Investigaţii/Justiţie

Ziua în care DNA a probat că merge mai departe

8 octombrie 2013

84 de volume numerotate, sigilate, opisate, alături de toate suporturile optice. 353 de pagini de rechizitoriu. Un an și două luni de investigație, de anchetă. Mai mulți procurori care se retrag, inexplicabil, din dosar, un altul care îl preia cu orice risc și este, finalmente, dărâmat de la șefia celei mai importante Secții a DNA, alături de adjunctul său, după ce semnează trimiterea în judecată. Un procuror șef al DNA care trimite dosarul în instanță cu aceeași rezoluție: trimitere în judecată pentru Liviu Dragnea și alte 74 de persoane, membri și președinți ai secțiilor de votare.

Cam așa se rezumă, în cifre și momente seci, dosarul Dragnea, un dosar uriaș, nu doar prin cantitate, ci mai ales prin adevăratul mecanism infracțional pe care-l devoalează, prin metodele ilicite folosite, prin bătălia extrem de dură care s-a dat pentru finalizarea și trimiterea în judecată a acestei spețe și prin greutatea personajului central învinuit.
Un dosar „piatră de hotar” pentru Justiție pentru că toate acestea au legătură, până la urmă, cu respectarea și aplicarea democrației, a standardelor într-un stat membru NATO și al Uniunii Europene.
Nimeni nu este mai presus de lege, proclamă principiile universale democratice și constituționale. Participarea românilor și a oricăror cetățeni în alegeri se face pe baza liberului consimțământ. Nimeni nu are dreptul să exercite presiuni asupra alegătorilor.
Cine încalcă toate acestea, răspunde pentru tot ceea ce a săvârșit în fața Justiției. Asta se va întâmpla începând de ieri. Și este un lucru fundamental pentru funcționarea unui stat de drept.

Alături de cazul Voicu- devoalarea unor rețele de corupție politico-judiciare în cadrul sistemului de Justiție și împreună cu dosarele rețelelor de corupție din Tribunalul București  și Curtea de Apel București, cazul Dragnea poate fi încadrat în seria celor mai dificile și cu rezonanță dosare pe care procurorii DNA le-au instrumentat în ultimii ani. Pentru că acest uriaș caz ne vorbește, în fapt, despre esența democrației – votul popular, liber exprimat și suveran- și despre influențarea/ fraudarea lui prin orice tip mijloace și cu orice fel de consecințe. În orice țară, sub orice formă de guvernământ, așa ceva este un lucru extrem de grav.

Nu este deloc ușor să reușești să expui în fața opiniei publice interne și, mai ales, internaționale un asemenea tablou, pe cât de clar, pe atât de sumbru și infiorător din subteranele funcționării unor partide politice din România. Un vot masiv care, din probele strânse de procurori, arată că a fost fraudat, nimeni nu știe cu exactitate în ce proporție. Dovezile însă dezvăluie că frauda a fost importantă iar, pe atât cât s-a putut proba, Justiția, așa cum este normal, trebuie să se pronunțe. Într-un stat democratic, nu se poate trece cu vederea așa ceva.

Este la fel de important ca „dosarul Dragnea/ fraude la referendum” să fie văzut în toată complexitatea lui. Liviu Dragnea, unul dintre întemeietorii celei mai puternice alianțe politice din ultimii 20 de ani din România, cu o majoritate de 70% în Parlament, personaj extrem de greu în structura decizională a PSD în spatele căruia s-au încolonat toți baronii de care depind viitoarele alegeri- europarlamentare și prezidențiale, a coordonat până în ultimele detalii un întreg mecanism de fraudare a votului popular într-un moment cheie, extrem de delicat pentru menținerea în România a statului de drept.

La ce s-a recurs? La absolut tot. Dintr-o disperare aproape vecină cu demența. S-a pus presiune pe toți președinții și membrii secțiilor de votare din toată țara, s-au falsificat semnături ale morților, soldaților din Afganistan sau ale românilor plecați în străinătate, s-au băgat voturi falsificate în urne, s-au transmis amenințări, s-a alergat cu urna mobilă la ginecologie, ORL, chirurgie, terapie intensivă, hemodializă, pediatrie, s-au inventat pacienți prin spitale, s-a votat multiplu, s-a dezvăluit secretul votului, s-a practicat la greu turism electoral, s-a schimbat ultima cifră a CNP-urilor, s-au băgat minori pe liste și cei care aveau interdicție de vot prin hotărâri judecătorești. S-a instigat, s-au dat bani, s-au luat oamenii din case, s-au băgat cu mult curaj oameni în secții de votare, s-a făcut propagandă în secții deși interzice legea. S-au cumpărat și PDL-iști la kilogram cu doar 100 de lei. Până acolo s-a mers încât, pentru mobilizare, s-au folosit, în mod dureros, și inmul național al acestui stat.

Presiunea a fost uriașă, așa cum reiese din rechizitoriu. Șefii secților de votare erau perfect constienți că vor înfunda pușcăria. Fraudau voturile „prostimii” acasă, se jurau pe copiii lor și….se gândeau la Ceaușescu. „Ați prins prostimea acum, țineți minte ce vă spun eu! (…) Când s-o răscula prostimea, e vai de capul vostru! Ai văzut Ceaușescu, a zis că nu-l dă nimeni jos! Țineți minte ce vă spun eu (…) Trei ani! Poftim, bagă-mă în pușcărie! Ce să-mi faci? (…) Am fost beți! Tu n-auzi că am fost beți, nu mai știu ce am făcut! (…) Ne ducem în pușcărie! Da’, problema, care ne-a dat pe goarnă? Asta e problema!” – Marin Nistor, membru al Biroului Secției de votare nr.114 Bragadiru, Teleorman.

„După noi, potopul”, într-o efuziune infracțională. Cam aceasta a fost atmosfera. „Acum ori niciodată. Avem o singură șansă. Dacă reușim demiterea unui șef de stat prin furt și fraudă, scăpăm toți”. Cam așa s-a gândit. Dar…nu s-a reușit.

Rezultatele prezenței pe hectar în Teleorman, Olt, Gorj și Vrancea au fost și ele de-a dreptul halucinante. 70,16% – Teleorman și chiar 74, 71%- Olt iar procurorii chiar arată cum participarea creștea artificial cu zeci de procente, în urma unor discuții și măsuri ilicite, depășind inexplicabil medii de prezență a celor mai importante alegeri de după 1989.
După 13 ani de la prima „întrecere socialistă”, rechizitoriul procurorilor mai arată că, în PSD, cursa baronilor pentru obținerea celor mai bune „rezultate” în alegeri continuă și acum cu multă patimă și este departe de a se fi sfârși. În cutuma social-democrată, cine obține cel mai bun scor dintre stăpânii județelor are și cel mai greu cuvânt de spus în partid. La referendumul de anul trecut ca și în alegerile din decembrie 2012, Teleormanul lui Liviu Dragnea a fost fruntaș, cu procente de peste 70%. Tot în Teleorman s-a dus și prezidențiabilul Crin Antonescu să candideze, de teama unui rezultat, în București, sub așteptări. Acolo, în ultimii ani, totul era garantat.

Poate nu degeaba chiar Liviu Dragnea s-a aflat la capătul firului, al sistemului IT și al miilor de SMS-uri. Așa, secretarul general al PSD, făuritor al USL, acum vicepremier și om greu, de bază, și-a exercitat puterea de influență în PSD, în PNL, în tot USL și practic a dorit să-și dovedească toate capacitățile, bătând toate recordurile electorale cu putință, în detrimentul vechilor coordonatori de campanii. A rezultat astfel o autentică și complexă mașinărie de fraudare a unui vot popular, în care au fost implicați lideri locali și județeni ai USL ce evidențiază astăzi că, în România, două partide – PSD și PNL- pot funcționa asemeni unor grupări infracționale bine unse și organizate, dacă sunt coordonate de personajul cel mai potrivit.

„Să meargă la ei ACASĂ și să-i aducă să voteze/ Organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe/  Mai sunt trei ore. Avem deja 6 milioane prezenți. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare secție de votare. Ceea ce e foarte realizabil! / Organizați-vă astfel: 30 de militanți pe fiecare secție de votare iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetățeni în următoarele ore!/ La ora 21 avem peste 8 milioane de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secție de vot și scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceți! Curaj!/ Urgent! Luați toate măsurile necesare ca toți oamenii care stau la coadă în secția de vot să fie considerați în incinta secției de votare ca să poate vota!/ Numărați cu atenție și curaj!”

Asta scria, exprima și gândea pe 29 Iulie 2012 Liviu Dragnea. În timpul votului, i s-au raportat, culmea, și voturile împotrivă și cele pentru demiterea președintelui Băsescu din interiorul urnelor secțiilor de vot.
Poate spune acum cineva, în mod corect și cinstit, câți români și-au exprimat în mod liber votul pe 29 Iulie 2012? Câți au fost cu adevărat pro demitere și câți s-au opus? Cât a fost fraudă și cât a fost vot real? Adevăratele răspunsuri le știm toți.

Tocmai de aceea, o asemenea acțiune nu se putea finaliza decât în fața Justiției. Numai ea poate stabili vinovați și pedepse. Într-o democrație în care Justiția funcționează, toate vinovățiile se plătesc.

Curajul de a ancheta asemenea mecanisme de fraudare, într-un stat democratic în care numai poporul e suveran și nicidecum politicienii de la butoane, a fost plătit cu vârf și îndesat, la București, prin demiterea fără drept de apel a procurorului de caz și decapitarea, fără motiv și împotriva regulamentelor, a celei mai importante secții din DNA.

În România, instituția fundamentală de luptă împotriva corupției a fost destabilizată din cauza și cu prețul trimiterii acestui caz foarte important acolo unde-i era locul: pe masa judecătorilor.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și toți procurorii onești din DNA au probat astfel, fără tăgadă, că instituția lor merge mai departe în această luptă esențială, crucială pentru noi toți până la urmă, indiferent de costuri, demiteri, decapitări și consecințe. Întreg sistemul judiciar ar trebui să înțeleagă puternicul semnal transmis.

În aceast stat, ieri, practic, s-a dovedit că nu mor procurorii și nici dosarele când vor politicienii, în ciuda tuturor eforturilor extraordinare depuse.

Oricât de puternici ar fi ei la un moment dat, oamenii politici vin și pleacă. În final, toți trebuie să plătească pentru ce au săvârșit.
Într-o democrație a unui stat NATO și UE, așa este drept și onest.
În firea lucrurilor, așa este, până la urmă…cinstit.

ARTICOLE SIMILARE
1 Comentariu
  1. Răspunde

    Anonim

    10 octombrie 2013 03:14:55

    Buna ziua,

    In ciuda acestui fapt mizeriile umane numite pompos "senatori" in numar de 125 au facut scut impotriva penalului de vozganian…culmea pentru aceleasi acuzatii videanu mai are putin si este mazilit in schim poetul este aparat…

LASĂ UN COMENTARIU