Politic

Când domnul Lăzăroiu, Muc cel Mic, n-are treabă

30 august 2010

….îşi face. Şi când vrea să iasă în faţă, face ceva, orice, prin care să apară pe primele pagini ale ziarelor şi, bineînţeles, şi la televizor. Dacă se poate în prime-time, cu atât mai bine. Iar asta se întâmplă numai în România, aşa cum bine ştim…

De-a lungul timpului, am cunoscut mulţi consilieri ai multor şefi de state. Şi de la noi, şi din afară, dar niciunul nu mi-a vorbit vreodată, în public sau privat, în personificări ale poveştilor Fraţilor Grimm, ale lui H.C. Andersen sau Ion Creangă. N-am întâlnit asta nici la Casa Albă, nici la Elysee, nici la Moscova şi, culmea, nici în România. Până azi, când i-am citit postarea lui Sebastian Lăzăroiu. Şi am ajuns, culmea, să-i dau dreptate lui Viorel Hrebenciuc.

„Nu e de mirare că Traian Băsescu mai spune prostii din moment ce are consilieri ca Sebastian Lăzăroiu”, spunea Hrebenciuc. Chiar n-aş fi vrut să-l citez pe Hrebenciuc, dar cam are dreptate.

Păi, altfel, ce concluzii pot trage neiniţiaţii, când consilierul prezidenţial al şefului statului- cu rang de ministru- poate să abereze pe marginea unui sondaj pe care numai el şi iniţiaţii dânsului îl cunosc, poate să descrie lumea politică în personaje de fantezie şi în basme, poate să facă pe Nostradamus-ul alegerilor din 2012 şi, în general, poate să-şi petreacă ore în şir pe un blog- care nici măcar nu este al domniei sale- răspunzând la întrebări, unele de-a dreptul ridicole…
Însă, astăzi, domnul Lăzăroiu, încontinuu aproape, asta a făcut. Pentru că poate şi pentru că îşi permite. Pentru că, nu-i aşa? E plătit din bugetul de stat şi, la stat, fie el şi Cotroceni, poţi să aberezi cât vrei. Banii îi iei, influenţa o ai, orice ar fi, nu?

În general, consilierii prezidenţiali ai şefilor de state- mai ales cei pe probleme politice- sunt personaje demne de toată aprecierea, oameni grei, foarte grei, care stau în umbră, care îl sfătuiesc pe preşedinte în cele mai multe şi dificile situaţii…Sunt mesageri, până la urmă, ai şefului statului ce rar vorbesc „on the record” şi cel mai des „off the record” cu oameni din presă…Oricum, nu sunt nici pe departe, figuri ce-ţi pot spune ghicitori în miezul zilei, pe un blog obscur cu Muc cel Mic, Motanul Încălţat sau Croitoraşul cel Viteaz.

În acest sens, precizez că, din câte ştiu eu, din 2007 şi până acum, Sebastian Lăzăroiu n-a avut nicio mare întânire cu presa acreditată la Cotroceni. Nici „on” şi nici „off the record”. Şi tot din câte ştiu eu, Departamentului de Planificare şi Analiză Politică pe care-l conduce, dacă e să iau fişa postului, are cu totul şi cu totul alte atribuţii . Care, lejer, pot fi consultate aici.

În particular însă, ce citeşte domnul Lăzăroiu noaptea, chiar nu mă interesează. Şi cu atât mai puţin stă în preocuparea mea pe cine visează domnul consilier prezidenţial în miezul zilei. După ce, probabil, îşi pierde nopţile vizionând pătimaş dacă Dan Diaconescu o găseşte până la urmă pe Elodia la OTV.

Pe de altă parte, sunt ferm convinsă că preşedintele Băsescu habar n-are ce fantasmagorii, hiperbole şi personificări emite pe bandă rulantă consilierul său prezidenţial Lăzăroiu. La fel de convinsă sunt că majoritatea intervenţiilor lui Lăzăroiu nu au sub nicio forma girul preşedintelui Băsescu. Bine, n-ar fi nici pentru prima şi, probabil, nici pentru ultima oară când se întâmplă asta. Presa îl bagă în seamă, aşa cum e normal, graţie funcţiei pe care o ocupă vremelnic…
Dar, astăzi, problema e că toată povestea generată de postarea lui Sebastian Lăzăroiu a mai aruncat puţin în derizoriu, penibil şi jenant tocmai funcţia pe care domnia sa o ocupă.
Şi vorba aceea…. Un preşedinte e atât de mare pe cât consilierii săi îl lasă să fie. Iar consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu- şef al Departamentului de Planificare şi Analiză Politică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale- ce a transmis opiniei publice astăzi, oare? Că preşedintele Băsescu stă numai cu ochii pe sondaje, că numai la 2012 îi e gândul şi că, la Cotroceni, realitatea e distorsionată de-a dreptul…Ba chiar e luată la un crunt mişto.

Aşa că nu-mi rămâne decât să aştept cu mult interes postările viitoare ale consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu despre Donald Răţoiul, Sylvester, Tweety, Tom şi Jerry şi, bineînţeles, Popeye Marinarul şi…Olive.

P.S. Afirmaţiile lui Lăzăroiu cred că pot avea aceeaşi greutatea politică cu cea din această seară, emanată din puţul gândirii lui Dan Diaconescu: „Petru Filip va fi desemnat de Traian Basescu sa formeze noul Guvern”. Pentru cei care vor să abereze şi pe această temă, le aduc aminte că marele senator PDL, Petru Filip, a votat moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Şi, mai mult, îşi cam face bagajele din PDL.

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU