Investigaţii/Justiţie

„Garanții” independenței Justiției

7 mai 2013

Când abandonezi principii, negi valori și arunci la coșul de gunoi rezultate, poți pune în fruntea Justiției pe oricine. Când nu există niciun fel de argumente care să stea în picioare pentru asemenea alegeri, te poți trezi în audierile de mâine și poimâine din CSM cu așa ceva:

Tiberiu Mihail Nițu – procurorul „rezultate zero„, plin de tupeu și atât, procurorul „pauzelor de cafea” cu program redus care a arătat că n-are nici cea mai vagă idee despre eficientizarea sistemului judiciar, care a obținut 8.000 de metri pătrați ca revoluționar cu funcție de conducere în Ministerul Public, care e amic al politicienilor, care s-a făcut de râs în audierile precedente, care a primit aviz negativ, a fost respins, care n-are niciun fel de recunoaștere internă sau internațională, vrea din nou să fie Procuror General al României. Nițu cel arogant va da, printre altele, semnătura pe toate mandatele de siguranță națională. O va da dacă există indicii suficiente, va avertiza mai întâi infractorii, fie ei și politicieni importanți, sau va bloca totul? Rămâne de văzut. Însă câtă încredere poți să ai într-un rațiunea și caracterul unui om cu „rezultate zero”, un om care răspunde cu țâfnă atunci când e atins în punctele sensibile ale meseriei, un personaj care nici în propria carieră n-a performat cu nimic? Se îndreaptă o coloană vertebrală în 5 luni? A reușit oare Nițu să facă vreun dosar în tot acest timp? Nu, nicidecum. Și până la urmă, omenește vorbind, cum poți să insiști să fii Procuror General al României când te-ai făcut de râs pe toată linia? Ce și cine mână te în luptă? Principiile, valoarea, probitatea profesională, rezultatele? Consolidarea independenței Justiției în niciun caz…

Dimitrie Bogdan Licu – procurorul din dosarul „Curentul și Motorul” vrea să ajungă, culmea, prim- adjunct al Procurorului General. De departe cea mai sfidătoare și controversată propunere, pe Licu îl recomandă audierile de la DNA în dosarul în care se tranzacționau funcțiile în Justiție, plagiatul proiectului de management, averea impresionantă și nu foarte bine explicată, prieteniile cu politicieni de toate culorile și cu inculpații DNA George Bălan, Marcel Sâmpetru, Mihai Vlad și Georgeta Barbălată, ideile și ambițiile absolut halucinante referitoare la Justiție. Poate un asemenea caracter să reformeze Justiția? Nicidecum. Poate demantela acest om structuri mafiote? Când stai cu ele la masă, negociezi și pui Justiția la cale, sub nicio formă. Mai sigur, poți garanta dependența sistemului judiciar de diverse cercuri infracționale. Asta, da.

Codruț Olaru – procurorul metrosexual, fan Dior, care vrea să ajungă adjunct al Procurorului General. Lui Olaru i se pot reproșa, de exemplu, gestionarea nefericită a cazului Boldea, relațiile neprincipiale cu oameni politici, dar este singurul care se poate mândri cu rezultate evidente în fruntea unei instituții pe care a condus-o și impulsionat-o – DIICOT.

Laura Codruța Kovesi – procurorul fără CV anticorupție care are cea mai grea misiune: să demonstreze că poate determina DNA să meargă mai departe. Nu e ușor, dar nici imposibil. Oricât de bun profesionist și oricâte rezultate ar avea un om absolut impresionant ca domnul Călin Nistor, în DNA sunt foarte importanți șefii de secții, nu adjuncții. Iar o asemenea structură a demnonstrat în ultimii 8 ani că funcționează doar ca o echipă. Iar echipa nu se poate face decât cu procurorii validați prin rezultate la fel de spectaculoase ai DNA. Prezența Codruței Kovesi în fruntea DNA se va putea măsura numai prin aceste rezultate, prin dosare importante și condamnări definitive. Recordul impresionant al lui Daniel Morar în fruntea DNA nu va putea fi depășit.

Alina Mihaela Bica – procurorul transpartinic care se vrea procuror șef al DIICOT- și Elena Giorgiana Hosu – procurorul care se vrea adjunctul DIICOT- le cântăresc la pachet, cum la pachet apar în toate spețele controversate. De la dosarul Stoica, la legăturile cu Gheorghe Muscalu, Ilie Botoș, Adrian Miclescu ( „fiara” lui Cătălin Voicu), Ilie Picioruș, George Bălan sau generalul Ion Suceavă. Generalul Suceavă, prieten al pușcăriașului Cătălin Voicu, i-a coordonat doctoratul lui Bica. Ce le recomandă pe cele două zâne în fruntea DIICOT? Nu dosarele sau rezultatele oricum inexistente, ci doar talentul. Fac parte din aceeași sferă de influență, au aceiași susținători și, cel puțin zâna Bica, așa cum am văzut în interceptări, îndrăgește apelativul „puiule”. O fi și asta poate o metodă subliminală de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism pe care eu nu pot s-o înțeleg.

Una peste alta, asta se pare că e tot ce-i mai bun în Ministerul Public din România. Niciun criteriu, în mare parte, niciun rezultat anti-corupție, nicio urmă de transparență, niciun om din DNA. Asta au vrut coabitarea și reevaluarea să se întâmple cu Justiția. Pe principiul perfect aplicabil pe realitatea românească: nici lucru bun nu rămâne nepedepsit.

P.S. Dacă cuplurile Nițu-Licu și Bica-Hosu pot ocupa întreg Pachetul General și DIICOT, nu mai înțeleg foarte bine de ce a mai fost băgat Voicu 7 ani în pușcărie. Barem omul avea „toată rețeaua în mână, toată conexiunea”. Funcționa și dacă se câștigau și dacă se pierdeau alegerile. Acum, pare că se schimbă doar generațiile.

ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU