Politic

Așadar, USL a furat voturi la refendum

21 iunie 2013

Condamările sunt în prima instanță.

via Hotnews.


Tribunalul Cluj a pronuntat, vineri, primele condamnari in dosarul referendumului din iulie 2012, pentru demiterea din functie a sefului statului. 8 persoane au primit cate un an de inchisoare cu suspendare pentru fraude electorale precum vot multiplu la referendum, insa hotararea instantei nu este definitiva, anunta B1 Tv. Sentintele pot fi contestate la Curtea de Apel Cluj, apoi la ICCJ. Magistratii Tribunalului Cluj au mai decis, vineri, ca persoanele acuzate de frauda sa returneze banii primiti in schimbul votului multiplu.

Presedintele Judecatoriei Cluj-Napoca, judecatorul Lucian Marian, a declarat, vineri seara, pentru Agerpres, ca o instanta de judecata a institutiei pe care o conduce a pronuntat o sentinta de condamnare. „In dosar au fost trimisi in judecata mai multi inculpati si o parte dintre ei au recunoscut. Cei care au recunoscut au fost condamnati, iar pentru restul se continua judecata”, a precizat Lucian Marian, mentionand ca alte informatii va putea sa ofere doar in cursul zilei de marti.

Pe 5 decembrie 2012, cateva persoane au fost trimise in judecata pentru savarsirea infractiunii de promisiune, oferire sau dare de bani in scopul de a determina alegatorul sa voteze la referendumul din 29 iulie si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

”Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile intr-un dosar cunoscut de mass-media sub denumirea ‘Fraude la referendum’ Cluj si au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor: Samson Dumitru (fiul vitreg al ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu – n.red.), Nica Tudorel, Bitu Constantin Sebastian, Magureanu Bogdan Cristian, Hanzi Nicusor Stefan si Niculae Nicholas Vitto, Chiras Gigi Daniel, Hoca Daniel, Hoca Marius, Hoca Petre”, informa, la acea data, un comunicat de presa al PICCJ.

Samson Dumitru, fiul vitreg al fostului ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, a fost trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, Nica Tudorel, Bitu Constantin Sebastian, Magureanu Bogdan Cristian, Hanzi Nicusor Stefan, fiecare pentru complicitate la infractiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Niculae Nicholas Vitto, Chiras Gigi Daniel pentru complicitate la infractiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, precum si sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la exercitarea multipla a votului in cadrul referendumului, Hoca Daniel, Hoca Marius Ioan, Hoca Petre, Lacatus Florin, Otvos Vasile, Aschilean Adrian, Hoca Alexandru, Muza Gabriel, Otvos Aladar, Zoleszak Remus, fiecare pentru savarsirea infractiunii de exercitare multipla a votului in cadrul referendumului.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in contextul organizarii, la data de 29 iulie 2012, a referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei, inculpatul Samson Dumitru a organizat „o actiune de mobilizare” a electoratului la nivelul judetului Cluj, in vederea exercitarii dreptului la vot de catre alegatori, „in schimbul unor foloase materiale” constand in bani sau produse alimentare (mancare si bautura).

„Pentru a pune in aplicare aceasta actiune de mobilizare a electoratului, inculpatul Samson Dumitru a apelat la inculpatii Nica Tudorel, Bitu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiras Gigi Daniel, pe care i-a adus in acest scop din Bucuresti, precum si la inculpatul Magurean Bogdan Cristian (cunoscut in mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul carora a contactat lideri ai unor comunitati cu locuitori majoritari cu situatie defavorizata (acestea fiind persoane lipsite de resurse financiare), pe care sa-i capaciteze in exercitarea dreptului la vot in contra unor sume de bani. Astfel, in data de 29 iulie 2012, inculpatul Samson Dumitru a initiat si s-a asociat cu inculpatii Nica Tudorel, Bitu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiras Gigi Daniel, Magurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicusor Stefan, carora le-a promis si remis suma de 14.000 lei, in vederea savarsirii infractiunii prev. de art. 54 alin. 1 din Legea nr. 3/2000. Totodata, in aceeasi zi, inculpatul Samson Dumitru a oferit, prin intermediul coinculpatilor, sume de bani (respectiv cate 50 de lei de fiecare) alegatorilor din cadrul unor comunitati din comuna Floresti, judetul Cluj si foloase materiale (mancare si bautura in valoare de 1.500 lei) unor comunitati din cartierul Pata Rat in scopul de a determina alegatorii sa voteze in cadrul referendumului, pe aceleasi criterii”, se arata in comunicatul de presa respectiv.

Traian Basescu a fost suspendat in iulie 2012 de Parlament din functia de presedinte al Romaniei, referendumul pentru demiterea sa, organizat in aceeasi luna, nefiind validat din lipsa de cvorum.

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU