Politic

La o lună după ce s-a negociat Justiția…

12 iunie 2013

Avem un ministru care încă se mai întreabă retoric: „ce facem noi pentru un raport MCV pozitiv? Trebuie să vedem…”
Suntem aproape la jumătatea lunii Iunie. Așa că trebuie să citim raportul MCV din Ianuarie, zic. Acolo scrie clar, negru pe alb, ce trebuie făcut.

– în primul rând, scrie că avem în Guvern doi miniștri care au probleme cu legea. Unul e trimis în judecată, pentru altul e începută urmărirea penală. Nimeni n-a făcut nimic în 6 luni.
– în al doilea rând, scria că trebuie numiți procurorii pe criterii de competență, transparență și profesionalism. Niciunul din aceste criterii nu a fost respectat. Procurorii însă au fost numiți. Negociați și para-negociați, legal, nimeni n-a putut să explice în mod credibil nimic iar toată lumea s-a făcut de râs, inclusiv CSM.
– magistrații – procurori care instrumentează cazuri în timp real și judecători ce iau decizii importante – sunt în continuare linșați public, MCV a tras semnalul de alarmă încă din Ianuarie. CSM reacționează, dar nu prea are ce să facă efectiv. Restul lumii tace. Concret, nimeni nu face absolut nimic.

Mai departe, ce s-a întâmplat?
– Domnul Călin Nistor a fost pus în geamul DNA, ca adjunct. Va fi flancat de Marius Iacob. Claudiu Dumitrescu, secretar de stat, șef al DLAF va fi propus, cel mai probabil, pentru șefia Secției a II-a din DNA.  Dumitrescu în ultimii 4 ani n-a lucrat în DNA, dar înainte a instrumentat și cu ajutorul altor procurori, dosarele Valiza și Caltaboșul, ambele soluționate cu condamnări definitive. Până acum, niciun om din echipa lui Daniel Morar n-a fost promovat. Nici măcar oamenii care au lucrat la cele mai importante dosare, cu rezultate remarcate doar în MCV.

– Parchetul General s-a încurcat în NUP-uri, grație răspunsului halucinant al ORDA ce nu poate calcula „un procent” de plagiat, situație care, din nou, pare că nu interesează pe nimeni.

Singura instituție care pare să fie deocamdată reformată este Înalta Curte de Casație și Justiție condusă de doamna Livia Stanciu. Deciziile definitive și irevocabile l-au trimis pe un personaj ca Becali la Jilava pentru destulă vreme.

– Dosarul Sorin Alexandrescu a început să fie intrumentat de DNA. Decizia procurorilor și judecătorilor Judecătoriei sectorului 1 a fost dată peste cap de Tribunalul București. Un complet de zile mari, foarte, foarte controversat, l-a lăsat pe Alexandrescu în libertate, deși cetățeanul s-a încurcat în mod halucinant în declarații sub jurământ. În ciuda evoluțiilor din ultimele luni de la Tribunalul București, decizia arată în mod clar că instituția este profund nereformată.

În rest, în Parlament se produce un adevărat asalt împotriva procurorilor și judecătorilor, despre care, din nou,  niciun șef de instituție anti-corupție nu vorbește, la DIICOT niciun caz spectaculos, notabil, la Parchet tăcere, alții se împăunează cu rezultatele unora iar CSM, dacă mai era nevoie, se mai face încă o dată de râsul lumii.

Când promovezi cu intenție la Înalta Curte de Casație și Justiție un judecător PUS SUB ÎNVINUIRE într-un dosar penal, cu multe bube, acuzat că a anunțat o persoană că este interceptată și primește, la etică și integritate, 17 puncte din 20, asta cum se mai numește? Garantarea independenței Justiției, în niciun caz. Se numește chiar subminarea tot cu intenție a luptei anti-corupție – marca CSM.

Nimeni nu se gândește să facă o lege prin care magistrații urmăriți penal să fie imediat, automat, suspendați din funcție. Nici Ministerul Justiției care are acest drept, nici măcar Parchetul General care la audierile din CSM avea ca intenție declarată să facă asta.

Așadar, o jumătate de pas înainte și câțiva înapoi. Cam așa se traduce coabitarea pe Justiție la doar o lună de când ea s-a produs efectiv.

Din păcate, în această țară, nimic nu pare să fie ireversibil. Nici măcar Justiția sau lupta- anticorupție.

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU