsajul este puterea maselor oarbe;
    2. S-a ajuns aici pentru ca bolsevicii nu stiu alte metode;
    3. Este posibil sa se treaca la linsajul fizic asa cum a mai fost in anii '90 si cand nimeni nu a fost pedepsit;
    4. Problema grava este ca ne bosevizam pe zi ce trece si nu ne impotrivim decat prin reactii firave si fara efect;
    5. Cine se pricepe sa treaca la treaba pentru ca e cazul sa intram in normal; peste un an va fi prea tarziu.

  16. Răspunde

    Anonim

    3 februarie 2013 20:22:06

    @laurentiucat : esti un postac ordinar ,iar uselishtii te platescu degeaba…Nu destul ca arunci cu mizerii la Moise Guran, dumneata azvarli cu excremente useliste si aici si cine stie pe mai unde… Esti o simpla carpa…

  17. Răspunde

    Anonim

    4 februarie 2013 12:08:16

    Un text d-asta scris si cu bold si cu underline si cu rosu si tot felul de alte briz-brizuri e foarte greu de citit.

  18. Răspunde

    nelu_mariuta

    26 martie 2013 08:52:10

    Cinste unui ziarist ca Sorina Matei. Daca ar exista si la Antene ziaristi ca Sorina Matei politrucii nu ar mai avea cum sa prosteasca populatia

  19. Răspunde

    Gheorghe Negoiţă

    26 martie 2013 09:42:32

    Buna ziua,Sorina! Jurnalismul,banuiesc,este
    o munca aproape dificila.Nu vorbesc de,stress,
    compromisuri.Prin atitudine ridici stacheta la
    normal.Astept mai multe articole de la Tine!
    Multumesc.

  20. Răspunde

    Anonim

    26 martie 2013 23:48:12

    Nu e nevoie sa-mi apara comentariul, aici miroase a PDL.

LASĂ UN COMENTARIU