Investigaţii/Justiţie

Gruparea Mitică – Voicu. 2004. Ultimul tun. Infamul decret.

13 martie 2010

S-a întâmplat pe 15 decembrie 2004. Iar pe 16 decembrie actul era deja publicat în Monitorul Oficial. S-a numit decretul 1164/2004. L-aş cataloga, fără nicio ezitare, infamul decret.

În el, se spunea aşa: „În temeiul prevederilor art. 94, lit. d) şi ale art. 100 din Constituţia României, republicată, din motive umanitare şi pentru ca acest act de clemenţă să conducă la integrarea socială a celor cărora le-a fost acordat,

Preşedintele României decretează:
Art. 1. – Se graţiază pedeapsa cu închisoarea aplicată pentru”:

Şi de aici, îi descriu eu:

1.Mihai Gheorghe, zis şi Dodo, din Strehaia-Mehedinţi ( din patria lui Mitică Iliescu), condamnat pentru săvărşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată la efectuarea de înregistrări inexacte în contabilitate. Prejudiciul adus: nouă miliarde de lei.

2.Abubaker Mergan Călin- condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare, pentru săvărşirea infracţiunii de furt.

3.Valentino Acatrinei-judecător la Curtea de Apel Bucureşti, condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită- în dosarul „Mită pentru magistraţi”. Presa scrie că Acatrinei a fost prins în flagrant în timp ce lua mită, în urma unui denunţ făcut de avocata Lidia Peter. Aceasta a afirmat că i-a dat bani lui Acatrinei pentru favorizarea unui infractor anchetat într-un dosar care-l viza pe româno-israelianul celebru Shimo Naor, acuzat de contrabandă cu arme.

4.Antoneag Victor- nu am găsit date despre el.

5.Bucur Petrică- nu am găsit date despre el.

6.Barbu Vasile- nu am găsit date despre el.

7.Băcilă Violeta Valerica- nu am găsit foarte multe date despre ea, decât ceva în legătură cu un proces cu Societarea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Brăila.

8.Bărbulescu Dănuţ- nu am găsit date despre el.

9.Buruiană Marin- nu am găsit date despre el.

10.Buzea Constantin- nu am găsit date despre el.

11.Buşe Vasile- fost vicepreşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, a fost condamnat pentru acordarea unui credit de 1 milion de dolari prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu. Buşe a întocmit personal deocumentaţia pentru aprobarea credibului, deşi firma care-l solicitase nu depusese niciun act care să permită analizarea oportunităţii şi legalităţii acordării împrumutului.

12.Burcă Aurica( fostă Scarlat)- nu am găsit date despre ea.

13.Creţu Antoaneta- condamnată la cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în urma unui flagrant de mită organizat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Ea a fost acuzată că a promis mai multor persoane paşapoarte în regim de urgenţă, în schimbul unor sume de bani.

14.Ioan Corpodeanu- fostul adjunct al şefului Miliţiei Timiş, acuzat în „dosarul Timişoara” că ar fi ordonat deschiderea focului în decembrie 1989, împotriva revoluţionarilor. A fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor de stradă ce au avut loc în perioada 16-22 decembrie 1989. Atunci, 33 de oameni au murit iar 300 au fost răniţi. Iniţial, membrii Lotului Timişoara au fost acuzaţi de genocid. Ulterior, acuzaţia s-a schimbat în omor deosebit de grav. Atunci când a fost eliberat Corpodeanu, se împlineau exact 15 ani de la evenimentele din decembrie ’89. În Timişoara era declarat doliu în memoria victimelor revoluţiei.

15.Miron Cozma- „Luceafărul” era condamnat la 18 ani închisoare pentru subminarea puterii de stat. Era al patrulea român din istorie care primea o asemenea încadrare. După mareşalul Ioan Antonescu şi Nicolae şi Elena Creauşescu. Când a fost eliberat, în 2004, executase doar 7 ani şi 11 luni. După două zile de la eliberare, era reîncarcerat printr-un nou decret de revocare a graţierii şi în urma unui nou mandat emis de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Ce a urmat după asta, ştim…

16.Chetreanu Neculai- condamnat la trei ani de închisoare pentru furt de autoturisme.

17.Dragomir Iulian- nu am găsit date despre el.

18.Dragomir Gabriel Cristian- nu am găsit date despre el.

19. Focea Georgeta- nu am găsit date despre ea.

20.Florescu Marin-unul dintre cei mai cunoscuţi şi temuţi infractori din lumea interlopă a Văii Jiului, cu nenumărate tâlhării, furturi, violuri şi scandaluri publice la activ. Potrivit procurorilor, a violat o fetiţă de doar 10 ani, din Lupeni, fetiţa rămânând trumatizată. La vremea aceea, Florescu era condamnat pentru furt calificat, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare. În cazierul lui Marin, printre numeroasele infracţiuni mai figura şi o condamnare de 1.175 de zile. Poliţiştii şi procurorii au fost extrem de revoltaţi când au auzit că Florescu Marin, un personaj care a terorizat de-a dreptul Valea Jiului, un infractor extrem de periculos a fost graţiat.

21.Gal Feren Csaba- condamnat la închisoare pentru că racola tineri şi îi ajuta să treacă fraudulos frontiera în Ungaria, Serbia şi Austria. Femeile erau racolate pentru practicarea prostituţiei şi bărbaţii pentru prestarea de muncă la negru. Mai mult, a fost acuzat că împreună cu alţi trei bărbaţi a sechestrat şi bătut două călăuze pentru o datorie de 6.000 de mărci.

22.Ghindea Ioan- condamnat pentru trafic de influenţă.

23.Grasian Rusalina- condamnată la un an de închisoare pentru tâlhărie.

24.Ghiorghiţă Horia Ioan- afacerist din Timişoara condamnat la patru ani de închisoare pentru înşelăciune. Potrivit sentinţei, acesta a cumpărat produse petroliere cu cec fără acoperire. Prejudiciul stabilit a fost de nouă miliarde de lei, la nivelul anului 2002. Timişoreanul s-a bucurat doar de două zile de libertate, pentru că în urma scandalului iscat de eliberarea lui Cozma, decretul a fost revocat. Însă Horia Ghiorghiţă a fost până la urmă eliberat cinci luni mai târziu, în iunie 2005, după ce afaceristul a constetat executarea pedepsei la Judecătoria Timişoara. Judecătorul care a dat sentinţa a recunoscut că nu are competenţa de a anula un decret prezidenţial de revocare dar, cu toate acestea, el şi-a asumat eliberarea lui Ghiorghiţă, creând un precedent care avea că se termine şi cu eliberarea lui Cozma în iunie 2005. Instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că privarea acestuia de libertate intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Dar povestea acestui afacerist nu se termină aici. Deţinutul Ghiorghiţă nu a fost mulţumit numai cu asta. Aşa că a evaluat în bani cele cinci luni scurse de la rearestarea lui şi a cerut 1,5 milioane de euro statului român, reprezentat prin Ministrul de Finanţe.

25.Isac Petre- primul consilier guvernamental condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată . El a fost acuzat că în 1997-1998 ar fi cerut de la o firmă 2.000 de dolari, iar de la un cetăţean american ar fi pretins 10.000 de dolari pentru realizarea unor investiţii pe Valea Prahovei.

26.Marica Mihai Octavian – nu am găsit date despre el.

27.Măslină Florin– nu am găsit date despre el.

28.Maximiuc Vasile-nu am găsit date despre el.

29.Mihai Biriţă-membru al unul clan din Sibiu, a fost condamnat la închisoare pentru tâlhărie.

30.Motoroiu Ion- nu am găsit date despre el.

31.Negrea Ioan- condamnat la un an închisoare pentru infracţiunea de folosire la autoritatea vamală a documentelor vamale, de transport sau comerciale, falsificate, pentru care este prevazuta o pedeapsa de 3 la 10 ani închisoare. Ştiind că va beneficia de clemenţa prezidentială, Negrea s-a prezentat pentru încarcerare cu cîteva zile înaintea emiterii decretului prezidential de gratiere personală. Şi voi reveni la această poveste, extrem de interesantă….

32.Olariu Dumitru- nu am găsit date despre el.

33.Oltean Viorel-nu am găsit date despre el.

34.Olteanu Nicolae- condamnat la închisoare pentru vătămare corporală gravă şi lipsire de libertate. Iniţial, fusese acuzat de tentativă de omor, dar i s-a schimbat încadrarea juridică. Posibilă legătură cu clanul Clămparu.

35.Peagu Leonard- nu am găsit datedespre el.

36.Dumitru Puşcălău– nu am găsit date despre el.

37.Prodan Maria Magdalena- condamnată la trei ani de închisoare pentru proxenetism şi prostituţie.

38.Roman Nicolae- nu am găsit date despre el.

39.Robu Leonard Emil- condamnat la închisoare pentru tâlhărie.

40.Sina Laurenţiu-nu am găsit date despre el.

41.Stăncoi Vasile Petre- nu am găsit date despre el.

42.Soare Gheorghe- nu am găsit date despre el.

43.Szabo Levente Csaba- nu am găsit date despre el.

44.Ştefănescu Daniel Cosmin-condamnat la 25 ani de închisoare pentru asasinarea cântăreţei Mihaela Runceanu.

45.Tiboacă Ionuţ Gheorghe – nu am găsit date despre el.

46.Zorilă Marin- nuam găsit date despre el.

În acest decret sunt 46 de oameni. La vremea respectivă, atenţia mass media a fost concentrată exclusiv pe cazul eliberării lui Miron Cozma, ce a revoltat opinia publică. Se poate ca exact ăsta a fost şi scopul. Presa să urle în legătură cu Cozma, şi să nu-şi concentreze deloc atenţia pe ceilalţi.

A fost şi rău, a fost şi bine, aş zice. Rău, pentru că unii din ceilalţi 45 au scăpat de tot din închisoare. Şi a fost bine, pentru că, în urma scandalului Cozma, Ion Iliescu a fost nevoie să revoce, printr-un alt decret, graţierile iniţiale. Iar unii au fost, totuşi, reîncarceraţi. O parte din aceştia au scăpat, peste ceva timp.

Însă problema cea mai mare aş zice că a fost alta. Şi se rezumă în întrebarea: cum de se poate ca un preşedinte al României, la sfârşit de mandat, să graţieze oameni condamnaţi pentru corupţie, infractori deosebit de periculoşi, asasini, proxeneţi, un om care a ordonat deschiderea focului împotriva revoluţionarilor la Timişoara, câţiva tâlhari de doi bani dar şi violatori de copii?

În spatele acestei operaţiuni, spun unii, au fost doar doi oameni care, pe vremea aceea, lucrau şi îşi făceau treburile murdare direct din Palatul Cotroceni.

Dumitru Iliescu era primul. Pe vremea aceea, consilier de stat al lui Ion Iliescu. Al doilea, era nimeni altul decât Cătălin Voicu, şi el consilier la Preşedinţia României, pe probleme de siguranţă naţională şi pe o funcţie care s-a înfiinţat doar pentru el: aceea de detaşat al SPP în CSAT.

Se spune că decretul 1164/2004 a fost, la vremea aceea, ultimul lor mare tun. Şi asta pentru că, pentru fiecare persoană eliberată, cei doi ar fi primit substanţiale sume de bani. În unele cazuri, sumele ajungând zeci şi chiar şi o sută de mii de euro.

Vă întrebaţi oare cum a fost posibil aşa ceva? M-am întrebat şi eu. Destul de mult timp. Iar răspunsul nu e tocmai fericit. Se pare că toate actele care însoţeau propunerile de eliberare a acestor oameni conţineau numai invenţii. Nimic real. De ce? Pentru că atât Mitică Iliescu, cât şi Cătălin Voicu controlau sistemul, reţeaua. Pe câteva paliere: juridic, economic şi politic. De la procurorul general al României, Ilie Botoş, la şeful PNA, la UM 0215, până la unul dintre miniştrii de Intene. Aşa că un accept din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a fost, pentru ei, un mezelic. Iar avizul din partea Ministerului Justiţiei nici n-a mai existat. Toţi cei 46 au fost prezentaţi preşedintelui României de atunci, cât se pare că şi premierului, având un comportament ireproşabil.

Ion Iliescu a semnat. Poate şi pentru că, în acea listă, era Miron Cozma. Sau poate şi pentru că insistenţele grupării Mitică- Voicu au fost mult prea mari.

N-am să înţeleg însă niciodată cum şi, mai ales, de ce Ion Iliescu a stat lipit de cele două sinistre personaje. Şi a stat, nu mai puţin de 15 ani. Sunt unele lucruri cărora, în lipsa unor dovezi, n-am cum să le dau crezare. Dar sunt şi lucruri ciudate, de exemplu, în legătură cu acest decret.

De ce a fost nevoie ca Ioan Talpeş să se ducă personal cu decretul la Adrian Năstase pentru contrasemnare? De ce Năstase, care era, la vremea aceea, în timpul unei campanii electorale pentru Preşedinţie, nu l-a oprit? Poate şi pentru că Mitică era la fel de mare în vremea aceea. Şi nu prea putea zice nimic….

Oricum, cel mai haios, dacă poate fi ceva haios în povestea asta, este că un fost procuror, fost prefect pe vremea lui Năstase şi fost ziarist, Marian Valer, s-a enervat şi, la un moment dat, a făcut un denunţ penal împotriva lui Ilie Botoş, procurorul general al României şi împotriva lui Ioan Amarie, fost procuror general al PNA. El a cerut CSM, Ministrului Justiţiei şi Preşedintelui României, cercetarea acestora pentru favorizarea infractorului, sub aspectul infracţiunii prevazute şi pedepsite de art. 264 din Codul Penal.

Aşa se face că, printre multe altele, fostul procuror şi prefect vorbeşte, la un moment dat, de povestea unuia dintre cei 46 de graţiaţi, în Gazeta de Nord-Vest. Texul poate fi găsit foarte uşor aici.

“Potrivit unor surse din SIPI si din SIPA Satu Mare, în primavara acestui an, un condamnat încarcerat în Arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Negrea Ioan din Baia Mare, a declarat, în mai multe rînduri, ca i-a dat un autoturism Audi A6 şi o sumă în valută comisarului Span Remus pentru a-i rezolva o graţiere personală la Preşedinţia României în decembrie 2004. Negrea a afirmat ca banii i-au fost solicitaţi de Span cu menţiunea că trebuie să-i dea procurorului general Botoş.

(…)Pentru a beneficia de clemenţa prezidenţială, Negrea s-a prezentat pentru încarcerare cu cîteva zile înaintea emiterii decretului prezidenţial de graţiere personală, fapt petrecut la 16 decembrie 2004.

Negrea s-a prezentat la Arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, deşi în mod normal ar fi trebuit să se prezinte la Arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, judetul său de domiciliu. A făcut acest lucru la recomandarea lui Span, întrucît în Arestul IJP Maramures ar fi intrat în raza de activitate a sefului UM 0962 Maramures, Vasile Muresan, cu care Span se afla în relatii conflictuale.

(…) Dubios este, pe de o parte, ca Negrea a fost gratiat pe motivul ca este singura sursa de întretinere a familiei, desi nu era încadrat în munca si nu avea surse sigure de existenta, iar, pe de alta parte, nu avea avizul necesar de la Ministerul Justitiei ca si ceilalti gratiati de pe lista.

Vazînd ca nu este eliberat, Negrea a dezvaluit combinatia sa cu Span, iar la începutul lunii iunie a.c. a fost liberat conditionat dupa ispasirea a jumatate din pedeapsa. Dezvaluirile facute de Negrea Ioan au fost raportate sefului Serviciului Cercetari Penale Satu Mare, comisarul Hotea Ioan, în subordinea caruia se afla arestul IJP, dar acesta nu a sesizat institutiile competente întrucît se afla în relatii de prietenie cu Span.

Drept recunostinta, la propunerea si cu concursul comisarului Span, Hotea a fost promovat recent sef al Serviciului Teritorial Oradea al Directiei Anticoruptie din MAI. (…) În ultima perioada, Span s-a laudat de mai multe ori ca are toata Transilvania sub controlul sau.”

Să mai spun cine este acest Remus Span?

Cum a ajuns el de la şef de Poliţie Rutieră Baia Mare, şef al Poliţiei Baia Sprie, şef al Serviciului de Informaţii Maramureş al MAI , şef al Serviciului de Informaţii Satu Mare al MAI, şef al Poliţiei Judiciare a PNA, prim-adjunct al Direcţiei Anticorupţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor?

Cum a trecut şi pe la DGIPI şi, cu o săptămână înainte de arestarea lui Cornel Şerban, a plecat ca adjunct al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera? Cum de a fost un aliat al grupării condusă de Mitică şi Voicu, via Ilie Botoş? 

Cum de s-a internat în spital şi a fost percheziţionat în lipsă, când a auzit că este cercetat de DIICOT şi există un mandat de aducere pe numele lui pentru sustragere şi plasare de informaţii secrete?

Cât despre relaţia Voicu- Botoş, am mai scris. Tot aici.

ARTICOLE SIMILARE
5 Comentarii
 1. Răspunde

  andrei

  14 martie 2010 22:06:57

  Te felicit Sorina! Pentru curaj, daruire si mai ales incapatanarea ta de a arata celor care vor sa vada, adevarul.
  Despre personajele de mai sus, nu am nici cea mai mica indoiala ca asa stau lucrurile.
  Te urmaresc de ceva timp, si chiar daca muncesti la un trust care nu-mi este deloc simpatic, te admir din tot sufletul.
  Sunt un fost ziarist de investigatii din anii 94-95 si stiu ce inseamna efortul tau. BRAVO!

 2. Răspunde

  Desene animate

  16 martie 2010 20:09:08

  Felicitari pentru investigatie.
  Sper sa revii cu altele, insa si sa continui acest caz…pt ca am senzatia ca "justitia" il va continua doar pana la un punct..de ochii lumii..

 3. Răspunde

  ziarist

  16 martie 2010 20:11:02

  @andrei, desene animate. Multumesc, multumesc!

 4. Răspunde

  ioan

  20 martie 2010 17:36:18

  Stimata doamna Sorina Matei,
  “Gruparea Mitica-Voicu.2004. Ultimul tun. Infamul decret” reprezinta, cel putin pentru mine, un inceput in materie de deontologie.
  Spun – inceput – din motive ce se sustin prin chiar limitele abordarii, permitandu-mi sa ma exprim si asupra continuarii unei practici ce nu are nimic cu un demers corect, ba chiar poate sa puna sub semnul intrebarii intreaga actiune. Asta, cu atat mai mult, cu cat ne aflam in fata unui profesionist al condeiului si informatiei, cu experienta recunoscuta.
  Ma refer la fraza : „De ce a fost nevoie ca Ioan Talpes sa se duca personal cu decretul la Adrian Nastase pentru contrasemnare ?”
  Nu stiu de unde aveti aceasta informatie. Va pot garanta ca nu am auzit despre acel decret decat dupa ce a fost semnat si a aparut in Monitorul Oficial, considerandu-l o grava eroare, cu repercusiuni majore asupra imaginii presedintelui Ion Iliescu.
  Tin sa va precizez ca la acea data eu eram ministru de stat in cadrul guvernului Romaniei si nu aveam nicio abilitate in materia promovarii unor astfel de acte.
  De altfel, Dvs. ati fi putut sesiza din demersurile intreprinse ca Ioan Talpes nu s-a aflat in nici o relatie si nu a facut nici un gest in favoarea vreunui condamnat.
  Mai mult chiar, persoana care indeplinea functia de consilier juridic la Presedintie poate sa va confirme interventia mea, nu numai sub aspectul reprosurilor ci si a acuzelor pe care le-am formulat la adresa sustinatorilor acelei actiuni banditesti, promovata de niste personaje execrabile care au maculat si continua sa murdareasca viata politica in Romania.
  Sper ca, in urma acestui demers, voi avea sansa unor precizari din partea dvs., stimata doamna Sorina Matei.
  Astept cu incredere,
  Ioan Talpes

 5. Răspunde

  Theo-Phyl

  21 martie 2010 21:35:02

  Salut!
  Perla de jurnalism autentic si de atitudine civica adevarata. Multumiri multe,
  Cu mult respect!

LASĂ UN COMENTARIU