Media
Liveeeeeeeee, la televizor!
Da, aparitia televiziunilor de stiri, cu breaking news-uri ca „afara ploua” si cu cele mai triste conferinte de presa, date mereu si mereu liveeeeeeee, a nascut o generatie.
Eu si un amic o numim sec: „ generatia live”. Generatia live are doua sau chiar mai multe componente: reporterii generatiei live ( trepadusii sau „fatucile” lui Ion Cristoiu- cuvant care ma izbeste direct in sinapse) si analistii lu’ peste.
Cum se manifesta un reporter al generatiei live? Il recunosti dintr-o privire. Stie tot, despre absolut orice, vorbeste non- stop, daca ar putea si-ar lipi fata de camera tv – doar ca sa-l recunoasca si mama, si tata, si familionul, si tot neamul, cat mai multi, daca se poate, din arborele lui genealogic si al altora…Tinta lui e sa-l retina si frizerul pe care-l frecventeaza uneori si musai vazatoarea din colt…Cu vanzatoarea… nu incape discutie.
Ce stie el? Cam nimic. Nimic precis. Are mereu o impresie despre. Nu conteaza ca e adevarat sau fals, nu conteaza daca are background sau nu, cunostinte despre, daca a citit, daca si-a facut o minima documentare, daca a trait, daca stie care-s regulile, care-i parcursul, care-s conexiunile, daca si-a aruncat vreodata ochii peste vreun statut sau o lege, daca a citit Constitutia, daca stie ca, in 2003, s-a schimbat Constitutia…Daca stie despre ce vorbeste. Nooo! Ideea e una: sa vorbeasca. Liveeee, la televizor.
Si ar vorbi de dimineata, pana seara, daca s-ar putea. Cu politicienii( nu ca ar sti ce sa-i intrebe), cu sinistratii, cu politistii, cu pasagerii avioanelor ramase la sol, cu tot ce e viu si poate sa dea in liveeee…Vorbeste, ca sa umple spatiul de emisie.
Cand participa la conferintele de presa, jurnalistii- reportofon sunt savurosi. Si rigurosi.
Recita exact tot ce spune suckerul X in obosita intalnire cu presa.
Sa-i vezi ca fac conexiuni? Ca au informatii si-l pun in dificultate pe sucker? No! Never. Ca daca-i replica suckerul si-l pun in dificultate….ei, ce fac? Nu da bine…Asa ca pun intrebari ca sa-i auda sefii, mama, familionul…stiti voi…tot ce tine de genealogie. Si el, marele jurnalist, e important. Pentru ca, nu-i asa? Momentul e important.
In general, se cer la toate filmarile. Toate filmarile cu liveeeeeeee. Daca nu face live, si-l pui sa scrie- totul se tranforma intr-un adevarat cosmar. Prefera sa se imbolnaveasca, sa chiuleasca, sa aiba mult tupeu, sa intarzie ca a avut treaba sau, mai elegant, sa-si gaseasca alta treaba tot cu live, bineinteles. Orice altceva, decat sa impacheteze inteligent, coerent si atractiv pentru public o idee sau mai multe intr-o asa-numita beta.
Beta e visul urat. Materialul de autor este nenorocirea ce i se poate cere. Oricum, nu i se mai cere nici asta. Pentru ca, oricum, nu reuseste niciodata s-o faca asa cum trebuie. Natural sound este o notiune pe care n-a inteles-o niciodata.
Vietatile sunt uneori docile ( ca sa utilizez un adjectiv „frumos”). D’asta si supravietuiesc. Pentru ca d’asta supravietuieste si componenta nr. 2 a generatiei live: analistu’ lu’ peste.
Analistii, ca tot am ajuns la ei, sunt o specie fascinanta. „Hai, cand intram?”, „ Hai, cat mai avem?”, „Despre ce discutam? Nu conteaza…Hai, lasa, nu te mai stresa… Lasa, ca ne descurcam noi”….
Ei stau toata ziua si se plimba prin redactii. Nu fac nimic concret. Doar umplu scrumierele de chistoace. Si-l intereseaza ce mai face ala, ce mai zice celalalt… „Aia de ce-a venit? Si de ce s-a mutat dincolo? Ca asta nu prea inteleg…”. Nu, nu-s neaparat interesati de personajele publice pe care, oricum, le comenteaza la orice ora din zi si din noapte. Nooo. Sunt interesati de colegul de langa ei.
Pe personaje, oricum, le cunoaste. „ Cum??? E prietenul meu, mai” sau, dupa caz, „ un dobitoc, asculta-ma pe mine. Il stiu de cand….”….
Daca nu se plimba, fara o directie precisa, la locul de munca, e absent cu desavarsire. Fizic. In schimb, are mereu, dar mereu, telefonul deschis. Pentru ca, nu-i asa? Poate se intampla ceva…poate apare, poate pica un avion, un Guvern sau se impiedica un sucker prin Parlament….Si poate-l suna regia, Domane Ajuta, sa comenteze…Sau poate-l suna, sa vina in platou. Vine oricum…De la mare, din concediu, de la plaja, de la masa…Analistu’ lu’ peste nu-ti da emotii. Ajunge intotdeauna in platou. Are sacoul pregatit.
Ce comenteaza? Nu comenteaza nimic. Pentru ca el nu crede. El stie. Si nu stie oricum. El stie sigur. Nu conteaza ca n-a fost, n-a vazut, n-a trait, n-a dat nici macar un telefon, n-a citit sau nu s-a uitat. El stie. Stie precis ca nu e asa cum se zice, stie exact ca e ca el. Superlativul ii este sinonim. El e foarte, e extrem, e cel mai…Si e extraordinar cand il auzi vorbind despre tot. De la politica, la diagnostice. De la boli, la greve. Orice fel de greve. Trec prin fotbal, se gandesc la muzica, si se opresc la infrastructura. Stiu cum si unde ar trebui sa se opreasca autostrazile, motociclistii, pietonii, pasajerii, soferii, stiu cum e cu parcurile, lacurile, muntii, raul, ramul… efectul de sera, topirea ghetarilor, NATO, Kosovo, Abhazia, Beslan si, bineinteles, Burkina Faso.
Daca-i spui dupa emisie ca nu e asa… sincer, nu prea va recomand. Oricum, va certati. Asa ca, mai bine, va abtineti. Nu stie ce e ala un cvorum ( el te suna sa-i spui doar o cifra ca sa si-o scrie pe foaie), nu stie care-i diferenta dintre o ordonanta de urgenta si o hotarare de guvern sau care-i treaba cu vizita oficiala, de stat sau cea privata. Consilierul personal, prezidential sau de stat ii e tot aia si, bineinteles, habar n-are ce e ala un protocol si ce presupune el…pentru ca, da. Intotdeauna se rataceste prin Parlament- nu nimereste intrarea, mereu descopera ce inseamna Casa Poporului dar intotdeauna uita repede si da, n-a prea fost cu presedintii Romaniei la Vatican ca sa stie care-s treburile cu Papa.
Cel mai amuzat e atunci cand vine sa-ti ceara numere de telefon…”Auzi, ai telefonul lui X?”, „ Da-mi si mie mobilul lui Cutare, ca nu-l mai gasesc”… Cum, tu analistul n-ai mobilul? Pai, parca-ti era prieten Xulescu… Mda.
Aaaa…Si sa nu uit. Pe burtiere sunt prezentati in diferite formule. Profund gandite. Analisti, comentatori, publicisti, publicist comentatori, experti, senior editori…. Watch it! You’ll see them. It’s very fun! But it’s true.
ioska
achesezzzz :)))
Arhi
sa-ti zic o chestie. de cate ori te vad la tv, tresare ceva si imi zic: Uite, eu o cunosc, e o tipa super.
asta face cat 23456432 analisti.
parerea mea:)
alepse
Pierderea calităţii muncii prestate se întâmplă la toate nivelurile în televiziune. Pe vremea când am dat eu cu nasul de televiziune, trebuia să munceşti serios ca să te bage cineva în seamă, iar talentul era o condiţie necesară dar nu suficientă. Am început ca reporter la social şi îmi aduc aminte că refăceam ştirile de 2-3 ori si mă certam groaznic cu editorul pe fiecare pasaj sau idee. Până am învăţat că în televiziune nu prezinţi în mod obiectiv adevărul, ci respecţi politica editorială.
Oricum, ce vroiam să spun este că acum mă uit prin televiziune… pe cel puţin jumătate din „lucrători” i-am urmărit din prima zi în care au intrat in televiziune. Dar problema mea este: dacă ar fi încercat să facă televiziune pe vremea când m-am apucat eu, trei sferturi din ei nu ar fi reuşit! (le lipseşte talentul, pasiunea pentru meseria asta, cultura generală şi cel mai important, nu ştiu nimic despre jurnalismul de televiziune)
Anonim
m-a uns pe suflet ce ai scris. Analistii care comenteaza fara habar. Ca ziarist simt si eu aceeasi nemultumire vazand greseli dupa greseli.Este o chestie desantata.
mihai ursu
o, da… mai simpatici decit baietii astia sint unii detinatori de adevaruri absolute, care nu au iesit in viata lor pe teren, dar stiu ei mai bine decit orice reporter, cu oriciti ani de meserie in spate, cum se face treaba. sa nu ii uitam, insa, nici pe distinsii nostri colegi care au facut patru luni de teren, s-au prins ca e greu si s-au retras elegant in spatele unui birou, de unde acum sint sefi si mai emana cite un postulat de genul „ce, crezi ca eu nu am fost reporter? stiu mai bine…”
producatori generali sau directori de stiri care nu stiu sa desparta corect „mi-au”, agramati care scriu „Liceul V. Alexandri Iasi” pe burtiera, editori care considera ca o stire de eveniment poate fi si o lansare de carte, ca doar tot un eveniment e…
da, ii iubim atit de mult, incit le dorim tot binele din lume. pe alta lume…
Anca Bundaru
Touche!
ziarist
@ioska. ACHIESÁ, achiesez, vb. I. Intranz. (Rar) A accepta condiţiile dintr-o acţiune juridică. ♦ A renunţa la o cale de atac împotriva unei hotărâri judecătoreşti. [Pr.: -chi-e-] – Din fr. acquiescer.
@alepse.le lipsesc multe. pacat ca nu-si dau seama. sau ne-am ramolit noi?
@ mihai. as putea scrie o carte, crede-ma.
@anca. :)))
Dan Mihalache
Excelent comentariul. Am sa scriu si eu cate ceva pe blogul meu…
Shatyr Tempesta
Salut, tocmai am lucrat un scurt-metraj pe care as vrea sa-l vizualizezi. Daca esti de acord cu mesajul exprimat in film, ajuta-ma sa-l promovez ca toata lumea sa inteleaga ca nu trebuie facut nimic ! Si nu, nu e ironic, chiar nu trebuie facut NIMIC !
http://uk.youtube.com/watch?v=MRfyyTn_l8Y
Lucian
imi place numele dat politicienilor: suckeri. dragut 🙂
Comunicare
Credeam ca sunt doar cosmarul vietii mele de fost jurnalist! Este drept ca partea cu Live nu mi-a iesit si ca a atarnat mult in decizia de a renunta la televiziune, dar ceea ce vad la GENERATIA LIVE e prea mult! Job-ul ma obliga sa urmaresc televiziunile cam 12 ore pe zi!De multe ori ma intreb pe unde a fost uitate gramatica, logica si regula textelor redundante! Si mai ales nu inteleg de ce nu apeleaza tinerii jurnalisti la Internet, mai ales la atotstiutorul GOOGLE ( sau oricare alt motor de cautare)?
Un jurnalist
Ce bine ca suntem doi! Ce papara am luat de la anonimi pe blog ca m-am luat de pretiosii analisti. Si la fel patesc si daca scot vreo vorba critica in fata corifeilor din generatia „live”. Vezi ca si tu stai cu ei in colectiv! De bine de rau, se mai desteapta lumea si prin redactii, dar sa nu ne facem iluzii… Noi imbatranim si altii la fel de inteligenti ca ei vor umple golurile. E cazul sa ne gandim la pensionare anticipata?
magda
@ ioska, poti sa faci ce vrei, da’ si tu esti fix in generatia aia. si nici macar live-ul nu esti in stare sa-l faci cine stie ce: balbe, dezacorduri la absolut fiecare transmisiune, zvonuri neverificate si apoi infirmate. iar in ceea ce priveste alegerea cuvintelor, ti-a aratat deja sorina ca nici macar de data asta n-ai nimerit-o.
@ sorina – ai grait adevarat si, pentru gustul meu, moderat 🙂 se pot spune lucruri si mai grave despre ambele categorii
Anonim
„analisti” care au uitat sa fie ziaristi. mai rau, ziaristi care fac politica partizana pe fata si au uitat de meserie. Meserie a naibi de grea, daca vrei sa ramai ziarist BUN. Nici mai mult,nici mai putin. indira
Mile
Niste VACI si niste BOI 🙂
Ariciul Indignat
Domnul Ioska nu e domnul acela ziarist care într-o zi pupa poala popii, iar a doua zi căuta gaura neagră pe la Geneva? În acest caz, îl înţeleg că achiesează! E derutat!
Anonim
Parca te-ai gandit la Buble cand ai scris. Nu parca, stiu ca te-ai gandit. Si atunci cat de imbecil este sa mai si „achesezzzzze”. De fapt, de ce ma mai intreb: chestia asta iti sustine textul.
mcgogoo
excelent. ma bucr ca te-am gasit 🙂
Brokeritza
nu ti-am mai citit de ceva vreme blogul si constat ca am pierdut destul de mult 🙂
poza cu geoana e absolut fantastic de reala 🙂
legat de fatuci, imi amintesc de o intamplare povestita de cineva despre un reporter care trebuia sa ajunga sa transmita live dintr-o localitate insa, nu stiu din ce motiv,a trimis doar operatorul sa arate imaginile si ea intra in direct prin telefon. Aflata la cativa kilometri de locul cu pricina, a intrat operatorul cu imaginile in direct si ea trebuia sa spuna ca acolo se intampla o mare nenorocire. Si in timp ce vorbea ea in direct foarte agitata si povestea ca este in nu-stiu-ce sat, trece un nene pe langa ea si incepe sa strige ca localitatea respectiva e doi kilometri mai la vale.
BTW, nu am apucat sa-ti zic, ca simplu telespectator, multa bafta ca reporter la Cotroceni.
ziarist
@brokerita. merci :))))