Politic
Geoana&comp fata-n fata cu reactiunea PSD
Asa arata Mircea Geoana, sambata, dupa Comitetul Executiv de la Brasov. Un Comitet in care Liviu Dragnea, Cristian Diaconescu, Dan Nica, Titus Corlatean sau Ilie Sarbu si-au vazut din nou visele spulberate. Au vrut sa fie ministri… Si nu numai ei. Dar, n-a fost sa fie. Au vrut sa-si depuna mandatele, daca Ion Iliescu nu va fi exclus din partid, n-au mai avut curaj. Au venit la Comitet, n-au mai avut voce.
Cinci figuri din PSD care vor, cu disperare, sa fie la putere.
Figura 1. Liviu Dragnea
Momentul: Aprilie 2007. Isi depunea mandatul, isi recupera mandatul de vicepresedinte, iar si-l depunea, iar si-l recupera…nici el nu mai stia….Isi „gratula” cu vorbe grele un important coleg care avea in cap numai suspendarea lui Traian Basescu. Dragnea- „teroristul”- nu voia cu niciun chip ca Traian Basescu sa fie suspendat. Visa atunci tot la o guvernare cu PD.
Momentul: Octombrie 2007. Isi depunea din nou mandatul, daca Ion Iliescu nu va fi exclus din partid. Spunea aceluiasi important coleg ca este un „adevarat lider, un adevarat sef de partid”.
Era iar disperat. Visul de a ajunge ministru a fost din nou spulberat…Nu putea sa mai faca campanie, nu putea sa mai dea ochii cu primarii…Nu putea multe. Si in Comitet n-a mai putut sa zica si sa faca nimic.
Figura 2. Cristian Diaconescu
O mare surpriza neplacuta, pentru mine.
Momentele lui au fost tot mai dese. Iar Cristi, printre putinii oameni din PSD simpatizati de presa, a suferit in ultimele luni o transformare totala. Nu de putine ori m-am intrebat daca mirajul Puterii chiar poate transforma in asa hal un om. Sau acesta era Cristi cu adevarat si multi ne-am inselat?
Cu Geoana nu prea mai vorbeste, ca deh…Clujul i-a bagat in cap visul de a fi sef de partid. Un vis spulberat, cel putin deocamdata. Sef la SIE n-a ajuns. Si nici ministru. Pentru ca, din nou, n-a avut noroc. Degeaba s-au varsat lacrimi, degeaba a fugit nasul de la nunta sa se intalneasca cu Basescu…Dupa atatea „succese”, Cristi a mai incasat unul… Visul de a-l da afara pe Ion Iliescu din partid.
Figura 3. Dan Nica
Uitati-va ce gasca e la putere in PSD si, in spate, tractat de mirajul Puterii, o sa-l vedeti mereu pe Dan Nica. Vrea si el sa fie din nou ministru, chiar si sef peste alt serviciu de informatii. N-a fost sa fie nici de data asta. Si visul lui s-a spulberat la motiune….Si visul lui s-a transformat in cosmar la Brasov.
Figura 4. Titus Corlatean
Secretar general al PSD. Pozitie importanta in partid. Tractorul partidului pentru europarlamentare care, pe langa momentul 25 noiembrie, mai are de gestionat inca trei campanii.
Referendumul l-a facut praf, atunci cand a anuntat organizatiile, cu cateva ore inainte de inchiderea urnelor, ca PSD conduce detasat la vot. Demobilizare totala. Un secretar general care, oficial, facea numaratori paralele pe 19 mai…si care, in biroul de la partid, citea intensiv bloguri si se certa cu ziaristii.
Pe de alta parte, si el voia, cu disperare, sa vada, acum, PSD la Putere. Si el s-a dus acasa la Mircea Geoana , in toiul noptii, sa se intalneasca cu Traian Basescu. Dar, din nou, nesansa… Destinul…N-a fost sa fie…Contestat de unele organizatii si in Comitetul Executiv, Titus Corlatean si-a aratat si el, la Brasov, adevarata Putere. Puterea de a nu-si putea depune mandatul, Puterea de a nu avea niciun fel de Putere in PSD.
Figura 5. Ilie Sarbu
La fel de disperat ca Dan Nica. Prieten al grupului de la Cluj si socrul noii sperante a PSD, Victor Ponta, si Ilie Sarbu se visa prin Palatul Victoria. Ba ministru, ba vicepremier..Orice, numai important demnitar sa fie…Nici el nu si-a depus mandatul, nici el n-a reusit „marea excludere” din PSD…
Ultima figura este cea din fotografie. Mircea Geoana. Evolutia lui are in spate putina istorie si destula inconsecventa politica. Dar, peste toate acestea, in 2005, taberele au hotarat. Si l-au impus pe Geoana sef de partid. A fost confirmat in 2006. De atunci, Geoana are la activ doua mari actiuni politice ale PSD. Un referendum esuat si o motiune care l-a lasat fara nicio putere in partid. De trei ani vrea sa fie premier, de doi ani se chiunie sa fie presedinte peste social-democrati, de cateva luni vrea cu disperare sa ajunga la Putere si de ceva timp vrea sa scape de un Ion Iliescu si de multe etichete pe care le are in partid. N-a reusit pana acum nimic. Si reactiile lui Geoana, din timpul Comitetului Executiv de la Brasov, arata disperarea unui lider care se vede fata-n fata cu un partid pe care abia acum vede ca nu-l mai controleaza. Un partid amenintat cu scindarea sau, in cel mai fericit caz, cu un nou Congres care sa-l debarce chiar pe el. Pe Mircea Geoana. Si acum reactiile…
Sambata, 6 octombrie 2007, Brasov:
Dimineata( in timpul intalnirii cu PSD Bucuresti). Organizatia era alaturi de Ion Iliescu. Geoana era decis sa merga pe cartea excluderii. Fata-n fata cu Bucurestiul coordonat de Vanghelie, Geoana spune: ” Voi vedeti-va de exclusii vostri, noi ne vedem de ai nostri”.
Dupa pranz. Se trezeste si in Comitet cu majoritatea organizatiilor alaturi de Iliescu. Ii ajunsese la urechi zvonul scindarii. Spune ca PSD are picioare de lut, ca partidul a ratat guvernarea din cauza lui Iliescu. Ca Iliescu n-a vrut ca Nastase sa castige alegerile si, de aceea, n-a vrut anticipate in 2003. Ideea era ca sala sa ii dea drepate si s-o intoarca impotriva inamicului public numarul 1. Dar poate ca sala stia istoria PSD mult mai bine decat Mircea Geoana….
Moment delicat. Mircea Geoana iese din sedinta PSD. Sa caute o toaleta. Toti peretii din fata lui erau tapetati cu semne: „Baie ->”. Mircea Geoana intreaba: unde e toatela? Ziaristii arata. Acolo! Raspunsul lui Geoana, ferm, de presedinte de partid: ” Nica(Dan Nica), vino cu mine!”. Mircea Geoana este condus si adus de la toaleta de vicepresedintele PSD, un fost si in continuare doritor al protofoliului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor…
In jur de ora 14.00. Geoana, cu o sala la fel de potrivnica, ajunge la concluzia ca n-are cum sa-l dea afara pe Ion Iliescu. Statutar nu se poate iar, daca se convoca Congres, era riscant. Strategic era o mutare gresita, inaintea campaniei sa-l dai afara pe exponentul nucleului dur din PSD si electoratului fidel, in conditiile in care te lupti sa anunti votantii ca tu, de fapt, ai marit pensiile..Dar, trebuia sa faca ceva. Batista pe tambal. Moratoriu. Subiect „inghetat” pana pe 25 noiembrie. Boala lunga, moarte sigura. Iar replica prin care s-a impus Geoana a fost ceva de genul…”Daca în această perioadă, nu sunteţi de acord cu sancţionarea celor care mai iau atitudini împotriva PSD şi a conducerii PSD, eu plec acasa”…
La terminarea sedintei. In ultima ora a Comitetului, tipetele lidelilor PSD se auzeau deja prin usa. Mircea Geoana iese din sedinta cu figura de mai sus. Asa ca face un ultim exercitiu de forta a unui lider care isi pierduse total autoritatea in fata partidului. Trebuia sa si-o arate, totusi, in fata cuiva important. Viorel Hrebenciuc trebuia sa se duca la o emisiune televizata, sa dezbata motiunea de cenzura. Omul isi daduse deja cuvantul. Numai ca raspunsul lui Geoana a fost spus tare, sa auda toata sala ca el mai e inca presedinte: „Nu te duci nicaieri! Ai zis ca ai treaba acasa. Te duci acasa!”
Mircea Geoana ii intoarce spatele lui Hrebenciuc si zambeste victorios Rodicai Nassar. Apoi pur si simplu pleaca…Nu acasa… Ci intr-un alt birou si, putin mai tarziu, la conferinta de presa.
Asa s-a terminat marele Comitet Executiv de la Brasov.
Ceatateanu' turmentat
„Moment delicat?!” Pai nu a avut dreptate Baselu’? Zau, daca voi exagerati?! Chiar nu realizati ca scoateti oamenii din pepeni? De fapt asta si urmariti! Si apoi faceti pe victimele …
Andreea
@cetateanu’ turmentat
Vezi-ti „frate” de treaba ta, la Golden Blitz! Si lasa lumea in pace. Scimba blogul daca nu-ti place!
@sorina
Intradevar, Cristi Diaconescu ne-a cam dezamagit pe toti. Poate cine stie, isi schimba atitudinea si revine cu picioarele pe pamant. Ca e pacat…Ar fi fost un presedinte de partid ideal pentru PSD.
ziarist
@andreea. poate si-o schimba, poate revine…poate. dar poate asa o fi el. te-ai gandit la asta?
Anonim
Figura 2 (cu noua fata) acum la Dana Grecu.