acasa Investigaţii/Justiţie Media Politic Uncategorized

EXCLUSIV. Cine sunt „americanii” care „vin să investească în presa independentă din România”? DOCUMENTELE din spatele afacerii

26 aprilie 2018

                                                                                                                                                Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

  • Filiera societăţilor pe acţiuni şi în pierdere: România- România- Liechtenstein- Liechtenstein. Holding, imobiliare, „optimizare fiscală” şi Fundaţia ELLAAL

  • Americanul lobbyist al industriei de pescuit din Mexic, al oligarhului Vladimir Plahotniuc, cu clienţi PetromService, Realitatea TV, Gruia Stoica, Marian Iancu, Nicolae Dumitru, Romtehnica, Ministerul Economiei din România şi consultant “strategic” al unei case de avocatură din România

  • Excentricul afiliat rus, noua „stea” a dezvoltării tehnologiei blockchain de către Federaţia Rusă, alesul Kremlinului şi prietenul consilierului preşedintelui Vladimir Putin, „the Internet advisor”


Date oficiale şi la zi ale autorităţilor române şi Oficiului de Justiţie al Principatului Liechtenstein arată că în spatele firmei Ellaal Goldberg SA, societate prin care firma de lobby, Potomac Global Advisors LLC din Washington DC, a anunţat oficial că va investi 50 de milioane de dolari în presa din România, se află în prezent un lanţ întreg de societăţi pe acţiuni şi în pierdere cu punct final Liechtenstein, o fundaţie numită ELLAAL şi un fond de comerţ şi de „optimizare fiscală”, reprezentate de către un cetăţean elveţian şi de un avocat specializat din principat.

 

În acelaşi timp, Mark John Robertson, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC care a făcut anunţul, este înregistrat oficial ca lobbyist în Congresul american şi la Departamentul de Justiţie al SUA de doar 6 ani, a avut un singur client în Dealul Capitoliului cu Camera Naţională a Industriei de Pescuit şi Acvacultură a Mexicului, este apropiat de regimurile din America Latină, a activat în spaţiul ex-sovietic şi s-a ocupat în 2012 de vizita în SUA a oligarhului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc nedeclarându-şi oficial şi transparent la Departamentul de Justiţie al SUA veniturile obţinute. Lobbyistul Robertson a avut de-a lungul timpului multe contacte cu România, fiind “consilier strategic” dar şi client al societăţii de avocatură Mararu & Mararu, a avut clienţi şi contacte cu PetromService, Realitatea TV, cu societăţi controlate de Gruia Stoica, Marian Iancu, Nicolae Dumitru, cu Romtehnica şi cu Ministerul Economiei din România.

 

Afiliatul său, Alexander Treschev, şeful oficiului din Moscova, este un apropiat al regimurilor de la Kremlin, fiind sfătuitor al consilierului fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, fost judecător Tribunalului Militar al Forţelor Armate din URSS, avocat, fondatorul Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, prieten şi protejat al consilierului pe dezvoltare tehnologică şi Internet al preşedintelui rus, Vladimir Putin.


În urmă cu 6 zile, pe 20 Aprilie 2018, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC, Mark John Robertson, anunţa prin intermediul portalului Business Wire (foto dreapta) că “o companie americană de tip holding din Washington DC”, ELLAAL GOLDBERG CORPORATION, va face, începând cu luna mai a acestui an, investiţii “semnificative”, de până la 50 de milioane de dolari, pe piaţa comunicaţiilor şi mass media din România”, pentru a susţine presa independentă şi liberă. Robertson a susţinut că investiţiile vor ajunge la 20 de milioane de dolari în primul an şi se vor face prin intermediul ELLAAL GOLDBERG CORPORATION care “este acţionarul majoritar al firmei ELLAAL GOLDBERG SA din România”, printre proprietari regăsindu-se nu numai compania din Washington dar şi Mihai Robert Rozsa, Csaba Bartos şi Cozmin Guşă, coproprietar al staţiei Realitatea TV.

Portalul mai anunţa că investiţiile vor fi gestionate direct de firma din România, ELLAAL GOLDBERG SA, prin intermediul unui comitet director executiv, care va primi şi analiza propunerile de investiţii pe piaţa din România.

În acelaşi timp, siteul ellaal.com, deţinut de ELLAAL Holding Inc şi înregistrat de Alina Papp, cetăţean german domiciliat în Frankfurt şi rezident în Târgu Mureş, anunţa (foto stânga) că “în urma ultimelor hotărâri AGA, societatea ELLAAL GOLDBERG SA este deţinută în proporţie de 70% de ELLAAL GOLDBERG CORPORATION, din Washington DC, SUA, 10% de Csaba Bartoş, 10% de Mihai Rozsa şi 10% de Cozmin Guşă”, coproprietarul Realitatea TV.

Pe 22 Aprilie 2018, după 2 zile, Cozmin Guşă, coproprietar al Realitatea TV, a declarat potrivit siteului Realitatea că “această investiţie se va derula printr-un board profesionist, format din români de top, care vor decide investişiile directe în entităţi media care se califică”. “În primă fază investiţiile vor fi de tip minoritar, 25-30-40%, în funcţie de entitatea respectivă. Dacă sunt oportunităţi pentru societăţi de media care o duc greu financiar şi doresc să vândă majoritatea, vom recurge şi la o astfel de investiţie. (…) Mark Robertson, un consultant de primă mărime din SUA (…) este şi şeful acestui consorţiu ELLAAL GOLDBERG CORPOARATION”, a declarat Guşă, potrivit realitatea.net (Dublu click).

“Vestea asta sigur că tulbură anumite structuri, pentru că alegerile ca să fie câştigate de cine nu trebuie, în primul rând trebuie manipulate. (…) Noi n-am făcut asta la Realitatea. Dacă vom putea cu aceşti bani sau cu alţii care vor veni, pentru că nu este o limită de investiţie, dacă se va reuşi echilibrarea din punct de vedere mediatic, cred că şi românii vor fi mai bucuroşi şi cred că şi politicienii vor fi mult mai atenţi”, a mai afirmat Cozmin Guşă, potrivit realitatea.net.

­După alte două zile, pe 24 Aprilie 2018, întrebat într-un interviu pentru siteul Hotnews.ro (Dublu click), dacă Realitatea Media poate să acceseze aceşti bani, Cozmin Guşă a revenit asupra afirmaţiilor făcute, spunând că “Realitatea Media mai întâi trebuie să îşi lămurească statutul juridic şi să finalizeze procedurile legate de insolvenţă. Apoi poate să aplice. Deocamdată, nu”.


  • FILIERA DIN ROMÂNIA. PRIMUL PARAVANELLAAL GOLDBERG SA, vehiculul investiţional, este în fapt o societate pe acţiuni, fosta ELLAAL CORPORATION SA, fosta NIXO EXPERT SRL, înfiinţată acum 13 ani în Târgu Mureş, este în pierdere şi are acţionar majoritar (75,8%) o altă firmă românească- ASSET ELLAAL SRL. Toate firmele deţinute de ELLAAL GOLDBERG SA sunt în pierdere

Datele oficiale, publice şi la zi ale autorităţilor din România (document mai jos) arată că ELLAAL GOLDBERG SA, fosta ELLAAL CORPORATION SA este o firmă înfiinţată acum 13 ani, respectiv în 2005, în Târgu Mureş şi care se ocupa de activităţi ale holdingurilor. La înfiinţare, în 2005, firma a purtat denumirea de NIXO EXPERT SRL şi era deţinută în totalitate de Rădiţa Szabo tot din Târgu Mureş. Între Ianuarie 2011 şi Ianuarie 2014, firma îşi suspendă activitatea 3 ani iar în ianuarie 2015, NIXO EXPERT SRL îşi schimbă denumirea în ELLAAL CORPORATION SA şi devine societate pe acţiuni, S.A. de tip închis.

ELLAAL CORPORATION SA, care este aceeaşi firmă din Târgu Mureş de care vorbeşte Mark John Robertson, preşedintele Potomac Global Advisors LLC (foto dreaptaşi Cozmin Guşă, ajunge să fie condusă de Radu Sabău, cetăţean din Târgu Mureş, care ajunge administrator, şi de Camelia Codrenuţ, Maria Adina Munteanu şi Ferencz Attila Palosi.

În ianuarie 2017, ELLAAL CORPORATION SA, funcţionând încă sub această denumire, îl numeşte în Consiliul de Supraveghere pe Dacian Ioan Vinereanu din Bucureşti şi prelungeşte mandatul din Consiliu pentru Csaba Bartos, cetăţean german născut în Mureş şi pentru Janie Alina Papp, alt cetăţean german domiciliat în Frankfurt, Germania, şi rezidentă în Târgu Mureş până în Ianuarie 2019.

Şi tot în ianuarie 2017, ELLAAL CORPORATION SA devine ELLAAL GOLDBERG SA. Firma îşi majorează capitalul, astfel că ASSET ELLAAL SRL ajungă să deţină 75,8% (3130 de acţiuni) din firmă şi Csaba Bartos şi Janie Alina Papp, fiecare câte 12,1%. Adică Bartos şi Papp au fiecare câte 500 de acţiuni.

Tot atunci, societatea îşi completează şi domeniile de activitate cu : activităţi de servicii anexe silviculturii, consultanţă în tehnologia informaţiei, publicitate, studiere a pieţei, sondaje, secretariat şi fotocopiere de documente, membrii directoratului firmei rămânând aceiaşi.

În prezent, ELLAAL GOLDBERG SA, fosta ELLAAL CORPORATION SA este deţinută potrivit datelor din 24 Aprilie 2018 şi istoricului firmei aflat la Registrului Comerţului din România, de către un acţionar persoană juridică: ASSET ELLAAL SRL cu 75,8% şi de către doi acţionari persoane fizice: Bartos Csaba cu 12,1%(500 de acţiuni) şi Janie Alina Papp, fiecare cu câte 12,1% (500 de acţiuni). La data de 24 Aprilie 2018, ELLAAL GOLDBERG SA nu apărea la Registrul Comerţului cu vreun acţionar declarat transparent/firmă sau persoană fizică sau juridică din Washington DC.

Datele ministerului de Finanţe arată că ELLAAL GOLDBERG SA, în 2016, a avut 16 angajaţi,  a avut o cifră de afaceri netă de 915 euro şi a avut o pierdere netă de 431.866 euro.

ELLAAL GOLDBERG SA, fosta ELLAAL CORPORATION SA mai deţine Ashifa Airways (Ashifa Aviation Services), o companie fondată în 2015, de transport aerian pasageri cu un singur angajat, aflată pe pierdere în 2016, pe care ajunge să o deţină în totalitate, este asociată cu 98% la societatea Cyebrnet Limited SRL din Târgu Mureş, o firmă de softuri, de consultanţă şi management, de activităţi recreative şi distractive, tot din Târgu Mureş, şi ea cu un singur angajat şi aflată pe pierdere, şi este asociat şi administrator cu 50% la Wildfarm Holding SA tot din Mureş, tot cu un singur angajat, aflată tot pe pierdere în 2016, o societate care are ca activitate holdingurile şi iniţial de producţia de instrumente medicale şi de laborator.  • FILIERA DIN ROMÂNIA. AL DOILEA PARAVAN. FIRMA MAMĂ A ELLAAL GOLDBERG SA, ASSET ELLAAL SRL, este o societate imobiliară şi de asistenţă socială tot din România, tot în pierdere, înfiinţată acum 3 ani şi deţinută majoritar de o firmă tot pe acţiuni din Liechtenstein

ASSET ELLAAL SRL, societatea care deţine 75,8% (3130 de acţiuni) din ELLAAL GOLDBERG SA, fosta ELLAAL CORPORATION SA este o firmă înfiinţată acum 3 ani, pe 24 iunie 2015 în Târgu Mureş, care se ocupă cu vânzarea şi cumpărarea de bunuri imobiliare şi cu activităţi de asistenţă socială, fără cazare. Firma, cu un capital social de 100.000 de ron, i-a avut ca fondatori pe Csaba Bartos, cetăţean german născut în Mureş, cu 50%, şi Janie Alina Papp, cetăţean german născut şi domiciliat în Frankfurt, Germania, şi rezidentă în Târgu Mureş, tot cu 50%, ultima fiind şi administrator al firmei.

În prezent, firma este deţinută cu 99,96% de AVRA EUROPE din Liechtenstein şi de Janine Alina Papp cu 0,04%, care este şi administrator (foto dreapta). 

După înfiinţare, ASSET ELLAAL SRL a devenit acţionar cu 30%, alături de Romur Invest SRL şi Fiko Istvan din Târgu Mureş, al MEERU Investment SRL, o altă firmă cu profil imobiliar tot din Târgu Mureş.

În martie 2016, ASSET ELLAAL SRL a mai intrat şi în Rommetal Engireering SRL, o societate de construcţii de clădiri, drumuri şi poduri, şi ajunge să deţină 50% din societate, alături de acelaşi Bartos Csaba, cetăţeanul german născut în Mureş care are 25% şi Fulop Arpad Csaba cu 25%. Bartos Csaba se retrage ulterior din firmă. Rommetal Engineering SRL este prezentată ca partener şi pe siteul firmei ELLAAL GOLDBERG SA, www.ellaal.com/parteneri/. (foto jos)

Datele firmei arată că în martie 2016,  ASSET ELLAAL SRL intră şi într-o a treia societate: ELLAAL CORPORATION SA, printr-o majorare de capital.

Astfel, din 16 Martie 2016, ELLAAL CORPORATION SA ajunge să fie deţinută de cetăţeanul german Janie Alina Papp cu 21,39%, de cetăţeanul german născut în Mureş, Csaba Bartos tot cu 21,39% şi de ASSET ELLAAL SRL cu 57,22%. La acel moment, membrii directoratului ELLAAL CORPORATION SA erau Paloşi Attila Ferencz, Camelia Codrenuţ şi Maria Adina Munteanu. Ulterior, ASSET ELLAAL SRL ajunge să deţintă 75,% din ELLAAL GOLDBERG SA.

ASSET ELLAAL SRL ajunge să facă parte şi dintr-o societate de asigurări cu sediul tot în Târgu Mureş: Intraro Insurance Services SRL. Administrator al firmei este iniţial ELLAAL GOLDBERG SA( vechea ELLAAL CORPORATION SA) şi ulterior Filip Stavrositu din Bucureşti, împuterniciţi ai firmei fiind aceeaşi Janie Alina Papp şi Leonard Benyovszky din Mureş. Filip Stavrositu devine asociat iar Intraro Insurance Services SRL devine ulterior societate cu acţiuni, în care ASSET ELLAAL SRL deţine 99,99% şi 100 de acţiuni iar Filip George Stavrositu 0,01%, având o singură acţiune. Împuterniciţi ai firmei din iulie 2017 sunt Filip Stavrositu, Andrada Cristea- din Târgu Mureş şi Leonard Benyovszky din Mureş. Intraro Insurance Services SRL este şi ea prezentată ca partener pe siteul firmei ELLAAL GOLDBERG SA, www.ellaal.com/parteneri/.(foto sus)

Avra Europe SA mai este asociat cu 34,61% în Cloud Aviation SRL din Bucureşti.

Iar Janie Alina Papp, cetăţean german născut şi domiciliat în Frankfurt, Germania, dar rezidentă în Târgu Mureş este acţionar cu 12,1% şi membru în Consiliul de Supraveghere al ELLAAL Goldberg SA din Mureş, este asociat cu 10% al East Intelligence SRL din Mureş, este acţionar şi administrator cu 98% al Wildfarm SA din Mureş, este acţionar cu 50% al Wildfarm Holding SA din Mureş, este reprezentant asociat persoană juridică al Colectiv Agricultural SRL din Mureş şi este reprezentant asociat persoană juridică al Intaro Insurance Services SA tot din Mureş.

În 2016, ASSET ELLAAL SRL a avut venituri totale de 95.000 de euro şi a avut o pierdere netă de 37.000 de euro, potrivit datelor ministerului de Finanţe.


  • FILIERA LIECHTENSTEIN. AL TREILEA PARAVAN. FIRMA DIN LIECHTENSTEIN, înfiinţată cu o săptămână mai devreme decât firma mamă din România, este o societate pe acţiuni de bunuri imobiliare şi tranzacţii, deţinută la rândul său de Fundaţia Ellaal şi Artha Trust reg, un fond de administrare a fundaţiilor şi de optimizare fiscală, ambele din principatul Liechtenstein

Pe 17 Iunie 2015, cu o săptămână înainte de înfiinţarea în România a ASSET ELLAAL SRL, firma majoritară în vehiculul „investiţional” din România, se înfiinţează în Liechtenstein şi compania acesteia mamă. Compania mamă se numeşte AVRA EUROPE SA şi este o societate ce activează în Principatul Liechtenstein tot pe acţiuni.

Datele oficiale furnizate de Registrul Comercial al Principatului Liechtenstein/Office of Justice arată că societatea AVRA EUROPE SA, compania mamă a ASSET ELLAAL SRL, are ca obiect de activitate comerţul, vânzarea şi distrubuţia de către AVRA EUROPE de bunuri de orice fel, achiziţionarea, administrarea şi vânzarea de bunuri imobiliare, pe cont propriu şi pentru terţi, achiziţionarea, gestionarea, exploatarea comercială şi vânzarea de know how, brevete şi licenţe, asumarea de agenţii, tranzacţii financiare de toate tipurile, finanţarea şi participarea la toate tipurile de companii, consultanţă în afaceri, de management, marketing, relaţii publice şi publicitate, deţinerea de titluri de proprietate în întreaga lume, furnizarea de servicii relevante în domenii şi medierea lor, tranzacţionarea de produse de orice natură şi realizarea lor direct sau indirectă.

Documentele Registrul Comercial din Liechtenstein/Office of Justice mai arată că AVRA EUROPE SA a fost înfiinţată de la bun început tot ca o societate pe acţiuni, cu un capital de 50.000 de euro.

În AVRA EUROPE SA, potrivit actelor firmei, Fundaţia ELLAAL deţine 49 de acţiuni iar Artha Trust reg (foto jos) doar o singură acţiune. Documentele societăţii din Liechtenstein arată că Fundaţia ELLAAL (de unde şi denumirea de „ELLAAL„/ASSET ELLAAL SRL, ELLAAL CORPORATION SA, ELLAAL GOLDBERG SA) se prezintă ca o fundaţie cu sediul în Liechtenstein, care acţionează şi deţine AVRA EUROPE SA, potrivit Registrului Comercial din Liechtenstein/Office of Justice . Iar la rândul ei, AVRA EUROPE SA din Liechtenstein, deţine în România ASSET ELLAAL SRL, care deţine la rândul său tot în România ELLAAL GOLDBERG SA.

Firma pe acţiuni din Liechtenstein, AVRA EUROPE SA, este reprezentată în boardul de directori de Gerold William Hoop (foto sus, al doilea din stânga), domicliat în Liechtenstein care este reprezentat în România de Csaba Bartoş, cetăţeanul german din Târgu Mureş şi de Daniel Hess, cetăţean elveţian.

Gerold William Hoop este un avocat din Liechtenstein, specializat pe drept comercial, înfiinţări de companii şi asigurări, implicat în multiple fundaţii şi membru al Asociaţiei de Asigurări din Liechtenstein. Hoop, printre altele, mai este implicat şi în Pegasus Media Establishment, care reprezintă tot societatea Artha reg din Liechtenstein.

În Elveţia, avocatul Gerold William Hoop este implicat în alte fonduri ca Aldemar Trust, Clavella Trust, Locollo Trust, în Grace Holdings Institution, Rose Holding Institution, Asashi Securities şi Eastern Developement, în ultimii 14 ani fiind implicat în peste 16 de asemenea societăţi, în unele dintre ele participând alături de elveţianul Daniel Hess, aşa cum este şi în AVRA EUROPE SA.

Datele oficiale furnizate de Registrul Comercial din Liechtenstein/Office of Justice (document mai jos) arată că avocatul Gerold William Hoop acţionează şi în firma înfiinţată în Liechtenstein, AVRA EUROPE, în numele societăţii Artha Trust reg (foto sus), tot din Liechtenstein, în fapt şi ea o altă societate care furnizează servicii individuale şi personalizate în formarea şi administrarea companiilor şi fundaţiilor, servicii de optimizare fiscală şi de asigurare a activelor.

Documentele arată că Gerold  William Hoop este reprezentantul Artha Trust reg, tot din Liechtenstein în AVRA EUROPE din Liechtenstein.

Artha Trust reg, tot din Liechtenstein, la rândul său, este implicată şi în mai multe societăţi elveţiene ca: UFHS United Federation of Horses and Sports AG, Platinum Properties, Centith AG, Brainpool AG, Gemballa Limited şi Catharsis Europe AG.

Un alt reprenzentant al companiei Avra Europe SA este Sebjonja Grigo, o domnişoară din Elveţia de 28 de ani, reprezentant al mai multor firme, care este autorizată legal să acţioneze în numele Artha reg şi Fundaţiei ELLAAL.

Potrivit Registrul Comercial din Liechtenstein/Office of Justice, bilanţul oficial al companiei arată că la finele lui 2016 AVRA EUROPE din Liechtenstein avea active şi investiţii de 3 milioane de euro şi depozite de 741.000 de euro. Datele arată că firma este în pierdere şi în 2016 societatea pe acţiuni din Liechtenstein nu a avut niciun angajat.  • FILIERA “AMERICANĂ”. Mark John Robertson, şeful Potomac Global Advisors LLC, înregistrat de 6 ani ca lobbyist în Congresul SUA, cu unic contract: Camera Naţională a Industriei de Pescuit şi Acvacultură din Mexic. A obţinut până acum 770.000 de dolari de la mexicani, ocupându-se de produsele din ton

Mark John Robertson, preşedintele companiei Potomac Global Advisors LLC din Washington DC care anunţa pe 20 Aprilie 2018, pe siteul Businesswire.com, că “o companie din SUA va face investiţii de până la 50 de milioane de dolari pe piaţa comunicaţiilor şi mass-media din România”, susţinând presa independentă, şi este prezentat ca şeful „consorţiului ELLAAL GOLDBERG CORPORATION” şi „consultant de primă mână din Washington” este de fapt un lobbyist şi un consultant din Washington fără contracte majore.

Sediul declarat al firmei sale de lobby din Washington DC, Potomac Global Advisors LLC se află la aceeaşi adresă cu Centrul de Afaceri Americano- Bulgar: 1223 Potomac Street, NW, Washington, D.C. 20007

Datele arată că Mark J. Robertson a fost în trecut preşedinte al Gold & Liebengood, firmă fondată de şeful de cabinet al liderului majorităţii din Senatul american, senatorul Bill First, a făcut apoi parte din firma Jannus Merrit Strategies şi din 2002 până în 2009 a condus firma de consultanţă William Mullen Strategies. În Capitol Hill, Mark J. Robertson a fost în staffurile congresmenilor republicani Paul Laxalt, John Warner şi Stan Parris.

Registrul de lobby al Congresului SUA arată că în Senat dar şi în Camera Reprezentanţilor din SUA Mark J. Robertson a fost şi principalul membru al grupului de lobby mexican care a militat pentru NAFTA (Acordul Nord American de Comerţ Liber) şi este şi în prezent lobbyistul Camerei Naţionale a Industriei de Pescuit şi Acvacultură din Mexic, fiind înregistrat de doar 6 ani în Congres cu un singur client (foto stânga). Mark J. Robertson, preşedinte al Potomac Global Advisors LLC a avut în ultimii 6 ani, aşa cum arată datele oficiale ale administraţiei SUA, un singur contract de lobby în Congresul SUA numai cu Camera Naţională a Industriei de Pescuit şi Acvacultură din Mexic, în care a fost şi singurul lobbyist al firmei. Mark John Robertson a obţinut din acest contract 770.000 de dolari iar contractul curge de 6 ani, fiind neîntrerupt. Activitatea de lobby pe care Mark Robertson a făcut-o în Congres în spijinul industriei de pescuit din Mexic a fost pentru sensibilizarea Comisiei Federale de Comerţ a SUA, a Administraţiei Naţionale Oceanică a SUA, a Camerei Reprezentanţilor, Departamentului de Stat, Departamentului de Comerţ, Senatului SUA, Comisiei Maritime în ceea ce priveşte produsele din ton şi comerţul cu ton (foto sus).


  • FILIERA “AMERICANĂ”. Mark John Robertson a organizat acum 6 ani vizita oficială în SUA şi a fost timp de 2 ani lobbyistul şi consultantul din SUA al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, fără să-şi declare oficial veniturile obţinute

Tot în vara lui 2012, când a început activităţile de lobby în Congresul SUA pentru Camera Naţionala a Industriei de Pescuit din Mexic, Mark John Robertson, ca preşedinte al Potomac Global Advisors LLC, a încheiat un contract de consultanţă şi de lobby, dar declarat nu în Congres ci la Departamentul de Justiţie al SUA, cu Vladimir Plahotniuc, care era atunci prim vicepreşedinte al Parlamentului din Republica Moldova, şi cu Igor Corman, preşedintele de la acea vreme al Comisiei pentru Relaţii Externe din Republica Moldova. Datele Departamentului de Justiţie din SUA/ Unitatea de Înregistrare FARA (document mai jos) arată că lobbyistul Mark John Robertson s-a angajat să furnizeze “suport logistic” pentru Vlad Plahotniuc pentru vizita oficială a acestuia pe care a făcut-o în perioada 2-10 Septembrie 2012 în SUA (foto sus şi stânga), ca Plahotniuc şi Corman să participe cu o delegaţie din Moldova la Forumul liderilor internaţionali, organizat de Institutul Naţional Democrat/NDI, în colaborare cu Convenţia Naţională Democrată din SUA, pentru a “întări relaţiile bilaterale cu oficialii Casei Albe, Departamentului de Stat, Departamentului de Comerţ, Congresul SUA”. Robertson i-a facilitat lui Plahotniuc contacte şi cu presa americană iar o temă a contractului dintre Robertson şi Plahotniuc a fost şi abrogarea amendamentului Jackson- Vanik, adoptat în 1974, în timpul Războiului Rece care presupunea limitarea exportului pe piaţa americană a produselor din spaţiul ex-sovietic. Republica Moldova a fost scoasă de sub incidenţa acestui amendament abia în decembrie 2012, odată cu Rusia.

Datele Departamentului de Justiţie din SUA/ Unitatea de Înregistrare FARA şi rapoartele bianuale depuse în Congresul SUA arată că Mark Robertson a continuat să ofere servicii de lobby, de consultanţă politică în ceea ce priveşte Statele Unite lui Vlad Plahotniuc şi în 2013 şi în prima parte a anului 2014, dar niciodată nu şi-a declarat oficial şi transparent la Departamentul de Justiţie al SUA şi în rapoartele prezentate Congresului SUA, veniturile obţinute din contractul cu Vlad Plahotniuc (document dreapta). Igor Corman a devenit apoi preşedinte al Parlamentului din Moldova iar Vlad Plahotniuc este în prezent preşedinte al Partidului Democrat din Moldova şi este cel mai influent şi bogat politician şi om de afaceri de la Chişinău. Despre contractul Robertson-Plahotniuc a scris ieri şi siteul g4media.ro (Dublu click), Cozmin Guşă fiind unul dintre cunoscuţii oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc.  • FILIERA “AMERICANĂ”. Mark John Robertson, “consultant strategic” al casei de avocatură din România Mararu&Mararu, în afaceri cu Nicolae Dumitru, cu clienţi PetromService, Realitatea TV, Gruia Stoica, Marian Iancu, Romtehnica, Ministerul Economiei din România şi “consilier strategic” al preşedinţilor şi/sau miniştrilor din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexic, Venezela, Serbia, România, Gambia

“În prezent, domnul Robertson lucrează intensiv cu numeroase interese româneşti din sectorul public şi privat ca să susţină investiţii străine de capital în ţară şi în regiune. Ca reprezentant al mai multor companii private în Balcani, Robertson a ajutat la stabilirea unor acorduri de parteneriat cu corporaţii multinaţionale din SUA, inclusiv cele specializate în domeniul energiei, infrastructurii, telecomunicaţiilor şi televiziunii. Mai mult, este implicat în promovarea anumitor proiecte importante din sectorul energetic care vor avea un impact direct asupra securităţii energetice regionale şi globale”, mai anunţă chiar Mark J. Robertson pe siteul casei de avocatură româneşti Mararu& Mararu, unde este prezentat atât “consultant strategic” al casei de avocatură cât şi client.

Casa de avocatură din România, Mararu& Mararu, unde Mark Robertson spune că este consultant strategic, susţine tot pe site că printre clienţii săi s-au numărat 10 firme din SUA, dar şi Roman Cooper Corp din Canada, care prin aceeaşi casă de avocatură a fost implicată în negocierile de privatizare ale Cupru Min.

În Aprilie 2011, Mark J. Robertson a fost implicat în România şi în proiectul Agri- Energy. Mai precis, în “dezvoltarea unui proiect integrat cu carne de vită, în domeniul biocombustibililor şi energiei, împreună cu Niro Group, compania lui Nicolae Dumitru”, a dezvăluit zilele trecute siteul g4media.ro (Dublu click), prezentând şi imagini postate de Robertson pe contul său de Facebook, de la o ceremonie de semnare în care apar Robertson şi Dumitru (foto dreapta).

Pentru siteul Hotnews (Dublu click), Cozmin Guşă a declarat pe 24 aprilie 2018, că totul “era parte dintr-un proiect mai mare, prin care, prin 2010, dacă nu mă înşel, a existat o dorinţă a capitalului american de a venit să investească direct în piaţă în România, în diverse domenii. Un grup mai mare de oameni de afaceri din SUA a venit în România, a avut întâlniri şi la Preşedinţie, şi la guvern, din dorinţa de a identifica oportunităţi prin care capitalul european să vină ca joint venture. În acea sumă de proiecte a fost şi cel legat de agricultură, biocarburanţi, unde unul dintre cei chemaţi, întâmplător priten cu mine a fost Nicu Dumitru. Care activa în zona de interes a americanilor reprezentaţi de Mark Robertson. Aşa s-au întâlnit. Cum a ajuns Mark Robertson legat de România? Tatăl său, care a fost consilier pentru mai mulţi preşedinţi republicani, a avut o sarcină de relaţionare cu regimurile comuniste din Tratatul de la Varşovia. Era intenţia americanilor de a comunica, totuşi, cu genul de regimuri din regiune, inclusiv cu regimul Ceauşescu”.

Printre clienţii firmei de lobby şi consulanţă, Potomac Global Advisors LLC din Washington DC, Mark J. Robertson şi-a declarat multe companii şi autorităţi oficiale din Mexic, Panama, Chile, Columbia, Gabon, Gambia, Japonia şi Venezuela, multe ce activează în zona maritimă/pescuit/ton/acvacultură, şi susţine că a reprezentat firme de comuncaţii, de construcţii, de asigurări, de sport, de jocuri de noroc, de investiţii, film şi industrie de food, oraşul Belgrad/Serbia, Grampet Cargo (Gruia Stoica), Balkan Petroleum (Marian Iancu), PetromService (S.O.Vîntu, L.Luca, C.Guşă) , Romtehnica/ Departamentul de Producţie Apărare (Ministeul Apărării), Ministerul Român al Comerţului şi Economiei şi televiziunea Realitatea.

Tot pe siteul casei de avocatură, Mararu&Mararu, unde Mark Robertson este consilier strategic, se mai susţine că Robertson a fost “consilier strategic al preşedinţilor şi/sau miniştrilor din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexic, Venezuela, Serbia, România, Gambia şi alţii”. În parte, aceeaşi prezentare a profilului lui Robertson se află şi pe siteul firmei de lobby la care acesta este preşedinte, Potomac Global Advisors LLC.


  • FILIERA RUSĂ. Alexander Treschev, afiliatul din Moscova al Potomac Global Advisors LLC şi al lui Mark John Robertson, este fost judecător al Tribunalului Militar al Forţelor Armate din URSS, fost ofiţer în Coreea de Nord şi Afganistan, reprezentant plenipotenţiar al Camerei Avocaţilor din Uniunea Europeană în Rusia, fost sfătuitor al consilierului fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, în prezent, noua stea premiată a tehnolgiei ruse, fondator al Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, prieten al consilierului preşedintelui rus, Vladimir Putin

Firma de lobby şi de consultanţă Potomac Global Advisors LLC, condusă de Robertson, îşi mai declară în mod oficial şi o serie de colaboratori externi, parteneri globali afiliaţi: “Alexander Treschev din Moscova, Susan Pattis din Beijing, Bill Conover din Bucureşti, Carlos Gaos Camacho (foto dreapta) din Mexic,

Juan Manuel Lopez din Buenos Aires, Jesus Bores din Madrid, Julio Escandon din Mexic”, aceştia conducând şi afiliatele firmei din respectivele ţări.

Susan Pattis (foto stânga sus, alături de Mark John Robertson), afiliata Potomac Global Advisors LLC din Beijing este preşedintele fondator al firmei de consultanţă ChinaClicks2(CC2) care promovează interesele Chinei în lume prin intermediul culturii şi media, inclusiv internet.

Carlos Gaos Camacho (foto dreapta), afiliatul Potomac Global Advisors din Mexic, este fostul subsecretar de stat pe probleme de pescuit şi fost secretar de stat pe Turism al al Mexicului, a lucrat şi la secretariatul pentru Economie al Mexicului şi în prezent este Director şi consultant al firmei Pretium SC din MexicJuan Manuel Lopez, afiliatul Potomac Global din Argentina este preşedintele firmei de consultanţă SAB Centre SA.

Jesus Bores Lazo, afiliatul din Spania, este avocat, susţine că a lucrat pentru Comisia Europeană şi este partener al firmei de consultanţă BCP& Asociados Euroconsultores, iar Julio Escandon Palomino, tot afiliat în Mexic al firmei lui Robertson a fost consilierul pentru comerţ exterior al Camerei de Comerţ mexicane care se ocupa de domeniul alcoolului şi zahărului.

Alexander Treschev (foto stânga), afiliatul Potomac Global Advisors LLC şi al lui Mark Robertson de la Moscova, este absolvent al Universităţii de Stat din Moscova, M.V. Lomonosov, este un apropiat al consilierului preşedintelui rus, Vladimir Putin, în domeniul internetului, a fost sfătuitor al consilierului fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, este fost judecător al Tribunalului Militar al Forţelor Armate din URSS, a fost ofiţer în Coreea de Nord şi Afganistan, a devenit avocat,

şi este acum membru al Consiliului Central al Asociaţiei de Avocaţi din Rusia şi reprezentant plenipotenţiar al Camerei Avocaţilor din Uniunea Europeană în Rusia.

Exberantul Alexander Treschev (foto dreapta), partenerul lui Mark Robertson, este foarte prezent şi activ în presa rusă şi pe scena publică din Moscova, fiind fondatorul Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, aşa numita RACIB şi fondatorul proiectului Right Coin.

În martie 2018, acum o lună, Alexander Treschev a fost premiat la Moscova la Congresul Internaţional Blockchainrf (foto sus) pentru contribuţia la dezvoltarea tehnologiei blockchain, preşedintele rus, Vladimir Putin fiind un susţinător public al dezvoltării de către Rusia a tehnologiei blockchain.

Înfiinţarea de către Alexander Treschev, partenerul lui Robertson, a Asociaţiei Ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, a fost anunţată chiar de către consilierul în domeniul dezvoltării internetului al preşedintelui rus, Vladimir Putin, germanul Herman Klimenko, care este totodată şi fondatorul seviciilor online MediaMetrics şi LiveInternet, al Institutului pentru Dezvoltarea Internetului, analist Sputnik şi prieten al lui Alexander Treschev.

Alexander Treschev, asociat al lui Mark Robertson, şi consilierul lui Vladimir Putin, Herman Klimenko, denumit de presă, „the Internet adviser” (foto sus şi jos), au susţinut chiar o conferinţă de presă împreună la sfârşitul anului trecut, pe 29 noiembrie 2017, la Moscova,

în care au anunţat public noi propuneri şi demersuri făcute de RACIB,

Asociaţia rusă de Monedă Criptată şi Blockchain, în care Treschev este fondator iar consilierul lui Vladimir Putin (foto dreapta) este preşedinte al comitetului de supraveghere al RACIB.

Mark John Robertson, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC care susţine că va investi 50 de milioane de dolari în presa independentă din România, arată chiar pe siteul firmei sale că a lucrat în ultimii 6 ani cu Alexander Treschev, afiliatul firmei şi al oficiului său din Moscova, în proiecte de telecomunicaţii, facilitare de comerţ internaţional şi investiţii de capital. Alexander Treschev se declară un fan al preşedintelui SUA, Donald Trump şi al preşedintelui rus, Vladimir Putin.


 

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU