Investigaţii/Justiţie

Modus operandi

19 martie 2010

Hotnews a obţinut astăzi şi episodul 2. Iar Mediafax, în mai multe depeşe, descrie, conform referatului DNA, cum pot să gândească şi să acţioneze asemenea oameni.

Voicu, la telefon, către Căşuneanu: Vă asigur că acest transcript nu va fi primit de Băsescu

            BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Interceptările din dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu arată că demnitarul părea conştient că telefonul îi este ascultat, astfel că, într-o convorbire cu omul de afaceri Costel Căşuneanu, îl asigură pe acesta că transcriptul dialogului nu va ajunge la preşedintele Băsescu.
            Conform referatului prin care DNA solicită avizul Senatului pentru a cere arestarea lui Voicu, obţinut de MEDIAFAX, senatorul discută, în 11 septembrie 2009, cu omul de afaceri Costel Căşuneanu, căruia îi cere împrumut două sute de mii de euro, invocând „o datorie de plătit la cineva” şi „altceva de achiziţionat”.
            Încă de la debutul convorbirii, purtată de senator de la un alt număr de telefon decât cel primit de la Senat, Voicu îi comunică lui Căşuneanu, conform transcriptului făcut de procurori, că „băieţii ăştia (cei care interceptează convorbirile, n.r.) au tehnică veche”.
            „Săracii!”, continuă senatorul, după care afirmă că „ei au început să se sperie, pentru că toate interceptările se fac fără mandat”.
            Voicu ajunge chiar să transmită un mesaj de ameninţare către cei care interceptează convorbirea pe care o poartă cu Căşuneanu, spunându-i omului de afaceri: „Şi eu le-am transmis pe toate căile şi le transmit şi pe această cale, încă o dată, că tot ce înseamnă pe lângă lege înseamnă loc marcat cu cretă la puşcărie”.
            La finalul acestei convorbiri, Voicu îi spune lui Căşuneanu că este „un om serios” şi îl asigură pe omul de afaceri că „acest transcript domnul Băsescu nu-l mai primeşte de data asta”.
            „Deci, dacă vă spun treaba asta, înseamnă că ştiu ce spun, da?”, îi mai spune Voicu lui Căşuneanu, care nu marşează la subiectul vizându-l pe şeful statului şi revine la problema împrumutului, promiţându-i senatorului că va da câteva telefoane pentru a aranja să-i parvină suma cerută.
            Pe de altă parte, din documentul procurorilor reiese că Voicu foloseşte limbaj codat pentru a discuta, susţin procurorii, despre intervenţiile sale pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor statului. Multe dintre discuţiile telefonice ale lui Voicu încep cu precizarea „Vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră”, urmată de mutarea discuţiei în diferite registre: fie medical, fie academic.
            Spre exemplu, atunci când discută cu Căşuneanu despre dosarul omului de afaceri de la instanţa supremă, Voicu se referă, spun procurorii, la caz ca la un pacient care trebuie tratat. Astfel, interpretată în cheia DNA, conversaţia din 3 septembrie dintre Voicu şi Căşuneanu arată că judecătorul Costiniu ar fi „domnul doctor”, dosarul ar fi „băiatul” bolnav” iar intervenţia în soluţionarea favorabilă a cauzei pentru omul de afaceri ar fi „procedura medicală”.
            Astfel, în 15 iulie 2009 Voicu îl anunţă pe Căşuneanu că „hârtiile medicale” – despre care procurorii susţin că ar însemna o cerere procedurală ce viza schimbarea unui termen – trimise de „domnul doctor” al său – avocatul, potrivit procurorilor – vor fi discutate în 30 iulie.
            „O să-l anunţe băiatul că are primă întrevedere cu domnii ca să stabilească tratamentul, tot, tot, tot… chiar în cadru oficial, la spital vor fi chemaţi”, îi spune Voicu lui Căşuneanu, adăugând că restul „e foarte bine”.
            „Am înţeles că diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău, deci n-a fost cancer nici într-un caz”, continuă Voicu.
            Discuţia continuă în aceeaşi termeni şi în 17 septembrie 2009, Voicu discutând cu Căşuneanu şi spunându-i că în 14 octombrie merg „la doctor” şi „e rezolvat”. În 14 octombrie urma să se judece recursul înaintat de Căşuneanu faţă de o decizie a unei instanţe inferioare care îi respinsese contestaţia unei licitaţii. Voicu îi mai spune, cu aceeaşi ocazie, că „s-a ocupat” de domnul doctor mai devreme în aceeaşi dimineaţă, senatorul având o întrevedere cu judecătorul Costiniu.
            În 14 octombrie, Voicu îl sună pe Costiniu şi încearcă să afle mai multe despre amânarea dispusă de complet pentru pronunţarea unei decizii în procesul care-l interesa pe Căşuneanu.
            „Ce-a zis doamna profesoară? Pe studentul ăla îl notează săptămâna viitoare? A rămas să analizeze dânsa, nu?”, în întreabă Voicu pe Costiniu, primind de la acesta asigurări că totul este „foarte bine”.
            „Dacă era rău, era azi”, îi mai spune Costiniu lui Voicu, potrivit referatului procurorilor.
            Într-o altă discuţie, Voicu îl întreabă din nou pe Costiniu despre dosar, informându-l pe judecător că i-a dat „la omul acela” vestea cea bună. Ulterior, senatorul îl asigură pe Căşuneanu că „Sfânta Parascheva a îndepărtat răul care încerca cineva să-l facă” şi că „a rămas în discuţie tratamentul de o săptămână”, după care vorbeşte din nou cu judecătorul şi-l întreabă dacă „vestea cea bună” pe care i-a dat-o omului „e certă”, dacă „diagnosticul e cert”, primind asigurări că aşa este.
            În 28 octombrie, Voicu îi spune lui Căşuneanu că „întotdeauna într-o… diagnostic, când zice ?admite soluiţa medicală? (aluzie la modul de pronunţare a sentinţelor judecătoreşti în fază de apel sau recurs, n.r.), acesta este lucru mare” şi că „restul e procedură”.
            Referatul procurorilor redă cele două convorbiri în care Voicu îi cere împrumut lui Căşuneanu 200.000 de euro, apoi 60.000 de euro. Acestea scot la iveală o retorică plină de respect a lui Voicu faţă de omul de afaceri, căruia ajunge să-i spună de două ori „sărut-mâna” sau chiar că este „un om unicat în istoria şi în analele României”.
            Respectul lui Voicu pentru Căşuneanu reiese şi din modul în care senatorul îşi manifestă recunoştinţa pentru omul de afaceri la momentul la care un mesager de-al acestuia îi aduce 200.000 de euro.
            „Vă asigur de respectul şi de prietenia mea veşnică şi de câte ori o să bag cheia într-o anumită uşă – eu şi familia mea – ne gândim de-a pururi la dumneavoastră. Şi să fiţi convins că în mine aveţi un aliat pe viaţă, eu sunt un om de o anumită onoare pe care dumneavoastră aţi văzut-o şi o s-o simţiţi de-acum înainte toată viaţa”, îi spune Voicu lui Căşuneanu, în finalul convorbirii în care îi mulţumeşte acestuia pentru cei 200.000 pe care i i-a trimis.
            Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro

DNA – Voicu i-a cerut lui Mihai Călinescu să dea dispoziţie ca Locic să nu fie pus sub învinuire

            BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Senatorul PSD Cătălin Voicu i-a cerut lui Mihai Călinescu, în calitate de inspector general adjunct al IGPR, să dea dispoziţie ca Marius Locic să nu fie pus sub învinuire, iar cercetările să se încheie cu propunere de netrimitere în judecată, se arată în referatul trimis de DNA Senatului.
            Potrivit documentului, obţinut de MEDIAFAX, „Călinescu Mihai a dat curs cererilor inc. Cătălin Voicu organizând în biroul său din sediul IGPR o întâlnire la care au participat directorul Direcţiei de investigare a fraudelor, Dan Bucur şi Marius Locic”.
            Dosarul prin care DNA cere avizul pentru arestarea lui Cătălin Voicu conţine stenograma unei discuţii telefonice care a avut loc în 4 septembrie între Voicu şi Călinescu:
   

„Voicu Cătălin: Ce faceţi, ce faceţi?

Călinescu Mihai: Vă informez că acuma am terminat, a plecat şi domnul ministru şi ne schimbăm să ne ducem să servim şi noi masa

Voicu Cătălin: Ha, ha, bravo! Când reveniţi de la ….de acolo?

Călinescu Mihai: Păi, mâine mă duc direct la Alexandria, că are nuntă soră-mea cu băiatul

Voicu Cătălin: Ooo, să fie într-un ceas bun! Vedeţi să fie

Călinescu Mihai: Vă mulţumesc!

Voicu Cătălin: Păi, atunci…

Călinescu Mihai: Duminică după-amiază.

Voicu Cătălin: Luni de….A, duminică de după amiază sunteţi…Luni de dimineaţă, mai vorbim, atunci, luni, poate bem o cafea.

Călinescu Mihai: Da.

Voicu Cătălin: Băiat….Eu vorbesc să înţelegeţi numai dumneavoastră. Băiatul acela, de care mă rugase cineva şi v-am supus atenţiei, vizavi de un comportament corect faţă de el, am înţeles că l-au chemat luni acolo, să…Eu l-am sfătuit, până nu spuneţi dumneavoastră, să nu se ducă. Sau să se ducă?

Călinescu Mihai: Da, da, da. Şi luni mă văd eu cu dumneavoastră.

Voicu Cătălin: Da? Bine

Călinescu Mihai: Da, da, că eu am vorbit, eu am vorbit cu omu’, dar am plecat încoa’

Voicu Cătălin: Poate îi ziceţi lui domnul Dan, atunci…Nu, dar poate îi ziceţi lui domnul Dan că urmează să se ducă la o dată ce i-o comunică ulterior.

Călinescu Mihai: Nu, nu, lăsaţi. Deci luni, eu, dimineaţă, eu vorbesc cu Dan.

Voicu Cătălin: Am înţeles.

Călinescu Mihai: Dar nu, până nu mă întâlnesc eu cu dumneavoastră, da?

Voicu Cătălin: Bine, vă mulţumesc mult şi vă rămân îndatorat. Să trăiţi.

Călinescu Mihai: Să trăiţi!”. 
            

           Conform notei procurorilor, „persoana cu prenumele Dan la care s-a referit Cătălin Voicu este comisarul şef de poliţie Dan Bucur, directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, în subordinea căruia se afla lucrătorul de poliţie ce instrumenta dosarul penal privind pe inc. Marius Locic”. 
            În 8 septembrie, Cătălin Voicu şi Mihai Căliescu au două convorbiri telefonice în care Voicu vrea să se asigure că Locic va putea intra la Poliţie Capitalei.
           

„Voicu Cătălin: (înainte de începerea discuţiei, un domn îi spune lui Voicu Cătălin: 200.000 euro şi el mi-a completat o….) Scuze domnu de deranj! Mă auziţi, da? Îmi cer scuze că v-am deranjat din somn

Călinescu Mihai: Nu-i nici o problemă

Voicu Cătălin: În legătură cu băiatul meu, vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, el se poate duce la data când am vorbit noi, începând cu ora 07.30… la ce oră credeţi că e bine. Eu cred că ar fi bine cât mai de dimineaţă posibil, să nu mi-l vadă ăia pe acolo

Călinescu Mihai: Atunci la 07.30, joi. Sunt şi eu acolo.

Voicu Cătălin: 07.30, joi, da?

Călinescu Mihai: Da, da! Sunt şi eu acolo.

Voicu Cătălin: Să vină întâi, să vină la dumneavoastră sau să se ducă direct la el?

Călinescu Mihai: Nu, se duce direct la el.

Voicu Cătălin: Direct la el, da?

Voicu Cătălin: Bine. Dar vreau mult de tot să insist să vă notaţi pe agendă să fie sub…da? adică, să aveţi dvs în atenţie, ca să stau şi eu liniştit. Să nu fie acuze, să nu…? Bine

Călinescu Mihai: Dacă e, vine întâi la mine şi chem oamenii, cum doriţi! Dacă e aşa.

Voicu Cătălin: Păi cum cred. Eu zic, eu zic că e mai bine să vină întâi la dvs.

Călinescu Mihai. Vine la mine, la 07.15, atunci, şapte şi….

 Voicu Cătălin: 07:15 la dvs. E în regulă. Bine, domnule coleg. Cu respect, să trăiţi. Îmi cer scuze”.  
            Voicu a avut apoi „un dialog ambiental” cu Marius Locic:

„Voicu Cătălin: ….mnezi cu numele mic

Locic Marius: Da, Marius

Voicu Cătălin: Marius”. 
            După aceasta, Cătălin Voicu a vorbit din nou la telefon cu Mihai Călinescu.
            

„Voicu Cătălin: Deci, el o să spună la poartă că se numeşte Marius şi că e chemat de dumneavoastră, l-aşteaptă…

Călinescu Mihai: La şapte ş-un sfert.

Voicu Cătălin: La Capitală, nu la biroul de la IGP.

Călinescu Mihai: La Capitală, capitală

Voicu Cătălin: Da. Bine. Gata, în regulă

Călinescu Mihai: Da’ joi, joi, joi, nu astăzi

Voicu Cătălin: Joi, joi, nu, nu, nu astăzi.” 

Potrivit DNA, „dialogurile purtate de inc. Voicu Cătălin cu numitul Călinescu Mihai pun în evidenţă faptul că ofiţerul, din postura de şef al Poliţiei Române, îndeplinea întocmai şi fără nici o opoziţie solicitările inc. Cătălin Voicu chiar dacă acestea se situau în afara cadrului legal şi reprezentau o imixtiune gravă în activitatea de cercetare penală”.
            Adjunctul chestorului Petre Tobă, Mihai Călinescu, a fost audiat, vineri, de procurorii anticorupţie, în calitate de martor, în dosarul în care DNA îi cercetează pe senatorul PSD Cătălin Voicu, pe jduecătorul Florin Costiniu şi pe oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.
            La ieşirea din sediul DNA, Mihai Călinescu a declarat că îl cunoaşte de mulţi ani pe senatorul Cătălin Voicu, el nefăcând alte precizări pe această temă.
            Adjunctul chestorului Petre Tobă a arătat însă că, deşi îl cunoaşte pe Voicu de atâta timp, nu a făcut niciodată nimic din cele semnalate în interceptările în cazul senatorului PSD.
            Departamentul Social, social@mediafax.ro

Intervenţii ale lui Voicu şi pentru Oprişan, Manuela Mitrea, Maria Schutz şi Ludovic Orban – DNA

            BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Cătălin Voicu ar fi intervenit folosindu-şi influenţa asupra magistraţilor nu doar în cazurile lui Căşuneanu, Mazăre şi Locic, dar şi pentru Marian Oprişan, vicepreşedinta PSD Dolj Maria Schutz, judecaţi pentru corupţie, pentru soţia lui Miron Mitrea şi în cazul accidentului lui Ludovic Orban.
            Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au stabilit că senatorul Cătălin Voicu, în schimbul unor foloase, ar fi uzat de influenţa sa pe lângă magistraţi nu numai în dosarele în care Costel Căşuneanu, Alexandru Mazăre şi Marius Locic erau interesaţi, ci şi în alte cauze, care sunt menţionate explicit în referatul privind avizarea arestării senatorului social-democrat.
            „Sintetizând cele expuse se constată că inculpatul Cătălin Voicu, în schimbul unor foloase patrimoniale şi nepatrimoniale, a uzat de influenţa sa pe lângă magistraţi nu numai în dosarele în care învinuiţii Costel Căşuneanu şi Alexandru Mazăre şi inculpatul Marius Locic erau interesaţi, ci şi în alte patru cauze”, se arată în documentele DNA obţinute de MEDIAFAX, unde sunt enumeraţi Marian Oprişan, Maria Schutz, Manuela Mitrea şi Ludovic Orban.
            Unul dintre dosare este cel în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost deferit justiţiei în iunie 2006 pentru abuz în serviciu. Această speţă a fost mutată la Tribunalul Cluj, în martie 2008, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia de la Tribunalul Vrancea.
            Strămutarea a fost cerută de procurorii, care au susţinut că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor.
            La sfârşitul lunii decembrie 2009, dosarul a fost trimis înapoi la Judecătoria Focşani, în urma declinării de competenţă.
            De asemenea, Voicu ar fi intervenit şi în dosarul vicepreşedintei PSD Dolj, Maria Schutz, trimisă în judecată tot de DNA, la Tribunalul Bihor. Schutz a fost trimisă în judecată în ianuarie 2008 de către DNA pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă, care au dus la falimentarea Serelor Codlea.
            Mai mult, anchetatorii au constatat că Senatorul Voicu s-a implicat şi în dosarul soţiei lui Miron Mitrea, care a devenit notar public în 2005. Numirea sa în funcţia de notar a fost contestată de Ministerul Justiţiei, însă contestaţia a fost respinsă ca tardiv formulată.
            „Din cercetările efectuate a rezultat că într-adevăr în dosarul 32505/2/2005, prin decizia 3725 dn 4 octombrie 2007 a fost admis recursul formulat de Manuela Mitrea şi s-a dispus respingerea ca tardivă a acţiunii introdusă de Ministerul Justiţiei pentru anularea ordinului de numirea a acesteia în funcţia de notar public”, potrivit anchetatorilor.
            Cătălin Voicu a susţinut că s-a folosit de influenţa sa şi în cazul accidentului în care a fost implicat Ludovic Orban.
            Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis neînceperea urmăririi penale împotriva lui Ludovic Orban, pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii, în legătură cu accidentul în care a fost implicat în 16 decembrie 2007.
            Presupusa victimă, Simona Marilena Todean, dar şi tatăl acesteia, au susţinut că a fost vorba despre o autoaccidentare care nu are legătură cu accidentul produs de Orban.
            De altfel, documentele transmise Senatului conţin stenograme ale unor discuţii în care Voicu invocă intervenţiile sale în aceste cazuri.
            În referatul prin care se solicita avizarea arestării lui Cătălin Voicu, se mai arată că prerogativele funcţiilor deţinute de acesta „i-au facilitat accesul la informaţii vizând angajaţii Ministerului justiţiei, Ministerul; Administraţiei şi Internelor, demnitari şi oameni politici, cu referire la cariera profesională, posibile abateri disciplinare ori fapte de natură penală”.
            Documentul mai menţionează că, în virtutea aceloraşi prerogative, dar şi a calităţii de membru PSD, Cătălin Voicu „şi-a stabilit un cerc relaţional format din numeroşi judecători, procurori şi ofiţeri de poliţie care ocupau funcţii de conducere în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice la nivel central, demnitari, lideri politici, oameni de afaceri importanţi, intermediind între aceştia rezolvarea în afara cadrului legal a unor interese private vizând în principal actul de justiţie, promovarea în funcţii, obţinerea de foloase materiale necuvenite”.
            Lui Cătălin Voicu i se impută că a atras în sfera sa de influenţă un număr mare de magistraţi de la instanţele şi parchetele din întreaga ţară, ofiţeri de poliţie cu funcţii de conducere la nivel central sau local, demnitari, oameni de afaceri şi lideri politici de care s-a folosit pentru a obţine avantaje personale de natură patrimonială şi nepatrimonială, în categoria acestora din urmă intrând sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice importante.
            Pentru a elimina riscul descoperirii infracţiunilor săvârşite, Cătălin Voicu a conceput şi adoptat următorul mod de operare: „organizarea întâlnirilor în condiţii de maximă confidenţialitate, respectiv în spaţii cu acces restricţionat şi riguros controlate pentru detectarea eventualelor mijloace de interceptare (subsolul unui imobil şi separeul unui restaurant, dotate cu sisteme electronice de securizare la uşile de acces); instruirea de către inculpat a persoanelor care îl deserveau în ambele imobile (patron restaurant, şoferi, etc) să nu furnizeze niciun fel de date referitoare la cei pe care-i convoca la întâlniri şi să se asigure că participanţii, după plecare, nu sunt urmăriţi; invitarea succesivă în imobile a magistraţilor, ofiţerilor de poliţie, demnitarilor, liderilor politici şi oamenilor de afaceri şi organizarea plecării lor în acelaşi mod, pentru ca în eventualitatea unei monitorizări să nu se poată stabili vreo legătură între prezenţa la acele întâlniri şi actul de serviciu ce urma a fi efectuat; folosirea în convorbirile şi comunicările telefonice cu interlocutorii, a unui limbaj disimulat asupra căruia conveniseră în prealabil (ex: invitaţii făcute sub pretextul servirii mesei şi termeni ca: „spital” în loc de instanţă de judecată, „doctor” în loc de magistrat sau avocat, „medicamente” în loc de bani sau alte foloase materiale, etc.)„.
            Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să sesizeze Parlamentul în vederea încuviinţării arestării senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
            Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.
            Conform Regulamentului Senatului, cererea de arestare a unui senator se adresează de către ministrul Justiţiei preşedintelui Senatului, acesta o aduce la cunoştinţă în şedinţă publică, după care o trimite Comisiei juridice, raportul comisiei fiind trimis de BP plenului, care hotărăşte cu votul secret al majorităţii senatorilor.
            Voicu va fi audiat marţi de Comisia juridică în acest caz.
            Irina Dârlea, irina.darlea@mediafax.ro

P.S. Departamentul de Stat a citit azi epopeea Voicu cuprinsă pe acest blog. Sper ca, într-o bună zi, să mă apuc să-mi scriu şi memoriile. 

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU