Politic

Crin Antonescu recunoaște că se luptă cu SUA, cu Barroso și Merkel

13 august 2012

Philip H. Gordon, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al Secretarului de Stat al  SUA. 13 August 2012, declarație la final de vizită:

„Daţi-mi voie să încep mulţumindu-vă tuturor pentru prezenţă. Este o bună ocazie de a împărtăşi câteva puncte de vedere. Mă bucur să mă aflu din nou la Bucureşti. Aceasta este prima mea vizită oficială în calitate de asistent al secretarului de stat al SUA. Am fost la Istanbul împreună cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, şi am vrut să vin în România pentru a mă întâlni cu importanţi lideri români, pentru a transmite mesaje din partea Washingtonului şi pentru a înţelege mai bine situaţia.

Aşadar, am avut ocazia de a mă întâlni astăzi cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, cu preşedintele interimar Crin Antonescu, şi cu prim-ministrul Victor Ponta. Am venit în România pentru că urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor. Ne pasă foarte mult de partneriatul Statelor Unite cu România şi cu poporul român, aşa cum demonstrează Declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic pentru secolul 21, pe care am adoptat-o anul trecut.

Tocmai această grijă pentru România, pentru viitorul său şi pentru democraţia sa determină îngrijorarea noastră legată de unele evoluţii recente privind desfăşurarea referendumului şi procesul său de verificare. Pe de o parte, am venit aici pentru a exprima această îngrijorare. Aşa cum ştie toată lumea, au existat acuzaţii credibile privind numeroase cazuri de vot ilegal la referendum. S-au făcut eforturi de schimbare a listelor de alegători care ar influenţa cvorumul şi aparent au existat încercări de a constrânge Curtea Constituţională să valideze referendumul. Dacă se confirmă, toate aceste lucruri ar ridica semne de întrebare privind legitimitatea rezultatului, indiferent care va fi acesta.

Toţi aceşti paşi ar contrazice valorile şi principiile care unesc comunitatea europeană şi transatlantică şi nu ne-ar plăcea să vedem acest lucru la un aliat NATO, membru al Uniunii Europene, care şi-a asumat un angajament faţă de instituţiile democratice. Ar trebui să adaug faptul că această îngrijorare nu este manifestată doar de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii; cred că ea a fost exprimată şi de alţii: de Comisia Europeană, de Comisia de la Veneţia, de importante ONG-uri şi de alţi membri cheie ai NATO.

Noi, Statele Unite ale Americii, susţinem pe deplin cele 11 puncte elaborate de Comisia Europeană pentru a ajuta România în parcursul său democratic. Ambasadorul Gitenstein a făcut cunoscute punctele noastre de vedere atât public, cât şi în discuţii private. Pe de altă parte, am venit în România pentru a sublinia faptul că el vorbeşte întru totul în numele Washingtonului, al administraţiei Obama, atunci când face aceste comentarii în mod public sau privat.

Vreau de asemenea să clarific, aşa cum am facut-o în discuţiile cu liderii români de pe parcursul zilei, că nu ne poziţionăm de o parte sau alta. Nu ne aflăm aici pentru a susţine un partid sau un lider împotriva altuia. Ne aflăm aici pentru a susţine principiile şi instituţiile democratice comune şi respectul pentru instituţiile democratice. Aşa cum a menţionat ambasadorul Gitenstein: „Guvernele vin şi pleacă, atât în România, cât şi în Statele Unite. Importantă este relaţia dintre cele două ţări”, precum şi respectarea instituţiilor şi valorilor democratice independente, aş adăuga eu.

În acest spirit al grijii pentru relaţia şi pentru prietenia dintre SUA şi România, am venit aici pentru a comunica această îngrijorare şi aceste puncte de vedere conducătorilor acestei ţări, pentru a afla punctele lor de vedere şi pentru a încuraja respectarea deplină a valorilor şi instituţiilor democratice şi independenţa în acest proces aflat în desfăşurare, astfel încât indiferent care va fi rezultatul, el să fie obţinut în mod legitim şi să ne permită să continuăm să lucrăm împreună ca parteneri.”

 Ce a înțeles Crin Antonescu:

despre SUA: „Discuțiile nu au fost deloc formale. I-am spus lui Philip Gordon tot ceea ce trebuia și tot ceea ce dorea să știe. (…) A fost evident pentru mine că și oaspetele american venea cu niște lucruri incorecte despre situația din România. Nu știu în ce măsură opinia domniei sale s-a schimbat, dar e clar că și Departamentul de Stat avea informații incorecte.(…) Presiuni face și ambasadorul SUA și nu e firesc. Vrea să luăm în calcul doar ceea ce noi numim erată.(…) Ambasadorul SUA este, evident, părtinitor. Și nu mă feresc să i-o spun, i-am spus-o și domniei sale (…) În spatele meu sunt 7,5 milioane de oameni. În spatele lui Băsescu sunt 900.000 și o serie de susținători printre care, cel mai important, este ambasadorul SUA, o spun foarte clar. Cu asta ne luptăm. Eu nu știu cine este mai putenic!

 – despre Comisia Europeană, condusă de Jose Manuel Barroso: „Este normal să le pese. Eu am o singură exigenţă, democraţia are valori universale. Dacă se strecoară îndoiala că democraţia este încălcată, e jale. Eu nu vreau să se întâmple asta, nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici„.

ARTICOLE SIMILARE
15 Comentarii
  1. Răspunde

    acspot

    13 august 2012 23:21:09

    Imi place cum ai suprapus cele 2 declaratii. Vocatia de lider a Crinului nostru iese si mai mult in evidenta in felul acesta.

  2. Răspunde

    ciufutozaurus

    13 august 2012 23:42:35

    inseamna ca Obămelu trebuia să scoată o puşcă mai mare.

  3. Răspunde

    Sport Archive

    14 august 2012 06:01:01

    Paranoia acestui bolnav mintal incepe sa se manifeste din ce in ce mai evident cu cat simte ca i se apropie sfarsitul. Sunt absolut convins ca va fi matrasit de catre oamenii din partidul important pe care l-a distrus.

  4. Răspunde

    S.

    14 august 2012 06:01:25

    Sincer incerc sa imi imaginez ce cred oamenii astia in sinea lor despre Crin Antonescu..
    Oare o fi dificil sa tot mentii limbajul diplomatic cand vezi cum debiteaza aceste ineptii la cateva ore dupa intalnirile oficiale? Cu toata diplomatia, iti vine sa ii spui acestui trist personaj:
    "Mai prietene, te-ai uitat la vreun film de actiune? Noi stim tot deja, nu venim aici sa ne spui tu cum stau lucrurile de fapt?" Doamne cu ce papagal ne-am trezit in fruntea statului:(

  5. Răspunde

    Anonim

    14 august 2012 06:05:51

    Va bucurati ca acum vine un oficial american si joaca rolul de arbitru care da dreptate presedintelui vostru. Va veni insa o alta vreme in care vom vedea iar un american care va veni in Bucuresti si va juca acelasi rol de arbitru care insa va da dreptate celui pe care nu vi-l doriti. Abia atunci veti realiza ca astazi am pierdut toti, la fel cum vom pierde toti la urmatoarea vizita. Asta pentru ca noi romanii, poporul, cum se spune, am incetat sa mai fim arbitri care stabilesc victoria prin vot. De acum inainte arbitri vor fi cei ca Gordon sau Barroso, care vor veni la noi si ne vor spune, ca si cum am fi niste copii mici, ca trebuie sa respectam ceea ce nu am incalcat si ca trebuie sa ne asumam vini pentru rautati pe care nu le-am facut. Pentru ca altfel… inseamna ca nu respectam democratia!

  6. Răspunde

    dragos p.

    14 august 2012 06:06:04

    daca nici acum nu au inteles ca trebuie sa puna batista pe tambal, sunt pierduti 🙂

  7. Răspunde

    zaqk

    14 august 2012 06:06:22

    Si-au atins scopul! Eu am obosit. Am obosit sa vad atatea ineptii spuse in ritm de automat de catre Crizel. Au obosit sa ii vad ranjetul scarbos plin de aroganta ieftina al lui Tonta. Am obosit sa mai aud ca Iliescu este inca in viata si arunca vorbe din biroul lui, de pe terenul lui de 5 milioane de euro, facut cadou de Razgandeanu. Am obosit si e trist ca simt asta, dar chiar nu mai pot… si pe asta s-au bazat uselistii cand au inceput toata mizeria asta: pe limita pe care omul de bun simt o are, limita in a ingera toate rahaturile pe care ei le transmit in societate, stiind sigur ca sustinatorii lor nu au nici o problema in a ingesta tot ce ei le pun pe tava, fie rahat, fie caviar!

  8. Răspunde

    gabriel

    14 august 2012 07:03:17

    Foarte bine scris Sorina.
    Din pacate, declaratiile celor care ne conduc au ajuns o "normalitate" si nu ne mai mira. Ei s-au bazat pe asta: daca zic in fiecare zi aceeasi prostie, aceasta devine "normalitate". Noi stim in continuare ca e prostie, dar reactia lipseste aproapte cu desavarsire. Sunteti voi, o parte din presa, care va inacapatanati sa scrieti si sa prezentati lucrurile reale, a inceput putin Parchetul sa zgarme in rahatul astora si cam atat pe aici. Liniste si pace.
    Suntem, spre norocoul nostru, membru UE, NATO si partener strategic SUA. Si ii lasam pe ei sa ne scoata din rahat. Ca noi suntem in concedii, sau mai stiu eu ce.
    Ei ne vor scoate cumva, dar ne trimite si o factura, ca orice serviciu in economia de piata.
    Gabriel

  9. Răspunde

    Unul din Bavaria

    14 august 2012 07:03:35

    De aici de departe se vede ceva mai bine ce se intampla in Romania. Este incredibil, daca vizionez un film, intrevezi oarecum scenele urmatoare si poate si sfarsitul. Acum in Romania se joaca "un film" in care nu poti intui nici-o scena. Actorii principali, Crin si Ponta sant si regizorii (la vedere) psihopati care actioneaza haotic si fara un plan. "Noi santem totul", "Fara noi nu exista viata in Romania", "Noi va aducem viitorul", …. Din nou "Geniul Carpatin" revine pe scena politica si neaga valorile Lumii Civilizate. Ma intreb totusi unde sant oamenii din Romania care au o coloana vertebrala dreapta sa ii scuture pe acesti bolnavi mintali si sa-i arunce la Lada de Gunoi a societatii. Acum, aici, am invatat ce s-a intamplat in Germania cand un Psihopat cu mustata mica, a dus Europa in haos, in numele "democratiei" creeata de el. Aceleasi minciuni, jocuri politice, promisiuni, care au facut sa adoarma vigilenta unui popor. E mult mai usor in Romania sa se intample asa, unde "poporul" este obisnuit cu, "sa ne dea", si cine, "ne da", este cel mai bun. Se intreaba acest "popor" de unde are acest guvern (Gasca) sa le "dea" ? Este pacat ce se intampa acum in Romania dar este "normal" citind istoria Romaniei si vazand amplasarea ei geografica balcanica. Pacat de oamenii normali care mai traiesc acolo !

  10. Răspunde

    Ioan Suciu

    14 august 2012 10:06:07

    Buna Sorina,

    Din câte stiu eu, paranoia se tratează ,in schimb, problema noastră, a tuturor, este ca pe Crizel nu-l consulta nimeni….
    Apropo,a intrat in legalitate, in ceea ce privește procedura medicală si juridică pentru a fi ,cu adevărat,un interimar ?

  11. Răspunde

    Burebista

    14 august 2012 10:29:30

    Draga Sorina,

    Felicitari, din nou, pentru acuratetea cu care prezinti realitaea acestor zile….
    Cr(et)in Ant(ir)o(ma)nescu este complet dus cu pluta.Tu ai folosit un limbaj fin, diplomatic, dar noi, cititorii, ne-am pierdut orice urma de respect fata de acest psihopat, daca om fi avut vreodata asa ceva si nu consideram ca trebuie sa-l menajam in nici un fel. Fiindca nici ei, p-usl-amalele nu au pic de respect pentru Romania, pentru democratie si statul de drept. Cand in cei peste 15 ani de parlamentar nu ai reusit sa aduni macar atatea zile de prezenta la serviciu cate incap intr-un an, cum poti sa ai tupeul sa te declari demn de o functie atat de inalta in stat? Cum poti sa ai tupeul sa rastalmacesti ce ai discutat doar cu cateva ore inainte cu un oficial american, ce ti-a spus verde in fata ca nu procedezi corect?
    El chiar nu realizeaza in ce postura se pune in momentul in care peroreaza vrute si nevrute despre intalnirea cu P. Gordon. Iar a te apuca sa faci bascalie de liderii europeni precum Merkel, Barosso sau altii, in numele unui nationalism imbecil si perimat, arata cata minte de om politic are. Iar Cr(et)inul nostru este zero absolut in materie de politica, ca de altfel, in orice domeniu, inafara de lenea lui notorie. Este o nulitate atat de evidenta incat ma mir unde au disparut liberalii, adevaratii liberali, de a ajuns lider acest personaj, numit crin, ce isi bate joc pur si simplu de toate ideile si istoria liberalismului. Daca ma uit, insa, la un fenechiu, adomnitei, chiuariu, stroe sau altii ca ei, inclin sa cred ca pnl nu mai exista decat in arhiva….
    Cred ca in zilele viitoare vom iesi din aceasta mlastina in care ne-au impins p-usl-amalele de crin si victor plagiatorul cu cohorta lor de mafioti…..

  12. Răspunde

    claudia

    14 august 2012 13:28:16

    In spatele domnului Crin Antonescu se afla spatarul scaunului si atat.

  13. Răspunde

    Anonim

    14 august 2012 14:30:23

    Ce se intampla astazi in politica seamana foarte mult cu tigania din fotbal. O echipa bate adversarul cu 5-4 iar loserul tipa sus si tare ca a castigat pentru ca a marcat 4 goluri, gazonul a fost execrabil si nu e corect ca meciul a durat 90 de minute ptr ca ar fi trebuit sa dureze 120.

  14. Răspunde

    Anonim

    14 august 2012 15:18:52

    Intrebare: daca se dovedeste ca sistemul democratic nu poate sa izoleze si sa elimine un pericol sistemic (sa facem o analogie cu un schizofrenic in plina criza), atunci care sunt solutiile posibile de abordat? In cazul schizoidului, i se face internarea/izolarea in forta.

  15. Răspunde

    Lia

    14 august 2012 17:41:39

    Asa cum spunea domnul din Bavaria, de departe se vede mai bine ce se intampla in Romania… In Olanda nu este zi in care sa nu apara in ziarele centrale un articol de o pagina-doua despre ce se intampla in tara. Tonul este ironic, si chiar daca prezinta zi de zi evolutia lucrurilor haotice care se intampla acolo, nu lipseste cate un comentariu de genul : "vedeti ca am avut noi dreptate cand nu am vrut sa-i primim pe romani in Schengen ?"….Este penibila lupta asta crancena pentru ciolan, si se pare ca romanii au uitat foarte usor perioada de guvernare Iliescu – PSD, cand toate tarile din jur s-au dus inainte iar noi tot bateam pasul pe loc cu lozinca celebra "nu ne vindem tara". N-au vandut-o, au luat-o ei moca !…

LASĂ UN COMENTARIU