Politic

O putere care-si ucide tinerii, justifica orice revolta impotriva ei

14 aprilie 2009

Spunea Vlad Petreanu. Si spunea bine.

Sergiu Cretufractura de humerus: 23 ani, student, participant pasnic la protest, batut in comisariatul de politie.Nu a acceptat sa fie fotografiat.

Tanar care a solicitat anominatulfractura de humerus, comotie cerebrala, contuzii de tesuturi: 23 ani, student, participant pasnic la protest, batut in parc de politisti cu si fara uniforma.

Tanar care a solicitat anominatultortura (comotie cerebrala, contuzia tesuturilor moi): 19 ani, nu a participat la manifestari, insultat, umilit si batut in comisariatul de politie.

Popa Andreicomoţie cerebrală, contuzie facială, 18 ani, nu a participat la protest, batut in comisariatul de politie, nu a primit hrana si apa 24 de ore, detinut impreuna cu 22 persoane in 12 m2,
Roscot Deniscomotie cerebrala, fractura oaselor nazale, contuzie faciala: 20 ani, student, participant pasnic la protest, batut in comisariatul de politie, impus sa semneze declaratii false, incatusat de pat in spital timp de o noapte.

Damian Hancu – tortura (comotie cerebrala, degete fracturate, contuzii ale tesuturilor moi): student la facultatea de drept in Lyon, Franta, 23 ani, protestatar pasnic, nu a participat la actiuni violente, retinut pe 7 aprilie, in centrul Chisinaului, in urma unor discutii cu jurnalisti Suedezi. Torturat de politie. Impus sa semneze declaratii precum ca ar fi fost instigat si platit de opozitie sa participle la proteste. Exista marturia audio a lui Damian Hancu in limba engleza, certificatul medico- legal si cererea adresata procuraturii .

Valeriu Bobocmort, coaste rupte in urma unor lovituri, plaga la cap in urma unor lovituri cu obiecte contondente: 23 ani, muncitor, casatorit, tata a unui copil de 1,5 ani, participant pasnic la ultima parte a manifestatiei din 7 aprilie, a venit in piata dupa ora 17:00 cand devastarea Parlamentului si Presedintiei se incheiase. Ucis in urma descinderii in forta a politiei asupra protestatarilor la miezul noptii de 7 spre 8 aprilie. Conform politiei – gasit mort in Piata Marii Adunari Nationale. Cauza decesului conform actului de constatare a decesului (anexat): intoxicat cu toxic necunoscut.

Ion Ţâbuleacmort. Cadavrul lui a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Potrivit martorilor, corpul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
Marţi seara, 7 aprilie, ziua acţiunilor de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, Ion Ţâbuleac urma să se întoarcă în R. Moldova din Moscova. Şi-a anunţat părinţii că va fi la Chişinău între orele 17 -20.00. În acea noapte tânărul nu a ajuns acasă. A doua zi, părinţii Semion şi Tatiana Ţâbuleac au primit vestea de la medicii de la Spitalul de urgenţă că fiul lor ar fi murit electrocutat. Li s-a cerut să vină la morga spitalului cu îmbrăcăminte pentru cel decedat.Potrivit lui Semion Ţâbuleac, tatăl băiatului, la morgă părinţilor nu li s-a permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului. Aceştia au văzut cadavrul doar după ce acesta a fost îmbrăcat. „Unul din lucrătorii de acolo mi-a spus că a fost adus de o maşină Niva, albă, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, şi că a fost aruncat în curtea Spitalului de Urgenţă. Era doar în maieu şi pantaloni. Nu ne-au permis să-l vedem în hainele în care a fost adus. Am constatat că avea un picior frânt, costele rupte. Avea răni adânci în regiunea tâmplelor”, spune tatăl băiatului. Certificatul de deces constată că moartea tânărului ar fi survenit în urma unei traume toracale. „Băiatul nostru nu avea niciun document la el. Prima oară ne-au spus că l-au găsit în stradă. Dacă ar fi fost găsit în halul acela, întâmplător, în stradă, ne întrebăm cum de-au reuşit să afle cine e şi de unde e, că a doua zi au şi luat legătura cu noi şi ne-au informat despre moartea lui”, se revoltă plângând mama băiatului, Tatiana.Ion a fost înmormântat sâmbătă, 11 aprilie. Părinţii nu au consultat un avocat şi spun că vor să cunoască adevărul despre moartea fiului lor.
ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU