acasa Investigaţii/Justiţie Media Politic Uncategorized

#PUŞCULIŢA LOR (II). TOATE CONTRACTELE SERVICIULUI DE INFORMAŢII EXTERNE CU “GRUPUL ASESOFT”. SEBASTIAN GHIŢĂ A FURNIZAT 2 ANI UN PROGRAM DE “GESTIUNE ECONOMICO-FINANCIARĂ ŞI LOGISTICĂ” PENTRU SIE

8 mai 2017

Conducerea SIE a comunicat, în premieră, în Februarie 2017, în urma unei solicitări legale transmisă în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, faptul că, în perioada 2005-2017, Serviciul de Informaţii Externe a derulat contracte din bani publici cu 3 din cele 50 de societăţi  din “Grupul ASESOFT”, identificate deja procurori ca fiind controlate direct sau prin intepuşi de către Sebastian Ghiţă. Totalul contractelor din fonduri publice atribuite de SIE celor trei firme este de 245.000 de euro, calculat la valoarea medie a cursului euro BNR din anii derulării acestora.

Cel mai mare contract încheiat de Serviciul de Informaţii Externe cu o firmă a “Grupului ASESOFT” s-a derulat timp de 2 ani, a avut o valoare totală de 200.000 de euro, a fost semnat cu TEAMNET INTERNATIONAL SA în perioada în care societatea era deţinută în mod direct de Sebastian Ghiţă, iar în schimbul banilor publici, firma lui Sebastian Ghiţă a furnizat pentru SIE un soft de “gestiune economico- financiară şi logistică”.

Serviciul de Informaţii Externe a atribuit contractul către TEAMNET INTERNATIONAL SA printr-o excepţie prevăzută de la aplicarea prevederilor legale pentru că “îndeplinirea” lui de către firma deţinută în mod direct de Sebastian Ghiţă a “necesitat impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale”.

  • 2007: SIE, CONTRACT DE 200.000 DE EURO DIN BANI PUBLICI, DERULAT PE 2 ANI, CU TEAMNET INTERNATIONAL, DEŢINUTĂ DIRECT DE SEBASTIAN GHIŢĂ

2007 a fost şi în cazul Serviciului de Informaţii Externe, ca şi la SRI, anul când serviciul de informaţii a început să deruleze din fonduri publice un prim contract cu o firmă a “Grupului ASESOFT” deţinută la acea vreme de Sebastian Ghiţă.

Primul contract din bani publici atribuit de SIE (foto dreapta) unei firme din cele peste 50 de societăţi ale “Grupului ASESOFT” controlat de Sebastian Ghiţă a fost încheiat cu firma SC TEAMNET INTERNATIONAL SA, s-a derulat din 30 Ianuarie 2007 şi până pe 12 Decembrie 2008, pe parcursul a doi ani calendaristici, şi potrivit răspunsului SIE, a fost în total de 200.019 de euro din bani publici, calculat la valoarea medie anuală a cursului euro BNR din 2008 (3,6827 lei/euro).

În perioada atribuirii de către SIE a contractului din bani publici de 200.019 de euro către firma SC TEAMNET INTERNATIONAL SA (finalul anului 2006- început de an 2007) TEAMNET INTERNATIONAL SA era înfiinţată deja de 5 ani, avea sediul chiar în clădirea centrală a “Grupului ASESOFT”- Ploieşti, Şoseaua Mihai Bravu, nr. 10, iar firma era deţinută în mod direct de Sebastian Ghiţă cu 69,5%, de Mihail Stan, Bogdan Padiu, Ovidiu Traşcu şi de Bogdan Nedelcu – fiecare cu câte 6,5%, de Dragoş Samoil cu 1%, de Florin Hoinărescu cu 1,5% şi de Iodan Robert Lazăr cu 2%, administrator al TEAMNET INTERNATIONAL, la vremea aceea, fiind colegul de liceu al lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Padiu. Bogan Padiu.

La finalul derulării contractului din bani pubici cu SIE, 12 Decembrie 2008, SC TEAMNET INTERNATIONAL SA era deţinută în mod direct tot de Sebastian Ghiţă.

  • SEBASTIAN GHIŢĂ A FURNIZAT PENTRU SIE UN SOFT DE GESTIUNE ECONOMICO- FINANCIARĂ ŞI LOGISTICĂ IAR “ÎNDEPLINIREA CONTRACTULUI CU SIE A NECESITAT “IMPUNEREA UNOR MĂSURI DE SIGURANŢĂ PENTRU PROTEJAREA INTERESELOR NAŢIONALE

Ca şi în cazul SRI/INSTITUTUL DE TEHNOLOGII AVANSATE care în situaţia atribuirii prin “procedură clasificată” a contractului de 1,97 milioane de euro către firma TEAMNET INTERNATIONAL derulat în 2012 şi 2013 a invocat art.12, litera b din OUG nr.34/2006, şi Serviciul de Informaţii Externe susţine în răspunsul oferit că acest contract al SIE de 200.019 de euro din 2007, atribuit firmei TEAMNET INTERNATIONAL, deţinută în mod direct la acea vreme de Sebastian Ghiţă, procedura de achiziţie a fost aceeaşi: “în conformitate cu prevederile art.12, litera b, din OUG nr.34/2006”, criteriul de atribuire fiind “preţul cel mai scăzut”.

Numai că  ordonanţa 34/2006 privind privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii din 15 Mai 2006, invocată şi de SIE şi de SRI, stabileşte la art. 12 litera b chiar excepţiile legale de la aplicare. Astfel, contractul de 200.019 de euro de la SIE către TEAMNET INTERNATIONAL a fost atribuit de Serviciul de Informaţii Externe prin excepţie prevăzută de la aplicarea preverilor OUG nr.34/2006 pentru că, potrivit art.12 litera b, ”îndeplinirea contractului necesită impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale, potrivit prevederilor legale în vigoare”.

Pentru cei 200.019 de euro primiţi pe perioada a doi ani (30 Ianuarie 2007-12 Decembrie 2008) din bugetul public, firma deţinută de Sebastian Ghiţă, a furnizat SIE, potrivit răspunsului oferit, o “aplicaţie ERP de gestiune economico financiară şi logistică”. ERP/ Enterprise Resourse Planning (Sistemul de planificare a resurselor întreprinderii) este, potrivit datelor publice, un soft/program care facilitează integrarea tuturor informaţiilor dintr-o organizaţie într-o plaformă unică, ţinta fiind asigurarea transparenţei datelor şi facilitatea accesului la orice tip de informaţie utilă în desfăşurarea activităţii respectivei organizaţii. În cazul SIE, aşa cum se susţine în răspunsul oficial, aplicaţia ERP cumpărată de la firma deţinută în mod direct la vremea aceea de Sebastian Ghiţă gestiona zona “economico- financiară şi logistică” a SIE având acces la datele din această arie a serviciului de informaţii.

 În perioada atribuirii de către SIE a contractului de 200 de mii de euro către firma deţinută de Sebastian Ghiţă, a doua parte a anului 2006- începutul anului 2007, la conducerea SIE s-au aflat succesiv generalul de informaţii cu 4 stele, Silviu Predoiu (perioada 20 Iulie 2006- 4 Octombrie 2006), urmat de Claudiu Elwis Săftoiu ( 4 Octombrie 2006- 19 Martie 2007). La finalul derulării contractului SIE cu firma TEAMNET INTERNATIONAL, 12 Decembrie 2008, director al SIE era deja Mihai Răzvan Ungureanu, după un al doilea interimat asigurat de generalul Silviu Predoiu (foto dreapta).

De asemenea, în perioada atribuirii şi derulării contractului, adjunct al directorului SIE era, ca şi în prezent, generalul locotenent Vasile Sarcă.

