Investigaţii/Justiţie

Ce nu s-a prea spus…

22 august 2009

Presedintele Traian Basescu a primit, la Palatul Cotroceni, invitatia de a se duce, pe 15 august, la expoziţia de tehnică navală „Naval Defense Exhibition” (NDE)- Constanţa 2009, organizata de…Si acum incepe odiseea: Cristian Andrei Grigore Geamanu (presedinte NDE), Romeo Oita (CEO NDE), contraamiralul cu 2 stele (r.) Cornel Mihai ( purtator de cuvant NDE si fost loctiitor al Sefului Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare din MApN), generalul maior (r.) Ion Eftimie Sandu ( Assistent President NDE) si….Aurel Ionel Lascu ( secretar de stat, seful Departamentului Armamente din minister, PDL, fost coleg de facultate, fost partener de afaceri si prieten bun cu Mihai Stanisoara) .

Sponsori dar si principali planificatori ai evenimentului de trei zile erau firma lui Geamanu( General Defence Corp), firmele lui Oita ( Navigator Technologies LLC si GPSS), Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura din Constanta si Astrid Business Development SRL. Cu sprijinul….Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Economiei si Primariei Constanta…Stiu, suna ca la Festivalul Mamaia…Numai ca seful statului era cat p’aci sa se duca. Insa la un moment dat, s-a razgandit. Hmmm…Dar oricum, l-a trimis acolo pe Iulian Fota ca sa-l reprezinte. Iar de Sfanta Maria, presedintele s-a dus pana la urma la Tismana, asa cum bine stim.


Cristian Andrei Grigore Geamanu.

Presedintele Basescu il cunoaste pe Cristian Andrei Grigore Geamanu. Cel putin, asa sustine Geamanu. Ca-l stie pe seful statului din 1990 si au facut afaceri ( presupun ca in sensul de colaborare) inca de pe vremea cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor. Iar pe Mircea Basescu il stie din 1986. Inregistrat pe camera, si Mircea Basescu confirma ca-l stie pe Geamanu. „A venit pe aici si i-am trimis la Balan( Ion Bălan, şeful administraţiei porturilor maritime Constanţa) ca sa-si organizeze expozitia”, mai spune Mircea Basescu. Deci a/au venit pe acolo sa-l/ sa-i ajute…Si l-a/i-a ajutat. Deci…se cam stiu toti.
Pentru cine a uitat : Cristian Andrei Grigore Geamanu este vicepresedinte pentru Europa de Est al grelei companii americane General Defence Corp, specializată în servicii de achiziţie şi integrare a sistemelor de apărare şi aviaţie pentru guvernul Statelor Unite.Un important furnizor NATO. Fort Lauderdale, Madrid, Lima si Calea Mosilor 113 C, ap. 5, sector 2. Suna ca dracu…Nu, cartierul general nu e la mine-n cartier. Slava Domnului ca e in Fort Lauderdale…

Oita si Cazacu sunt insa personaje de poveste. Traseele celor doi ne aduc aminte, in caz ca mai era nevoie, cam in ce tara traim.


Oita. Romeo Oita.

Romeo Oita e fost ofiter SPP. Fost aghiotant al lui Dan Martian si al lui Nicolae Vacaroiu, Oita practic a fost fortat sa demisioneze din SPP in 2002. Avea atunci gradul de locotenent colonel.
Si a plecat ca sa nu fie dat afara din cauza afacerilor dubioase si certurilor cu alti oameni importanti la ora aia in acelasi serviciu special. Inteleg ca Parchetul il cauta pe acasa, era bagat in multe matrapazlacuri, niste privatizari dubioase cu niste IASuri, avea plangeri penale…si cam asa s-a uschit Oita din SPP. Ce urmeaza dupa asta e, de fapt, nebunia.
Cei care-l cunosc, il descriu ca pe un smenar de doi lei, descurcaret si bun la toate. Cert este ca dupa ce a plecat cum a plecat, omul a facut Colegiul National de Aparare, si-a facut, in 2005, o firma de securitate ( cum fac toti sepepistii care se respecta) Global Private Security Solutions S.R.L (investigatii si securitate), s-a agatat de o domnisoara care lucra pe la ambasada americana si asa, domnul Oita a ajuns intr-un contract de colaborare cu ambasada SUA la Bucuresti.
Din 2005 si pana in 2008 a facut si Academia Nationala de Informatii. Adica s-a scolit si pe la SRI.
Asta asa, ca nu putea sa lipseasca nici SRI din viata lui, documentarea noastra si din tot acest halucinant caz.

Cum a ajuns acest smenar Oita, din 2007, reprezentant al puternicului grup american Navigator Development LLC( industria aviatica si aeronautica) ..asta chiar n-am idee. Si asta nu e tot. Acelasi Oita este, din ianuarie 2007, manager si la Navigator Technologies LLC(industria de software). Si iar nu inteleg cum a ajuns si aici….

Afacerea vietii lui presupun ca se numea Grifon. Ce e Grifon Intelligence Concept? Un vehicul inteligent ce poate fi folosit atat in domeniul civil cat si in cel militar, ce poate deveni un nucleu, o celula, de prelucrare a informatiilor de la sol, aer si apa. Minunatia este interoperabila cu sistemele NATO si Oita voia sa vanda „masina soldatului universal” Armatei Romane. Cu un pret intre 200 si 800 de mii de euro, in functie de dotari. Cam scump, cam scump…

Numai ca n-a durat mult. Si lui Oita i-a venit alta idee. Smecheras de meserie, s-a gandit cu cine sa mai faca o combinatie din care sa castige… Si …a intrat in afaceri cu Cazacu. Oita a cedat gratis conceptul Grifon Romarmului, iar daca statul ii vinde conceptul mai departe, el..Oita..castiga 10%. Misto, nu?

Va intrebati cum de a creat firma lui Oita un asemenea concept? Cu putin ajutor…De fapt, cu mai mult. A avut o echipa de baieti destepti, prieteni cu spate greu si asa a reusit sa faca si un parteneriat public-privat intre firma lui si Ministerul Economiei. Da, Ministerul Economiei de la noi din tara. Directia Generala pentru Industria de Aparare si Probleme Speciale…va suna cunoscut? Director al proiectului Grifon a devenit subit generalul maior in rezerva, doctor inginer ( ce-mi place asta) Sandu Ion Eftimie. Da, personajul de mai jos.

Cert este ca mai sunt doua informatii despre acest individ Oita si informatiile sunt extrem de interesante…spuse…veti rade, chiar de trei surse, care, din cate stiu…nu prea se cunosc. Si bucatelele astea de informatii ar putea descalci multe . Ite pe care noi, profanii, inca nu le-am mirosit.

Prima: Oita a fost( sau chiar este) angajat ca expert la comisia parlamentara pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor. Altii zic ca e expert la comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala…Mai degraba as merge pe a doua varianta…Oricum, un politician l-a bagat la comisie. Il intereseaza informatia, legitimatia si permisul de acces.

Si a doua informatie: 13 ani si o luna, cat a stat in SPP, Romeo Oita a fost extrem de apropiat de Dumitru Iliescu si Catalin Voicu. Voicu e in comisia de aparare, Mitica e…acel Mitica Venicius..Si daca e asa, si sunt mari sanse sa fie, Vanghelie si Hrebenciuc vin automat la pachet. Hmmm…Cand o sa-mi scriu memoriile, cred ca un volum o sa fie numai cu oamenii astia…Noi o sa murim si ei tot o sa respire. Gasca asta e ca aerul… peste tot!

Genealul Sandu este…se stie.Fost secretar de stat, fost sef al Departamentului pentru Armamente din MapN. Doctor inginer…Hmm. Ce bine suna….Oricum, un fin cunoscator al Armatei, un om cu multe relatii, un excelent analist al pietei de profil.

30 aprilie 2009. Aurel Cazacu, Rudolph Giuliani si Constantin Degeratu, la New York. Evenimentul? Of couse, Forumul de Parteneriat Strategic Romano-American.
Sa vorbim de fascinantul Aurel Cazacu? Ca sa intelegem cotele dezastrului, Cazacu e prieten bun si vechi cu Mitica Iliescu…Si e un fel de Mitica Iliescu al SPP pe piata romaneasca de armament . Te ingrozesti, te crucesti si te mai ingrozesti o data…cand iti faci documentarea despre Cazacu. Si apoi te mai uiti inca o data in ce functie e. Acum. Bine ca s-a trezit Videanu sa-l controleze. A trimis Corpul de Control…ce gluma…Tare mi-e ca se va sfarsi invers. Ii va arata el un anumit deget lui Videanu, la final…De ce? E simplu. Cazacu inseamna Directia a IV-a de Contrainformatii Militare a Securitatii, inseamna masonerie, gasca fostilor generali… Inseamna Romarm, Romtehnica si cate si mai cate…Legaturi cu SIE, GRU, CIA si servicii speciale din Orient. Inseamna afaceri cu MIGuri , fregate si alte echipamente, inseamna comert cu armament in Federatia Rusa, Ucraina, Israel, Iordania, tari din Africa si da… Statele Unite. Cazacu e o interfata, o lume, un baiat cu gusturi fine, pe care nimeni nu-l va clinti niciodata…Cazacu a pus, de mai multe ori, cu botul pe labe contraspionajul militar romanesc.

Septembrie 2008. Aici le-a venit ideea. La a doua editie a Expozitiei „Apararea Spatiului Aerian al Marii Negre”. Atunci, expozitia a fost organizata cu sprijinul oficial al Guvernului Romaniei si al ambasadei SUA la Bucuresti. Si e singura manifestare recunoscuta de Departamentul Comertului din SUA, zic ei. De la dreapta la stanga. Stefan Minovici (presedinte si CEO al MIC& Associates), Gen. Sandu Ion Eftimie, Contraamiralul Cornel Mihai si Contraamiralul Dan Popescu. Si daca nu va ajunge, a fost si Nicholas Taubmann, pe atunci ambasadorul SUA, la eveniment.

Ideea crearii DESINTCO le-a venit anul trecut, exact de ziua mea…inteleg de la domnul Cazacu. Dupa expozitia Black Sea Defence de la Romaero, Bucuresti. Atunci au batut palma, in 4 februarie 2009 au facut firma…Envy Tour Travel, cu unic actionar: Alina, fata lui Oita…Numai ca pe 26 iunie 2009, Envy Tour Travel se tranforma brusc si in mare graba… in Defence, Security and Intelligence Co. SRL ( DESINTCO). Puteau sa faca alta firma, dar nu…Au schimbat numele si actionariatul. Iar din DESINTCO actionariatul e superb: Alina dispare, intra tatal- Romeo Oita si apare imediat gasca: Geamanu, Sandu, fata lui Cazacu ( Cazacu, de fapt) si… Mircea Basescu . Numai ca Mircea Basescu a semnat, acum cateva zile, alte acte si e in alta firma: Exhibition Aircraft Defence and Security SRL (EADS….ce coincidenta). Actionarii, baieti destepti, spun ca Mircea Basescu e doar in DESINTCO, Mircea Basescu spune ca e doar in EADS. Si una, si cealalta au aceiasi actionari. Deci..sunt doua firme. Cu aceiasi oameni. Mircea Basescu a iesit…Din una (EADS), din ambele?…Nici nu mai conteaza. Oricum, din ce apare pe obiectele principale de activitate si secundare ale DESINTCO si din cele citite de Mircea Basescu ( de pe actele EADS) rezulta ca toate codurile sunt aceleasi. Acestea:

7022 – Activitati de consultanta pentru afaceri si management

4618- Intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific, n.c.a.

4619 Intermedieri in comertul cu produse diverse

7312 Servicii de reprezentare media

4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet

7912 Activitati ale tur-operatorilor

8230 Activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor

7990 Alte servicii de rezervare si asistenta turistica

7911 Activitati ale agentiilor turistice

7410 Activitati de design specializat

7311 Activitati ale agentiilor de publicitate

7021 Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii

Codul 4618- Intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific, n.c.a. (neclasificate altundeva)…Adica, inclusiv armament.

Discutie Mircea Basescu- Alina Petrescu, prezentator Antena 3, 21 august 2009, ora 10.54:

A.P.- Dar ce intenţiona să facă această firmă?
M.B.- Iată, vă citesc din document( citea din documentele firmei EADS)…
A.P. – Vă rog…
M.B.- Obiectul de activitate al societăţii: domeniul principal în care societatea îşi desfăşoară activitatea este activităţi de consultanţă în management. Punctul 2: activitatea principală a societăţii e activităţi de consultanţă pt afaceri şi management (cod 7022). Deci: nu face comerţ cu arme, nu face nimic! Când am făcut societatea, asta ideea era…De a face o societate care să organizeze târguri şi expoziţii. Nu comerţ cu arme, nu reparaţii de avioane sau de vapoare..
A.P.- Astea sunt obiectele principale?
M.B.- Da!
A.P.- Aveţi şi obiecte secundare?
M.B.- Are.
A.P.- Şi ne citiţi şi de acolo?
M.B. – O să vă citesc… Următorul punct…5.3. Societatea va desfasura si următoarele activităţi secundare: intermedieri în comerţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific n.c.a.
A.P.- Ce înseamnă asta?
M.B.- Habar n-am!
A.P.- Păi, staţi puţin! Sunteţi actionar! Cum?
M.B.- Da, dar nu ştiu ce înseamnă asta.

Inseamna, exact. Inclusiv…armament.

Ce a ramas dupa nebunia asta?

1.Partenerii de afaceri extrem de interesanti si puternici ai lui Mircea Basescu.
2.Halucinantul domn Mircea Basescu care s-a trezit, la 56 de ani, bagat in doua firme care pot comercializa armament. In una a intrat de buna voie, in alta l-ar fi bagat altii. Nici acum nu-mi dau seama cum..
3. Si o intrebare: care dintre baietii destepti( sau cei din spatele lor) au vrut sa dea gata familia Basescu? Sau au mers toti la risc si cineva a defectat?

UPDATE. Cristian Geamanu: „Mircea Băsescu a ştiut ce semnează, cu o mică diferenţă, că s-a schimbat denumirea societăţii, denumirea societăţii fiind iniţial care era (EADS), cu o alta( DESINTCO), pentru că denumirea societăţii nu corespundea cu ceea ce am vrut noi la început”, a spus Cristian Geamănu, vicepreşedinte pentru Europa de Est al General Defense Corp. „S-a schimbat numai denumirea, nu s-a schimbat nicio pagină, nici două, nici trei, nici patru, cum a precizat domnul preşedinte Traian Băsescu”, a continuat el.

UPDATE 1. Cristian Geamanu ar fi nasul lui Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii in Guvernul Isarescu, din martie si pana in decembrie 2000. Frunzaverde, cel care a redactat cea mai ampla strategie de inzestrare a Armatei Romane, pe termen mediu si lung.

ARTICOLE SIMILARE
3 Comentarii
 1. Răspunde

  natriuclor

  22 august 2009 07:31:31

  din ce zici tu, eu am inteles:
  – ca presedintele, in lipsa procentelor din ultimul timp hotaraste sa umble la coarda sensibila prin ''e greu sa te aperi de propriul frate'';
  – ca forte obscure, adversarii presedintelui, i-au inscenat asta;
  – ca a fost pus la cale de elena udrea sa distraga atentia.
  Pentru oricare dintre variante 'jos palaria' in fata machiavelianismului

  Ar mai fi si varianta in care totul e asa cum pare si ca bietul nefericit a semnat ca primarul

 2. Răspunde

  sandman

  22 august 2009 18:16:49

  M-ai dat gata cu documenatrea asta.
  Intr-adevar, astia sint ca aerul- peste tot.
  Deja " Teoria Conspiratiei" mi se pare ca e o poveste banala pe linga asta.

LASĂ UN COMENTARIU