Uncategorized

EXCLUSIV.#AFACERILE LUI RAREŞ BOGDAN (VII) Firmele lui Rareş Bogdan, încă 209.900 de euro din fonduri publice. A luat bani şi de la Aeroportul din Cluj, condus de un inculpat pentru fapte de corupţie, de la CNADNR, de la Parcurile Industriale Tetarom din Cluj pentru care a prestat inclusiv servicii de hostess în restaurante, de la Compania de Apă Someş SA şi de la Centrul Agro Transilvania Cluj SA. Totalul contractelor din bani publici obţinuţi de firmele lui Bogdan se ridică la peste 1.722.500 de euro

12 iunie 2019

Rareş Bogdan, fost moderator de televiziune, om de afaceri, în prezent, politician liberal, europarlamentar PNL, a mai obţinut de-a lungul timpului, prin firmele sale de PR, consultanţă şi publicitate contracte de 209 900 de euro din bani publici. Timp de 5 ani şi 8 luni, firmele lui Rareş Bogdan au avut contracte de peste 31.200 de euro cu Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, condus de Ioan David Ciceo, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie/luare de mită, a avut contracte din bani publici de peste 17.500 de euro cu CNADNR, a avut contracte de peste 9200 de euro cu Parcurile Industriale Tetarom SA din Cluj pentru care a prestat inclusiv servicii de hostess în restaurante, a avut contracte de peste 127.000 de euro cu Compania de Apă Someş SA pentru “informaţii de interes public şi a luat şi 25.000 de euro bani publici pentru publicitate în Cluj de la Societatea Centrul Agro Transilvania Cluj SA.

Datele oficiale arată că firma de PR, consultanţă şi publicitate a fraţilor Bogdan şi a lui Vasilică Hoandră a avut de-a lungul timpului şi alte activităţi: a cumpărat 100 de kilograme de bandă de alamă de la o companie din subordinea Ministerului Economiei sau şi-a făcut publicitate prin contracte de sponsorizare cu Universitatea Cluj, după ce Emil Boc a anunţat că a fost preluat brandul oficial al Universităţii Cluj, în acelaşi timp firma lui Bogdan având contracte tot pe bani publici cu primăria condusă de actualul său coleg de partid, Emil Boc.

Până în prezent, conform răspunsurilor oficiale la solicitări legale, firmele lui Rareş Bogdan au avut contracte de peste 1.722.500 euro din fonduri publice.


2 dintre firmele lui Rareş Bogdan au avut contracte de 31.247 euro timp de 5 ani şi 8 luni cu Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, condus de Ioan David Ciceo, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie /luare de mită

Un răspuns oficial la o solicitare legală de informaţii de interes public în baza legii 544 (document mai jos) arată că Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj RA, din subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a avut timp de 5 ani şi 8 luni contracte din bani publici cu două dintre societăţile de PR, consultanţă şi publicitate ale lui Rareş Bogdan. Cele 8 contracte cu cele două firme ale familiei Bogdan, Trend Communication SRL şi Trend Media SRL/Clever Media, s-au desfăşurat în perioada 2004-2013, au fost pentru servicii de monitorizare a presei şi servicii de promovare destinaţii, au fost atribuite prin achiziţie directă, şi au fost în valoare totală de 31.247 euro.

Din 1995 până în prezent, în ultimii 24 de ani, Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj este condus de Ioan David Ciceo (foto dreapta). David Ciceo este trimis din 2017 în judecată de DNA, ca director general al Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj, fiind acuzat de luare de mită, în acelaşi dosar cu omul de afaceri Ioan Bene, acesta fiind acuzat de dare de mită.

Ioan Bene, alt cunoscut al lui Bogdan, reţinut de DNA şi trimis în judecată în stare de arest preventiv încă din 2014, este deja condamnat definitiv, din ianuarie 2018, de judecătorii Curţii de Apel Cluj, la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru date de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani, în dosarul “Mită la CJ” care viza şi trucarea unei licitaţii la Aeroportul Internaţional Aveam Iancu din Cluj. Fugit din România, dat în urmărire internaţională, Ioan Bene îşi execută pedeapsa în Italia.


Firma lui Rareş Bogdan, încă 17.579 de euro de la CNADNR

Un alt răspuns oficial al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR SA), devenită CNAIR SA, (document mai jos) arată că firma fraţilor Bogdan şi a lui Vasilică Hoandră, Trend Communication SRL, a avut în 2013, un contract şi cu compania de stat, pe servicii de monitorizare a presei. Deşi CNAIR nu a precizat durata contractului din bani publici şi modalitatea acestuia de atribuire către firma lui Bogdan, CNAIR arată că valoarea contractului din 2013 a fost de 17.579 euro cu tot cu TVA. În perioada semnării contractului, Narcis Neaga era director al CNADNR şi a devenit ulterior, în doar câteva luni, director general CNADNR, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.


Încă 9243 de euro de la Parcurile Industriale TETAROM SA tot prin achiziţie directă pentru firma lui Rareş Bogdan pentru: filmări, campanii tv, un CD, 4 hostess timp de 4 ore la un restaurant şi interviuri, invitaţi emisiuni, ştiri, campanii de promovare şi spoturi publicitare pe Realitatea TV Cluj

Şi Parcurile Industriale TETAROM SA din subordinea Consiliului Judeţean au avut contracte din bani publici cu firma de PR, consultanţă şi publicitate a fraţilor Bogdan şi a lui Vasilică Hoandră, SC Trend Communication SRL, potrivit unui răspuns în baza legii 544/2001 (document mai jos). Contractele cu Parcurile Industriale TETAROM SA din Cluj sunt două, sunt încheiate în 2006 şi 2012, şi au o valoare totală de 9243 euro. Potrivit răspunsului oficial, firma lui Rareş Bogdan a furnizat Parcurilor Industriale TETAROM SA servicii publicitare, filmări, campanii în presa scrisă, campanii tv, servicii foto, prezentări pe ecranele existente de imagini live pe toată durata evenimentului, un CD cu filmarea din timpul evenimentului, 2 steaguri, închiriere suport steag, 2 roll-up-uri, 4 hostess timp de 4 ore în data de 16 noiembrie 2006 la Restaurantul Maestro din Maestro Business Center, sonorizare şi servicii publicitare pentru Realitatea TV Cluj ( interviuri cu conducerea societăţii, invitaţi emisiuni, reportaje, ştiri despre compania Tetarom SA, campanii de promovare şi spoturi publicitare pe tot parcursul anului, îndeosebi de sărbători). Ambele contracte din bani publici au fost atribuite prin achiziţie directă.


Alţi 127.072 de euro din bani publici pentru 2 dintre firmele lui Rareş Bogdan de la Compania de Apă Someş SA pentru “informaţii de interes public”

Încă un răspuns oficial în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public (document mai jos) l-a oferit şi Compania de Apă Someş SA, aflată şi ea în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Compania de Apă Someş SA arată că timp de 5 ani şi 11 luni a avut 5 contracte cu două dintre firmele de PR, consultanţă şi publicitate ale lui Rareş Bogdan- SC Clever Media SRL şi Trend Communication SRL. Calculate cu tot cu TVA şi la cursul mediu al euro al BNR din anii respective, cele 5 contracte timp de aproape 6 ani încheiate din bani publici cu Compania de Apă Someş SA se ridică la suma de 127.072 euro. În schimbul sumei de 127.072 euro, firmele lui Rareş Bogdan au publicat informaţii “de interes public”, în diferite ziare locale, chiar controlate în acea perioadă de Rareş Bogdan– cum ar fi Ziua de Cluj şi la diferite televiziuni locale şi centrale– cum ar fi Realitatea TV, Alpha TV, Transilvania Live şi Antena 1 şi radiouri. Compania de Apă Someş SA arată că toate contractele au fost încheiate prin cerere de ofertă iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai mic.


Plus 25.045 de euro, bani publici pentru publicitate în Cluj, la firma lui Rareş Bogdan de la Societatea Centrul Agro Transilvania Cluj SA

Societatea Centrul Agro Transilvania Cluj SA, de asemenea în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, arată într-un răspuns în baza legii 544/2001 (document mai jos) că a avut timp de 9 luni un contract cu firma fraţilor Bogdan şi a lui Vasilică Hoandră, Trend Communication SRL, în valoare totală de 25.045 euro, bani publici. În baza contractului, firma lui Bogdan s-a angajat să presteze pentru 25.045 euro servicii de publicitate în presa scrisă din judeţul Cluj: Monitorul de Cluj, Săptămâna Clujeană, România Liberă – Transilvania Banat, Evenimentul Zilei- Transilvania, Ziua de Cluj, publicitate în media radio regională pentru Radio Cluj, publicitate media TV tot în municipiul Cluj pentru TVR Cluj, Protv Cluj, Alpha Cluj, materiale tipărite, clipuri video, spoturi radio, plicuri, afişe publicitare, un CD de prezentare, servicii de monitorizare presă scrisă, radio şi TV pe toată durata derulării contractului în vederea promovării Proiectului Phare- Centrul de Marketing Agro Alimentare Cluj, sisteme de închidere clickframe. Societatea Centrul Agro Transilvania Cluj SA arată că procedura de atribuire a contractului a fost licitaţia deschisă iar criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico- economic.


Firma de PR, consultanţă şi publicitate a lui Rareş Bogdan a cumpărat de la unicul producător de stat din România-100 de kilograme de bandă de alamă. În plus, a încheiat şi contract de sponsorizare cu Universitatea Cluj, după a fost anunţat de Emil Boc că a fost preluat brandul oficial, primărie condusă de Boc cu care firma lui Bogdan s-a aflat timp de 14 ani în contracte din bani publici

Un răspuns oficial al Ministerului Economiei, în baza aceleiaşi legi 544/2001 (document mai jos), arată că firma de PR, consultanţă şi publicitate a fraţilor Bogdan şi a lui Vasilică Hoandră, Trend Communication SRL, nu a avut contracte din bani publici cu alte companii din subordinea Ministerului Economiei- altele decât Transgaz SA, însă aceeaşi firmă de PR, consultanţă şi publicitate, Trend Communication SRL, a cumpărat în februarie şi martie 2011, de la Societatea Metrom SA, din subordinea ministerului, 100 de kilograme de bandă de alamă. Societatea Metrom SA este unic producător de tablă de cupru, bandă de cupru şi bandă de alamă ca produse civile şi componente de muniţie pentru armament (degetare pentru muniţia mică de infanterie, discuri şi rondele pentru muniţia de artilerie) ca produse militare.

În 2016, firma fraţilor Bogdan şi a lui Vasilică Hoandră a semnat un contract de sponsorizare şi cu Universitatea Cluj, cu Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb Negru a Studenţilor Clujeni pentru promovare în interiorul stadionului, pe afişele meciurilor de fotbal şi menţinerea firmei lui Bogdan ca partener pe siteul oficial al clubului. Contractul a fost semnat la o lună şi 2 săptămâni după ce primarul Emil Boc al Clujului anunţase că brandul Universităţii Cluj a ajuns oficial la Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb Negru a Studenţilor Clujeni, în urma unui contract de licenţă exclusivă a mărcii Universitatea Cluj 1919 cu cei din asociaţie (dublu click anunţ Emil Boc preluare brand). În acel moment, ca şi în prezent, firma de PR, consultanţă şi publicitate a fraţilor Bogdan şi a lui Vasilică Hoandră se afla sub contract cu Primăria condusă de actualul coleg de partid al lui Bogdan, Emil Boc. Totalul plăţilor şi contractelor din bani publici între firmele lui Rareş Bogdan şi Primăria Cluj Napoca, timp de 14 ani, se ridică la minimum 177.972 euro.


Firmele lui Rareş Bogdan au avut contracte cu statul de peste 1.722.500 euro de euro, bani publici

Până în prezent, autorităţile, instituţiile, agenţiile, companiile publice sau la care statul este principal sau cel mai mare acţionar, portalul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice precum şi alte documente arată că firmele de PR, consultanţă şi publicitate ale fraţilor Rareş şi Mihai Bogdan, Vasilică Hoandră şi familiei Bogdan au beneficiat de-a lungul anilor de sume de peste 1.722.500 euro de euro din fonduri publice:

23.000 de euro de la Universitatea tehnică din Cluj Napoca

2300 de euro de la ARCUB

308.000 de euro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

110.000 de euro de la Hidroelectrica SA

aproape 100.000 de euro de la Electrica Transilvania Nord SA

280.000 de euro de la Romgaz SA

Peste 177.000 de euro de la Primăria Cluj Napoca

Peste 35.000 de euro de la ANAF Cluj

30.000 de euro de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca

27.000 de euro de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest

263.700 de euro de la Transgaz SA

5400 de euro de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca

24.200 de euro de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca

31.200 de euro de la Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj

17.500 de euro de la CNADNR

9200 de euro de la Parcurile Industriale Tetarom SA din Cluj

127.000 de euro de la Compania de Apă Someş SA

25.000 de euro de la Societatea Centrul Agro Transilvania Cluj SA


(Dublu click Citiţi PRIMUL EPISOD al anchetei) EXCLUSIV. Rareş Bogdan şi-a cumpărat în 2018 vilă şi teren în Voluntari de 500.000 de euro de la familia controversatei prietene a Elenei Udrea din SUA, trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupţie în legătură cu retrocedări frauduloase şi escrocherii imobiliare

(Dublu click Citiţi al DOILEA EPISOD al anchetei) EXCLUSIV. #Afacerile lui Rareş Bogdan, contracte de sute de mii de euro din bani publici: 127.000 de euro de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, 23.000 de euro de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, 2300 de euro de la ARCUB, 308.000 de euro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

(Dublu click Citiţi al TREILEA EPISOD al anchetei) EXCLUSIV. #Afacerile lui Rareş Bogdan: “Jocurile” lui Rareş Bogdan “mufate” ani în şir la contracte pe bandă rulantă de sute de mii de euro din bani publici. 280.000 de euro a luat şi de la Romgaz, aproape 100.000 de euro de la Electrica Transilvania Nord şi 110.000 de euro şi de la Hidroelectrica

(Dublu click Citiţi al PATRULEA EPISOD al anchetei) EXCLUSIV (IV). #Afacerile lui Rareş Bogdan. Rareş Bogdan are de 14 ani contracte din bani publici ce au depăşit 177.000 de euro cu Primăria Clujului, condusă de actualul coleg de partid, Emil Boc, şi de Sorin Apostu, multiplu condamnat definitive pentru fapte de corupţie. N-au scăpat de contractele de PR din bani publici date firmei lui Bogdan nici Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, nici ANAF Cluj, nici Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest

(Dublu click Citiţi al CINCILEA EPISOD al anchetei) EXCLUSIV (V). #Afacerile lui Rareş Bogdan. Rareş Bogdan are de 12 ani contracte din bani publici de peste 260.000 de euro cu Transgaz. Apoi l-a năşit pe fiul şefului Trangaz din perioada când au început să-i curgă contractele. Plus: a treia Universitate de stat din Cluj care a cumpărat communicate şi flori pe bani publici de la familia Bogdan

(Dublu click Citiţi al ŞASELEA EPISOD al anchetei) EXCLUSIV (VI). #Afacerile lui Rareş Bogdan. Rareş Bogdan a trecut de la linguşeli la atacuri, afundându-se în minciuni: neagă datele oficiale despre firmele sale de la Registrul Comerţului şi atacă dezvăluirile despre afacerile sale din bani publici, calificându-le drept “mizerii de campanie”.Între timp, a 4-a Universitate de stat din Cluj a confirmat contractele din bani publici cu firma de PR a lui Rareş Bogdan: a luat timp de 4 ani şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj alte 24.000 de euro


ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU