acasa Investigaţii/Justiţie Media Politic Uncategorized

EXCLUSIV. #AFACERILE LUI RAREŞ BOGDAN (II). Rareş Bogdan, contracte de sute de mii de euro din bani publici: 127.000 de euro de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, 23.000 de euro de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, 2300 de euro de la ARCUB, 308.000 de euro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

23 aprilie 2019

Rareş Bogdan, fost moderator de televiziune, în prezent, politician liberal, cap de listă PNL pentru alegerile europarlamentare, a obţinut de-a lungul timpului, prin intermediul firmelor sale de consultanţă, PR şi publicitate, contracte de sute de mii de euro din bani publici. Contractele de publicitate, consultanţă şi PR obţinute de firmele lui Bogdan sunt semnate cu instituţii de stat, cu companii cu capital majoritar de stat, cu companii în care statul este principal acţionar sau cu autorităţi aflate în subordinea Parlamentului.

Astfel, firmele lui Rareş Bogdan au încheiat contracte de 127.000 de euro cu Universitatea de stat Babeş Bolyai din Cluj Napoca, de 23.000 de euro cu Universitatea Tehnică de stat din Cluj Napoca, de 2300 de euro cu ARCUB din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi de 308.000 de euro cu Autoritatea de Supraveghere Financiară condusă la acea vreme de Angela Toncescu, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie.

Având în vedere numărul contractelor şi instituţilor contractante şi lipsa de răspunsuri (ce au depăşit termenele legale) ale unora dintre instituţiile sau companiile de stat din România ( chestionate toate în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public despre contractele din bani publici oferite firmelor lui Rareş Bogdan), datele sunt prezentate în funcţie de domeniile de activitate ale instituţiilor şi companiilor respective şi în raport de sosirea răspunsurilor la solicitările legale.


Familia Rareş Bogdan, 13 firme cu activităţi diverse. 7 firme falimentare şi insolvente, 6 în funcţiune. Trend Communication, firma de publicitate, PR şi consultanţă a lui Rareş Bogdan cu cifră de afaceri netă de aproape 1 milion de euro

Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, actualizate în Martie 2019, arată că de-a lungul timpului Rareş Bogdan dar şi soţia sa, Antoanela, au fost implicaţi în nu mai puţin de 13 societăţi comerciale, Rareş Bogdan fiind angrenat în afaceri de la vârsta de 19 ani, mai întâi, alături de tatăl său, ulterior alături de diverşi membri ai familiei, în total în 7 firme.

Firmele în care a fost implicat/ este Rareş Bogdan au activităţi diverse: de la comerţ de produse chimice, la comerţ cu amănuntul în magazine, intermedieri în comerţul cu material lemnos, comerţul de produse comestice şi parfumerie, transporturi aeriene de pasageri până la publicitate, PR, consultanţă şi editare de ziare, fiind asociat de-a lungul timpului nu numai cu membri ai familiei ci şi cu milionarul clujean, Sorin Dan, specializat în turism, imobiliare şi piaţă de capital. Din cele 7 firme în care a activat de-a lungul timpului Rareş Bogdan, doar 2 mai sunt în prezent în funcţiune, restul de 5 fiind falimentare, insolvente, radiate.

Soţia sa, Antoanela Florina Bogdan, a fost/este implicată şi ea în societăţi care s-au ocupat de comerţul cu flori, cu animale de companie, cu hrana animalelor de companie, restaurante, baruri, fitness şi comerţ cu amănuntul al echipamentelor sportive, fiind asociată, de exemplu, în Restaurantul italian pe care şi-l deschisese în Calea Floreasca din Bucureşti cu Luana Berbec, fiica baronului PDL, Cristache Rădulescu, fost preşedinte al CJ Ilfov, apropiat de Elena Udrea, Marian Petrache şi nu numai. Baronul Cristache Rădulescu este şi fost senator de Ilfov în legislatura 2004-2008, fost membru în comisia parlamentară de supraveghere a activităţii SRI, fost membru în comisia parlamentară de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi, printre altele, fost membru şi în comisiile de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României, fost membru în comisia de verificare a informațiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicațiilor, fost preşedinte PDL Ilfov.

Din cele 6 firme în care a activat de-a lungul timpului soţia lui Rareş Bogdan, 4 mai sunt în funcţiune, neprofitabile sau cu profituri mici şi 2 sunt radiate, fiind ori falimentare ori radiate prin schimbare de sediu.

Datele arată că operaţiunile financiare ale lui Rareş Bogdan se desfăşoară prin intermediul firmelor sale de consultanţă, PR şi publicitate, în special prin societatea TREND Communication SRL (fostă Trend Advertising SRL) din Cluj Napoca, în care Rareş Bogdan deţine 30%, fratele său, Marius Horia Bogdan 20% şi Vasilică Octavian Hoandră- 50%, Vasilică Hoandră fiind şi administrator.

Societatea arată chiar pe siteul său că Vasilică Octavian Hoandră este CEO al Trend Communication, Rareş Bogdan este Managing Director şi fratele lui Rareş Bogdan, Marius Horia Bogdan este Managing Partner & Ad Director.

Trend Communication se prezintă tot pe siteul său ca fiind o companie ce oferă servicii de PR, publicitate, marketing politic, marketing online, analiză de piaţă, de tendinţe şi zone/persoane de influenţă, producţie publicitară conducând „campanii profesioniste de relaţii publice, publicitate, analiză media şi marketing politic„.

În zona relaţiilor publice, Trend Communication susţine că „gestionează relaţia cu mass media cu instituţiile guvernamentale, non guvernamentale şi lobby”, „pregăteşte apariţii publice, organizează evenimente, asigură fluxul de informaţii către presă, construieşte şi consolidează notorietatea companiilor, a instituţiilor sau persoanelor, gestionează situaţii de criză, consiliază pe oportunităţi de imagine” şi gestionează relaţia cu exeriorul”. În privinţa publicităţii, firma lui Rareş Bogdan susţine că derulează şi concepe campanii de testare a pieţei, generează identităţi, intermediază asigurarea spaţiilor publicitare în media, face producţie, derulează campanii publicitare complete, inclusiv de afişaj. În privinţa media, firma lui Bogdan face monitorizări pentru clienţi a presei centrale şi locale, arhivează informaţii, face studii de piaţă, baze de date, analize şi studii de imagine. Firma lui Bogdan susţine că se ocupă şi de marketing politic şi online: generează şi gestionează imaginea partidelor sau a liderilor politici, consiliază privind tehnica şi conţinutul discursurilor pentru liderii politici, coordonează campanii electorale, gestionează relaţiile cu presa, construieşte mesaje- slogan, idei, programe politice, critici, luări de cuvânt, generează imagini de brand în online, concepe şi gestionează conţinutul pentru canalele brandului inclusiv în social media, derulează, manageriază şi optimizează campanii online şi monitoritorizează piaţa online şi tagurile de interes.

Deşi nu şi-a depus datele fiscale pe anul 2018, Trend Communication SRL, firma în care este acţionar Rareş Bogdan a declarat la ministerul de Finanţe că a avut în 2017 o cifră de afaceri netă declarată de aproape 1 milion de euro şi un profit net declarat de 120.000 de euro. În 2016, firma lui Bogdan a avut tot o cifră de afaceri netă declarată de aproape 1 milion de euro şi un profit net declarat de aproape 100.000 de euro.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Rareş Ioan Bogdan şi Florina Antoanela Bogdan au fost/ sunt implicaţi în următoarele 13 societăţi:

(1) HORALON SRL cu sediul social în Ocna Mureş, judeţul Alba, înfiinţată în 1993 (asociat unic 100% Rareş Bogdan, persoane împuternicite Rareş Bogdan, administrator Ioan Bogdan/ tatăl), cu activitate principală comerţul cu ridicata a produselor chimice. Societate aflată în funcţiune. Potrivit ministerului de Finanţe, societateanu şi-a depus datele fiscale pe 2018. În 2017, firma a declarat că nu a fost profitabilă.

(2) RMR Group Com SRL cu sediul social în Cluj Napoca, înfiinţată în 1997 (acţionari/administrator de-a lungul timpului: Rareş Bogdan, Mihai Sumedre, Stelian Rusu, Marius Horea Bogdan/fratele lui Rareş Bogdan), cu activitate principală comerţul cu amănuntul în magazine, intermedieri în comerţul cu material lemnos şi de construcţii, comerţ cu ridicata a materialului lemnos şi a cerealelor, semninţelor şi furajelor, societate insolventă, falimentară, lichidată, radiată după decizia instanţelor în 10 martie 2011.

(3) GEDEX International Com SRL cu sediul social în Cluj Napoca, înfiinţată în 1998 ( cu asociaţi/acţionari, inclsiv administratori, de-a lungul timpului: Rareş Bogdan, Mihai Sumedre, ADISAN SA, Marius Horea Bogdan, ) cu activitate principală comerţul materialului lemnos, comerţul de produse comestice şi parfumerie, vânzarea produselor, comerţ cu ridicata a produselor din ceramic, sticlărie, tapete şi produse de întreţinere, societate lichidată, dizolvată, radiată după decizia instanţelor pe 3 iunie 2016.

(4) TREND Communication SRL (fostă Trend Advertising SRL), cu sediul în Cluj Napoca, înfiinţată în 2002 (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Vasilică Octavian  Hoandră, Bogdan Horia Marius/fratele lui Rareş Bogdan, Rareş Bogdan), cu activitate principală: activităţi ale agenţiilor de publicitate, studiere a pieţei şi sondare a opiniei publice, servicii de reprezentare media, activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi comunicării, servicii informaţionale, servicii ale agenţiilor de ştiri şi multe alte activităţi secundare. Societate aflată în funcţiune. Potrivit ministerului de Finanţe, societateanu şi-a depus datele fiscale pe 2018. În 2017, firma a declarat 15 salariaţi, o cifră de afaceri declarată de aproape 1 milion de euro net şi un profit net declarat de 120.000 de euro.

(5) CLEVER Media SRL(fostă TREND Media SRL), cu sediul în Cluj Napoca, înfiinţată în 2003, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Rareş Bogdan, Vasilică Octavian Hoandră, Marius Horia Bogdan/fratele lui Rareş Bogdan, Andrei Mihai Moga, Silviu Mănăstire, Transilvania Real Estate, milionarul Dorin Sorin Lucian Ioan, Rollingstock Trading Limited Cipru, Cristina Irimie), cu activitate principală: editarea ziarelor şi o serie de activităţi secundare, societate lichidată, insolventă, radiată prin decizia instanţelor în 7 august 2013.

(6) TREND Public SRL, cu sediul în Cluj Napoca, înfiinţată în 2004, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Trend Communication SRL, Rareş Bogdan, Cornelia Mihaela Stojka), cu activitate principală: publicitatea şi alte activităţi secundare, societate insolventă, falimentată, administrată judiciar de Casa de Insolvenţă Transilvania, radiată pe 5 decembrie 2011.

(7) TRANSILVANIA Express Airlines SRL, cu sediul în Bucureşti, înfiinţată în 2009, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Rareş Bogdan, Viorel Adrian Moţiu, Adrian Ciobotaru, Florian Leonard Papuc, Alexandru Peter Vasile, Alexandru George Dimitrescu, Costin Mihai Dimitrescu, Florin Dimitrescu), cu activitate principală: transporturi aeriene de pasageri şi alte activităţi secundare, societate aflată în dizolvare judiciară prin decizia instanţei.

(8) KARA Events & Flowers SRL, cu sediul în Cluj Napoca, înfiinţată în 2009, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Ille Florina Antoanela/Bogdan Floriana Antoanela-soţia lui Rareş Bogdan, Rareş Bogdan), cu activitate principală: comerţ cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţ cu amănuntul al animalelor de companie şi hranei pentru acestea în magazine specializate şi alte activităţi secundare, prin deciziile instanţelor, societate insolventă, lichidată, falimentară, radiată pe 5 martie 2014.

(9) TURM & Card SRL, cu sediul în Voluntari/Pipera, Ilfov, înfiinţată în 2015, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Luana Berbec, fiica baronului PDL de Ilfov, fost preşedinte CJ Ilfov, Cristache Rădulescu, Berbec Andrei Bogdan, soţul acesteia, Antoanela Florina Bogdan, soţia lui Rareş Bogdan, Laura Maria Petre, Nicuşor Eugen Albişoru), cu activitate principală: restaurante şi alte activităţi secundare şi punct de lucru, restaurantul cu specific italian din Calea Floreasca nr. 91-111 (Yaya), societate radiată în 23 februarie 2016 prin schimbarea sediului în alt judeţ.

(10) TURM & Card SRL, cu sediul în Bucureşti, înfiinţată în 2016, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Antoanela Florina Bogdan, soţia lui Rareş Bogdan, Laura Maria Petre, Nicuşor Eugen Albişoru), societate cu sediu secundar restaurantul cu specific italian din Calea Floreasca nr. 91-111, cu activitate principală: restaurante şi alte activităţi secundare. Societate aflată în funcţiune. Potrivit ministerului de Finanţe, societateanu şi-a depus datele fiscale pe 2018. În 2017, firma a declarat că nu a fost profitabilă.

(11) FUNCTIONAL Performance SRL, cu sediul social în Săcele/Braşov, înfiinţată în 2015, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Antoanela Florina Bogdan, soţia lui Rareş Bogdan, Dumitru Butilcă, Cristina Elena Toth), societate cu activitate principală: comerţ cu amănuntul al echipamentelor sportive în magazine specializate şi alte activităţi secundare- ca activităţi recreative, sportive, fitness, cu punct de lucru şi sediu secundar, prin contract de închiriere de 5 ani şi 5 luni, până în 31 Iulie 2022, pe Şoşeaua Ploieşti, 172-176, Clădirea B, etaj P, Spaţiile B1 şi B2 din Platinum Business and Convention Center. Societate aflată în funcţiune. Potrivit ministerului de Finanţe, societatea nu şi-a depus datele fiscale pe 2018. În 2017, firma a declarat că nu a fost profitabilă.

(12) KLAUSENBURG Café SRL (foto stânga şi foto dreapta jos), cu sediul Cluj Napoca, înfiinţată în 2011, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Antoanela Florina Bogdan, soţia lui Rareş Bogdan, Nicolae Răzvan Bogdan, Vasilică Octavian Hoandră, TREND Communication SRL), societate cu activitate principală: baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor şi alte activităţi secundare. Societate aflată în funcţiune. Potrivit ministerului de Finanţe, societateanu şi-a depus datele fiscale pe 2018. În 2017, firma a declarat că nu a fost profitabilă.

(13) KARA Events Napoca SRL, cu sediul în Cluj Napoca şi punct de lucru secundar în Mogoşoaia/Ilfov, înfiinţată în 2013, (cu asociaţi/acţionari, inclusiv administratori, de-a lungul timpului: Nicolae Răzvan Bogdan, Antoanela Florina Bogdan, soţia lui Rareş Bogdan), societate cu activitate principală: comerţ cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţ cu amănuntul al animalelor de companie şi hranei pentru acestea în magazinele specializate şi alte activităţi secundare. Societate aflată în funcţiune. În 2017, firma cu un singur angajat declarat a avut un profit net declarat de 8327 de euro. Potrivit datelor ministerului de finanţe, în 2018, firma a declarat că a intrat pe pierdere.


Firma lui Rareş Bogdan, 127.000 de euro de la Universitatea de stat Babeş Bolyai din Cluj Napoca

Printr-un răspuns oficial (document mai jos), Universitatea de stat Babeş Bolyai din Cluj Napoca a confirmat că de-a lungul timpului a avut contracte cu 2 dintre societăţile în care este şi a fost/este implicat Rareş Bogdan: Trend Communication SRL şi Trend Media SRL. Contractele de publicitate ce au vizat servicii de publicitate şi apariţii în Ziua de Cluj au fost de 127.000 de euro.


Firma lui Rareş Bogdan, 23.000 de euro de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca

Un alt răspuns oficial (document mai jos) al Universităţii Tehnice de stat din Cluj Napoca arată că instituţia de învăţământ superior tehnic de stat a avut contracte prin atribuire directă şi nu numai cu firma lui Rareş Bogdan, Trend Communication SRL în valoare totală de 23.031 euro. Serviciile constau în tricouri personalizate, ecusoane, pixuri, carneţele, broşuri, materiale publicitare şi alte servicii de tipărire, inclusiv pe anul 2108.


Firma lui Rareş Bogdan, 2300 de euro de la ARCUB

Din partea ARCUB (document mai jos), instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Primăria Capitalei a venit un alt răspuns oficial. ARCUB arată că firma lui Rareş Bogdan, Trend Communication SRL, a încheiat contracte şi cu ARCUB de 2300 de euro, majoritatea prin atribuire directă. Contractele vizau servicii pentru promovarea evenimentului Bucharest Jazz Festival în municipiul Cluj şi producţia, montarea, afişarea şi închirierea spaţiului publicitar necesar promovării evenimentului.


Firma lui Rareş Bogdan, 308.708 euro de la ASFul condus de Angela Toncescu, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie

Încă un răspuns oficial al Autorităţii de Supraveghere Financiară (documente mai jos), organism aflat sub autoritatea Parlamentului, arată că firma lui Rareş Bogdan, Trend Communication SRL a încheiat 8 contracte cu ASF în total de 308.708 de euro. Pentru mai bine de 300.000 de euro, firma lui Bogdan organiza întâlniri în Cluj Napoca, în Iaşi, în Constanţa, în Timişoara între membrii Consiliului CSA şi alţi reprezentanţi ai pieţei de asigurări, ai administraţiei publice locale, ai mass media şi mediului de afaceri.

Contractele reconfirmate în 2019 de ASF, au mai fost publicate de Grupul.ro, au fost semnate de Rareş Bogdan ca director general al Trend Communication SRL, prestator de servicii, şi preşedintele ASF de atunci, Angela Toncescu, reţinută ulterior de DNA şi trimisă în judecată în două dosare de corupţie alături de Tudor Baltă, Dan Grigore Adamescu sau Dan Hosu, fiind acuzată de cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu.


Rareş Bogdan: “Păi, şi ce? Să ies afară?”

“Î: Rareş, mulţi jurnalişti din ţara asta n-au avut contracte de PR cum ai avut tu cu toate instituţiile de stat…

R: Sorina, uită-te la clienţii mei. Din 1800 de clienţi, 3% au fost contracte cu instituţii în care statul e acţionar..

Î: Şi ţie ţi se pare ok să faci contracte de PR cu instituţii de stat şi să fii jurnalist?

R: Nu, o secundă. Stai puţin. Deci eu am plecat de 7 ani din Cluj, societatea a continuat să lucreze, e o societate care a fost fondată în urmă cu 17 ani şi care are peste 1800 de clienţi. 97% dintre clienţi sunt societăţi private. E absolut normal ca orice mare agenţie de publicitate să intre în licitaţii acolo unde sunt anunţate public. Ca să intre în licitaţii, trebuie să ai taxă la zi, trebuie să ai….

Î: Nu sunt prin licitaţii, ştii foarte bine că nu sunt prin licitaţii. Sunt prin încredinţare directă multe…

R: Nu, nu…Nu mă ocup de 7 ani, repet.

Î: Păi da, dar tu eşti în firma aia…

R: Păi, şi ce? Să ies afară? Am construit-o! Dumnezeule! O să ies acum afară

Î: Trebuia să-ţi asum lucrurile acestea fair: eu fac şi PR pentru instituţiile statului…

R: Draga mea, o secundă…Când ai 1800 de clienţi şi 97% privaţi…De exemplu, îmi scriau unii. (…) Adică dacă se numea McCann Erickson putea să intre, dacă se numea Trend nu. Dacă se numea Grey putea să intre, dacă se numea Trend nu…

Î: Nu, eu vorbesc de calitatea ta de jurnalist. Că te-ai prezentat jurnalist. Una e când ai în spate o afacere prin care iei contracte de la stat…Măi, Rareş…

R: Câte contracte sunt de la stat?

Î: Sunt multe de la stat. Ia verifică tu că eu le verific…

R: Sorina dragă, uită-te la toate agenţiile de publicitate mari din România. Asta e în primele 20 de agenţii de publicitate. Dacă tu îmi spui că agenţiile nu intră în licitaţii publice, trebuie să fie nebuni să nu intre..

Î: Da, măi, sunt agenţii. Nu sunt jurnalişti, înţelegi? Una este să fii agent de publicitate şi consultant de PR şi alta este să fii jurnalist. Sunt două meserii total diferite.

R: Nu!

Î: Ba da…

R: Îmi dai voie? Deci eu am construit societatea aceasta…

Î: Şi de ce nu ai ieşit din ea? Când ai intrat în presă de ce nu ai ieşit din ea?

R: Dă-mi voie. Eu am construit societatea înainte de a fi în presă…

Î: Aşa…Ştiu…

R: Dacă te uiţi la momentul în care..Dacă eu aveam un chioşc de vândut gogoşi sau o librărie era ok?

Î: E un conflict de interese al tău..

R: Dar de ce? Că s-ar putea să greşesc eu.

Î: Da, deci una este să fii jurnalist. Meseria noastră, da, impune nişte limite. Adică foarte multe restricţii…

R: Dacă noi doi facem o librărie…

Î: Nu, vorbim concret. Meseria de jurnalist impune nişte restricţii. Nu poţi pe de o parte să fii consultant…Sunt contracte de PR, de publicitate, de…

R: Draga mea, sunt contracte de publicitate. Adică cumperi spaţiu şi îl vinzi. Cumperi spaţiu într-un ziar, într-o televiziune, atâta tot. Iar la Ziua de Cluj am lucrat totuşi 10 ani, am fost şi acţionar acolo, am vândut, deci totuşi am lucrat la Ziua de Cluj, am ridicat ziarul acela din nimic. Bine, rău, el a rămas pe piaţă, au rămas ceilalţi acolo, le doresc succes. Eu am plecat de acolo, am vândut ziarul acela, cu timp în urmă, dar el a fost un ziar care mă bucură când mă duc la Cluj încă îl pot citi pe tipărit şi încă el există…

Î: Nu asta e problema. Problema e meseria de jurnalist şi de gazetar şi contracte cu instituţiile statului…De stat, bugetare!

R: Haide măi, Sorina, e o exagerare.

Î: Nu, nu, nu. Nu este nicio exagerare…”


(Dublu click) Citiţi PRIMUL episod al anchetei EXCLUSIV: Rareş Bogdan şi-a cumpărat în 2018 vilă şi teren în Voluntari de 500.000 de euro de la familia controversatei prietene a Elenei Udrea din SUA, trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupţie în legătură cu retrocedări frauduloase şi escrocherii imobiliare

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU