Politic

BLOGUL MEU, in 7plus

17 mai 2007

Parerea mea, despre ceea ce a facut Tolontan, a fost preluata de ziarul 7 plus. Oare de ce?

ARTICOLE SIMILARE
23 Comentarii
 1. Răspunde

  Iorga

  17 mai 2007 06:25:34

  Ne apucam iar de discutia cu drepturile noatre de bloggeri. E evident ca trebuia sa iti ceara dreptul, pentru ca n-au preluat o informatie ci intreg textul. Dar trebuie sa-i intelegi, au ramas asa putini pe-acolo pe la Gica Voicu ca n-au cu sa umple ziarul. Ca Voicu cu pseudonimele lui nu pot scrie chiar tot.

  For the record sint de-acord cu tine in privinta reclamei electorale din GSP. Din cauza unor mici detalii. La o citire atenta a textelor respective se observa ca e fortata folosirea lui nu, (probabil ca sint platiti la numar de nu-uri). Tolontan spunea pe blog, raspunzindu-le propriilor cititori, ca a contactat ambele parti pentru acest gen de campanie. Ceea ce mi se pare bullshit. Pentru ca „da” apare infinit mai rar in topica limbii romine, asa ca Geoana si ai lui n-aveau de ce sa plateasca pentru 5 cuvinte in tot ziarul. Dar sa stii ca nu e publicitate mascata. In prima zi era o caseta care anunta ca accentuarile sint publicitate platita. Dupa n-am mai verificat. Pin’ la urma tre’ sa recunosti ca e ingenioasa povestea.

 2. Răspunde

  OANA DESPA

  17 mai 2007 08:26:54

  Sorina, le-ai dat sau nu acordul? Ca nu inteleg.

 3. Răspunde

  oana dobre

  17 mai 2007 08:55:02

  Daca nu le-ai dat acordul (si sunt sigura ca nu le-ai dat!), asta e o mare mizerie. Din pacate, nu cred ca ai ce sa le faci- blogul e public, disclaimer cu dreprurile de autor nu ai si nici nu stiu daca e reglementat legal asa ceva. Asa ca voila o alta mare mizerie nesanctionata. Mama ei de presa cu furaciunile ei cu tot!

 4. Răspunde

  Iorga

  17 mai 2007 09:21:13

  Normal ca nu l-a dat. Crezi ca a intrebat-o cineva?

 5. Răspunde

  Adriana Popescu

  17 mai 2007 09:22:27

  Atunci se ridica o intrebare: cum ne punem disclaimer pe bloguri? Si ce putem face ca sa nu se mai intample asa ceva? Sunt sigura ca daca Sorina isi dorea o colaborare cu 7 plus o obtinea imediat. In plus, lua si bani pentru ca umplea pagina ziarului.

 6. Răspunde

  Adriana Popescu

  17 mai 2007 09:25:58

  Apropo, disclaimerul ala are vreo valoare juridica? Oana, ai legatura…

 7. Răspunde

  oana dobre

  17 mai 2007 09:29:26

  Adriana, asta ziceam, ca nu stiu daca are valoare juridica. Pentru presa scrisa, are (faza curenta cu „publicarea materialelor fara acordul publicatiei… ) dar pe www nu stiu daca e reglementata. Hai sa ne interesam!

 8. Răspunde

  Adriana Popescu

  17 mai 2007 09:30:18

  Eu tot sap prin diverse site-uri. Am inteles ca e un disclaimer chiar al lui blogger.com, dar nu reusesc sa dau de el 🙁

 9. Răspunde

  oana dobre

  17 mai 2007 09:34:20

  Bingo!

  Legea dreptului de autor:
  Art. 7. — Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt::
  a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
  b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
  c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
  d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
  e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
  f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
  g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
  h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
  i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

  Sorina, trage-le-o!

 10. Răspunde

  Adriana Popescu

  17 mai 2007 09:39:02

  Practic asta e esential: „oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor”. Bon! Ma duc la shopping si cand ma intorc, pun un disclaimer pe blog, cat mine de mare :))

 11. Răspunde

  Iorga

  17 mai 2007 11:01:54

  Bun, ne punem disclaimere. Asta inseamna ca pe linga SRI-ul lui Despa putem sa mai luam bani si de la altii.

 12. Răspunde

  gabi

  17 mai 2007 11:07:40

  Daca verificati, ziaristi buni erati

  Ziarul „7 plus” a cerut ieri acordul pentru publicarea materialului legat de „NU”-ul lui Tolontan. L-am publicat pentru ca ni s-a parut interesant si foarte bine scris.
  Pentru cei stresati de drepturile bloggerilor: cind o sa scrieti ceva interesant, o sa va contactam cu siguranta.

 13. Răspunde

  oana dobre

  17 mai 2007 11:16:30

  Gabi,
  1. Daca aveti acordul explicit al sorinei, e ok pentru voi
  2. Ar trebui sa ne simtim complexati pt ca nu ne ridicam la standardele de excelenta jurnalistica din 7 plus? :))))))

 14. Răspunde

  OANA DESPA

  17 mai 2007 11:42:35

  Eu mi-am pus de ieri, de cand au cerut aia acordul Sorinei. Nu stiu daca le-a dat acordul, d-asta o intrebam. Ai drept de autor si fara avertizare si, credeti-ma, s-ar scoate bani buni. Dar fiti atenti – stirile sau ideile brute nu reprezinta „drept de autor” ci doar materializarea lor ” plastica”, pentru asta mi-am facut anuntz.

 15. Răspunde

  ziarist

  17 mai 2007 12:07:24

  @ Fratilor si surorilor, MI-AM DAT ACORDUL! Eu eram ieri, in campanie, la Jilavele, cu Ion Iliescu. Aveam 1000 de chestii pe cap. Am primit un telefon, in care mi se cerea acordul. Nu stiam despre ce material era vorba si, initial, nu am fost de acord. Dar am zis ca ma mai gandesc. M-am sfatuit cu alti bloggeri prieteni si am ajuns la concluzia ca e mai bine sa-mi dau acordul. (Sa fim seriosi, materialele se pot lua de oricine, de pe blogul vostru, si de pot folosi oriunde. Se pot luat chiar daca iti dai sau nu acordul.) Apoi am aflat ca e vorba de materialul cu Tolontan. Tin sa va reamintesc un fapt important: bloggul este un spatiu public! Mi-am dat acordul pentru ca nu vreau sa se creada ca ceea ce am scris nu sustin in continuare. Sau ca mi-e frica… Este blogul meu, sunt parerile mele, de cetatean, de ziarist, nu sunt pozitiile Antenei 1 sau 3. Intrebarea din blog, era, oarecum,retorica. Si e un semnal de alarma, pentru voi. Unii oameni va pot folosi postarile din blog pentru diverse alte chestii…Din fericire, pentru mine, asta NU s-a intamplat cu ziarul 7plus.

 16. Răspunde

  OANA DESPA

  17 mai 2007 12:32:23

  Sorina, chiar daca e un spatiu public, asta nu inseamna ca nu sunt creatile mele si ca nu am drepturi asupra lor. Lipsa acordului atrage respunderea civila. E clar. Si cred ca e principial sa luam atitudine, nu neaparat sa le cerem bani.

 17. Răspunde

  Iorga

  17 mai 2007 12:36:53

  Si uite asa ne-am inflamat noi ca nu ne-am prins din postul tau sorina ca ti-ai dat acordul. Si, Oana, mi se pare principial si sa le luam banii. Nu tot din mintile si tastaturile noastre vine?

 18. Răspunde

  ziarist

  17 mai 2007 12:45:19

  @ Oana.Da, asa e. Atrage raspunderea civila. Dar eu n-am nici timp si nici chef sa ma lupt cu morile de vant. Si poate unele postari ale voastre au fost luate dehja de altii. Care nici macar n-au cerut acordul. Si va veti trezi dupa mult timp ca au fost luate sau interpretare in fel si chip. Era doar un semnal, pe care l-am tras. Sa nu credeti ca am cerut bani! NU! Am dat doar un acord verbal si gata. Cei de la 7 plus au fost corecti si l-au preluat ca atare. Fara alte comentarii si interpretari.

 19. Răspunde

  ziarist

  17 mai 2007 12:47:38

  @ Iorga, oricum discutia trebuie sa existe. Eu tot ce-am facut a fost sa trag un semnal..

 20. Răspunde

  Balcic

  17 mai 2007 12:54:42

  Raspunsul la intrebarea ta: de ce? este foarte simplu. Cel mai usor e sa-ti ataci dusmanul cu sabia altuia. Adica, daca Tolontan se revolta, nu se va revolta pe Seven Up, nu?

 21. Răspunde

  ziarist

  17 mai 2007 13:04:06

  @Balcic. Corect!

 22. Răspunde

  Adriana Popescu

  17 mai 2007 18:24:59

  Probabil au considerat ca e mult mai fun ca un ziarist din trust ataca un alt ziarist din trust. Simple as that… Daca scriu un editorial in care il fac franjuri pe Vlad, prind prima pagina! Cu poza cu tot: eu, copilul, sotul, mama si soacra-mea! :))

 23. Răspunde

  nimikul

  17 mai 2007 20:37:47

  si uite cum a mai trecut o zi, ca atitea altele, cu oanele nefacind nimik.Previzibil si dureros 😀

LASĂ UN COMENTARIU