În prezent, SC TEAMNET INTERNATIONAL SA, campioană a contractelor cu statul din bani publici, este deţinută de Fintech Investment LTD – offshoreul britanic reprezentat de Bogdan Padiu (foto stânga) cu 30,83%, de Bogdan Padiu cu 11,84% ( Bodan Padiu fiind şi administrator al firmei la momentul atriburii contractului de către SIE), de offshoreul cipriot  PST Investment Limited cu 5%, de TNI Stock Invest SRL reprezentată de Mihail Stan cu 2,59%, de Total Pax SRL reprezentată de Vladimir Bârzan cu 1,5%, de UP Stars SRL reprezentată de Costache Conachi cu 1,44%, Invest Guidance SRL, reprezentată de Roxana Dumitrescu cu 1,86%, de IFC din Washington cu 16,18%, Black Sea Trade Developement Bank din Grecia cu 8,33%, Bogdan Nedelcu cu 6,43%, Ovidiu Traşcu cu 6,43%, Mihai Stan cu 1,29%, Nicolae Cucoşel cu 0,13%, Marius Popa cu 0,13%, Roxana Albu cu 0,13%, Ana Maria Doană cu 0,12%, Mihaela Jugănaru cu 0,88%, Roxana Avramescu cu 0,36%, Diana Vasile cu 0,18%, Daniel Tătaru cu 0,2%, Nanau Lucian cu 1,47%, Florin Hoinăescu cu 1,44%, Virgil Maxim cu 0,13%, Adrian Toşca cu 0,13%, Viorica Gorjan cu 0,12%, Mihai Diaconescu cu 0,12%, Meri Dimulescu cu 0,73%. În prezent, împuternicit al firmei este Bogdan Padiu şi director general, iar administratori sunt Bogdan Padiu, Mircea Duţescu, Ali Geafer Nadir, Emilian Komartin, Lucian Nanau, Slanislaw Matkiwsky, Alfredo Rivera şi administrator judiciar provizoriu Diana Rădulescu din partea Trust Insolvency SPRL.

După ce TEAMNET INTERNATIONAL a demarat procedura insolvenţei, pe 13 Aprilie 2017, la cererea procurorilor DNA Ploieşti, judecătorii Curţii de Apel au dispus interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau de lichidare a TEAMNET INTERNATIONAL. SC TEAMNET INTERNATIONAL SA este în prezent inculpată de DNA Ploieşti pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, iar directorul general al societăţii, Bogdan Padiu, este inculpat pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, ambele în formă continuată, şi de constitutire de grup infracţional organizat. Alături de Bogdan Padiu sunt inculpaţi şi Sebastian Ghiţă şi Cristian Anastasescu, administratorul ASESOFT INTERNATIONAL, cumnatul lui Sebastian Ghiţă, ambii reţinuţi de procurori şi aflaţi sub măsura preventivă a controlului judiciar. Bunurile imobile aparţinând SC TEAMNET INTERNATIONAL SA sunt în prezent sub sechestru asigurator impus de procurori până la concurenţa sumei de 5,1 milioane de euro.

  • 2005-2014: DNS BIROTICA, INVOCATĂ ÎN CIRCUITUL FINANCIAR AL “GRUPULUI ASESOFT”, 8 CONTRACTE CU SIE

A doua firmă invocată de procurori ca fiind parte a “Grupului ASESOFT” controlat de Sebastian Ghiţă care a încheiat contracte din bani publici cu Serviciul de Informaţii Externe este, ca şi în cazul SRI, SC DNS Birotica SRL.

Serviciul de Informaţii Externe susţine în răspunsul oferit în Februarie 2017, în baza legii 544/2001 (foto dreapta), că în perioada 4 Noiembrie 2005- 28 Noiembrie 2014 a avut în derulare un număr de 8 contracte din bani publici cu SC DNS Birotica pentru furnizarea de produse de papetărie. Deşi datelele din SEAP/ Sistemul Electronic de Achiziţii Publice diferă nesemnificativ, potrivit SIE, valoarea totală a acestor contracte ar fi fost de 74.112,02 lei, fiecare contract calculat la valoarea medie a cursului euro BNR din anii derulării lor indicând sumă totală de 19.540 euro plătită către SC DNS Birotica.

Majoritatea contractelor cu DNS Birotica, susţine SIE, au fost încheiate prin cerere de ofertă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut iar două dintre cele opt contracte au inclus procedura achiziţiei directe.

Abonată la contracte cu majorotatea instituţiilor de stat, DNS Birotica a fost înfiinţată în Aprilie 2004 de către Ştefan Dobrin şi Camelia Dincă (foto stânga) iar iniţial firma se ocupa cu comerţul cu amănuntul. În 2007, SC DNS Birotica SRL ajunge să aibă o cifră anuală de afaceri de peste 10 milioane de lei, iar în 2014 indicatorii declaraţi ministerului de Finanţe arată că firma ajunge la o cifră de afaceri netă de 5,6 milioane de euro şi un profit net declarat de 430.000 de euro. În 2015, datele ministerului de Finanţe arată că DNS Birotica avea 33 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de 5,4 milioane de euro şi un profit net declarat de 168.000 de euro.

În prezent, firma specializată în furnizarea de produse de birotică şi papetărie pentru instituţiile de stat este deţinută de Ştefan Dobrin cu 55%, Camelia Dobrin cu 40% şi Vasile Dobrin cu 5%, administratorul fiind Ştefan Dobrin.

Famila Dobrin controlează şi DIRECT DISTRIBUŢIE BIROTICA SRL, DNS BUSINESS INTERNATIONAL SRL, DDA BIROTICA OFFICE SRL, EURO TERRA SRL. În Iulie 2016, Ştefan Dobrin, DNS Birotica şi Alina Dinică ajung să facă parte şi din ATMAN PROTECTION SRL, o societate de protecţie şi gardă. Firma de protecţie îşi schimbă activitatea şi începe să se ocupe şi de comerţul cu amănuntul al echipamentului audio-video, servicii privind sistemele de securizare, centre de intermediere telephonică, echipamente de comunicaţii.

Pe 24 Iunie 2015, DNA Ploieşti a instituit prin ordonanţă indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurator asupra DNS Birotica pe sumele existente în conturile bancare şi poprirea sumelor ce urmau să fie încasate în conturile aparţinând SC DNS Birotica SRL, iar pe 13 Iulie 2015, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au ridicat sechestrul instituit de procurori, după ce firma a contestat măsurile asiguratorii în instanţă. Invocată de procurori ca făcând parte din “Grupul ASESOFT”, firma ar fi facturat către unităţi bugetare în perioada 2010-2014 o sumă totală de 3,3 milioane de euro.

  • 2015-2016: Q’NET INTERNATIONAL SRL, FIRMA INTERMEDIARĂ ÎN TRANZACŢIILE FINANCIARE DIN “GRUPUL ASESOFT”, 3 CONTRACTE CU SIE, PRIN EXCEPŢIE PREVĂZUTĂ DE LA APLICAREA LEGII

A treia firmă căreia SIE i-a acordat contracte din bani publici şi care, potrivit procurorilor, face parte din circuitul financiar al “Grupului ASESOFT” este SC Q’NET INTERNATIONAL SRL. Aceeaşi societate a derulat contracte de 1 milion de euro şi cu Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit SIE, contractele din bani publici cu SC Q’NET INTERNATIONAL SRL (foto dreapta) s-au derulat în perioada 24 Noiembrie 2015- 22 Decembrie 2016, au fost în număr de trei, iar totalul acestora calculat la valoarea medie a cursului euro BNR din anii derulării lor indică suma de 25.186 euro. SC Q’NET INTERNATIONAL SRL a livrat în cele trei contracte pentru Serviciul de Informaţii Externe o „unitate de stocare reţea, imprimante profesionale pentru cablaje electronice şi imprimante digitale folio”.

Ca procedură de achiziţie, SIE a folosit în toate cele trei contracte pentru cumpărarea din bani publici a produselor de la SC Q’NET INTERNATIONAL SRL prevederile ordonanţei de urgenţă 114/2011 privind atribuirea anumitor cotnracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii. Astfel, SIE a invocat şi în acest caz o excepţie prevăzută de la aplicarea legii, respective art.22 lit.b din OUG 114/2011, care prevede că ordonanţa de urgenţă nu se aplică în cazul “contractelor destinate activităţilor specifice structurilor de informaţii”. În răspunsul oferit în baza legii, SIE susţine că în cazul funizării de produse de către SC Q’NET INTERNATIONAL SRL, în cazul celor trei contracte din bani publici derulate în perioada 24 Noiembrie 2015- 22 Decembrie 2016, criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

Înfiinţată în 1993, Q’Net International SRL este o firmă de consultanţă în tehnologia informaţiei, deţinută de Bramerton Investments Limited, un offshore din Cipru, cu administrator Vladu Corneliu Marius (foto dreapta). Abonată la contracte din bani publici cu statul, din firmă ajung să facă parte şi Emilian Tulea dar şi SC Bramerton Investments SRL, cu administrator tot Corneliu Vladu, ambii acţionari fiind asociaţi şi în SC Crescendo International SRL. În 2013, SC Bramerton Investments absoarbe Q Net International iar asociaţi rămân Corneliu Vladu şi Emilian Tulea. Reprezentant al offshoreului cipriot devine Orest Robciuc numit de presă şi “tatăl combinaţiilor din domeniul IT”, fiind speculată o apropiere de fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. QNet International SRL se înscrisese anul trecut şi la licitaţiile organizate de DNA.

În rechizitoriul DNA în care au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, pe 28 Iulie 2015, fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu şi Sebastian Ghiţă, QNet International SRL este indicată ca firmă intermediară în tranzacţiile financiare din “Grupul ASESOFT”, cu SC ASESOFT INTERNATIONAL şi SC ASESOFT TECHNOLOGIES SRL, societatea fiind indicată că a primit livrări în sumă de 4,6 milioane de euro fără TVA. Pe 24 Iunie 2015, DNA Ploieşti a instituit prin ordonanţă indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurator asupra Q’Net International SRL pe sumele existente în conturile bancare şi poprirea sumelor ce urmau să fie încasate în conturile aparţinând Q’Net International SRL, iar pe 7 Iulie 2015, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au ridicat sechestrul instituit de procurori, după ce firma a contestat măsurile asiguratorii în instanţă.

Indicatorii declaraţi la ministerul de Finanţe arată că firma Q’Net International SRL a avut o cifră de afaceri netă maximă în anul 2013, ajungând la 18,1 milioane de euro, iar în 2015 a avut 83 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de 9,6 milioane de euro şi un profit net de 843.000 de euro.

Sebastian Aurelian Ghiţă, 39 de ani, este trimis în judecată în două dosare de corupţie, este anchetat în alte trei dosare penale, fiind acuzat în total de procurori de 19 infracţiuni de corupţie, având la activ două mandate de arestare aprobate de judecători pe teritoriul României şi alte trei cerute în prezent de procurori. După ce s-a sustrat 4 luni urmăririi penale şi judecăţii, Sebastian Aurelian Ghiţă a fost capturat pe 13 Aprilie 2017 în Serbia, fiind reţinut şi ulterior arestat pe teritoriul statului sârb, autorităţile din Belgrad acuzându-l de comiterea altor infracţiuni. În prezent, Sebastian Aurelian Ghiţă este încarcerat în penitenciarul Okruzni Zatvor din Belgrad, în aşteptarea extrădării în România

CLICK #PUŞCULIŢA LOR (I). TOATE CONTRACTELE DE MILIOANE DE EURO ALE „ECHIPEI SRI G.MAIOR – F.COLDEA” PENTRU SEBASTIAN GHIŢĂ. GRUPUL”SRI-ASESOFT” ORGANIZAT PE BANI PUBLICI

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU