Investigaţii/Justiţie

Cine vrea să-l scape de dosar pe Liviu Dragnea?

18 septembrie 2013

Liviu Dragnea a mărturisit ieri că s-a cam plictisit să vină la DNA. Petrece ziua întreagă la DNA citindu-și dosarul și noaptea în minister. Omul, cetățeanul, demnitarul, vicepremierul, deputatul, președintele executiv, fostul șef de Consiliu Județean, „tătucul” baronilor, inginerul și soțul Liviu Dragnea carevasăzică nu mai poate efectiv să muncească pentru statul român, pentru țară, pentru popor, pentru noi toți, pentru urmașii urmașilor noștri din cauza DNA. Nu știm exact nici ce a muncit până acum.

Cu doar câteva zile înainte, o altă declarație vine, la TVR, din partea premierului Victor Ponta, șeful lui Dragnea pe linie de partid și de Guvern: „Eu cred că sub conducerea domnului Morar și a altor oameni, Parchetul a făcut dosare politice. În special, dosarul de la referendum. Un dosar pur politic care n-are legătură cu nicio faptă din Codul Penal sau din vreo lege specială. Un dosar politic împotriva celor care au fost adversari ai domnului Băsescu. Așa încât ideea de a avea o conducere legală, stabilă și imparțială care să nu facă dosare politice era extrem de importantă. Nu pot să dau asemenea note și nici n-ar fi cazul, dar sunt convins că sunt oameni crescuți de către Morar pentru a face dosare politice. Însă sper ca încet- încet lucrurile acestea să se elimine”.
Păi dacă pe domnul Dragnea l-a cam apucat plictiseala/ sictirul și îl cam încurcă DNA iar premierul Ponta este convins că dosarul lui Dragnea este „pur politic”, de ce nu iau politicienii locul procurorilor și se angajează cu toții la DNA? Ei par, întotdeauna, să știe mai bine totul.
Până una- alta, dosarul referendumului, în care Liviu Dragnea este deja urmărit penal și cazul său este amintit în raportul MCV al Comisiei Europene din Ianuarie acest an, și are o multitudine de capete de acuzare (dublu click), este unul dintre cele mai importante și stufoase dosare pe care le are în lucru DNA. Nu este însă și singurul în care ar apărea Liviu Dragnea. Controversele legate de Tel Drum și dosarul „Valerică cel performant”- Valentin Preda, om din anturajul lui Dragnea, acuzat că a penetrat structurile DNA pentru a dărâma dosare de corupție- toate sunt cunoscute.
Cert este că de mai multe săptămâni, lui Liviu Dragnea procurorii au început să-i prezinte materialul de urmărire penală. Dosarul este uriaș dar, cu această ocazie, toți ziariștii au observat că și Liviu Dragnea citește greu. Foaaaarte greu. Rând cu rând, silabă cu silabă, vocală cu vocală. Și așa s-a ajuns în situația în care momentul trimiterii în judecată să coincidă cu expirarea mandatului lui Lucian Papici, la secția I a DNA, cea mai importantă secție a Direcției, cel care urma practic să-i infirme sau să confirme sub semnătură trimiterea lui Dragnea în judecată.
Faptul că mandatul lui Papici, care nu mai poate fi reînnoit, expira la jumătatea lunii septembrie nu era tocmai o noutate. Surpriza vine însă din propunerile absolut uimitoare pe care ministrul Justiției le face pentru conducerea celei mai importante secții din DNA. 
Așa se face că ministrul Cazanciuc, membru al Guvernului Ponta, face mai întâi o propunere pe care ulterior și-o retrage singur.  Apoi, se apucă să facă propuneri verbale către CSM și DNA, pe care nu le mai materializează, dar care sunt refuzate. Interesant în toată această poveste este că numele avansate de ministrul Justiției pentru conducerea secției I ori n-au experiența și expertiza necesare pentru această funcție foarte importantă, ori au într-o oarecare măsură legătură cu dosarul lui Liviu Dragnea. 
De exemplu, procurorul Gheorghe Bocșan, așa cum scrie și Dan Talapalagă este cel care inițial s-a ocupat sârguincios de dosarul Liviu Dragnea pentru ca,ulterior, după alegerile din decembrie, să susțină că s-a gândit mai bine, că nu mai are de fapt probe în dosar și că ar vrea să-i dea lui Liviu Dragnea scoatere de sub urmărire penală. După aceea, Bucșan și-a luat subit concediu, a ieșit cu totul din dosar iar instrumentarea a fost preluată de Lucian Papici.
