Uncategorized

EXCLUSIV.#ARESTĂRILE, ÎN 4 MINUTE, LA SRI. Actualului Director Adjunct al Serviciului Român de Informaţii, generalului de brigadă, Adrian Ciocîrlan, i-au fost raportate în doar 4 minute şi fără nicio bază legală, arestările politicienilor de către conducerea DNA

4 iunie 2019

O serie de documente din sistemul intern al DNA probează, în mod direct, că şefii DNA au raportat cu bună ştiinţă, fără nicio bază legală şi în doar 4 minute, cererile de arestare ale politicienilor din dosarul ANRP, respectiv pe cele ale deputaţilor Ioan Oltean (PDL/PNL) şi Cătălin Teodorescu (PDL/PNL), actualului director adjunct al SRI, generalul de brigadă, Adrian Ciocîrlan, pe atunci şef al Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei a SRI, comandant al UM 0127 a SRI.

Deşi nicio bază legală nu dă dreptul şi nici nu obliga conducerea DNA să raporteze arestările actualului director adjunct al SRI, generalul de brigadă, Adrian Ciocîrlan, procurorul şef adjunct de atunci al DNA, Marius Iacob, a redirecţionat în data de 27 noiembrie 2015, în numai 4 minute, cu ştiinţa celuilalt procuror şef adjunct, Călin Nistor, de la Dana Belciug, procurorul de caz, către Adrian Ciocîrlan, şeful Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei a SRI/UM 0127 a SRI, referatele de încuviinţare a arestării preventive pentru cei doi deputaţi pregătite în aceeaşi zi pentru sesizarea Procurorul General al României de atunci, Tiberiu Niţu, care urma să le trimită, la rândul lui, preşedintelui Camerei Deputaţilor de la acea vreme, Valeriu Zgonea.

Dacă Adrian Ciocîrlan a fost ulterior ridicat în grad ca general de brigadă cu o stea şi avansat, după 9 luni, începând cu 1 august 2016, în funcţia de director adjunct al SRI pe care o ocupă şi în prezent, dosarul în baza căruia s-au solicitat arestările preventive pe numele celor deputaţi a fost restituit definitiv DNA de către judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, în martie 2017, pentru că descrierea procurorilor privind comiterea faptelor a fost ilogică şi contradictorie.


Arestările din ANRP, pe deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în doar 4 minute, redirecţionate de la procurorul de caz de către Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA, şi trimise lui Adrian Ciocîrlan, şeful Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei a SRI, actualul director adjunct al SRI

O serie de mesaje de tip email din sistemul intern al DNA (foto stânga) arată şi probează că şefii DNA raportau în doar 4 minute şi fără nicio bază legală, cererile de arestare ale politicienilor, actualului director adjunct al SRI, generalul de brigadă, Adrian Ciocîrlan. O asemenea situaţie este întâlnită în dosarele ANRP în care au fost inculpaţi şi s-a solicitat Camerei Deputaţilor avizul pentru arestarea deputaţilor Ioan Oltean (PDL/PNL) şi Cătălin Teodorescu (PDL/PNL).

Documentele arată că pe data de 27 noiembrie 2015, la ora 14.56, procurorul de caz al Secţiei I a DNA, Dana Belciug, trimite pe emailul intern al DNA, către coordonatorul de atunci al secţiei I DNA, procurorul şef adjunct, Marius Iacob, referatele de încuviinţare a arestării preventive pentru cei doi deputaţi: Ioan Oltean (PDL/PNL) şi Cătălin Teodorescu (PDL/PNL). Referatele de încuviinţare a arestărilor preventive urmau să ajungă, potrivit legii, la Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, care urma să le trimită, la rândul lui, preşedintelui Camerei Deputaţilor de la acea vreme, Valeriu Zgonea, pentru sesizarea legală a Camerei Parlamentului din care făceau parte cei doi deputaţi cu solicitările DNA.

Însă aceleaşi documente arată că la doar 4 minute de la trimiterea de către procuror şefului său a cererilor de arestare, Marius Iacob, procurorul şef adjunct al DNA de atunci, redirecţionează tot pe mail cele două documente. Astfel, la ora 15.00, Marius Iacob trimite cererile de arestare pentru deputaţii Ioan Oltean (PDL/PNL) şi Cătălin Teodorescu (PDL/PNL) către Nistor Călin, actualul şef al DNA, pe atunci, procuror şef adjunct al DNA, coordonator al Secţiei a II-a a DNA şi ataşează redirecţionării documentelor în sistemul intern DNA şi adresa de mail a actualului director adjunct al SRI, generalul de brigadă, Adrian Ciocîrlan, pe atunci, şef al Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei a SRI, respectiv comandant al UM 0127 a SRI. Neavând adresă de mail pe @pna.ro, ci doar pe @sri.ro, adresa de email a lui Adrian Ciocîrlan a rămas distinctă în sistemul intern al DNA.

Aşa se face că, tot pe 27 noiembrie 2015, la ora 15.00, cererile de arestare a celor doi deputaţi, cu referatele aferente de încuviinţare a arestării preventive, fuseseră deja comunicate, raportate şi ajungeau pe emailul şi pe masa actualului director adjunct al SRI, Adrian Ciocîrlan, de către procurorul şef adjunct DNA, Marius Iacob, cu ştiinţa celuilalt procuror şef adjunct, Nistor Călin, fără niciun fel de bază şi nici obligaţie legală.

Contactat astăzi, generalul de brigadă, Adrian Ciocîrlan, actual director adjunct al SRI, a spus că nu dă niciun fel de declaraţii referitoare la relaţia sa cu DNA, că întrebările pot fi adresate Biroului de Presă al SRI, şi a închis apoi telefonul. Contactat astăzi, Marius Iacob, fost procuror şef adjunct al DNA, nu a dorit să răspundă la telefon.

Contactaţi astăzi, cei doi deputaţi – Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu- spun că nu ştiu dacă cererile lor de arestare au fost trimise la SRI, nu au niciun fel de informaţii despre acest lucru, nu ştiu dacă în dosarul lor, restituit definitiv de judecători, DNA a lucrat cu SRI pentru că nu au apărut până în prezent probe în acest sens, însă Ioan Oltean nu exclude această posibilitate având în vedere că în 2015 DNA colabora intens cu SRI.


Adrian Ciocîrlan, şeful Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei din SRI, gradat şi avansat în anul următor de Klaus Iohannis, la propunerea lui Eduard Hellvig, general de brigadă cu o stea şi director adjunct al SRI

Adrian Ciocîrlan (45 de ani), absolvent în 1996 al Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul”, fără studii juridice, a ocupat până în 2010 diverse funcţii de conducere în cadrul Direcţiei Generale Contraspionaj din SRI. În perioada 2010-2013, Adrian Ciocîrlan a fost şeful SRI Bucureşti ( Direcţiei de Informaţii a Municipiului Bucureşti). În perioada 2013-2016, acelaşi Adrian Ciocîrlan a condus Direcţia Generală Apărarea Constituţiei din SRI, UM 0127 SRI. În 2015, pe mandatul actualului director SRI, Eduard Raul Hellvig, şi actualului preşedinte, Klaus Iohannis, lui Adrian Ciocîrlan i s-a acordat gradul de general de brigadă cu o stea. Pe 22 iulie 2016, preşedintele Klaus Iohannis, tot la propunerea directorului SRI, Eduard Raul Hellvig, l-a avansat pe Adrian Ciocîrlan în structura de comandă a SRI, propulsându-l pe acesta la şefia SRI prin semnarea decretului de numire în funcţia de Adjunct al Directorului SRI a generalului de brigadă cu o stea- Adrian Ciocîrlan, începând cu data de 1 august 2016. (dublu click numire Adrian Ciorcîrlan director adjunct SRI)


Arestarea lui Ioan Oltean, trimisă în 4 minute lui Adrian Ciocîrlan la SRI, dar pregătită cu 1 an şi 5 zile înainte să fie cerută Camerei Deputaţilor

O analiză a proprietăţilor documentelor – a referatelor de încuviinţare a arestării preventive pentru cei doi deputaţi – Ioan Oltean (PDL/PNL) şi Cătălin Teodorescu (PDL/PNL)- ajunse în 4 minute la directorul adjunct al SRI, Adrian Ciocîrlan arată şi modul de lucru al DNA în aceste speţe ANRP.

Proprietăţile referatului de încuviinţare a arestării pe numele lui Ioan Oltean arată că procurorul Dana Belciug, din Secţia I a DNA, pregătea de 1 an, respectiv din 21 noiembrie 2014, cererea de arestare pe liderul PDL/PNL, atunci când a şi printat ultima oară referatul, la ora 3.07 PM. Documentul de 43 de pagini a fost revizuit de 30 de ori, a fost editat timp de 8 ore şi 21 de minute iar ultima data a fost salvat de procuror pe 27.11.2015, ora 8.35 AM, în aceeaşi zi când a fost trimis şi la Procurorul General al României, la Camera Deputaţilor şi de şeful său la actualul director adjunct al SRI, Adrian Ciocîrlan.

Proprietăţile referatului de încuviinţare a arestării pe numele lui Cătălin Teodorescu arată că procurorul Dana Belciug, din Secţia I a DNA a pregătit în aceeaşi zi de 27 noiembrie 2015 cererea de arestare – tot atunci când a fost trimisă şi la Procurorul General al României, la Camera Deputaţilor şi de şeful său la actualul director adjunct al SRI, Adrian Ciocîrlan. Cererea de arestare de 39 de pagini pe numele lui Cătălin Teodorescu (PDL/PNL) a fost revizuită de 14 ori, a fost editată timp de 1 oră şi 33 de minute şi a fost printată în aceeaşi zi când a fost trimisă, 27 noiembrie 2015, la ora 9.07 AM.

Ambele referate de încuviinţare a arestării (documente ataşate mai jos), atât pe numele lui Ioan Oltean cât şi pe numele lui Cătălin Teodorescu, au fost semnate de procurorii Dana Belciug- secţia I a DNA, de combatere a corupţiei, şi de şeful acesteia Gheorghe Popovici, procurorul şef al Secţiei I a DNA, de combatere a corupţiei. Secţia I a DNA, de combatere a corupţiei, era atunci coordonată formal de procurorul şef adjunct Marius Iacob, şi supravegheată informal de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi şi de consilierul său, Dana Tiţian.

Procurorul Gheorghe Popovici a părăsit pe 1 martie 2019 DNA, revenind la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Procurorul Dana Beciug a plecat pe 1 aprilie 2019 din DNA şi a revenit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, unitatea de unde a provenit, iar Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA, a demisonat pe 19 martie 2019 din funcţie ca urmare a deciziei ÎCCJ care a decis ca Iacob să fie sancţionat cu avertisment pentru săvârşirea unei abateri disciplinare şi, potrivit deciziei CSM, se întoarce începând cu data de 1 iulie 2019 în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


3 dosare penale şi 2 cereri de arestare pe Cătălin Teodorescu şi 1 dosar penal cu 1 cerere de arestare pe Ioan Oltean s-au finalizat în: 1 restituire definitivă în dosarul cu cererile de arestare trimise directorului adjunct al SRI, 1 achitare a deputatului Cătălin Teodorescu, 1 judecată pe fond la Curtea de Apel

O consultare a comunicatelor DNA postate pe siteul instituţiei, voturilor parlamentului  şi deciziilor instanţelor arată însă următoarele. Respectiv, pe:

24 noiembrie 2014. DNA – prin procurorul şef, Laura Codruţa Koveşi, trimite Procurorului General al României ca să transmită preşedintelui Camerei Deputaţilor, cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru Cătălin Teodorescu (PDL/PNL) pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. “În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI”, se arată în finalul comunicatului din 24 noiembrie 2014.

3 decembrie 2014. Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit să strângă numărul de voturi necesare pentru avizul favorabil al solicitării DNA de ridicare a imunităţii deputatului Cătălin Teodorescu, şef al PDL Argeş, deputatul rămânând cu imunitatea intactă.

3 decembrie 2014. DNA- Secţia I- dispune punerea în mişcare a acţiunii penale şi îl plasează prima data pe deputatul Cătălin Teodorescu sub măsura preventivă a controlui judiciar începând cu acea zi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

15 decembrie 2014. DNA- Secţia I- îl trimite pentru prima oară în judecată pe deputatul Cătălin Teodorescu, plasat sub control judiciar, într-un prim dosar ANRP, alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, arestată preventiv, Crinuţa Dumitrean, arestată preventiv, Sergiu Diacomatu, sub control judiciar şi alte persoane, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul este trimis spre judecare la ÎCCJ.

26 noiembrie 2015. DNA- Secţia I- dispune începerea urmăririi penale faţă de deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu în al doilea dosar. Ioan Oltean, preşedinte PNL Bistriţa, vicepreşedinte PNL, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi trafic de influenţă. Cătălin Teodorescu – doar pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În aceeaşi seară, sunt reţinuţi de DNA Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Mihai Rotaru şi Sergiu Negurici.

27 noiembrie 2015. A doua zi, DNA – prin procurorul şef, Laura Codruţa Koveşi, trimite Procurorului General al României ca să transmită preşedintelui Camerei Deputaţilor, cererea de încuviinţare a arestării preventive din nou pentru Cătălin Teodorescu (PDL/PNL) dar şi pentru Ioan Oltean (PDL/PNL) în al doilea dosar pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit la Teodorescu şi pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi trafic de influenţă- la Ioan Oltean. Aceste solicitări ale DNA sunt trimise şi lui Adrian Ciocîrlan, pe atunci, şef al Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei a SRI, respectiv comandant al UM 0127 a SRI, în prezent, director adjunct SRI.

9 decembrie 2015. Camera Deputaţilor încuviinţează solicitarea DNA de arestare preventivă a lui Ioan Oltean însă nu mai întruneşte numărul necesar de voturi pentru aprobarea arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, al doilea deputat rămânând din nou cu imunitatea intactă.

10 decembrie 2015. DNA – Secţia I- îl plasează a doua oară sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune de 1 milion de lei, pentru 60 de zile- pe deputatul Teodorescu, pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

10 decembrie 2015. ÎCCJ îl plasează sub control judiciar şi pe Ioan Oltean tot pentru complicitate la abuz în serviciu şi trafic de influenţă, respingând cererea DNA de arestare preventive penru deputat.

28 ianuarie 2016. DNA- Secţia I- începe urmărirea penală a treia oară pe deputatul Cătălin Teodorescu, alături de Crinuţa Dumitrean, Horia Simu, Remus Baciu şi alte persoaneîn al treilea dosar ANRP pe numele său, tot pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. “În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI”, se arată în finalul comunicatului din 28 ianuarie 2016.

22 iulie 2016. DNA- Secţia I– îl trimite în judecată a doua oară dar în cel de-al treila dosar pe deputatul Cătălin Teodorescu, alături de Crinuţa Dumitrean, Horia Simu, Remus Baciu şi alte persoane- în al treilea dosar ANRP deschis pe numele său, tot pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Dosarul este trimis spre judecare la ÎCCJ.

29 iulie 2016. DNA – Secţia I-îl trimite în judecată a treia oară pe deputatul Cătălin Teodorescu, alături de Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Mihai Rotaru, Ioan Oltean şi alte persoane în al treilea dosar ANRP. Teodorescu este acuzat ca vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, plasat tot sub control judiciar, de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Ioan Oltean, deputat PDL/PNL este acuzat doar de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Dosarul este trimis spre judecare la ÎCCJ.

Pe 27 ianuarie 2017, judecătorii ÎCCJ declină competenţa de soluţionare a celui de-al doilea dosar penal ANRP pe Cătălin Teodorescu către Curtea de Apel. Dosarul se judecă încă pe fond la Curtea de Apel. În cauză, potrivit comunicatului DNA, procurorii beneficiaseră de sprijin de specialitate din partea SRI.

Pe 7 martie 2017, judecătorii ÎCCJ restituie definitiv la DNA al treilea dosar penal în care erau inculpaţi şi acuzaţi deputaţii Cătălin Teodorescu şi Ioan Oltean. În acest dosar în care procurorii DNA nu au menţionat că au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI, cererile de arestare preventivă fuseseră trimise de conducerea DNA actualului director adjunct al SRI, Adrian Ciocîrlan.

În 2018, judecătorii ÎCCJ îl achită pe deputatul Cătălin Teodorescu în primul dosar în care i s-a cerut inclusiv reţinerea şi arestarea preventivă, alături de Alina Bica şi alte persoane. Şi în această cauză, potrivit comunicatului DNA, procurorii beneficiaseră de sprijin de specialitate din partea SRI.


Judecătorii Curţii Supreme despre dosarul cu cererile de arestare raportate lui Adrian Ciocîrlan, director adjunct SRI: Descrierea procurorilor privind comiterea faptelor este ilogică. Nu este rolul instanţei să descopere fapte noi. Se restituie definitiv dosarul

Pe 2 februarie 2017, judecătorii ÎCCJ în Camera Preliminară restituie (document mai jos) pentru prima oară dosarul în care fuseseră inculpaţi deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, cu cereri de arestare care fuseseră trimise şi raportate lui Adrian Ciocîrlan, director adjunct SRI.

Judecătorii constată că faptele din rechizitoriu nu sunt concordante sau sunt contrazise de aspecte reţinute în alte părţi ale rechizitoriului, că procurorii se contrazic în acte şi acuzaţii, că DNA nu arată la ce infracţiune se referă complicitatea şi nici cine ar fi autorii infracţiunilor, contrazicându-se în acuzaţii, că prin formele ambigue juridic procurorii DNA nu precizează care sunt elementele materiale ale infracţiunilor reţinute, nu se ştie când s-au consumat ele, judecătorii mai susţin că exprimarea defectuoasă privind momentul comiterii infracţiunii din cadrul descrierii situaţiei de fapt nu este concordant cu cele reţinute la capitolul de analiză de drept unde momentul producerii infracţiunii pentru fiecare inculpat este altul, că este imposibil de stabilit pentru instanţă cui aparţin actele de complicitate la abuz în serviciu, că nici procurorul nu explicitează în niciun mod în ce au constat acele acte şi la cine de fapt se referă şi că din rechizitoriu nu se poate stabili cu precizie nici obiectul judecăţii, motiv pentru care se impune refacerea acestuia de către procuror, urmând ca în 5 zile de la comunicare, DNA să remedieze neregularităţile din actul de sesizare.

În martie 2017, după ce DNA remediase prin aceiaşi doi procurori- Dana Belciug şi Gheorghe Popovici şi semnătura şefei DNA, Laura Codruţa Koveşi (care verificase legalitatea şi temeinicia), neregularităţile din rechizitoriu, judecătorii ÎCCJ restituie definitiv dosarul DNA pentru tot nu se înţelegea nimic din el. Judecătorii constată că în continuare, chiar şi după îndepărtarea neregularităţilor, descrierea procurorilor privind comiterea faptelor este ilogică şi nu este rolul instanţei să descopere fapte noi. De atunci cauza zace în DNA. (dublu click restiuire definitivă Dosar DNA)

Ioan Oltean mai are două dosare în DNA: unul clasat şi un altul din 2013. În dosarul din septembrie 2013 în care era acuzat de folosirea a influenţei şi de favorizarea făptuitorului- făptuitorul a fost achitat, iar al doilea este din 2010, clasat în 2012, redeschis în 2015 de DNA Oradea şi clasat din nou de DNA Oradea în mai 2018 din lipsă de probe.


ARTICOLE SIMILARE

LASĂ UN COMENTARIU