Pe de altă parte, procurori cu vastă experiență și care s-au remarcat prin instrumentarea celor mai răsunătoare dosare alături de Papici, cum este Mariana Alexandru, par să nu aibă nicio șansă în ocupare a șefiei Secției I. În strategia ministrului Justiției nu par să conteze foarte tare că dosare ca acelea ale lui Cătălin Voicu, Adrian Năstase, Monica Ridzi, Becali, Remeș, dosare grele despre corupția din Justiție sau din alte zone importante au fost rezultatele cu care ani de-a rândul DNA s-a mândrit, au fost remarcate internațional și au arătat că o asemenea instituție extrem de importantă poate să funcționeze, având în Justiție record la condamnări.
În ochii ministrului Cazanciuc, acești oameni par să nu fie suficient de buni doar pentru că-și fac, cu adevărat, meseria și pentru că au trimis după gratii infractori. La polul opus însă, experiența Marianei Alexandru a fost recunoscută de șeful DNA, Laura Codruța Kovesi care a numit-o pe procuroare ajunct al Secției I a DNA.
Ca atare, în lipsa unei soluții, șeful DNA a cerut delegare de la procurorul general Tiberiu Nițu pe funcția de șef al Sectiei I, pentru trei luni, tot pentru Lucian Papici. Cererea a fost aprobată într-un sfârșit.
De frica vizitei experților Comisiei Europene care evaluează România în ceea ce privește progresele pe Justiție și în perspectiva raportului din decembrie, totul a rămas în stand-by. Ministrul Justiției a evitat astfel apariția unei dispute publice pe această temă care ar fi fost percepută negativ european, însă numirea șefului secției I a DNA a rămas în continuare nerezolvată. 
Așa se face că totul se va relua la sfârșitul anului, probabil după prezentarea raportului Comisiei care se dorește a fi mai apreciativ decât cel de la începutul anului. 
De ce nu găsește ministrul Cazanciuc procurori care au probat prin rezultate pentru a-i propune pentru șefia secției I sau de ce nu vrea să-i vadă, nu prea se știe, dar ne putem face o serioasă și îngrijorătoare idee.
Eu îmi aduc aminte că, până la schimbarea puterii politice, personaje ca Marcel Sâmpetru, George Bălan sau Cătălin Voicu – susținute sau extrem de active politic- voiau, cu toată ardoarea și cu orice preț, să pună mâna pe Justiție, inclusiv pe DNA. Iar tot procurorii din actuala Direcție Națională Anticorupție i-au dovedit pe acești oameni corupți, i-au trimis vreo 7 ani la închisoare sau i-au trimis în judecată. Nimeni nu poate spune că nu s-a întâmplat asta.
Cât despre Liviu Dragnea și „atracția” sa, sub toate formele, față de DNA, nu pot să cred decât că el se va plictisi mult și bine în continuare. Constituția, atât cât va mai supraviețui în actuala formă, spune exact așa, la articolul 16:” Nimeni nu este mai presus de lege. Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.
Adică, pe înțelesul lui Liviu Dragnea, îl citez exact: „Două cuvinte: Ex-clus (sic)!”
Și pe Cătălin Voicu, fostul său bun coleg, îl redau fidel: „Acum vorbesc ca să înțelegeți dumneavoastră!”

ARTICOLE SIMILARE
2 Comentarii
  1. Răspunde

    Marius Toma

    19 septembrie 2013 09:47:35

    Indiferent cat ar trage de timp,pana la anul dupa MCV,poate încă un an doi,alternanta la putere v-a fi inevitabila si atunci mana lunga a legii il va ajunget pe Dragnea cum l-a ajuns pe Nastase.Kovesi are trei ani de stat la DNA si va avea grija sa nu se pună praful pe dosarul participantilor la lovitura de stat din 2012. Acum rade pe scarile DNA ,e cald afara,PSD e la putere,dar vine iarna,ziua se va micsora,v-a trebui sa citească mai repede daca vrea sa vadă la lumina zilei ce scrie in dosar,PSD il v-a rejecta,ca-i face reclama proasta in fiecare zi pe scarile DNA si atunci ii va părea rău ca n-a profitat de judecarea dosarului in timpul domniei USL .

  2. Răspunde

    Anonim

    3 octombrie 2013 08:32:55

    Poate cineva ar trebui sa informeze pe cei care se ocupa de MCV si de chestiunea asta 😉

LASĂ UN COMENTARIU